Co do moda, to i tak go nie zrobisz tak, aby nie był widoczny - chociażby dlatego, że układy 44256 nalutowujesz na istniejące, sygnały CAS musisz zrobić na kabelku, bo na płycie nie ma takich ścieżek.... niewykluczone jednak, że te kolorowe kabelki podmienię na coś bardziej dyskretnego :)
Co do źródeł, to nie korzystałem z pdf, tylko bodajże na Amibay znalazłem opis po angielsku, wklejony potem przeze mnie na PPA
http://www.ppa.pl/forum/amiga/24586/a500-rev-8a-wlutowanie-pamieci-na-plyte-czyli-konfiguracja-pamieci-w-a500#m320712 . Robi się prosto, chociaż przy lutowaniu jest dosyć ciasno.
Co do zegara, to sprawa jest prosta. A500 rev8, to jest de facto Amiga500+ bez wlutowanej części układów (m.in. RTC). Wystarczy wygoglować schemat pluski, albo skserować sobie z oryginalnej instrukcji. I masz.
Mam jeszcze drugą możliwość - jako donor części dla GBA1000 kupiłem A500+ z kompletnie skorodowaną PCB. Większość części jest nienaruszona, mogę przelutować. Jedyne co mogło się zepsuć, to scalak RTC (bo gdy ta ami gniła w czyjejś piwnicy, to wciąż dostawał zasilanie z bateryjki), ale on jest spokojnie do kupienia. Chyba jednak zacznę od przelutowania... dam znać jak się udało :)
Co do przeróbek A500, to trochę jest na Aminecie. Już od dawna chciałem zrobić przeróbkę na 68000 14 MHz i dorzucić trochę SRAMu... tylko czasu brak, a poza tym mamy ostatnio wysyp różnych rozwiązań dla A500 w dobrych cenach np. ACA500.
Wiele lat temu zabrałem się za zrobienie fajnej zabawki dla A500 - dopinana do złącza z boku przystawka z 8 MB Fastu (na Simmie), Kickiem3.1 i kontrolerem IDE. Nie wiem czy wciąż jest to na Aminecie, w razie czego mam gdzieś ten dokument na dysku. Mankamentem był fakt, że było tam sporo układów 74xx, sama płyta była dosyć duża (akurat na samodzielnym wykonaniu tej płyty poległem, wtedy nie wiedziałem jeszcze, że można w dobrej cenie zlecić wykonanie takich płytek).
A500 ma fajną konstrukcję, wszystkie ważniejsze układy w podstawkach, łatwo podpiąć cokolwiek do magistrali systemowej, nie to co A1200, gdzie lutowanie na płycie jest dosyć hardcorowe. Zresztą to właśnie A1200 uszkodziłem przy próbie przeróbki stacji DD na HD (Paula poszła z dymem i za serwis zapłaciłem podobnie jak za taką stację :) ). Może dlatego wolę grzebać w A500.....
Ostatnia aktualizacja: 22.06.2014 14:51:57 przez wali7