kategoria: A500
[#1] ACA 500 - co warto na niej zobaczyć
Skoro ACA 500 puka już do naszych drzwi, może warto zrobić listę rzeczy, które warto na niej zobaczyć, albo nawet lepiej, które na gołej A500 z 1MB ram nie działały, a będą działać teraz.

Ja chciałbym zobaczyć scenkę końcową z dema Arte, jak to będzie teraz chodzić i wszystkie FPP na A500 (Za żelazną bramą, Ubek itd.).

Dla demka grind będzie potrzebna jeszcze jakaś ACA, albo Blizzard.

Ostatnia aktualizacja: 05.12.2013 13:48:07 przez flops
[wyróżniony] [#2] Re: ACA 500 - co warto na niej zobaczyć

@flops, post #1

Akuratnie "Za żelazną bramą" chodzi świetnie na podstawowej konfiguracji A500 (1MB), ale taka Cytadela, Ubek o którym wspomniałeś, Gloom Deluxe, Nemac IV no to można by potestować.
[#3] Re: ACA 500 - co warto na niej zobaczyć

@flops, post #1

Ghostown & RNO - Boogietown- Amiga Demo - choć już na golasie zapycha
ARMPIT by R.N.O - nie wiem jak chodzi na golasie
Roots 2.0 - ale nie wszystkie efekty się ukażą, dwie sekcje, jedna AGA druga OCS
Day of Recording - powinno lepiej śmigać

No to Cytadelę też chciałbym zobaczyć szeroki uśmiech
Teraz przydały by się szybkie porty Wolfenstein i Dooma na OCS (tylko w ASM bez rzadnych SDL).

Ostatnia aktualizacja: 05.12.2013 15:30:06 przez flops
[#4] Re: ACA 500 - co warto na niej zobaczyć

@flops, post #3

z cytadela bedzie slabo imho . na a600 z fast jest masakra. Aca to dwa razy szybciej ale wg mnie i tak bedzie slabizna. Doom raczej sensu tymbardziej nie ma... tutaj raczej pomoglaby karta Zeus, z tegi co czytam na eab jest juz praktycznie gotowa, tylko z zapowiedzi wynika ze cena bedzie duzo wyzsza...
[#5] Re: ACA 500 - co warto na niej zobaczyć

@twardy, post #4

Doom to bardziej myślę o ACA 500 + ACA 1232. Dobry port na OCS (gorsza grafika, ale mniej bitplanes, przez co przy dobrym c2p, powinno chodzić szybciej niż wersja na AGA). Ja przeszedłem Doom 1 na A1200 z Elbox 1240 40MHz
A Wolfenstein dobry port na bank będzie grywalny na ACA 500, może nie full screen, ale zawsze. Na 286 16MHz chodzi OK, więc powinno być dobrze.

Ostatnia aktualizacja: 05.12.2013 16:46:54 przez flops
[#6] Re: ACA 500 - co warto na niej zobaczyć

@flops, post #5

Co do Wolfa to musiałby być dobrze zoptymalizowany port... zgadzam się, że moc by była, skoro Atari STE ciągnie....
[#7] Re: ACA 500 - co warto na niej zobaczyć

@twardy, post #6

Na 286 16MHz jest szybko bo bez konwersji c2p, na Atari z kolei organizacja danych obrazu w pamięci pozwala na szybki c2p, dokładniej ktoś o tym pisał na PPA.
[wyróżniony] [#8] Re: ACA 500 - co warto na niej zobaczyć

@flops, post #1

Z pięćsetkowych gier kopa dostaną na pewno:
- ZeeWolf;
- Stunt Car Racer (szczególnie tryb "turbo");
- wszystkie wektorowe symulatory... ale bez fajerwerków;
- Project Battlefield powinien stać się w miarę grywalny;
- Scorched Tanks;
[#9] Re: ACA 500 - co warto na niej zobaczyć

@KJB, post #7

ok , ale STE ma 7 MHz z tego co pamiętam, ACA 500 14, powinno to rekompensować .
[#10] Re: ACA 500 - co warto na niej zobaczyć

@flops, post #1

[#11] Re: ACA 500 - co warto na niej zobaczyć

@twardy, post #9

Dokładnie, 14MHz to prawie dwa razy szybciej niż 8MHz z ST/STE. Poza tym, w C2P na Atari (z tego co się orientuję, bo nie znam dobrze ST) chodzi o to że dla 4 bitplanes (16 kolorów) można zrobić szybszy C2P. Amiga ma 32 kolory (5bitplanes), a nawet 64 kolory (bitplanes) w EHB, ale od biedy też można sieknąć wersję 16 kolców, choć jak będzie dobrze napisane, to myślę że dla 32 kolorów będzie chodził szybciej na tych 14MHz niż na ST/STE w 16 kolorach.
Teraz musi się znaleźć samobójca który to napisze OK
[#12] Re: ACA 500 - co warto na niej zobaczyć

@flops, post #11

[#13] Re: ACA 500 - co warto na niej zobaczyć

@flops, post #11

z tymi "16 kolorami" to też nie do końca prawda, bo na tym screenshocie z gry dla ST/STE jest prawie 2x więcej unikalnych kolorów.

Ostatnia aktualizacja: 06.12.2013 02:29:34 przez ] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [
[#14] Re: ACA 500 - co warto na niej zobaczyć

@flops, post #1

Dziwne pytanie.
A500 z gołą ACA500 osiągnie prędkość mniej więcej A1200 bez fast ramu. Tak więc mniej więcej będą chodziły gry na niej. Wiele z nich nie zyska nic na tej wymianie,a to dlatego, że nie będzie korzystać z pamięci Fast. Przykładem takiej gry jest Civilization, które w przypadku wersji AGA (akurat tej wersji nie da się uruchomić na A500) dostawało sporego kopa dopiero po spatchowaniu umozliwiającym wykorzystanie FastRAM.
Dla mnie główną zaletą ACA500 jest obecność slotów dla kart flash i tym samym mozliwość używania ich jak twardego dysku.
[#15] Re: ACA 500 - co warto na niej zobaczyć

@BULI, post #2

Buli:

> ale taka Cytadela, Ubek o którym wspomniałeś, Gloom Deluxe, Nemac IV no to można by potestować.
-----------------------
A Ubek, Gloom i Nemac nie są przypadkiem AGA? Bo tu http://www.google.pl/roms/commodore-amiga-games-adf?page=U widzę, że Ubek jest tylko dla AGA.
[#16] Re: ACA 500 - co warto na niej zobaczyć

@YERZMYEY/HOOY-PROGRAM, post #15

A tutaj np. http://hol.abime.net/3592 jest napisane ECS/AGA.
Z tego co pamiętam to gra jest w trybie HAM6, całkiem możliwe że wymaga 2MB Chip.

Na Hall Of Light jest link do rodzynek PPA :)

edit----
Gloom na bank działa na ECS (możliwe że tylko wersja deluxe), NemacIV też :)

Ostatnia aktualizacja: 06.12.2013 11:12:51 przez KJB
[#17] Re: ACA 500 - co warto na niej zobaczyć

@KJB, post #16

Co prawda na emulatorze, ale sprawdziłem właśnie tego "ubeka" na 14Mhz i to w ogóle nie działa. Ta 'gra' po prostu stoi. Szukałem w opcjach, ale de facto nic tam nie ma. Wyłączenie podłóg tylko jest, czy coś. Ale nic nie daje.

A DOOM na małym ekranie chodzi płynnie.

Ostatnia aktualizacja: 06.12.2013 11:28:50 przez YERZMYEY/HOOY-PROGRAM
[#18] Re: ACA 500 - co warto na niej zobaczyć

@KJB, post #16

KJB:

OK, wielkie dzięki, obadam też.
[#19] Re: ACA 500 - co warto na niej zobaczyć

@YERZMYEY/HOOY-PROGRAM, post #15

Tak wszystkie te tytuły są na ECS + inne wymogi jak np +020 lub odpowiedni kick, ale z jakąś dopałką ACA poleci :)
[#20] Re: ACA 500 - co warto na niej zobaczyć

@BULI, post #19

Może polecieć z B1230/50MHz (nie musi, u mnie biega, ale nie wszystkie egzemplarze działają z ACA500). Będzie działać z ACA1231 030/42 lub ACA1232 030/40MHz.
[#21] Re: ACA 500 - co warto na niej zobaczyć

@BULI, post #19

A w razie nawet wymogu 2MB CHIP, na rozszerzonej A500+ też powinno pójść. Ja może niedługo będę sprzedawał swoją z 1.5MB CHIP.
[#22] Re: ACA 500 - co warto na niej zobaczyć

@flops, post #1

Odkopie temat. jako "świeży" posiadacz aca500 jestem żywotnie zainteresowany tym co moge teraz na niej zobaczyć/zrobić. Podsumowując wątek wychodzi że moge :
- zobaczyć"końcówke" dema arte
pograć w
- Cytadela, Ubek , Gloom Deluxe, Nemac IV
- Ghostown & RNO - Boogietown- Amiga Demo -CS
Day of Recording -
-ZeeWolf;
- Stunt Car Racer (szczególnie tryb "turbo");
- wszystkie wektorowe symulatory... ale bez fajerwerków;
- Project Battlefield powinien stać się w miarę grywalny;
- Scorched Tanks
Super. Ale czy to wszystko ?
A co z programami ? Lubiłem bawić się DTP - wiem że to masochizm ale - może coś się nada ?
PS - ktoś sprawdzał czy aca500 współgra z Action Replay ?? bo marzy mi się taki kombajn :P
[#23] Re: ACA 500 - co warto na niej zobaczyć

@sunater, post #22

Ubek , Gloom Deluxe, Nemac IV

Te gry odpalisz dopiero po wrzuceniu do ACA500 jakiejś karty turbo z procesorem 020/030.
[#24] Re: ACA 500 - co warto na niej zobaczyć

@waldiamiga, post #23

bez turbo tą kartę można rozbić o kant
[#25] Re: ACA 500 - co warto na niej zobaczyć

@Dorian3d, post #24

Czyli zbierać na turbo ?? Oki rozumiem... A bez "dopałki" ??
PS -jak już ciągniemy watek - czy jakikolwiek sens ( w sensie wydajnościowym nie ogólnym) ma kupowanie do aca500 dopałki na 030 ??
Wiem wiem - zapewne lepiej się opłaca kupić ami 1200 - ale ja chce moją 500 tke Xd

Ostatnia aktualizacja: 15.06.2014 18:55:15 przez sunater
[#26] Re: ACA 500 - co warto na niej zobaczyć

@sunater, post #22

Akurat Cytadela nie jest dobrym przykładem - nie wiedzieć czemu, wlecze się ona chyba nawet gorzej niż na gołej A1200. Niezależnie czy włożę ACA1230 czy Blizzarda. Ale cała reszta pomyka nieźle.
[#27] Re: ACA 500 - co warto na niej zobaczyć

@sunater, post #25

Tak ma sens bo a 500 to najlepsza amiga w historii link
zobacz na moją link

Ostatnia aktualizacja: 15.06.2014 19:49:18 przez Dorian3d
[#28] Re: ACA 500 - co warto na niej zobaczyć

@sunater, post #25

No ja sobie złożyłem kilka dni temu zestaw ACA500+ACA1230/33+Indivision ECS. To wszystko podpięte do A500 PLUS z 2 mega chipu i jest milusio /dum śmiga:)/, chociaż wkurza mnie troche że ta ACA500 ma złącza CeeFek zamiast "normalnego" ide - wolne są te karty cf jak cholera. To moja pierwsza amiga z cf i ostatnia:).
[#29] Re: ACA 500 - co warto na niej zobaczyć

@fazior, post #28

Ale to chyba nie wina karty CF (no chyba, że masz jakiegoś starego trupa) ale interfejsu, bo współczesne karty mają taki transfer, że żadna Amiga go nie wykorzysta.
[#30] Re: ACA 500 - co warto na niej zobaczyć

@Jenot, post #29

Nawet x200, czy x300 mają potężne transfery, ale jak jest słaba karta, to najgorzej radzi sobie z małymi plikami. Liniowy transfer i tak mają przeważnie dobry.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem