[#1] amiga dla lajkonika z przeznaczeniem do gier
Przyznam sie od razu ze w kwestii amigowej jestem lajkonikiem. Kiedys dawno znajomi mieli amigi a ja nie mialem nic a pozniej od razu trafil mi sie PeCet. Ale bardzo duzo widzialem wtedy fajnych gier odpalonych na CDTV i teraz chcialbym do tych gier wrocic.

I tu jest moje pytanie. Jaka amige sobie kupic cobym mogl odpalic te wszystkie znane mi gry ale bez wachlowania dyskietkami czyli cos z HDD albo CD?

Z gory dzieki za pomoc.
[#2] Re: amiga dla lajkonika z przeznaczeniem do gier

@dziacial, post #1

A1200 (100 zl)
Rozszerzenie 4 MB ramu (Blizzard 020) (20 zl)
i...to wszystko.
A1200 ma standardowo kontroler IDE, wiec podlaczysz HD (na poczatku spraw sobie taki do 4 GB bo z wiekszymi bedzie problem) i CD-ROM. No i jakis maly tv lub monitor PAL (poniewaz gry zdecydowanie lepiej wygladaja w PALu niz na scandoublerze i VGA).

PS. Jak juz bedziesz mial A1200 to kliknij na priv, to podesle ci dyskietke z kickiem 1.3 ktora "zmienia" A1200 w A500. Przyda sie dla niektorych gier. No ale i tak lepszym rozwiazaniem bedzie WHDLoad (zainteresuj sie WHDloadem, poniewaz dzieki niemu, z HD odpalisz doslownie wszystkie starsze gry z A500 i A1200).

Ostatnia modyfikacja: 12.03.06 11:56
[#3] Re: amiga dla lajkonika z przeznaczeniem do gier

@dziacial, post #1

Nie wszystkie znane gry uruchomisz z HD. Wiele gier dyskietkowych jest juz uruchamianych na HD za pomocą wspaniałego i nadal rozbudowywanrgo programu: WHDload.

komputer: A1200

[#4] Re: amiga dla lajkonika z przeznaczeniem do gier

@Andrzej Drozd, post #2

Dziekowac bardzo za pomoc :) Jak juz sie zaopatrze w sprzet to odezwe sie znowu.
[#5] Re: amiga dla lajkonika z przeznaczeniem do gier

@dziacial, post #1

Najlepiej kup sobie Amige CD32.
[#6] Re: amiga dla lajkonika z przeznaczeniem do gier

@reactor, post #5

reactor napisał(a):

> Najlepiej kup sobie Amige CD32.

A dlaczego bedzie to dobre rozwiazanie i jak wyglada kwestia gier z A500 na CD32?
[#7] Re: amiga dla lajkonika z przeznaczeniem do gier

@dziacial, post #6

Nie chcesz wachlowac dyskietkiami - tu wrzucasz 1 CD i grasz. Na A 1200 mozesz zaoinstalowac gry na HDD (dodatkowy wydatek) ale wiekszosc starych gier nie ma instalera tu z pomoca przychodzi WHDLoad (dodatkowy wydatek). Na CD32 dzialaja wszystkie gry z A500 ktore dzialaly na A1200.
Oj mozna by jeszcze dlugo wymieniac.
Podumowujac - jesli chcesz miec szybko latwo tanio i przyjemnie - kup Amige CD32.
[#8] Re: amiga dla lajkonika z przeznaczeniem do gier

@reactor, post #7

Fajno, zapoznam sie z tematem i cos sobie sprawie.

Dzieki raz jeszcze wszystkim za pomoc.
[#9] Re: amiga dla lajkonika z przeznaczeniem do gier

@dziacial, post #6

CD32 to nie bedzie dobre rozwiazanie. Aby ja rozbudowac do poziomu konfiguracji ktora podalem wyzej, wydasz duzo wiecej kasy. Jezeli bys jej nie rozbudowal, to bedziesz skazany tylko na dziesiatki gier, ktore sa w necie i na mnie (bo mam dwie bootowalne plyty na ktorych sa prawie wszystkie hity :P ).

Pozatym A1200 + CD-ROM to najzwyklejsza CD32 (brakuje jej tylko kosci AKIKO, ktorej uzywa tylko Gloom (no moze cos tam jeszcze), ktory i tak bardzo dobrze chodzi na rozszerzeniu ram)).

Jednym slowem - nie ograniczaj sie i nie trac kasy. Gdy cos Cie podkusi by bardziej rozbudowac Ami, to CD32 pojdzie do kosza, natomiast A1200 jest bardziej przyszlosciowa :)

Ostatnia modyfikacja: 12.03.06 14:26
[#10] Re: amiga dla lajkonika z przeznaczeniem do gier

@dziacial, post #8

Troche informacji na temat samej konsoli znajdziesz tu - www.cd32.ltd.pl
[#11] Re: amiga dla lajkonika z przeznaczeniem do gier

@Andrzej Drozd, post #9

CD32 to nie bedzie dobre rozwiazanie. Aby ja rozbudowac do poziomu konfiguracji ktora podalem wyzej, wydasz duzo wiecej kasy.
Po co rozbudowywac, skoro chce pograc w gry glownie z A500?

Jezeli bys jej nie rozbudowal, to bedziesz skazany tylko na dziesiatki gier, ktore sa w necie i na mnie (bo mam dwie bootowalne plyty na ktorych sa prawie wszystkie hity
No i widzisz to jest wlasnie to rozwiazanie.

Pozatym A1200 + CD-ROM to najzwyklejsza CD32 (brakuje jej tylko kosci AKIKO, ktorej uzywa tylko Gloom (no moze cos tam jeszcze), ktory i tak bardzo dobrze chodzi na rozszerzeniu ram)).
Tak wiec do gier CD32 jest idealna... i zajmuje malo miejsca ;)

Jednym slowem - nie ograniczaj sie i nie trac kasy.
Kase to by stracil gdyby wydal na A1200 w konfiguracji ktora mu podales (amiga+naped+hdd+soft). Tu w 100% wystarczy (sama jedna) Amiga CD32.

Gdy cos Cie podkusi by bardziej rozbudowac Ami, to CD32 pojdzie do kosza, natomiast A1200 jest bardziej przyszlosciowa
Na sile nie uszczesliwiaj. Troche ta smiesznie brzmi w 2006 roku ze A1200 jest przyszlosciowa ;) Fakt, da sie rozbudowac. Ale w tym przypadku gdy koledzie znudza sie gry to niech lepiej zainteresuje sie jakims sprzetem amigowym bardziej na czasie.

[#12] Re: amiga dla lajkonika z przeznaczeniem do gier

@reactor, post #11

Jak kto lubi ;)
[#13] Re: amiga dla lajkonika z przeznaczeniem do gier

@Andrzej Drozd, post #12

I tobie tez dobrze radze, abys kupil Amige CD32 ;)
[#14] Re: amiga dla lajkonika z przeznaczeniem do gier

@Andrzej Drozd, post #9

jak się robi bootowalne płyty do CD32? Sam je robiłeś, czy skądś je masz? :) Kumpel Orsona ma ACD32 i gier już niewiele.

[#15] Re: amiga dla lajkonika z przeznaczeniem do gier

@Korni, post #14

Kupilem w niechlubnych czasach gieldowych, gdy jeszcze nie bylo ustawy o paserstwie. Teoretycznie mozna to zrobic tez na MakeCD, czyli zakladasz partycje o nazwie plyty CD o wielkosci np. 650 MB, odlaczasz karte aby Ami miala tylko 2 MB chipu, testujesz i wypalasz plyte. Z tym ze ktos, kiedys jeszcze dopisal o jakichs brakujacych plikach. W koncu bede musial to sprawdzic. No a przetestuje na emulatorze CD32.

Co do plyt, to jedna jest dla CDTV, natomiast druga dla CD32. Obie bootuja sie na emulatorze, wiec na sprzetowej CD32 tez powinno byc ok.

No, ale temat jest niezgodny z prawem i nie wolno mi udostepniac tych plyt. Tak wiec CD32 bedzie skazana na np. back2roots (ktore ostatnio nie dziala) lub trzeba bedzie taka plyte zrobic samemu na...A1200 lub rozbudowanej CD32. Mozna tez na WinUAE ;)

Ostatnia modyfikacja: 12.03.06 15:23
[#16] Re: amiga dla lajkonika z przeznaczeniem do gier

@Andrzej Drozd, post #15

Widziałem w MakeCD jakieś opcje dot. CD32/CDTV. Najbardziej interesuje mnie struktura takowej płyty. Czy wystarczy op prostu nagrać zwykły system 3.1 i sobie zabotować. Aha, do CD32 pasują zwykłe amimyszki i joye? Bo bez myszki to w systemie by się niewiele zrobiło :) (I tak się wiele nie zrobi bez klawiatury). Pozatym gierki WHD wymagają trochę fastu, więc z systemu dałoby się najwyżej odpalać te systemowe, lub nieWHD, nieJST. Jak jest to rozwiązane na tej płycie co masz?

[#17] Re: amiga dla lajkonika z przeznaczeniem do gier

@Korni, post #16

Aha, do CD32 pasują zwykłe amimyszki i joye?
Tak.
[#18] Re: amiga dla lajkonika z przeznaczeniem do gier

@Korni, post #16

Plyta wyglada na zwyczajna plyte z bootblockiem. Znajduje sie na niej zwyczajny system. Po zabootowaniu z tego systemu nie ma zadnych fajerwerkow i poprostu gry trzeba odpalac np. myszka wchodzac do odpowiednich katalogow. Tak wiec myszka i klawiatura beda wskazane. Co do gier, to sa to wersje HD lub JST. Czasami nawet mozna spotkac NODOSy wytargane z dyskietek i odpala je jakis sprytny program. Zdaje sie ze tak ma ktoras czesc Cannon Foder.
[#19] Re: amiga dla lajkonika

@reactor, post #11

CD32 ma kilka wad, które uniemożliwiają (bądź poważnie utrudniają) grę w niektóre stare amigowe gierki, a są to:

1. brak klawiatury (niech ktoś spróbuje na CD32 zapisać stan gry w TheSettlers :D ) - wiem wiem, jest przecież ProModule. Tylko czy A1200 nie będzie tańsza?

2. brak dysku twardego (niech ktoś spróbuje na CD32 z klawiaturą zapisać stan gry w TheSettlers :D ) - tu ProModule też załatwia sprawę, ale patrz punkt 1.

[#20] Re: amiga dla lajkonika

@recedent, post #19

Moze nie wiesz, ale CD32 ma wejscie na klawiature od A4000, mozna tez podlaczyc klawiature od PC przez specjalnie spreparowana przelotke.
Wiec argument nie trafiony
[#21] WinUAE

@dziacial, post #1

A ja doradzam emulator WinUAE . Najlepsza Amiga z nieograniczonymi perspektywami miniarturyzacji i wzrostu mocy obliczeniowej. Ta ostatnia zaleta nie jest moze wazna bo nowych gier nie ma, ale taka Amisia w komorce, notebooku, palmtopie itp. jest nie do pogardzenia, zwlaszcza, ze dzisiejsze "miniaturowe" gry nie umywaja sie do dawnych megaprodukcji. No i stare blaszaki mozna troche "poniewierac" :).

Na konfigi lepsze niz gole A500 i A1200 nie ma praktycznie odpowiednich gier. Za to czesto klasyki sie z nimi kopia.
[#22] Re: WinUAE

@Amipiec, post #21

Szkoda tylko że po drodze stare gry tracą klimat gdy słyszysz szum grzybowych wiatraków i grasz na klawiaturze a nie na tych wspaniałych dzojach ze "sprężynkami" :)

Ostatnia modyfikacja: 16.03.06 19:30
[#23] Re: WinUAE

@Amipiec, post #21

Na konfigi lepsze niz gole A500 i A1200 nie ma praktycznie odpowiednich gier.

Są. Kategorycznie są. Niektorym nawet zamalo jest dodatkowych 4 MB Fastu ;)
[#24] Re: WinUAE

@Amipiec, post #21

Na konfigi lepsze niz gole A500 i A1200 nie ma praktycznie odpowiednich gier. Za to czesto klasyki sie z nimi kopia.

Nieprawda, na amige są wymagające gry, np.:
Napalm min 68030-50 MHz i 32 MB RAM
Myst I min 68040 i 32 MB RAM
Że o takim Quake I, czy Wipeout nie wspomnie gdzie PPC i karta graficzna są wymagane :D
[#25] Re: WinUAE

@Olo, post #24

Mogę jeszcze powiedzieć: Shogo, Quake2, Heretic2 :)

[#26] Re: WinUAE

@Olo, post #24

Quake chodzi na 040 a Myst na 020 + Fast jak mniemam.

[#27] Re: WinUAE

@Malin, post #26

No, te gry odpalają się na takim konfigu ale przyjemność z gry prawie żadna. Napisałem minimalne rozsądne wymagania :D
[#28] Re: amiga dla lajkonika z przeznaczeniem do gier

@dziacial, post #1

Moim zdaniem A1200 + jakaś karta turbo z 68030 (najlepiej 40-50 MHz) + 16 MB + HDD + CD. Przyzwoita szybkość, praktycznie zero problemów (karty z 68040/060 powodują różne problemy), można to na upartego upchnąć w desktopie i zasilać standardowym zasilaczem. Cena też nienajgorsza.
CD32 stanowczo odradzam, ponieważ: wszelkie rozszerzenia są trudno dostępne i drogie, gry też są trudniej dostępne i dużo droższe od tych na A1200, zresztą gier specjalnie wydanych dla CD32 (czyli wykorzystujące unikalne możliwości konsoli) jest bardzo mało.
[#29] Re: amiga dla lajkonika z przeznaczeniem do gier

@wali7, post #28

CD32 stanowczo odradzam, ponieważ: wszelkie rozszerzenia są trudno dostępne i drogie, gry też są trudniej dostępne i dużo droższe od tych na A1200, zresztą gier specjalnie wydanych dla CD32 (czyli wykorzystujące unikalne możliwości konsoli) jest bardzo mało.
A powiedz: po kiego rozszerzenia Turbo kiedy gosciu chce pograc w gry z A500?
Gier wydanych specjalnie dla CD32 jest malo, ale przeciez pojda wszystkie gry wydane na Amige (A500, A1200).
[#30] A1200 z HDD i CD + rozsz. fast do 4MB

@dziacial, post #1

Jeśli intencjonalnie chcesz się ogranicznyć do gier z A500, to kup A600 i dołóż HDD i CD. Dysk wystarczy Ci na poziomie 0,5 do 1 GB, cedek jak najwolniejszy. W każdym przypadku warto mieć przełącznik kickstartów na wypadek jakiejś wyjątkowo kapryśnej starej gry.

Wbrew temu, co twierdzą moi przedmowcy, dobrym rozwiązaniem jest CD32 z ProModule lub modułem SX-1. Niestety, wychodzi drożej.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem