[#34]
Re: amiga dla lajkonika z przeznaczeniem do gier
@wali7,
post #33
Wnioski na temat problemów z CD32 wyciągnąłem na podstawie postów od zdesperowanych użytkowników którzy mają problem np. z niesprawnym czytnikiem w CD32. Chyba że masz dowody, że te czytniki są wieczne.
Nie ma wieczy wieznych ale ja sie nie dziwie ze po 8,10 czy 13 latach eksploatacji czytnik moze odmowic posluszenstwa. najlepsze jest to ze da sie naprawic domowymi sposobami, raz na 8 latm jak w moim przypadku, mozna sobie na to pozwolic.
Na jednej płycie to może i możesz mieć tysiące tytułów z A1200, tylko musisz je przegrać najpierw na dyskietkę, a potem powachlować sobie. Z gier na CD w formacie DMS lub ADF pożytek na CD32 niewielki, nieprawdaż?
Oj widze ze kolega nie ma swiadomosci od mozliwosciach tej konsolki :) Nie zadne DMS-y czy ADF-y na CD... wyobraz sobie... wrzucamy CD do czytnika i wita nas ladne menu z grami albo nawet ekran WB! Wybieramy gre, powiedzmy taka ktora jest na wielu dyskietkach, nastepuje restet... gra sie wczytuje i po prostu gramy i gramy!
Dobrze wiesz, że sporo starych gier z A500 nie pójdzie ani na CD32, ani na A1200 z powodu CPU nowszego od 68000, tudzież obecności AGA, kickstartu wyższego od 1.3, czy inaczej zamapowanej pamięci. Więc odwoływanie się do A500 jest bezsensowne.
Wiem ze istanieja takie gry ale jest ich nie wiele, a tez nie sa zbyt interesujace. Aha, czesc gier udawaloi mi sie zalatwic (to bylo lata temau) jakims software'owym emulatorem kicka 1.2, bodajze
Zaproponowałeś CD32, ja twierdzę że za te same pieniądze można mieć A1200 w dużo lepszej konfiguracji.
Policzmy, tak srednio:
CD32 150pln + plyta CDR 1.50pln
A1200 100pln+HDD 100pln + system xxxpln + soft xxxpln
ja widzisz wg moich obliczen CD32 wychodzi taniej, a jeszcze jaka oszczednosc miejsca jest.
Jakoś nie odniosłeś się do dostępności CD32 i osprzętu do niej, gdyż dobrze wiesz, że są trudno dostępne i względnie drogie... a to samo można mieć taniej i lepiej na A1200.
Na pewno jest trudniej zdobyc niz A1200 co nie znaczy ze to jakis problem. Po prostu tej konsoli tak latwo sie nie da pozbyc, wiec jest malo sprzedajacych :)
Zresztą CD32 po dodaniu Promodule (który proponujesz także) staje się taką ułomną A1200. Ułomną, bo za sporo większe pieniądze mamy A1200 ale bez możliwości rozszerzenia o szybszy procesor, czy więcej od 8 MB pamięci. Nie mówiąc o kartach sieciowych, graficznych...
A na cholere mi promodule skoro uzywam konsoli tylko do gier po co mi szybszy procesor, pamiec karty sieciowe i graficzne ze pobrac sobie w Superfroga?
A zresztą sam chyba średnio dokładnie przeczytałeś pytanie (więc nie zarzucaj tego innym), ponieważ kolega zapytał "Jaka amige sobie kupic cobym mogl odpalic te wszystkie znane mi gry ale bez wachlowania dyskietkami czyli cos z HDD albo CD". Słowa nie ma o A500....
Widzisz, jak uczestnicze w jakims watku staram sie przeczytac przynajmniej wiekszosc postow o ile jest ich duzo. Wiec Ty tez racz przeczytac kilka postow wiecej, wiem przeczytales pierwszy - super, to teraz znajdz post w kotrym jest mowa o A500! Uda Ci sie!
Warto się wpakować w ślepy zaułek o nazwie CD32? Moim zdaniem nie warto. Kolega decyzję podejmie sam.
Moim zdaniem Amiga CD32jest idealna maszynka do gier.