[#31] Re: amiga dla lajkonika z przeznaczeniem do gier

@reactor, post #29

No to po co CD32, skoro gościu chce grać w gry z A500? Do tego wystarczy A500 :)
CD32 jest trudno naprawialna, dużo mniej dostępna od A1200 (w razie problemów z częściami), problem może być zwłaszcza z czytnikiem.
Podana przeze mnie konfigóracja pozwoli komfortowo grać w większość gier napisanych dla jakichkolwiek Amig (tysiące tytułów), a nie tylko w tych kilkadziesiąt edycji CD32. Co więcej na te gry pod CD32 trzeba będzie polować i liczyć na szczęście, a w grach dla normalnych Amig można przebierać.
Oczywiście, CD32 można rozbudować (np. Promodule), wymaga to jednak upolowania niezbyt popularnego rozszerzenia, za sporą cenę. Pozatym sporo gier dużo lepiej się sprawuje gdy działa na czymś lepszym od archaicznego 68EC020 14 MHz - np. mój ulubiony Star Crusader.
[#32] Re: amiga dla lajkonika z przeznaczeniem do gier

@wali7, post #31

No to po co CD32, skoro gościu chce grać w gry z A500? Do tego wystarczy A500
Wez najpierw przeczytaj post ok ktorego zaczela sie dyskuja i dopiero wtedy wlaczaj sie do rozmowy! Przeciez kolega dziacial wyraznie napisal ze nie chce wachlowac dyskietkami. Miles kiedys A500 i gre na kilku dyskietkach?!?

CD32 jest trudno naprawialna, dużo mniej dostępna od A1200 (w razie problemów z częściami), problem może być zwłaszcza z czytnikiem.
Ciekawe na jakiej podstawie takie wnioski. Ja mam 2 Amigo CD32 od badajze 8 lat i jakos sam bez problemu naprawilem az jedna usterke ktora w niej wystapila a nawet nie jestem elektronikiem.

Podana przeze mnie konfigóracja pozwoli komfortowo grać w większość gier napisanych dla jakichkolwiek Amig (tysiące tytułów), a nie tylko w tych kilkadziesiąt edycji CD32.
A wiesz ze ja w te "tysiące tytułów" moge pograc na CD32 bez wachlowania dyskietkami odpalajac tylko CD? Na 1 plycie mozna zmiescic kilkadziesiat gier dla Amigi 500/1200.

Pozatym sporo gier dużo lepiej się sprawuje gdy działa na czymś lepszym od archaicznego 68EC020 14 MHz - np. mój ulubiony Star Crusader.
Tak, i to jest argument dla kogos kto chce pograc w gry z A500.

BTW: konfiguracja

[#33] Re: amiga dla lajkonika z przeznaczeniem do gier

@reactor, post #32

Dlatego własnie proponuję A1200 i twardy dysk. Za pomocą WHDLoad wszystkie te gry można umieścić na twardym dysku i każdą grę uruchamiać komfortowo klikając w ikonkę. Bez wachlowania czymkolwiek. Chyba że jest gorąco..., chociaż wtedy kompakt do wachlowania lepszy, bo większy od dyskietki ;)
Wnioski na temat problemów z CD32 wyciągnąłem na podstawie postów od zdesperowanych użytkowników którzy mają problem np. z niesprawnym czytnikiem w CD32. Chyba że masz dowody, że te czytniki są wieczne.
Na jednej płycie to może i możesz mieć tysiące tytułów z A1200, tylko musisz je przegrać najpierw na dyskietkę, a potem powachlować sobie. Z gier na CD w formacie DMS lub ADF pożytek na CD32 niewielki, nieprawdaż?
Dobrze wiesz, że sporo starych gier z A500 nie pójdzie ani na CD32, ani na A1200 z powodu CPU nowszego od 68000, tudzież obecności AGA, kickstartu wyższego od 1.3, czy inaczej zamapowanej pamięci. Więc odwoływanie się do A500 jest bezsensowne. Bo do gier w gry z A500 najlepsza jest A500, albo WinUAE :). Zaproponowałeś CD32, ja twierdzę że za te same pieniądze można mieć A1200 w dużo lepszej konfiguracji.
Jakoś nie odniosłeś się do dostępności CD32 i osprzętu do niej, gdyż dobrze wiesz, że są trudno dostępne i względnie drogie... a to samo można mieć taniej i lepiej na A1200.
Zresztą CD32 po dodaniu Promodule (który proponujesz także) staje się taką ułomną A1200. Ułomną, bo za sporo większe pieniądze mamy A1200 ale bez możliwości rozszerzenia o szybszy procesor, czy więcej od 8 MB pamięci. Nie mówiąc o kartach sieciowych, graficznych...
A zresztą sam chyba średnio dokładnie przeczytałeś pytanie (więc nie zarzucaj tego innym), ponieważ kolega zapytał "Jaka amige sobie kupic cobym mogl odpalic te wszystkie znane mi gry ale bez wachlowania dyskietkami czyli cos z HDD albo CD". Słowa nie ma o A500....
Warto się wpakować w ślepy zaułek o nazwie CD32? Moim zdaniem nie warto. Kolega decyzję podejmie sam.
btw. przykro mi za ten paskudny błąd ortograficzny, niestety, pisząc na klawiaturze szybko czasami coś takiego wyskoczy... a oponent szybciej to znajdzie ode mnie.

Ostatnia modyfikacja: 17.03.06 13:45

Ostatnia modyfikacja: 17.03.06 14:09
[#34] Re: amiga dla lajkonika z przeznaczeniem do gier

@wali7, post #33

Wnioski na temat problemów z CD32 wyciągnąłem na podstawie postów od zdesperowanych użytkowników którzy mają problem np. z niesprawnym czytnikiem w CD32. Chyba że masz dowody, że te czytniki są wieczne.
Nie ma wieczy wieznych ale ja sie nie dziwie ze po 8,10 czy 13 latach eksploatacji czytnik moze odmowic posluszenstwa. najlepsze jest to ze da sie naprawic domowymi sposobami, raz na 8 latm jak w moim przypadku, mozna sobie na to pozwolic.

Na jednej płycie to może i możesz mieć tysiące tytułów z A1200, tylko musisz je przegrać najpierw na dyskietkę, a potem powachlować sobie. Z gier na CD w formacie DMS lub ADF pożytek na CD32 niewielki, nieprawdaż?
Oj widze ze kolega nie ma swiadomosci od mozliwosciach tej konsolki :) Nie zadne DMS-y czy ADF-y na CD... wyobraz sobie... wrzucamy CD do czytnika i wita nas ladne menu z grami albo nawet ekran WB! Wybieramy gre, powiedzmy taka ktora jest na wielu dyskietkach, nastepuje restet... gra sie wczytuje i po prostu gramy i gramy!
Dobrze wiesz, że sporo starych gier z A500 nie pójdzie ani na CD32, ani na A1200 z powodu CPU nowszego od 68000, tudzież obecności AGA, kickstartu wyższego od 1.3, czy inaczej zamapowanej pamięci. Więc odwoływanie się do A500 jest bezsensowne.
Wiem ze istanieja takie gry ale jest ich nie wiele, a tez nie sa zbyt interesujace. Aha, czesc gier udawaloi mi sie zalatwic (to bylo lata temau) jakims software'owym emulatorem kicka 1.2, bodajze

Zaproponowałeś CD32, ja twierdzę że za te same pieniądze można mieć A1200 w dużo lepszej konfiguracji.
Policzmy, tak srednio:
CD32 150pln + plyta CDR 1.50pln
A1200 100pln+HDD 100pln + system xxxpln + soft xxxpln
ja widzisz wg moich obliczen CD32 wychodzi taniej, a jeszcze jaka oszczednosc miejsca jest.

Jakoś nie odniosłeś się do dostępności CD32 i osprzętu do niej, gdyż dobrze wiesz, że są trudno dostępne i względnie drogie... a to samo można mieć taniej i lepiej na A1200.
Na pewno jest trudniej zdobyc niz A1200 co nie znaczy ze to jakis problem. Po prostu tej konsoli tak latwo sie nie da pozbyc, wiec jest malo sprzedajacych :)

Zresztą CD32 po dodaniu Promodule (który proponujesz także) staje się taką ułomną A1200. Ułomną, bo za sporo większe pieniądze mamy A1200 ale bez możliwości rozszerzenia o szybszy procesor, czy więcej od 8 MB pamięci. Nie mówiąc o kartach sieciowych, graficznych...
A na cholere mi promodule skoro uzywam konsoli tylko do gier po co mi szybszy procesor, pamiec karty sieciowe i graficzne ze pobrac sobie w Superfroga?

A zresztą sam chyba średnio dokładnie przeczytałeś pytanie (więc nie zarzucaj tego innym), ponieważ kolega zapytał "Jaka amige sobie kupic cobym mogl odpalic te wszystkie znane mi gry ale bez wachlowania dyskietkami czyli cos z HDD albo CD". Słowa nie ma o A500....
Widzisz, jak uczestnicze w jakims watku staram sie przeczytac przynajmniej wiekszosc postow o ile jest ich duzo. Wiec Ty tez racz przeczytac kilka postow wiecej, wiem przeczytales pierwszy - super, to teraz znajdz post w kotrym jest mowa o A500! Uda Ci sie!

Warto się wpakować w ślepy zaułek o nazwie CD32? Moim zdaniem nie warto. Kolega decyzję podejmie sam.
Moim zdaniem Amiga CD32jest idealna maszynka do gier.
[#35] Re: amiga dla lajkonika z przeznaczeniem do gier

@dziacial, post #1

a1200 8MB fast + przejsciowka dysku 2,5 na 3,5 cala + dysk i tasma...no mozna jeszcze cdrom.

[#36] Re: amiga dla lajkonika z przeznaczeniem do gier

@reactor, post #34

Niewątpliwie są rózne preferencje...
Miałeś szczęście, że uszkodzenie było mało poważne. Uszkodzenie np. soczewki lasera trudno naprawić w domu przy pomocy śrubokręta.
A1200 również jest idealna do gier, posiada stację dyskietek (której nie posiada CD32), twardy dysk - a więc nie jesteśmy ograniczeni tylko do kompaktów, mnóstwo łatwo dostępnych rozszerzeń - od tanich kart z 4-8 MB RAM (sama CD32 jest nierozszerzalna), do kart turbo z PPC.
Co do cen:
100 zł za A1200 - OK
HDD kosztuje dużo taniej - dysk 2.5 cala około 1 GB do 50 zł na Allegro, albo 3.5 cala kilka GB plus przelotka do 50 zł
system... jaki system? przecież A1200, podobnie jak CD32 sprzedawana jest z systemem, zresztą w tej samej wersji 3.0 lub 3.1
Poza Superfrogiem jest wiele innych gier, wiele z nich zrobi pożytek z szybszego procesora - wszelkie symulatory (nie tylko lotnicze, także symulacje życia w rodzaju SimLife), strategie (Civilization, Colonization, Napalm...), FPP (Doom, AlienBreed3D, Nemac3D...)
Pozatym w CD32 są bardzo ograniczone możliwości zapisu stanu gry.
W jednym się zgodzę - CD32, jak każda konsola, jest prosta w obsłudze. Ale A1200 też się prosto używa, a ma dużo większe możliwości.
[#37] Re: amiga dla lajkonika z przeznaczeniem do gier

@wali7, post #31

OFFTOPIC- Czy Star Crusader ruszy na VGA?

[#38] Re: amiga dla lajkonika z przeznaczeniem do gier

@wali7, post #36

Przychylam się do wypowiedzi przedmówców w kwestii zalet A1200. Sam kiedyś chciałem kupić CD32 z ProModule dla klasycznych gier, jednak ten pomysł zarzuciłem. A1200 z łatwo dostępnym rozszerzeniem 4 lub 8 MB oraz WHDLoad to jest dokładnie to, czego Ci trzeba. WHDLoad w wersji nie zarejestrowanej i tak uruchomi Ci znakomitą większość gier. Łatwo podłączysz CD-ROM (istnieje możliwość zaemulowania CD32 i bootowania płytek dla tej konsoli)i HDD, masz na dzień dobry FDD, klawiaturę i to wszystko za znacznie niższą cenę.
A gdy w przyszłości jednak zechcesz troszkę doposażyć Amisię (Turbo, sieć - PCMCIA) to będzie to o niebo łatwiejsze i ZNÓW - tańsze :)
Kiedyś chciałem mieć CD32 z Promodule, jednak teraz z doświadczenia wiem, że także do Twoich celów rozwiązanie A1200 jest zwyczajnie tańsze, lepsze i bardziej przyszłościowe.

Ostatnia modyfikacja: 17.03.06 15:50
[#39] Re: amiga dla lajkonika z przeznaczeniem do gier

@wali7, post #36

Miałeś szczęście, że uszkodzenie było mało poważne. Uszkodzenie np. soczewki lasera trudno naprawić w domu przy pomocy śrubokręta.
Ponoc nie trudno, tylko trzeba byc delikatnym przy wymianie lasera :) A ten mozna kupic tu http://www.impelshop.com/ :)

A1200 również jest idealna do gier, posiada stację dyskietek (której nie posiada CD32), twardy dysk - a więc nie jesteśmy ograniczeni tylko do kompaktów, mnóstwo łatwo dostępnych rozszerzeń - od tanich kart z 4-8 MB RAM (sama CD32 jest nierozszerzalna), do kart turbo z PPC.
Do 95% gier nie sa mi potrzebne zadne turbo z PPC. A jak sie upre to i do CD32 wstawie sobie twardy dysk, wiecej ramy koprocesor, i nowy procesor i jeszcze dokoder MP3 :)

Poza Superfrogiem jest wiele innych gier, wiele z nich zrobi pożytek z szybszego procesora - wszelkie symulatory (nie tylko lotnicze, także symulacje życia w rodzaju SimLife), strategie (Civilization, Colonization, Napalm...), FPP (Doom, AlienBreed3D, Nemac3D...)
Hmmm... ktos kto chcial powrocic do gier z dawnych czasow gdy meczyl A500 na pewno mial na mysli Napalmu i Doomy ;)

Pozatym w CD32 są bardzo ograniczone możliwości zapisu stanu gry.
Tu masz racje. Czasem dostepna pamiec na zapisy moze sie okazac zbyt mala iloscia, ale z drugiej strony wiele gier zachwuje swoj stan w zwyklych kodach... ech... ilez to kodow sie zapisywalo przy Lemingach :)

W jednym się zgodzę - CD32, jak każda konsola, jest prosta w obsłudze. Ale A1200 też się prosto używa, a ma dużo większe możliwości.
Ja wiem jakie mozliwosci maja te maszynki bo troche Amig w domu mam. Wierz mi nie tylko CD32 :)

[#40] Re: amiga dla lajkonika z przeznaczeniem do gier

@Jacques, post #38

A1200 z łatwo dostępnym rozszerzeniem 4 lub 8 MB oraz WHDLoad to jest dokładnie to, czego Ci trzeba. WHDLoad w wersji nie zarejestrowanej i tak uruchomi Ci znakomitą większość gier. Łatwo podłączysz CD-ROM (istnieje możliwość zaemulowania CD32 i bootowania płytek dla tej konsoli)i HDD, masz na dzień dobry FDD, klawiaturę i to wszystko za znacznie niższą cenę. I to wszytsko za mniej niz 150 pln?

Kiedyś chciałem mieć CD32 z Promodule
No widzisz, ale nie masz, wiec swoja opnie opierasz na domyslach a nie doswiadczeniach.

Amiga 1200, AmigaOS 3.5, Blizzard 1230 IV 68030/50MHz + FPU + 32 MB FAST
Ciekawe czy tak bedziesz tak zadowolony ze swojej amigi 1200 dwiescie jako maszynki do gier gdy dolaczysz jeszcze karte graficzna
[#41] Re: amiga dla lajkonika z przeznaczeniem do gier

@reactor, post #40

Tu można odpowiedzieć w dokładnie tym samym stylu:
"Ciekawe czy będziesz zadowolony ze swojej CD32 gdy postanowisz uruchomić jakąś bardziej wymagającą od SuperFroga grę"
[#42] Re: amiga dla lajkonika z przeznaczeniem do gier

@reactor, post #40

reactor napisał:
Ciekawe czy tak bedziesz tak zadowolony ze swojej amigi 1200 dwiescie jako maszynki do gier gdy dolaczysz jeszcze karte graficzna

O czym Ty piszesz? Co ma potencjalna możliwość podłączenia karty graficznej do tematu tego wątku? A skoro już tak, to do CD32 nawet teoretycznie nie podłączysz GFX :P Poza tym na jakich doświadczeniach mam się niby opierać oceniając A1200 i CD32 w kontekście ujętych tematem zastosowań? Nie przesadzasz aby? Wystarczy odrobina pomyślunku by wiedzieć, że jedyne zalety CD32 to wbudowany CD-ROM i kość AKIKO (mało istotne), zaś A1200 to dostępność, cena jej samej jak i rozszerzeń, FDD, klawiatura, złącze PCMCIA, łatwość podłączenia dysku, itd...

Ostatnia modyfikacja: 17.03.06 16:11

Ostatnia modyfikacja: 17.03.06 16:12
[#43] Re: amiga dla lajkonika z przeznaczeniem do gier

@reactor, post #39

Z tym dokładaniem do CD32 nowego procesora i RAMu, to są możliwości niewielkie, i częściowo teoretyczne. Bo oczywiście, można kupić SX1 lub Promodule - możesz założyć HDD, RAM do 8 MB i koprocesor, czyli tyle co ubożuchna A1200 z rozszerzeniem FastRAM. Na dodatek za te dodatkowe rozszerzenia zapłacisz więcej niż za analogiczne do A1200, o ile uda ci się je znaleźć.
Nowy procesor.... tak, jak wiemy było rozszerzenie z 68030 do CD32, bodajże SX32Pro... ile ich jest w Polsce? Jedno, dwa? Da się to kupić gdziekolwiek? Nie.

Ostatnia modyfikacja: 17.03.06 16:53
[#44] Re: amiga dla lajkonika z przeznaczeniem do gier

@wali7, post #43

Wiem ze kosztowna jest rozbudowa Ami CD32, ale staram sie Ci uswiadomic ze do 90% amigowych gier, a na pewno do 100% z A500 (oczywiscie tych ktorym nie przeszkadza troszeczke nowoczesniejsza architektura aniezeli ta co w A500) wystarczy Amiga CD32 w podstawowej konfiguracji. Jesli bysmy tu pisali o "pelnym amigowaniu", zabawie z programami, systemem, itd. to wtedy A1200 jest jak najbardziej wskazana.
Podsumowujac do gier tylko CD32!
[#45] Re: amiga dla lajkonika z przeznaczeniem do gier

@reactor, post #44

Jednak odnoszę wrażenie, że starasz się uświadomić za wszelką cenę, że masz rację. Nie interesuje cię fakt, iż nabywca CD32 w przyszłości będzie przeklinał swój wybór. Nie ma to, jak postawić na swoim.
Ja w każdym razie twierdzę, że A1200 jest w tym wypadku optymalnym wyborem. Nie tylko zresztą ja...
[#46] Re: amiga dla lajkonika z przeznaczeniem do gier

@Jacques, post #42

Co ma potencjalna możliwość podłączenia karty graficznej do tematu tego wątku?
A no to, ze jesli jako argument stawiasz mozliwosc rozbudowy to w pewnym momecie twoja amiga juz nie bedzie zbytnio Ci sluzyla do gier gdy w koncu dojdziesz do etapu karty graficznej. Kupisz sobie karte graficzna to zrozumniesz o czym pisze.
[#47] Re: amiga dla lajkonika z przeznaczeniem do gier

@wali7, post #45

Wlasnie, w przyslosci. Skad wiesz na co ochote kto bedzie mial w przyszlosci. Rozmawiamy o obecnym stanie o aktualnych wymaganiach i do mnie sie ustosunkowalem.
[#48] Re: amiga dla lajkonika z przeznaczeniem do gier

@reactor, post #46

reactor napisał:
"A no to, ze jesli jako argument stawiasz mozliwosc rozbudowy to w pewnym momecie twoja amiga juz nie bedzie zbytnio Ci sluzyla do gier gdy w koncu dojdziesz do etapu karty graficznej. Kupisz sobie karte graficzna to zrozumniesz o czym pisze."

Szkoda dyskutować... Mając na myśli rozbudowę miałem na myśli tylko taką, która dotyczy zastosowań ujętych w temacie wątku, jak Ci to jeszcze prościej napisać??? A Ty dalej wyskakujesz z GFX. Chodziło mi o: CD-ROM, HDD, RAM/TURBO (dla WHDLoad).

reactor napisał:
"(...)ze do 90% amigowych gier, a na pewno do 100% z A500 (oczywiscie tych ktorym nie przeszkadza troszeczke nowoczesniejsza architektura aniezeli ta co w A500) wystarczy Amiga CD32 w podstawowej konfiguracji."

Bez sensu, na pewno nie w podstawowej, tylko przynajmniej w takiej by ruszyło WHDLoad, czyli Promodule i dodatki!
Wykłócasz się tu na siłę o przydatności CD32, podczas gdy zapomniałeś o co chodziło autorowi wątku: "jaka amige sobie kupic cobym mogl odpalic te wszystkie znane mi gry ale bez wachlowania dyskietkami czyli cos z HDD albo CD?"

Więc jak, na pewno CD32 w podstawowej konfiguracji wystarczy (goła)?
Nie! Więc skoro ProModule, to ja i WIELU INNYCH tłumaczy Ci, że o wiele łatwiej i taniej będzie osiągnąć cel (wygodne granie) z użyciem A1200.

CD32 to fajna maszynka, ale Ty chyab przesadzasz z wykłócaniem się nt. swojej zabawki. No cóż, "każda sroka swój ogon chwali" - bardziej lub mniej ;)
Z mojej strony EOT, bo argumenty widać i tak nie trafiają. Mam nadzieję, że zainteresowana osoba (autor tematu) podejmie właściwą dla siebie decyzję.

Ostatnia modyfikacja: 17.03.06 20:06

Ostatnia modyfikacja: 17.03.06 20:08
[#49] Re: amiga dla lajkonika z przeznaczeniem do gier

@Jacques, post #48

Wykłócasz się tu na siłę o przydatności CD32, podczas gdy zapomniałeś o co chodziło autorowi wątku: "jaka amige sobie kupic cobym mogl odpalic te wszystkie znane mi gry ale bez wachlowania dyskietkami czyli cos z HDD albo CD?"
A ty bierzesz udzial w dyskusji nie wdziac ze autor pytal o kwesie gier z A500 do ktorych nie trzeba turbo-fastow.

Więc jak, na pewno CD32 w podstawowej konfiguracji wystarczy (goła)?

Tak, wystarczy. Nie wystarczy do Napalmow i Doomow, ale to tego chyba nie bylo na A500, prawda?

CD32 to fajna maszynka, ale Ty chyab przesadzasz z wykłócaniem się nt. swojej zabawki. No cóż, "każda sroka swój ogon chwali" - bardziej lub mniej
Tu zes trafil jak kula w plot, nie czytalas wszystkich moich wypowiedzi w tym watku. Tak wiec drogi ornitologu, mam tez rozbudowana A1200 jej uzwam do "powazniejszej zabawy" a CD32 do gier.
[#50] Re: amiga dla lajkonika z przeznaczeniem do gier

@reactor, post #49

Tak, pytał o kwestię gier z A500, ale wyraźnie napisał, że BEZ wachlowania dyskietkami, czego albo nie przeczytałeś, albo WYGODNIE Ci ignorować. Czyli trzeba skorzystać z WHDLoad (dla "niewachlowania", ALE I KOMPATYBILNOŚCI z A500), tak dla CD32 jak i A1200. A pewnie wiesz, że skoro tak, to 2MB RAM bez HDD to troche za mało do tego (WHDLoad). I pewnie wiesz do czego (CD32, A1200) ŁATWIEJ i TANIEJ dołożyć ów RAM i HDD. Koniec kropka. Tu już myślę na tyle prosto napisałem, że nie zboczysz z tematu łapiąc mnie za słowa, za które Ci wygodnie złapać.

Ostatnia modyfikacja: 17.03.06 20:22
[#51] Re: amiga dla lajkonika z przeznaczeniem do gier

@Jacques, post #50

W tym miejscu wykazujesz sie skoromna wiedza na temat CD32. Bo widzisz, mam CD32 z 2MB i na jedyn CD kilkadziesiat gier z A500 :] Bez zadnych fastow i hdd, jak to mozliwe? Poszepraj troche w necie na temat kompilacji (nie w sensie programowania) gier dla CD32, moze zrozumiesz.
[#52] Re: amiga dla lajkonika z przeznaczeniem do gier

@reactor, post #51

Ale kolega pytał o gry z A500 a nie o "wybrane kilkadziesiąt" gier... I nie mając pewności nie posądzaj kogoś o niewiedzę, ok? Składanki CD32-100, 200, to skromna próbka wobec wszystkich gier z A500. Człowiek kupi CD32 a potem nie zagra w ulubioną grę, "bo nie ma jej na składance". Ale przede wszystkim: nie posądzaj o niewiedzę, skoro nie masz pewności. Naprawdę docenię.

I słowa "może zrozumiesz" naprawdę nie były zbyt kulturalne, stać Cię na więcej...

Ostatnia modyfikacja: 17.03.06 21:04
[#53] Re: amiga dla lajkonika z przeznaczeniem do gier

@Jacques, post #52

Bardzo dobrze, dowiedziales sie o skladance. To teraz sie dowiedz zy mozna tez samemu sobie taka skladanke przygotowac wg wlasnego upodobania co do tytulow :)
A jak sie juz dowiesz to odpadnie twoj argument "wybrane kilkadziesiąt" i "bo nie ma jej na składance" :]
[#54] Re: amiga dla lajkonika z przeznaczeniem do gier

@reactor, post #53

Dla Ciebie nie istnieje coś takiego jak praktyczność (kolega jest laikiem, to na pewno będzie robił składanki CD-WHDLoad) i wygoda pewnych rozwiązań, byle brnąć w zaparte jak to "ja mam bardzo rację" a inni to niedouczeni, co czegoś nie doczytali, itp. Szkoda dyskusji, bo zaraz stwierdzisz, że nie słyszałem nawet o Amidze, tak jak już mnie oceniłeś w kwestii wiedzy o CD-składankach WHDLoad. Ściana złośliwego betonu nie do rozbicia... Żegnam.

Ostatnia modyfikacja: 17.03.06 21:18
[#55] Re: amiga dla lajkonika z przeznaczeniem do gier

@Jacques, post #54

Domyslilem sie ze kolega ze autor pytania jest laikiem ale to go nie zwalnia z tego ze musi zdobyc troche wiedzy czy to zamierza sie pobawic CD32 czy A1200, zwlascza jesli by musial podlaczac HDD, CD-ROM, Turbo czy inne szpargaly. Zawsze moze skorzystac z gotowych rozwiazan - nagrac sobie w jakmim nero obraz kompilacji gier dla CD32, wrzucic plytke i po prostu grac.

BTW: oj nie obrazaj sie ;)
[#56] Re: amiga dla lajkonika z przeznaczeniem do gier

@wali7, post #33

Zaproponowałeś CD32, ja twierdzę że za te same pieniądze można mieć A1200 w dużo lepszej konfiguracji.

Zgadzam sie z tym. Pozatym A1200 to komputer (codziennie uzywam). A CD32, to tak jakby konsola...Pozatym A1200 odpali wszystko to, co chodzi na CD32.
[#57] Re: amiga dla lajkonika z przeznaczeniem do gier

@Andrzej Drozd, post #56

Aj pany przesadzacie:). Koleś o gierach pisze i do tego twierdzi ze ciemny jest w temacie amigowania wiec cd32 z paroma gotowcami (składaje od dobrych ludzi:)) wydaje sie byc idealnym rozwiązaniem do popykania we froga albo cos podobnego.
[#58] Re: amiga dla lajkonika z przeznaczeniem do gier

@wali7, post #33

PS. zamiast dopisywac do poprzeniego postu, napisze w nowym

ponieważ kolega zapytał "Jaka amige sobie kupic cobym mogl odpalic te wszystkie znane mi gry ale bez wachlowania dyskietkami czyli cos z HDD albo CD"

Doladnie. A1200 + WHDload bezkompromisowo zabilo wszystko/wszysztkie inne rozwiazania. Niestety CD32 bez drogiego promodule wyglada blado...i jakos tak nie w stylu A1200 ;)

Warto się wpakować w ślepy zaułek o nazwie CD32?

Nie. Chyba ze sie ma jeszcze pare innych Amig. Ale zaczynac od CD32 w tych czasach (gdy CD32 juz nie jest tansza od A1200), to troche tak...

przykro mi za ten paskudny błąd ortograficzny, niestety, pisząc na klawiaturze szybko czasami coś takiego wyskoczy

Chodzi o miejsce w ktorym zamiast "ó", powinno byc "u"? E tam, kazdy ma prawodo pomyli :)
[#59] Re: amiga dla lajkonika z przeznaczeniem do gier

@reactor, post #34

Policzmy, tak srednio:
CD32 150pln + plyta CDR 1.50pln
A1200 100pln+HDD 100pln + system xxxpln + soft xxxpln
ja widzisz wg moich obliczen CD32 wychodzi taniej, a jeszcze jaka oszczednosc miejsca jest.

Oj. Ale wiesz ile ktos, kto nie ma dodatkowego komputera w postaci A1200 lub WinUAE (bo poprostu sie na tym nie zna), wyda kasy na gry? Ktos kto ma A1200, przynajmniej pogra sobie w duza ilosc gier z Aminetu ;)

Bo, to ze ja mam, trafilem, udalo mi sie...ze trafilem na te dwie bootowalne plyty o niczmym nie swiadczy - wciaz tak samo nie moge nikomu wyslac tego iso, i nadodatek mam bardzo powolny internet :P

Moim zdaniem Amiga CD32jest idealna maszynka do gier.

Niestety, nie. Kiedys - TAK.
Dzisiaj, to tak jak juz wspomnialem:

A1200
4 MB Fast
WHDload

--
i stary HD oraz CD-rom ;)
[#60] Re: amiga dla lajkonika z przeznaczeniem do gier

@Fazior, post #57

Aj pany przesadzacie:). Koleś o gierach pisze i do tego twierdzi ze ciemny jest w temacie amigowania wiec cd32 z paroma gotowcami (składaje od dobrych ludzi:)) wydaje sie byc idealnym rozwiązaniem do popykania we froga albo cos podobnego.

Ogolnie to mozna tak:

Sredni pecet
WinUAE (najnowszy wszystko ladnie wygladza)
Karta TV
Monitor PAL

i...juz mozna sie obyc bez sprzetowej CD32, A600 i..Ami :P

No to zamykamy ten watek :P
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem