[#34]
Re: Amiga 500/500+ i internet.
@Azzorek,
post #32
Kickstart wersja: 37.175
I od tej informacji należało zacząć.
Właśnie uruchamiałem sieć na A2000, WB2.1 kickstart taki jak u ciebie.
Wszelakie programy pisane pod MUI nie dają się zainstalować, u mnie krzyczały o datatypes.library które obowiązuje dopiero od WB3.x. Można to obejść w niektórych przypadkach poprzez uruchomienie bez instalacji lub przekopiowanie zainstalowanego na nowszej Amidze. Przez uruchomienie wersji nie zainstalowanej używam AmiFTP w wersji 1.53. Działa, pamięta zapisywane adresy i ustawienia. Co dziwniejsze instalator powinien odróżnić system 2.x od 3.x i zainstalować program ale tego nie robi. :(
Z przeglądarkami www jest podobnie, MUI nie używa np. AWeb ale wymaga systemu 3.x, zostaje Mosaic 1.2 w wersji sieciowej (wersja NoNet działa tylko jako czytnik htmla online) i ewentualnie tekstowy ALinx.
Pozostałe programy na razie sobie odpuszczam.
Ale jak znajdziesz jakiś program który zadziała na twojej konfiguracji to daj znać.
I tradycyjnie zapomniałem o najważniejszym czyli o stosie TCP.
Zainstalowałem najnowsze AmiTCP, ale nie jest to łatwe dla nowicjusza, najpierw instalujesz, potem odpalasz skrypt konfiguracyjny i poprawiasz konfigurację a na koniec ręcznie poprawiasz tekstowe pliki konfiguracyjne. Jako ułatwienie (ostatniego etapu) poszukaj artykułu na PPA o konfiguracji sieci a potem wydrukuj środek z ustawieniami które podają i sprawdź co zrobiły konfiguratory, po ręcznej poprawie u mnie sieć ruszyła.
Dla porządku przed instalacją innych programów sprawdzasz tradycyjnym pingiem: na loop, na siebie, na bramkę i na jakiś adres na zewnątrz.
Pozdrawiam
Ostatnia aktualizacja: 27.01.2014 19:40:40 przez RadoslawF