[#31] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@Azzorek, post #29

Do ftp polecam coś "lekkiego" - gFTP, gui-ftp, amFTP. Przeglądarki niestety będą zamulać na 68000 i to strasznie (czy to będzie aweb czy ibrowse).
[#32] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@RadoslawF, post #30

Kickstart wersja: 37.175
Workbench wersja: 38.36
[#33] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@Azzorek, post #32

Próbowałem AmiFTP, ale mi sypie błędem podczas próby instalacji. Mam reqtools.library, nie wiem o co chodzi. Komunikat: "An error has occured. Unable to compile script. Invalid parameter for statement in line 727" .

Kurczę nie mam jak tego plipboxa sprawdzić :( . Jedyne co to diodki w gnieździe ethernet plipboxa migają jak w normalnej sieciówce z PC i tyle.

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2014 18:33:32 przez Azzorek
[#34] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@Azzorek, post #32

Kickstart wersja: 37.175

I od tej informacji należało zacząć.
Właśnie uruchamiałem sieć na A2000, WB2.1 kickstart taki jak u ciebie.
Wszelakie programy pisane pod MUI nie dają się zainstalować, u mnie krzyczały o datatypes.library które obowiązuje dopiero od WB3.x. Można to obejść w niektórych przypadkach poprzez uruchomienie bez instalacji lub przekopiowanie zainstalowanego na nowszej Amidze. Przez uruchomienie wersji nie zainstalowanej używam AmiFTP w wersji 1.53. Działa, pamięta zapisywane adresy i ustawienia. Co dziwniejsze instalator powinien odróżnić system 2.x od 3.x i zainstalować program ale tego nie robi. :(
Z przeglądarkami www jest podobnie, MUI nie używa np. AWeb ale wymaga systemu 3.x, zostaje Mosaic 1.2 w wersji sieciowej (wersja NoNet działa tylko jako czytnik htmla online) i ewentualnie tekstowy ALinx.
Pozostałe programy na razie sobie odpuszczam.
Ale jak znajdziesz jakiś program który zadziała na twojej konfiguracji to daj znać.

I tradycyjnie zapomniałem o najważniejszym czyli o stosie TCP.
Zainstalowałem najnowsze AmiTCP, ale nie jest to łatwe dla nowicjusza, najpierw instalujesz, potem odpalasz skrypt konfiguracyjny i poprawiasz konfigurację a na koniec ręcznie poprawiasz tekstowe pliki konfiguracyjne. Jako ułatwienie (ostatniego etapu) poszukaj artykułu na PPA o konfiguracji sieci a potem wydrukuj środek z ustawieniami które podają i sprawdź co zrobiły konfiguratory, po ręcznej poprawie u mnie sieć ruszyła.
Dla porządku przed instalacją innych programów sprawdzasz tradycyjnym pingiem: na loop, na siebie, na bramkę i na jakiś adres na zewnątrz.

Pozdrawiam

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2014 19:40:40 przez RadoslawF
[#35] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@RadoslawF, post #34

Godzinę temu zainstalowałem Miami. Brakowało mi paru drobiazgów w systemie tj. nowa wersja installera, MUI dla Miami, samo MUI już miałem wersji 3.8.

Miami się zainstalowało. Zrobiłem ręczny wpis w user-startup z Assignem do pliku wykonywalnego Miami, bo nie chciało odpalać.

Po uruchomieniu programu w oknie wybieram zakładkę "interface". W zakładce "interface type" nie mogę nic sam wprowadzić, tylko wybrać to co jest. Wybrałem SANA-II Ethernet.
W polu Driver wybrałem plipbox.device, który skopiowałem (wersja 0,4 na motorolkę 68000) do katalogu devs/networks.

Unit za driverem ustawiłem na 0 (zero).

Ustawienia SANA-II i zakładka TCPIP wszystko na DHCP.

Oczywiście nie działa :/ - nie może pobrać adresu IP .

Skorzystałem też z miamiinit, gdzie w prosty sposób skonfigurowałem ustawienia.
Następnie zaimportowałem je do Miami i nic dalej to samo.

Tyle w temacie - czyli shit :/ .

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2014 19:53:18 przez Azzorek

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2014 19:54:20 przez Azzorek

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2014 20:05:59 przez Azzorek
[#36] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@Azzorek, post #35

Jesli to twoja siec, to wpisz stale IP, maske i bramę.

Czy miami widzi numer MAC plipboxa ?
[#37] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@Azzorek, post #35

A ja jakoś nie przypominam sobie, czy w miami DHCP dobrze działa. Spróbuj może wpisać z palca IP, bramę i DNS. Ja na A500 nie instalowałem Miami z MUI tylko z jakąś inną biblioteką wyświetlającą interfejs (nazwy nie pomnę). Resztę masz ustawioną poprawnie (czyli interfejs i SANA II).

A, jeśli diody migają to połowa sukcesu. Do diagnostyki można użyć PC z zainstalowanym Arduino IDE - podłączyć przez USB, uruchomić IDE i w nim monitor portu szeregowego - tam będą wypisane dane diagnostyczne - połączenie, czy jest postawiony interfejs PLIP, kody błędów sugerujące gdzie jest problem.

A tak BTW - miałeś Artiego z Plipboksem na SACP - on miał to skonfigurowane - wystarczyło skopiować parę plików ;)

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2014 20:12:58 przez Jenot
[#38] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@Azzorek, post #35

DHCP nie zawsze działa na Amigach, skoro odpaliłeś miami to wpisz mu z ręki, swoje IP, bramkę, maskę i DNS (najlepiej to samo co bramka).

Pozdrawiam
[#39] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@RadoslawF, post #38

Zrobiłem ręcznie, i wyskoczył mi komunikat podczas wyszukiwania parametrów że nie może znaleźć nazwy hosta (ciekawe jaka ma być :/ ). W każdym razie na końcu mam komunikat "Miami is now online". Tylko jak to sprawdzić teraz? Jakaś komenda AmigaDOS?

Pozdrawiam,

Azz
[#40] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@Azzorek, post #39

Nazwa hosta ? nazwa Amigi jest potrzebna programowi, znajdź i wpisz, np. Amiga.
Do sprawdzenia tradycyjnie ping, w pakiecie Miami nazywa się miamiping i działa tak samo.

Pozdrawiam
[#41] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@RadoslawF, post #40

Odpaliłem miamiping komendą:

miamiping -c 10 (adres ip amigi)

wszystkie pakiety przeszły - zero strat.
Jednak jeśli wpiszę adres mojego rootera lub urządzenia innego z domowej sieci to nic nie przechodzi - czyli dupa.

UPDATE:

Wszedłem w zakładkę TCPIP i tam miałem zakładkę "Host Name", gdzie było ustawione na dynamic. Amiga zatem za każdym razem wrzucała mi tam domyśłnie adres ip amigi. Zmieniłem więc na nazwę hosta, którą wybrałem podczas konfiguracji a miamiinit, czyli amiga500. Teraz wpisałem:

miamiping -c 10 192.168.0.2 (adres mojego routera domowego) i poszło, jednak pogubił 20% pakietów, czyli przeszło 8 na 10. Jest już jednak jakiś postęp. Dlaczego pogubił te pakiety?

Pozdrawiam,

Azz

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2014 20:57:58 przez Azzorek
[#42] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@Azzorek, post #41

Sprawdź kabelek od Amigi do routera, sprawdź ustawienia miami, swoje IP wpisałeś a bramka i maska ?

Pozdrawiam
[#43] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@RadoslawF, post #42

Update powyżej.

Teraz puściłem 20 pakietów (-c 20) i przeszło 100%. Hmmm, chciałbym wreszcie zobaczyć czy FTP działa :( .

Pozdrawiam,

Azz

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2014 20:59:54 przez Azzorek
[#44] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@Azzorek, post #43

Najpierw doprowadź po poprawnego przesyłu przy pingach, sprawdź długości pakietów (MTU) i zmniejsz, max to 1500, zjedź do 1000. Znajdziesz to w "Interface/Sana II parametrs".

Pozdrawiam
[#45] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@RadoslawF, post #44

Zmniejszyłem na 1000, ale podczas przesyłu pakietów round-trip mam taki sam, czyli:

min=35
średnie=40
max=60.

Co ciekawe, jakieś czary zadziałały. Po restarcie Amigi, Miami działa w DHCP (wszystko ma ustawione domyśłnie na DHCP). Jedyne co to ciągle usiłuje mi podawać adres hosta jako nadany przez router adres ip. Gdy zmienię nazwę na Amiga500 wszystko działa.

Oto dowód, jak po restarcie Amigi mam ustawione parametry i jaki jest wynik pingowania mojego routera:

Zdjęcie

Pozdrawiam,

Azz

Pozdrawiam,

Azzorek

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2014 21:28:56 przez Azzorek
[#46] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@Azzorek, post #45

Jest dobrze, nie gubi pakietów. Sprawdź jeszcze pingi na zewnątrz sieci lokalnej. Zrób "ping de.aminet.net" jak nawet część dojdzie to instaluj FTPa.

Strasznie wolne masz to urządzenie sieciowe, pingi do routera mam przeważnie 3ms

Pozdrawiam

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2014 21:47:04 przez RadoslawF
[#47] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@RadoslawF, post #46

Spingowałem tego FTP co podałeś wpisując:

>miamiping -c 20 de.aminet.net

Przeszło 100% pakietów, a roundtrip był:

min=236
średni=243
max=261

Najważniejsze, że zapisałem sobie ustawienia Miami, wywaliłem ikonkę na pulipt i teraz po uruchomieniu Amigi klikam..... pyk i jest połączenie bez żadnych komunikatów :) .

Kurczę, nie mogę odpalić AmiFTP, wywala że nie może załadować jakiś layout.gadgets. Kurczę ja nie mam w moim systemie nawet katalogu Gadgets. AmiFTP działa na OS 2.1?

Pozdrawiam,

Azz

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2014 21:57:24 przez Azzorek

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2014 21:59:14 przez Azzorek

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2014 22:07:35 przez Azzorek
[#48] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@Azzorek, post #47

Teraz sprawdziłem, w readme AmiFTP, że wymaga ClassAct w wersji 43. Na Aminecie jest tylko wersja 44 która wymaga AmigaOS 3.5+. Czyli AmiFTP na mojej Amidzę nie zadziała. Jakieś inne mniej wymagające FTP oprócz tych co podał wcześniej Jenot?

Pozdrawiam,

Azz
[#49] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@Azzorek, post #48

Jakieś starsze AmiFTP, ja uruchomiłem v1.53 z dyskietki Magazynu Amiga.

Pozdrawiam
[#50] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@Azzorek, post #48

[#51] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@RadoslawF, post #49

Jest jakiś klient ftp korzystający z miami, króry będzie działał na mojej A500+ ?

Pozdrawiam,

Azz
[#52] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@Azzorek, post #51

MIAMI:MiamiFTP raczej chyba będzie...
[#53] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@_arti, post #52

No właśnie nie ma Arti. Znalazłem na Aminecie amiftpd19.lha ale to dziadostwo wymaga z kolei bgui w wersji co najmniej 38. Oczywiście tego nie mam i zaczyna mnie to wkurzać, że za co się nie złapię to tego nie ma tamtego nie ma, i zamulam Amigę, a FTP żaden nie działa .

Pozdrawiam,

Azz
[#54] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@Azzorek, post #53

Zaraz, jak masz Miami, to musisz mieć miamiFTP w katalogu z programem
[#55] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@_arti, post #54

Nie ma . Zresztą zabacz co pokazuje manager plików:

ZDJĘCIE

Pozdrawiam,

Azz
[#56] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@Azzorek, post #55

Hm, dziwne... no to masz.
[#57] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@Azzorek, post #53

AmiFTPd to serwer a nie klient jeśli dobrze pamiętam. DMSa z wersją AmiFTP która poszła u mnie wysłałem ci emailem. Czy dojdzie nie wiem, pół mega to jednak zajmuje.

Pozdrawiam
[#58] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@RadoslawF, post #57

Dzięki RadoslawF, sprawdzę zaraz jak z tym.

Arti prześłik mi to w archiwum LHA bo mi winda tego nie chce poprawnie zapisać :/ .

Pozdrawiam,

Azz
[#59] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@Azzorek, post #58

Dzięki RadoslawF twoja wersja działa bez problemów OK .

Zrobiłem test.
Z serwera ftp de.aminet.de pobrałem plik AmiPC_1_26.lha który zajmuje 510kB. W RAMie mojej A500+ był po 56 sekundach, co daje około 9,6kB/s realnego transferu. Czyli nie wiele więcej niż najlepsze połączenia modemowe 15 lat temu . Jenot pisał, że uzyskał coś około 18kB - jak tego dokonać na gołej motoroli?
Co do prędkości mojego neta nie mam wątpliwości - 3,6MB/s realnego transferu gdy pobieram (np. sterownik nVidia) na PC lub Maku.

AMFTP działa z Miami aż miło. Poniżej dowód :) :

Fotka 1
Fotka 2

Zastanawiam się tylko dlaczego po usunięciu katalogów AMIFTP, AMITCPIP i AMITCP ciągle mi się pojawiają na nowo po restarcie Amigi i nie można ich nawet otworzyć :/ . Sprawdzałem wpisy w S-S i U-S, ale nic tam nie ma. Co je w kółko zapisuje?

Pozdrawiam,

Azz

Ostatnia aktualizacja: 28.01.2014 01:28:01 przez Azzorek
[#60] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@Azzorek, post #59

Dobra z katalogami sobie poradziłem. Tradycyjne usunięcie z poziomu AmigaDOS pomogło :) .

No i wszystko działa jak ta lala. Dzięki chłopaki za pomoc zwłaszcza RadoslawF OK .

Teraz tylko przetestować (jeśłi to możliwe) jakiś program do IRC na PPA :) .

Pozdrawiam,

Azzorek
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem