[#61] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@Azzorek, post #59

Już nie pamiętam jak udało mi się wyciągnąć 18kB/s a le chyba wymagało to zmiany MTU (nie tylko w stosie ale i w plipbox.config), i czy nie było to przypadkiem mierzone na pięćsetce z turbiaczem 030. Na "golasie" o ile pamiętam transfery sięgały 12-13kB/s. I jeszcze jedno - transfery zależą mocno od stosu TCP. Najlepsze są na Roadshow. To płatny program ale jest darmowe demo. Na A1200 z 020 udało się osiągnąć ponad 20kB/s, na A3000 z 060 udało się dobić do 50kB/s ale to już jest granica możliwości interfejsu równoległego. Może udałoby się szybciej na jakiejś karcie multiface na Zorro.

Ostatnia aktualizacja: 28.01.2014 07:15:53 przez Jenot
[#62] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@Jenot, post #61

W sumie te 10kB/s przy ściąganiu mi wystarczy. Jest to więcej niż na starych modemach, a te pliki i tak duże nie są (przeważnie kilka MB nie więcej).

Przetestowałem Plipboxa, dzisiaj rano (był wyłączony zasilacz od niego całą noc - zatem całkowice offline). Dzisiaj rano włączam tylko Amigę i bez problemu wszystko się połączyło z moim rooterem i tym samym internetem. Super że ustawienia są zapamiętywane. Teraz tylko wywaliłem na pulpit ikonę miami i AMFTP. Najpierw oczywiście odpalam Miami, później AMFTP i hula :D .

Mam jednak jedno pytanie.

Po jakimś czasie gdzieś kilka, kilkanaście minut, Miami zrywa połączenie - przechodzi w offline. Wygląda mi to na celową opcję, której jednak w ustawieniach Miami nie znalazłem. A może serwer FTP ma taką funkcję, że jeśłi jest ktoś nieaktywny parę lub kilkanaście minut to wyłącza? Tyle, że wtedy połączenie w Miami powinno być, a tu nie ma.

Oczywiście jak zrobię w miami online to znowu wszystko działa.

Wie ktoś o co tu chodzi?

Pozdrawiam,

Azz
[#63] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@Azzorek, post #62

Serwer albo klient ftp może przerywać połączenie po określonym czasie bezczynności ale nie powinien "kłaść" całego interfejsu. Ale być może faktycznie Miami przy bezczynności rozłącza. Zapuść jakiegoś pinga na parę godzin i zobaczysz czy będzie trzymał połączenie.
[#64] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@Azzorek, post #62

Wersja niezarejestrowana rozłącza co 30 minut.

Pozdrawiam
[#65] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@RadoslawF, post #64

Chodzi o niezarejestrowaną wersję AMFTP?

Pozdrawiam,

Azz

Edit:

Właśnie zrobiłem test i odpaliłem samo Miami nie odpalając AMFTP. Przeszło w Online a ja nic nie robiłem. Rozłączyło się chyba właśnie po około 30 minutach. Więc chyba chodziło o Miami.
Muszę sprawdzić ile to kosztuje... znów kasa poleci :/ .

Pozdrawiam,

Azz

Ostatnia aktualizacja: 28.01.2014 11:03:01 przez Azzorek
[#66] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@Azzorek, post #65

Miami. :)
[#67] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@Jenot, post #66

O kurdę, widzę, że zakup Miami na klasyka to niezły wyczyn. Gdzie można kupić klucz? W sumie lata to na MUI (mam 3.8) więc też i MUI by się przydało zakupić :/ .
A AMFTP jest darmowe?

Pozdrawiam,

Azz

Ostatnia aktualizacja: 28.01.2014 11:09:57 przez Azzorek
[#68] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@Azzorek, post #67

Odezwij sie do Griszy. On ma 10GB stuffu ode mnie. Pewnie znajdzie cos dla ciebie ;)
[#69] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@_arti, post #68

[#70] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@Azzorek, post #67

Jeżeli chcesz kupić stos TCP/IP to nie kupuj Miami - kup Roadshow. Będzie szybciej. Co prawda brak graficznego konfiguratora ale doprowadzenie go do używalności to zmiana paru wpisów w dwóch plikach. Poza tym Roadshow diała na klasyku i na Morphosie.
[#71] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@Jenot, post #70

A dziala na 68000 i 2.x?

Ostatnia aktualizacja: 28.01.2014 11:57:59 przez _arti
[#72] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@_arti, post #71

Działa i zajmuje mniej zasobów niż Miami czy AmiTCP. Wymagany kick 2.04. Ja sprawdzałem na A500 68010, 1+8MB RAM i kick 3.1.

Ostatnia aktualizacja: 28.01.2014 12:09:31 przez Jenot
[#73] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@Jenot, post #72

Czyli Roadshow całkowicie zastępuje Miami? Mogę je wtedy odinstalować? I czy będzie działać z AMFTP?

Pozdrawiam,

Azzorek
[#74] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@Azzorek, post #73

Tak, zastępuje. Możesz zassać wersję demo i wypróbować, Z AmFTP działa bez problemów - cały czas używam takiej właśnie kombinacji (AmiFTP i ATC jakoś mi nie leżą).
[#75] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@Jenot, post #74

Hmmm, brzmi rozsądnie. A AMFTP jest darmowe?

Pozdrawiam,

Azzorek
[#76] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@Azzorek, post #75

AmFTP to chyba shareware - ale jedyną różnicą w porównaniu z pełną wersją jest wyświetlanie monitu przy starcie - wystarczy przeklikać.
[#77] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@Azzorek, post #62

Możesz napisać ile sekund pobiera ci się jedna dyskietka/adf/ przy tej zawrotnej prędkości / nie że bym się śmiał tylko chciał bym wiedzieć mi na a-600 po lanie na początku 17 sekund a później jakoś spadło do dwunastu przez amiftp.

Bo rozumie że to 10 kilo to jest maksymalna przepustowość portu Amigi/

Bo ile można mieć na samym porcie tyle samo/

Czy to może dzięki "plipbox" połączenie jest bardziej stabilne a zarazem szybsze.
[#78] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@amizet, post #77

880kB - 88 sekund. Ja tak przerzuciłem kilkaset MB zipów gier pod WHDLoad na A500. I to nie jest granica możliwości portu - ta jest gdzieś w okolicach 50kB/s. W przypadku Azzorka wąskim gardłem jest procesor.
[#79] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@Jenot, post #78

A jakiś program do obsługi poczty e-mail? Tak, żeby działał na tym co mam?

Bo rozumiem, że na przeglądarkę pod 68000 nie ma nadziei?

Pozdrawiam,

Azzorek
[#80] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@Azzorek, post #79

Masz kick 2.x, tak?
[#81] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@_arti, post #80

Było w poście nr 32 Arti :P .

Kickstart wersja: 37.175
Workbench wersja: 38.36 (2.1)

Pozdrawiam,

Azz
[#82] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@Azzorek, post #79

Jak to nie ma, tekstowy ALynx i/lub Mosaic1.2. Do IRCa było coś o nazwie Grapevine lub podobnie. Programu pocztowego nie kojarzę, szukaj w comm/mail.

Pozdrawiam
[#83] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@RadoslawF, post #82

Witam ponownie.

Ostatnio nic innego nie robię (jeśłi mam wolny czas) tylko siedzę na A500+ z PlipBoxem i buszuję po FTPach :) . Mimo, że nie wszystko działa idealnie (problem z rejestracją Miami) to bardzo mi się to podoba. I ta świadomość, że wystarczy do tego 7,14MHz i kilka MB RAM :D .

Mam jednak jeszcze taką uwagę i jednocześnie wniosek racjonalizatorski do kolegi Jenota. Czy przy następnych PlipBoxach nie dałoby rady zrobić dłuższy kabel Parallel tak chociaż o 10cm? Nie wiem czy transfer na tym nie ucierpi, ale skoro na moim 5 metrowym null modemie daje radę to chyba i te 10kB/s też da radę zachować . Ja miałem spory problem żeby tego PlipBoxa gdzieś za Amigą zmieścić :( . Dobrze, że i tak jest kabelek a nie taka krowa bezpośrednio na port tak jak to było w oryginalnym projekcie :) . Do pełni szczęścia dobrze by było aby miał te 20-30cm.

Pozdrawiam,

Azz

Ostatnia aktualizacja: 02.02.2014 14:17:36 przez Azzorek
[#84] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@Azzorek, post #83

Nullmodem to serial a tu jest równoległy. Pierwsze próby przeprowadzałem na kablu od drukarki długości ok. 70cm i za cholerę nie chciało działać dlatego skróciłem. Wiem, że to średnio wygodne ale przy sofcie 0.1 inaczej się nie dało. Ale spróbuję, może Lallafa coś poprawił w nowych wersjach i teraz można "poszaleć".
Na razie jednak priorytety są takie: Amiparty, obrona, GBA1000 a potem Plipbox (bo do GBA to też optymalne rozwiązanie - spróbuję zrobić "internal" z wyprowadzonym na obudowę portem ethernet). Ewentualne testy koło wakacji. Jest też możliwość zrobienia wersji "nano" wkładanej w port i zajmującej bardzo mało miejsca (link) ale do tego trzeba kawałek płytki drukowanej zamówić. Opłacalne przy kilkudziesięciu sztukach.

Ostatnia aktualizacja: 02.02.2014 15:15:09 przez Jenot
[#85] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@Jenot, post #84

Ta wersja Nano też by mnie nie urządzała. Najlepiej by było na dłuższym kablu, ale jeśli transfer gubi, to poczekam na jakiś update sprzętowy :) . Daj znać Jenot kiedy będziesz robił następną partię bo wziąłbym jeszcze jednego PlipBoxa, najlepiej z tymi ulepszeniami o których w tym wątku rozmawialiśmy :) .

Transfery też nie są złe. Ściągałem dzisiaj wersję WHDLOAD dema Odyssey, to było około 4MB. Transfer mi trzymał cały czas 11,2kB/s - więc naprawdę nieźle. Jak na 68000 to nawet super. Transfer adekwatny do wieku sprzętu, w czasach kiedy królowały A500 coś takiego ludziom się nie śniło :) . Pamiętam jakie były w 1999 roku jaja z TPSA, a co dopiero wcześniej.

Pozdrawiam,

Azz

Ostatnia aktualizacja: 02.02.2014 15:22:18 przez Azzorek
[#86] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@Azzorek, post #85

Odnośnie menadżera poczty dla 68000 i OS2.1 znalazłem na AMinecie coś takiego:

1. Mail manager v1.21 Link
2. Eucalyptus Link
3. Net Mail 1.3 Link
4. AmiTCP Mail (chyba nakładka) Link

Używał ktoś powyższych na Amidze z prockiem 68000 i kickiem 2.1 lub niższym?

Pozdrawiam,

Azz
[#87] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@Azzorek, post #86

Odświeżam.

Znalazłem na AMinecie program AirMailPro32p jako menadżera poczty email. W wymaganiach wystarczy OS 2.1 lub wyższy i MUI, oraz amftp.

Jest to demo, w którym podobno nie działają zdefiniowane skróty klawiaturowe (tak informuje program podczas uruchamiania prefernces). Udało mi się go nakłonić do odbierania poczty z serwera (OK ), jednak nie mogę wysłać nic z mojej skrzynki :( . W ustawieniach mam wszystko ok (tak myślę). Czy jest to wina ograniczenia wersji Demo?

I jeszcze jedno. Ustawiam w preferencjach dane dotyczące pop3 i smtp, hasło, login itd. Zapisuję to później do pliku. Następnie wyłączam program, resetuję Amigę i ... pliku nie ma - znowu sutawianie od nowa. To też wina Dema?

Pozdrawiam,
[#88] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@Azzorek, post #87

O rety widzę mrowię postów :D .

Chyba jestem pionierem na PPA w zabawę internetem na gołej Motorolce na A500+ :P .

Z ustawieniami sobie poradziłem i teraz Air Mail Pro v3.2 zapamiętuje ustawienia (trzeba było wybrać "Save as default" bo jak zgrywałem do pliku to później nie mogłem go odnaleźć - znikał).

Odbieranie poczty na POP3 działa, nie mam zastrzeżeń. Natomiast cały czas się męczę z wysyłaniem e-maili z Amigi (SMTP).

Mam wprowadzone ustawienia na interię, ale za każdym razem wyskakuje mi błąd (przy próbie wysłania) że "Sender adresses rejected: not logged in...." .

Nie wiem o co tu chodzi. Ograniczenie wersji demo, czy problem z uwierzytelnianiem SSL ?

Pozdrawiam,

Azz
[#89] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@Azzorek, post #88

Ja stawiam na uwierzytelnianie/ssl lub adresy bramek. Miałem ten sam problem na Outlocku.
[#90] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@Rafał A-3000, post #89

Ja sprawdziłem wszystkie możliwe konfiguracje dla mojego konta e-mail, czyli ze strony Interii dla domen @interia.pl mamy:

Serwer poczty przychodzącej IMAP/POP3 poczta.interia.pl
Serwer poczty wychodzącej SMTP poczta.interia.pl
Numer portu:

Zalecany:
IMAP: 993 (SSL)
SMTP: 465 (SSL)

Alternatywny:
IMAP: 143 (TLS)
POP3: 110
SPOP3: 995
SMTP: 587

nic z powyższego nie pomogło. Próbowałem wszystkich portów :( .

Pozdrawiam,

Azz
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem