[#91] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@Azzorek, post #90

Tak u mnie wygląda ustawienie w programie:

Zrzut_ekranu_A500+

Nie działa to przy wysyłaniu. Przy odbieraniu bez problemów co widać poniżej:

A500+ odebrane emaile

Pozdrawiam,

Azz

Ostatnia aktualizacja: 08.02.2014 01:05:51 przez Azzorek
[#92] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@Azzorek, post #91

Czy ktoś może mi się pochwalić swoimi działającymi ustawieniami smtp z AirMailPro lub Yama? Chodzi mi o to jakie macie ustawienia, że wam Amiga wysyła emaile.

Pozdrawiam,

Azz
[#93] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@Azzorek, post #90

Na PC z Interią miałem właśnie największy problem. Szczególnie z wysyłaniem. (Konto na interia.eu.) Wiem, że zmieniałem bramki które wymieniłeś ale była potrzebna jeszcze jedna jakaś opcja. Coś podobnego do bezpiecznego połączenia albo z uwierzytelnianiem ale taka nie związana z hasłem. Nie mogę sobie przypomnieć w tej chwili. Po południu uruchomię tego kompa i postaram się to jeszcze sprawdzić.
[#94] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@Rafał A-3000, post #93

Chodzi o komunikaty rcpt, pewnie zwiazane z bezpiecznym protokołem SSL. Tej opcji nie znalazłem ani w AirMailPro ani w Yam.

Pozdrawiam,

Azzorek
[#95] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@Azzorek, post #94

Na interia.eu mam tak:
pop3 poczta.interia.eu
smtp poczta.interia.eu
serwer wymaga uwierzytelnienia, zaloguj używając (ponownie wpisane hasło, bez "tych samych ustawień)
algorytm 3DES
poczta wychodząca SMTP 465
poczta przychodząca POP3 995
W obu przypadkach włączone bezpieczne połączenie SSL
Poczta działa "w obu kierunkach".
Powodzenia.
[#96] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@Rafał A-3000, post #95

Dzięki Rafał za info. Niestety w programach o których wspomniałem nie ma opcji SSL a w Yam nie ma nawet możliwości wyboru portu. Masz tylko adres email, POP3, SMTP, hasło i to tyle :( . W AirMailPro próbowałem również z portami zgodnie z zaleceniami na portalu Interii i nic to nie dało, dalej jakieś błędy RCPT i "not logged in".

Kurczę nikt na tym portalu nie używa Amigi do wysyłania emaili? Chyba będzie trzeba nowy temat założyć bo ludzie nie czytają tego pod tym kątem .

Pozdrawiam,

Azz

Ostatnia aktualizacja: 11.02.2014 10:49:58 przez Azzorek
[#97] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@Azzorek, post #96

Kurczę nikt na tym portalu nie używa Amigi do wysyłania emaili? Chyba będzie trzeba nowy temat założyć bo ludzie nie czytają tego pod tym kątem.

Używają, Yama czy nowszego SimpleMail, ale pod systemem 2.x one nie ruszą, a te które ruszą nie obsłużą współczesnych standardów szyfrowania, kodowania i diabli wiedzą czego tam jeszcze. Skoro bardzo chcesz czytać pocztę na tej pięćsetce to może warto postawić na pececie własny serwer pocztowy.
Albo zrób jak większość, wstaw kicka3.x i połowa popularnych programów do sieci ruszy a jak jeszcze wstawisz jakieś tanie turbo z 020 lub 030 to ruszą praktycznie wszystkie.

Pozdrawiam
[#98] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@RadoslawF, post #97

"wstawisz jakieś tanie turbo z 020 lub 030 to ruszą praktycznie wszystkie."

Tanie turbo do A500 . To się uśmiałem, ale fakt masz sporo racji. Obecnie pozostaje mi tylko odbieranie poczty, myślałem, że jeszcze ten email da radę obsłuzyć. Pozostaje zatem tylko FTP... . Może jednak znajdzie się jakieś rozwiązanie (może gdzieś można założyć konto pocztowe bez SSL i tych wszystkich dodatków... .

Pozdrawiam,

Azz
[#99] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@Azzorek, post #98

Skoro masz 8MB Fast-u to możesz zmapować Kick 3.1 i spróbować zaleceń RadoslawaF.
Kick 3.1 a 2.04 to spora różnica.
[#100] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@Sir_Lucas, post #99

Pewnie Kickstart 3.1 rozwiązałby sprawę, karta turbo, itd, itp.

Mnie chodziło raczej o ograniczenia i czy pozwolą na to i owo. Z tego co widzę, to na Amidze 500/500+ 68000 i internecie można pobawić się w FTP i to w sumie wszystko. O przeglądarce www nawet nie marzyłem, ale myślałem, że chociać emaile... . Sukces połowiczny, bo choć odbieram pocztę, wysyłać już nie mogę. Trudno.

Wrócę chyba na ziemię i pogodzę się z tym, że poszaleję co najwyżej na FTPach. To i tak czad, choć szkoda mi YAMa, bo jest prosty w obsłudze, odbiera mi pocztę bez problemów tylko tego wysyłania brakuje... :( .

Pozdrawiam,

Azz
[#101] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@Azzorek, post #100

Możesz jeszcze z irca korzystać. Co do poczty to jest jeszcze jedno rozwiązanie ale wymaga dodatkowego komputera (ktoś tu zdaje się to proponował). Na tym dodatkowym komputerze stawiasz serwer poczty, który będzie robił za bramkę dla Amigi. Otwarty, bez autoryzacji SMTP ale niewidoczny z internetu. Tylko to chyba przesada coś takiego stawiać.
[#102] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@Jenot, post #101

Jest to myśl. Pod stołem stoi Retro PC na Pentium 166 256MB RAM, Gravis Ultrasound Max i kartą grafiki nVidia Viper 16MB. Jest tam DOS i Win98 SE. Może na tym spróbuję. Tylko muszę się z tematem zapoznać bo kompletnie tego nigdy nie robiłem (nie stawiałem serwera poczty email). Choć biorąc pod uwagę koszty energii i hałas (taki komputer musi być chyba cały czas włączony), chyba lepiej to zrobić na MacMini którego też mam na biurku :) . Trzeba pewnie też jakąś domenę zakupić, żeby konta email założyć.

Pozdrawiam,

Ostatnia aktualizacja: 11.02.2014 23:02:23 przez Azzorek
[#103] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@Azzorek, post #102

No na Windowsie 98 pewnie nie postawisz. Musiałbyś zainstalować albo jakieś NT4 i starego ISS albo Linuksa.
[#104] Re: Amiga 500/500+ i internet.

@Jenot, post #103

Postawi na wszystkim, problemem będzie znalezienie tak starego serwera aby zadowolił się w98 a nie 8, 7 czy vistą.

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem