@Shredder, post #1
@abcdef, post #60
Ergo 32bit w 16 bitowym H8S działa z pełną prędkością na 32 bitowym H8SX. Czyli jak między 68000 a 68020.
Prawda, H8/300 jest 8 bitowe, ale także ma 16 bitowe
@RomanWorkshop, post #61
@RomanWorkshop, post #61
Choćby posiadał rejestry 64-bitowe, to i tak z 16-bitową szyną danych będzie procesorem 16-bitowym.
@sigma2pi, post #63
Przyklad z MMX byl nietrafiony co takze wali7 wyklarowal chyba dosc jasno. To sa koprocesory.
@alt_, post #64
Według tej definicji również i386SX jest procesorem 16-bitowym - bo ma 24-bitową szynę adresową i 16-bitową szynę danych.
Myślę, że należy to ujmować nie poprzez pryzmat fizycznych cech procesora (szerokości szyn itd.), ale możliwości przetwarzania danych.
ciekawe czemu 386SX przyjmuje sie, ze jest 32b prockiem i nawet wykonuje w pelni poprawnie kod 32b ?
@abcdef, post #66
H8/300H lub H8S mają ISA wspierające 32b obliczenia, a NIE SĄ TO 32b procesory
czyli było też i zmodyfikowane ISA.
@RomanWorkshop, post #67
To, że potrafią wykonywać kod 32-bitowy nie czyni ich procesorami 32-bitowymi.
@RomanWorkshop, post #67
@sigma2pi, post #69
analogicznie program nie ma pojecia o tym czy przeslanie 32b wartosci trwa 1 czy 10 cykli, bo naprawde w tym sensie jedno z drugim nie ma nic wspolnego..., gdyby byl to procesor 16b to program 32b nawet by nie drgnal, a gdybys na sile z procka 16b robil procka 32b to musialbys program zapisac zupelnie inaczej i vice versa...
MC68000 programujemy 32 bitowo i działa to na każdym 32 bitowym procku z rodziny 68k, więc procek jest 32 bitowy, nie interesuje mnie czy on to dzieli na pół, ćwierć itp. Zeby wyrównać spowolnienie można zwiększyć taktowanie procka, więc procek jest 32 bitowy..
@sigma2pi, post #68
jak nie sa, przeciez jasno jest napisane, ze sa to procesory 16/32 bitowe!!!.
zmodyfikowane ISA w tym sensie, ze pojawily sie nowe instrukcje w zestawie instrukcji, w tym sensie FPU tez modyfikuje ISA
@RomanWorkshop, post #72
@abcdef, post #73
Otwórz dowolną notę katalogową z tej rodziny i pokaż gdzie ktoś tak napisał. Dane z wiki są w tym wypadku nierzetelne.
Nazwa "koprocesor" jest aktualnie bez znaczenia.
Bzdurne byłoby stwierdzenie, że taki G4 składa się z procesora Power, koprocesora zmiennoprzecinkowego i koprocesora SIMD AltiVec.
@RomanWorkshop, post #61
@Shredder, post #1
@konrad_0x42, post #77
@sanjyuubi, post #78
@sanjyuubi, post #78
Ciekawa sprawa z tym pentium 4, nie wiedziałem o tym, że miałem 16-bitowy procesor jeszcze parę lat temu w komputerze, a głowę bym dał ściąć, że był 32-bitowy
@sigma2pi, post #80
Ciekawa sprawa z tym pentium 4, nie wiedziałem o tym, że miałem 16-bitowy procesor jeszcze parę lat temu w komputerze, a głowę bym dał ściąć, że był 32-bitowy
ten przyklad miazdzy tezy oponentow :)
@Radov, post #81
@sigma2pi, post #80
@konrad_0x42, post #77
Pentium 4 nie ma 32-bitowego ALU, ma po dwa 16-bitowe składające się na jedno 32-bitowe. To jakim jest procesorem ?
@abcdef, post #83
@Radov, post #81
@Radov, post #81
bo ma rejestry 128 bitowe i przetwarza takie liczby
nowe procki Intela i AMD są 64bitowe, mimo że szyna adresowa ma tak naprawdę (bodajże) 48bitów
Nie jest zresztą prawdą, że Motorola 68000 ma architekturę 32bitową.
@Shredder, post #1