[#91] Re: Motorola 68000

@sigma2pi, post #88

przetwarza owszem, ale poza rejestrami ogolnego przeznaczenia w x86, a to dosc mocno determinuje bitowosc procesora x86 dla kazdego programu. nawet jest pewna roznica dt. takze liczby rejestrow, a nie tylko dlugosci. w trybie 32b ich liczba jest 2x mniejsza niz w trybie 64b. ogolnie do x86 mozna miec zastrzezenia, zarowno do trybu 32b i 64b, bo jednak nie wyglada to tak dobrze jak np: w przypadku MIPS.

Ja tylko oceniami PIV przez pryzmat waszej teorii. PIV ma 128bitowej rejestry i udostepnia 128bitowy model programistyczny. Musi być więc proceosrem 128bitowym. Albo przynajmniej 64bitowym jeśli weźmiemy pod uwagę rejestry ogólnego przeznaczenia. A przecież mówiło się, że jest 32bitowy....
PIV jest tak procesorem 128bitowym, jak Motorola 68000 jest 32bitowym...

Zapominasz najwidoczniej, że - szczególnie we współczesnych procesorach - instrukcje programu nie są tożsame z mikropoleceniami, oraz metodą ich obsługi przez układ. Weżmy pod uwagę FPU - na wejściu masz 64 bity, na wyjściu 64 bity, a wewnątrz... 80bitów (zależnie od implementacji). Nie masz więć żadnej gwarancji, że implementacja X-bitowego modelu programitycznego MUSI być realizowana przez X-bitowy układ. Teoria którą głosisz jest więc bardzo prosta, ale potyka się już o najmniejsze kamyki.

W szczególności: nie jest problemem, żeby układ o architekturze 8bitowej udostępniał 64 bitowy interfejs programistyczny oraz nie jest problemem, żeby układ o architekturze 64bitowej udostępniał interfejs 8bitowy. Próba przypisania takiego tworu do ściśle okreslonej kategorii na podstawie modelu programistycznego jest więc z góry skazana na porażkę, a tą właśnie drogą podążasz...

to jest kompletnie bez znaczenia dla programow z ilu bitow rejestru adresowego korzysta sam sprzet, dopoki rejestry adresowe sa 64bit, a nie 48bit, procesor pozostaje 64bit.

16 bitów adresowych jest często 'wlutowanych' na twarde '1' i rejestr jest faktycznie 48 bitowy. W jaki sposób konwertuje to rejestr do 64bitów? W żaden.
Równie dobrze mogę sobie zrobic rejestr 1024 bitowy i podczepić do szyny 8bit, z czego 1008 bitów: podłączyć do masy i w specyfikacji dopisać, że dla poleceń 1024 bit tylko 16 najmłodszych faktycznie działa. Ale czy to spowoduje, że nagle mam procek 1024bitowy?

jezeli nie jest 32b, a nie jest 16b, to ile ma bit, wie ktos ? ;)

Pomogę ci: a zebra jest biało-czarna, biała, czarna czy szara? Przy czym na razie upierasz się, że:
- albo 'biała', albo 'szara'
- 'Czarna' to zupełna herezja
- ignorujesz, że pod skórą są twory o zupełnie innym kolorze
68000 jest pomieszaniem kilku X-bitowych rozwiązań i przypisanie do jednej szczególnej kategorii nie jest możliwe. Wynik zależeć będzie tylko od przyjętego kryterium i nie ma tu przesłanek, żeby jakieś traktować za ważniejsze od innych.

68000 wykonuje kod 32b i koniec kropka. Wszyscy majacy watpliwosci niech dowioda, ze tak nie jest dla 68k

OK, Dowód jak powyżej: nie jest problemem, żeby układ o architekturze 8bitowej udostępniał 64 bitowy interfejs programistyczny oraz nie jest problemem, żeby układ o architekturze 64bitowej udostępniał interfejs 8bitowy. Założenie, że wykonywanie kodu X-bitowego determinuje X-bitową architekturę można rozbić o kant łysej, nieogolonej.

PS. Jest jeszcze jeden sposób na ocenę bitowości Motoroli 68000: należy wydrukować strukturę CPU na papierowej karcie 3m x 3m, oznaczyć obszary tranzystorów z poszczególnymi bitowościami i dorobić bandy. Potem trzeba wziąć kurę, urżnąć jej łeb i puścić na tę kartę. Obszar na, którym padnie truchło będzie od tej pory wyznaczać bitowość motoroli. Metoda ta jet równie wiarygodna jak ta oparta o bitowość modelu programistyczna, ale za to dużo bardziej widowiskowa!
[#92] Re: Motorola 68000

@Radov, post #91

PS. Jest jeszcze jeden sposób na ocenę bitowości Motoroli 68000...

Świetny sposób, ale jest jeden problem.... Brakło mi tuszu w drukarce, a nie wiem ilu bitowy procesor ma ona zainstalowana... Poza tym nie mam kury... OK
[#93] Re: Motorola 68000

@Radov, post #91

A patrząc przez pryzmat Twojej teorii, każdy procesor 8-bitowy mógł zaadresować maksymalnie 256 bajtów pamięci, bo taką musiał mieć szynę adresową, a tu patrz procesor w C64 ma 16-bitową szynę adresową, która pozwala mu adresować 64kB bez stronicowania, więc na pewno musi być 16-bitowy.

Biorąc pod uwagę Twoje stwierdzenie, że ile bit ma szyna adresowa, tylu bitowy jest procesor, pytam się ponownie jakim procesorem jest 68EC020, a jakim 68020, a jakim MOS6510?

OK, Dowód jak powyżej: nie jest problemem, żeby układ o architekturze 8bitowej udostępniał 64 bitowy interfejs programistyczny oraz nie jest problemem, żeby układ o architekturze 64bitowej udostępniał interfejs 8bitowy. Założenie, że wykonywanie kodu X-bitowego determinuje X-bitową

Problem jest natomiast z tym przykładem 64-bitowy procesor będzie udostępniał zawsze 64-bitowy jak to nazywasz model programistyczny, chyba, że mu powyłączasz wszystkie 56-bitów, czyli tak jakbyś użył 12% krzemu, z którego jest zrobiony, no bo reszta będzie stała zawsze bezczynnie (a z większym balastem szybciej się tonie). 64-bitowy procesor wykonany z 8-bitowych jednostek to nadal 64-bitowy procesor, tylko powolny. Jakbyś zaczął katalogować procesory, które wszystkie komponenty w sobie mają tak samo bitowe, to by wyszło, że 90% z nich nie można zaliczyć do żadnej kategorii, ale skoro każdy z nich wykonuje kod 32b lub 64b, to pozostają właśnie w takiej kategorii, przy czym jest to zawsze kategoria umowna.

Ostatnia aktualizacja: 31.01.2014 11:43:43 przez sanjyuubi
[#94] Re: Motorola 68000

@Radov, post #91

PIV ma 128bitowej rejestry i udostepnia 128bitowy model programistyczny.

nie jest to prawda, bo 128bitowe rejestry dostepne sa tylko dla instrukcji SSE, a nie zbudujesz zadnego programu opierajac sie tylko na tych instrukcjach.

Albo przynajmniej 64bitowym jeśli weźmiemy pod uwagę rejestry ogólnego przeznaczenia./quote]

PIV to dosc dluga linia. Prescot ktorys jest juz 64bit.

[quote]instrukcje programu nie są tożsame z mikropoleceniami, oraz metodą ich obsługi przez układ

nie ma to wielkiego znaczenia, bo i tak nikt poza producentem nie ma do tego nikt wiecej wgladu.

Teoria którą głosisz jest więc bardzo prosta, ale potyka się już o najmniejsze kamyki.

raczej kolejna nieudana proba jej obalenia .

OK, Dowód jak powyżej: nie jest problemem, żeby układ o architekturze 8bitowej udostępniał 64 bitowy interfejs programistyczny oraz nie jest problemem, żeby układ o architekturze 64bitowej udostępniał interfejs 8bitowy. Założenie, że wykonywanie kodu X-bitowego determinuje X-bitową architekturę można rozbić o kant łysej, nieogolonej.

o ile w dol to dziala tj. 68000 pozwala korzystac z 16b, a nawet 8b, o tyle procesor 8 bitowy nie jest w stanie fizycznie wykonac kodu 64 bitowego. poza tym ja wyraznie napisalem kod, a nie interfejs, bo to sa dwa rozne pojecia.

Wiec jak ten dowod nie jest problemem to prosze bardzo go przedstawic, w koncu potyka sie o cytuje, "najmniejsze kamyczki", a nie Mount Everest
[#95] Re: Motorola 68000

@sigma2pi, post #94

@sanjyuubi
A patrząc przez pryzmat Twojej teorii, każdy procesor 8-bitowy mógł zaadresować maksymalnie 256 bajtów pamięci, bo taką musiał mieć szynę adresową, a tu patrz procesor w C64 ma 16-bitową szynę adresową, która pozwala mu adresować 64kB bez stronicowania, więc na pewno musi być 16-bitowy.
(...)
Biorąc pod uwagę Twoje stwierdzenie, że ile bit ma szyna adresowa, tylu bitowy jest procesor, pytam się ponownie jakim procesorem jest 68EC020, a jakim 68020, a jakim MOS6510?

A mógłbyś zacytować precyzyjnie - konkretnie jakiej mojej teorii i którego stwierdzenia?

Przecież od samego początku piszę, twierdzę i udowadniam, że ciężko sklasyfikować MC680000 do jakiejś rodziny X-bitowości, a już szczególnie tylko na podstawie 1 parametru (bez wykazania dlaczego właśnie on miałby być istotny, dlatego opcja z kurą jest najlepsza). Zaznaczyłem też, że dotychczasowa klasyfikacja pochodząca ze świata PC - KTÓRA ROZPOCZĘŁA TEN WĄTEK - jest niespójna, a to ona zaliczała MC68000 do klasy 16bit. Tylko jakbyśmy nie tupali nóżką, to jest ona obowiązująca, nikomu nie chce się zmieniać, a zastępowanie złej gorszą nie ma sensu...

BTW. Bodajże Intel 8030 ma szynę 8bitową, dorzucamy 1 latcha i mamy adresowanie 16kb - dlatego właśnie zaznaczyłem, że obowiązująca definicja jest niespójna....

Jakbyś zaczął katalogować procesory, które wszystkie komponenty w sobie mają tak samo bitowe, to by wyszło, że 90% z nich nie można zaliczyć do żadnej kategorii

A o czym ja (kurcze!!!) od samego piszę? Właśnie o tym!!! Z tą różnicą, że układ łączący w sobie architekturę 32bit, 24bit i 16bit klasyfikuję jedynie jako układ, uwaga, "łączący w sobie architekturę 32bit, 24bit i 16bit" - bez nacisku na konkretną z wartości i podkreślam, że klasyfikacja na podstawie szerokości danych widocznych z punktu widzenia programisty jest bez sensu.

Byłbym wdzięczny za uważne (i ze zrozumieniem) czytanie wiadomości.

Problem jest natomiast z tym przykładem 64-bitowy procesor będzie udostępniał zawsze 64-bitowy jak to nazywasz model programistyczny, chyba, że mu powyłączasz wszystkie 56-bitów, czyli tak jakbyś użył 12% krzemu, z którego jest zrobiony, no bo reszta będzie stała zawsze bezczynnie (a z większym balastem szybciej się tonie)

Bzdury piszesz: VLIW jest powszechnie stosowaną technologią i nie ma najmniejszego problemu, żeby architektura układu zakładała dużą szerokość bitową, udostępniając jednocześnie "wąski" model programistyczny. Z utylizacją tranzystorów zdecydowanie powyżej 12%. "Architektura układu" to nie tylko zbiór rejestrów, szyn i mikropoleceń - ale także forma przetwarzania danych.

64-bitowy procesor wykonany z 8-bitowych jednostek to nadal 64-bitowy procesor, tylko powolny.

A co konkretnie wynika z tego, że programistycznie widoczna 64bitowość jest pozorna, a układ w rzeczywistości ma architekturę 8bitową. Przez co nawet nie jesteś w stanie stwierdzić, czy układ to kilka równolegle pracujących jednostek 8bit, czy jedna odpowiednio szybko taktowana (co jest wyborem projektowym: prostota dla większego taktowania). Zrobiliśmy więc woltę i ponownie ponawiam kwestię, że pozorna (programistyczna) szerokość nic nie mówi o bitowości układu.

ale skoro każdy z nich wykonuje kod 32b lub 64b, to pozostają właśnie w takiej kategorii, przy czym jest to zawsze kategoria umowna.

Architektura ukłądu jest ustalona i niezależna od umowy. Jeśli twierdzisz, że układ jest Xbitowy, podczas gdy nie został zaprojektowany jako Xbitowy - na co przykładem jest wcześniej wspomniane FPU - to jest to ignorancja, a nie kwestia umowna.

Kod obliczeniowy dla jednostek wektorowych może opierać się i na obiektach 256 bitowych, działać na 64bitowych GPR'ach, ale świat i tak zaklasyfikuje program jako 32bitowy, jeśli pod takie adresowanie został napisany....

@sigma2pi
nie ma to wielkiego znaczenia, bo i tak nikt poza producentem nie ma do tego nikt wiecej wgladu.

OK. Konstrukcja układu nie ma znaczenia, za ty nam powiesz ile ma bitów. Fakt. Na ten 'argument' nie mam odpowiedzi.

Ignorancja nie jest argumentem. Producent zaprojektował układ przy określonych założeniach, a słowa mają swoje znaczenia. Nie możesz maznąć sobie kredką po opakowaniu i zadeklarować ileś-tam-prosto-z-głowy bitów.

- To ilu bitowy jest ten procesor co mi go pan sprzedał?
- To wspaniały układ 32 bitowy!
- to dlaczego adresuje 16MB
- aaaa... bo to takie niepełne 32... adresuje 24bity...
- a dlaczego wartość 32bit liczy w 2 operacjami?!!!
- ....mówiłem 24bity??? Miałem na myśli 16bitów.... ALU jest 16bitowe!!!
- chcę zwrotu pieniędzy!!!
- not anderstend.. ....rifands no posible...

o tyle procesor 8 bitowy nie jest w stanie fizycznie wykonac kodu 64 bitowego.

Chyba coś ci się przyśniło:) Ależ jak najbardziej jest, wszystko zależy od mikropoleceń na które tłumaczone są 'instrukcje procesora' - to te które nie mają dla ciebie wielkiego znaczenia. Nic nie szkodzi na przeszkodzie, by zaprojektować układ o architekturze 8 bitowej realizującej kod 64bitowy.
Może to być układ w pełni 8bitowy, przetwarzający dane bajt po bajcie z pamięci, albo wykorzystujący 64bitowe rejestry/bufory. Zaznaczam to, bo jeszcze napiszesz, że jak ma 1 bufor 64 bit, to jest to układ 64bitowy:)

poza tym ja wyraznie napisalem kod, a nie interfejs,

A w którym konkretnie miejscu widzisz istotną różnicę i dlaczego ona jest istotna? Interfejs (model programistyczny) to cegiełki kodu.

Wiec jak ten dowod nie jest problemem to prosze bardzo go przedstawic, w koncu potyka sie o cytuje, "najmniejsze kamyczki", a nie Mount Everest

Powtórzę jeszcze raz, nawiązując do FPU, które:
- realizazują kod 64 bitowy
- nie są układem 64 bitowym
- zaprojektowane jako układ 64 bitowy nie wykonują 'poprawnie' (zgodnie ze standardem IEEE 754) kodu 64bitowego
- teza, ze realizacja kodu X bitowego oznacza układ X bitowy jest więc fałszywa

Twoja teza nie działa na FPU - co więcej chcesz?

------------------------
BTW. A to nie było tak, że MC68000 w zasadzie nie ma podstawowych rejestrów w ogóle, tylko zrealizowano je jako ciągłą pamięć wybieraną przez nazwane adresy? Jak tak, to MC68000 jest procesorem 0 bitowym!!!

Ostatnia aktualizacja: 31.01.2014 14:36:20 przez Radov
[#96] Re: Motorola 68000

@Radov, post #95

Mam nadzieję że to sarkazm... MC68000 w porównaniu do X86 i w ogóle ma świetnie zrealizowane rejestry, bo ma ich po 8 na dane i 8 na adresy, z czego jeszcze można je dość uniwersalnie stosować, czego nie można z rejestrami 8086 robić.
Rejestry jest to mała pamięć wew. CPU która nie ma żadnego narzutu czasowego, jak w przypadku korzystania z RAM, wszystkie operacje na rejestrach wykonywane są bardzo szybko.
[#97] Re: Motorola 68000

@flops, post #96

@ Ja Was pogodzę w tej wojnie Motorola vs Intel. I tak wszystkie te rozwiązania kasuje SH4, SH4 AL, SH5. Niestety najlepsze jest wypierane przez tańsze. Pierwszy kto rzuci we mnie kamieniem (rybą) jest genderdziewczyną.
[#98] Re: Motorola 68000

@sanjyuubi, post #93

nie ważne ile może procesor adresować tylko ile może zaadresować w płaskim dostępie do pamięci. Co z tego że 8086 miał efektywne adresowanie 20bit skoro wkaźniki miał 16bit i instrukcje mogły widzieć bezpośrednio tylko takie właśnie okno.

68000 to zupełnie inna bajka. Aby np. skopiować 100KB danych rozpoczynając od adresu A do adresu B na 68000 wystarczy napisać prościutką pętlę złożoną z kilku instrukcji . Na 286 tak prosto już nie będzie, raz że same wskaźniki są podwójne, dwa że trzeba cały czas będzie zmieniać segmenty. Ani to wygodne ani wydajne...

Pentium II miał 64bit szynę danych i 36bit szynę adresowania i mógł wykonywać operacje stałoprzecinkowe na 64bit rejestrach MMX. Nie był jednak ani 36bit ani 64bit tylko 32bit bo jego rejestry w których wykonywał operacje na pamięci i okno adresowania jest tylko 32bit

Athlon 64 mający wyprowadzony 40bit szynę adresową jest dalej 64bit (bo ma 64bit rozmiar okna/segmentu) tyle że nie ma wyprowadzonych wszystkich pinów ze względu na cięcie kosztów lub zwykłe logiczne myślenie.
[#99] Re: Motorola 68000

@Ender, post #97

jaki tam najlepszy skoro moja stara komórka ma lepszy procesor i bynajmniej nie jest to SHx
[#100] Re: Motorola 68000

@Ender, post #97

Nic się nie bój żaden kamień, ani ryba nie poleci w Twoją stronę. Ale co do kury (opcjonalnie bez głowy), to już bym nie był taki pewien... ;)
[#101] Re: Motorola 68000

@XoR, post #98

Wszystko ładnie pięknie, tylko zauważ że procesory pokroju:
6502, 8502, 8031/51 mają 16 bitowe rejestry do poruszania się po pamięci (lub zestaw 2 rejestrów 8 bitowych - na jedno wychodzi, bo rejestry to tylko latche parallel in - parallel out więc można prosto zrównoleglać, nie to co ALU które wzrasta bardziej jak kwadrat szerokości danych niż liniowo). Zresztą H8S tak samo - 16bitowy procek, w większości przypadków dla advanced mode 16MB przestrzeń programu (24bit- taki jest PC) a cała przestrzeń (dane i program) to 32bit (tyle, że w mniejszych modelach zablokowane twardo na 24b). Jak widać nadal NIE MA żadnego czynnika DECYDUJĄCEGO, nadal czyjeś "widzimisię" poparte kilkoma cechami, ale nic absolutnego - spełniasz takie kryteria to jesteś takim prockiem, a spełniasz częściowo to niestety ale spadasz kategorię w dół.
[#102] Re: Motorola 68000

@wali7, post #89

Pamiętam czasy ,, kiedy się "jarałem" parametrami Falcona, nawet że tak powiem marzyłem aby posiadać taki komputer który miażdży Amigę, a rzeczywistość okazała się inna. Amiga okazała się popularniejsza i powstało dosyć sporo fajnego softu...

Prześledziłem całą historię procesorów intela i przypomina ona kwadraturę koła.
Natomiast Motorola ze swoim 68k mogła zdobyć świat, niestety kombinatorstwo zawsze wygrywa i dlatego rozwiązania "mądrzejsze" tonęły a knoty zdobyły świat...

Bardzo mnie ciekawi jak by działały mc 68060 z zegarem powiedzmy 3 Ghz, z wiekszą pamiecią podręczną L2/L3 i powiedzmy choćby 2 rdzeniowo...ok, racja
[#103] Re: Motorola 68000

@Voyox, post #102

Nijak. Motorola 68k u swojego schyłku zaczęła iść w stronę RISC, potokowa architektura, zmodyfikowana lista rozkazów, zintegrowane FPU (też prostsze) ale na dłuższą metę mogło z niej wyjść tylko coś pokroju Pentium 4 (coraz dłuższe potoki, coraz więcej rozszerzeń instrukcji). Właśnie z tego powodu Apple chciało coś innego, coś świeższego, mocniejszego i bardziej przyszłościowego. Stąd inicjatywa AIM z której wyrosły PowerPC. Odwieczny problem "ibm pc compatible" to jest "compatible". Apple miało 6502, apple miało 68k, apple miało powerpc, apple ma x86 i do tego wszystkiego jeszcze ARM (i możliwe, że na korzyść tego ostatniego x86 pójdzie kiedyś w odstawkę). I za każdym razem udawało się zmienić architekturę bez jakiegoś super strasznego szoku dla użytkowników tych komputerów. A tutaj każdy tak wciska na siłę tą kompatybilność wsteczną, że rzygać się po prostu chce. I jeśli obiektywnie popatrzeć to wszystkiemu winne AMD bo powinni zaprezentować nową popularną, tanią, wydajną architekturę i przekonać do siebie ludzi zamiast podłączyć respirator do x86.
[#104] Re: Motorola 68000

@abcdef, post #103

W zasadzie to AMD dobudowało do 32 pieter kolejne 32 i tak powstało x86-64, ładnie to oznaczaja dziś

wszystkiemu winne AMD bo powinni zaprezentować nową popularną, tanią, wydajną architekturę i przekonać do siebie ludzi zamiast podłączyć respirator do x86.

AMD powodowane było jednym,, STRACHEM,, a ponadto powstała już znów kombinatorska komitywa. Teraz podzielili rynek X86, AMD wzięłło konsole a intel laptopy i skrzynki Della czy HP (i inne składańce).

Wrócę jeszcze do PPC, ciąglę mam wrażenie że ten procek jest herlawy, miał być szokiem względem 68k, a tu oprócz suchych danych w których sie podaje jakie to cuda na kiju w nim drzemią, ja osobiście nie czuję tej mocy...Nawet mi cięzko porównać mojego PowerMaca 2x2,5 Ghz do powiedzmy posiadanego Core2Duo E6850 - 2x3 GHz ..
Jakim to jednakowym programem bym mógł sprawdzić moc Altiveca do intelowskich rozwiązań...

Tu ciekawą dyskujsję znalazłem PPC vs intel

Tu wspomniena O PPC

Ostatnia aktualizacja: 31.01.2014 19:36:40 przez Voyox
[#105] Re: Motorola 68000

@Voyox, post #104

Koderami wideo choćby, ale cudów nie ujrzysz, one były w czasach pIII i p4
[#106] Re: Motorola 68000

@Radov, post #95

to dlaczego adresuje 16MB

nadal krecisz sie wokol wlasnej osi. bardzo ciekawe, ale w czasach swietnosci 68000 to 16MB bylo astronomiczna ilosc pamieci (dzisiaj to jakby 128GB), nawet najlepsze owczesne stacje robocze mialy najwyzej 4MB, a komputery 16bitowe najwyzej 1MB, przy czym w adresowaniu plaskim maks. to bylo nadal tylko 64Kb, czego nie mozna zarzucic 68000....

Procesory 64bit maja mniej niz 64 fizyczne wyprowadzenia z faktu 2 podniesionej do 64 potegi, policz sobie i zastanow sie nad tym jaka to liczba i czy ktos jest w stanie zamontowac fizycznie tyle pamieci, bo adres wirtualny moze byc gdziekolwiek w przestrzeni 64bit.. Gdyby przyjac taka metodologie pomiarowa to wlasciwie procesory/koprocesory/jednostki 128bit nie moga istniec :).

Chyba coś ci się przyśniło:) Ależ jak najbardziej jest, wszystko zależy od mikropoleceń na które tłumaczone są 'instrukcje procesora'

o czym Ty piszesz, zaden programista/program nie ma dostepu do mikropow, ten poziom jest domena konstruktorow i projektantow mikroprocesorow, wiec to jest takie gdybanie co bys mogl, bo naprawde nie moglbys nic. Niezaleznie od tego czy procesor ma 8bitowe czy 64bitowe bloki wykonawcze itd.., a udostepnia 32b model programowania to pozostaje 32b procesorem dla programow i programistow i chocbys tupal ze zlosci i rwal wlosy to za nic tego nie zmienisz. .

Powtórzę jeszcze raz, nawiązując do FPU

FPU itp. nie okresla bitowosci procesora, konkretnie CPU, tylko okresla bitowosc FPU, wiec cala ta dywagacja nie ma tutaj odniesienia, no chyba zeby odniesc do innego FPU...
[#107] Re: Motorola 68000

@Radov, post #95

A mógłbyś zacytować precyzyjnie - konkretnie jakiej mojej teorii i którego stwierdzenia?

A proszę bardzo, post 81# i przecząca sobie definicja Twojego autorstwa:

"Zapomnieliście też, że X-bitowość układów została narzucona przez świat x86, odnosi się głównie do szerokości szyny *adresowej* i nie ma znaczenia, czy ta definicja ma sens (czy nie), czy jest spójna (czy nie) i czy się z nią zgadzacie (czy nie). Świat ją przyjął. Wg tej definicji Motorola 68000 jest 16bitowa, bo nie ma 32 bitowej szyny adresowej, a 24bity nie są 'okrągłe'. Wg tej samej definicji nowe procki Intela i AMD są 64bitowe, mimo że szyna adresowa ma tak naprawdę (bodajże) 48bitów"

BTW. Bodajże Intel 8030 ma szynę 8bitową, dorzucamy 1 latcha i mamy adresowanie 16kb - dlatego właśnie zaznaczyłem, że obowiązująca definicja jest niespójna....

No proszę, a przecież użyłeś tej niespójnej definicji do sklasyfikowania 68000 jako procesora 16-bitowego, poza tym, co z tego że dorzucasz latcha, skoro największą liczbą jaką operujesz jest 256 w 8-bitowym procesorze, więc musisz wpisać do rejestru najpierw pierwszą część a potem drugą, przy czym nie operujesz tutaj liczbą 16-bitową, a dwoma 8-bitowymi na poziomie programowym, które umownie traktujesz w programie jako liczba 16-bitowa, w 68000 operujesz 32-bitową liczbą i taką w pisujesz do rejestru i takiej używasz w programie.

- To ilu bitowy jest ten procesor co mi go pan sprzedał?
- To wspaniały układ 32 bitowy!
- to dlaczego adresuje 16MB
- aaaa... bo to takie niepełne 32... adresuje 24bity...
- a dlaczego wartość 32bit liczy w 2 operacjami?!!!
- ....mówiłem 24bity??? Miałem na myśli 16bitów.... ALU jest 16bitowe!!!
- chcę zwrotu pieniędzy!!!
- not anderstend.. ....rifands no posible...

Ignorancją to przepełniona jest osoba przedstawiona w tym dialogu, która przeprana marketingowym bełkotem ma zatępioną zdolność do logicznego myślenia. Takie same dialogi prowadzą osoby, które oceniają wydajność karty graficznej po ilości pamięci na jej pokładzie, przez co wychodzą ze sklepu z radeonem 9200 posiadającym 1GB pamięci, zamiast kilkunastokrotnie lepszym HD4850 z 512MB pamięci, ze świętym przekonaniem i oburzeniem, że sprzedawca się nie znał (o czym chętnie poplotkował w kółku wzajemnej adoracji i się dowartościował; ego +1LVup, wisdom -1LVdown).

Do ignorantów chyba zaliczasz Jay Minera, ponieważ przykładowy dialog poprowadził w swoim przypadku zupełnie inaczej.

Rok 1985, era 8-16 bitowych procesorów, wykonujacych 8-16-bitowy kod:

JM: Więc co ten procesor potrafi?
Motorola: Ma 24-bitową szynę adresową, 16-bitową szynę danych, adresuje 16MB pamięci
Jm: To świetnie, planowałem do mojej A1000 256kB, to 4 razy więcej niż ma C64, ale 16MB... wow!.
To więcej niż mi potrzeba. Coś jeszcze?
Motorola: wykonuje natywnie 32-bitowy kod, ma 32-bitowe rejestry, operuje natywnie na 32-bitowych liczbach, ale ma niestety 16-bitowe ALU, więc minimalny okres operacji na dwóch 32-bitowych liczbach to dwa cykle.
JM: To świetnie, żadnych pokrętnych operacji na 32-bitowych liczbach, żadnych pokrętnych operacji na 32-bitowych adresach, dwa cykle to i tak nic w porównaniu do wielocyklowych roszad 32-bitowymi liczbami na 16-bitowych rejestrach. Tani i szybki procesor, w sam raz do mojej A1000 z 16-bitową szyną danych i w dodatku ten 32-bitowy kod, programiści będą zadowoleni, komputer będzie szybki, przyszłość wita do bram, poproszę 6mln.

I tak oto największy ignorant na ziemi podarował światu Amigę za co mu serdecznie dziękujemy.

Biorąc pod uwagę liczbę rozbieżności w budowie procesorów, zdolność wykonywania natywnie x-bitowgo kodu jest jedynym spójnym i logicznym uwarunkowaniem, który pozwala na kwalifikację procesora do danego szeregu.

Nie każdy szuka też mega wydajności poszukując odpowiedniego procesora do swoich zastosowań, po to jest coś takiego jak współczynnik wydajności aby dobrać procesor do swoich potrzeb, w mikrokontrolerach popularna jest jednostka DMIPS/MHz i jak ktoś chce mocy to sobie kupuje drogi mikrokontroler, tak samo jak ktoś potrzebuje wydajności to sobie kupi 68060, a ten kierujący ekonomią 68000, więc tym bardziej przedstawiony przez ciebie przykładowy dialog nie ma sensu bytu, a przedstawia jedynie zarozumiałego klienta marudę, który nie wie czego chce i zadufanego sprzedawcę pracującego za najniższą krajową, który nie wie o czym mówi, zaś klient nie wie o co pyta (a rozmawiają o procesorze, który w erze 8/16 bit był swoistym Graalem biorąc pod uwagę możliwości/wydajność/cenę w porównaniu do czystych 16-bitowców). To jest dopiero przykład ignorancji. Nawet nie chce mi się pytać czy wiesz, że wiele instrukcji procesora, zarówno w 68000 jaki np w 68020+ nie jest wykonywanych w jednym cyklu (najdłuższe chyba jest dzielenie i mnożenie), 68020 ma ulepszony mikrokod, więc oczywiście będzie tutaj szybciej, na 68030 minimalnie lepiej od 68020, na 68040 już duużo lepiej i na 68060 jeeeeszcze lepiej.

Przecież od samego początku piszę, twierdzę i udowadniam, że ciężko sklasyfikować MC680000 do jakiejś rodziny X-bitowości, a już szczególnie tylko na podstawie 1 parametru (bez wykazania dlaczego właśnie on miałby być istotny, dlatego opcja z kurą jest najlepsza)

Przecież już właśnie to wskazałem i było wskazywane wiele razy, a z kurą to nie do końca, bo jak wskaże że procesor jest 16-bitowy, to jak będziesz to tłumaczył szarym ludziom, że 32-bitowy system pracuje na twoim 16-bitowym procesorze, a im 64bit Windows 8.1 nie może działać na na 32bitowym pentium4 ? Wewnętrzna struktura procesora obchodzi jedynie dociekliwych, dlaczego jeden procesor robi coś szybciej od drugiego, ale skoro jeden i drugi ma takie same możliwości, to czemu mieliby być w innej kategorii? Klasyfikacja procesora pod kątem bitowości wykonywanego natywnie kodu uważam za najlepszą, taka klasyfikuje 68000 jako procesor 32-bitowy, a osoba żądna wydajności po prostu weźmie szybszy egzemplarz, a nie jak w Twoim przykładzie, dwóch ignorantów pastwi się nad procesorem z ekonomicznej półki, bo AŻ 2 CYKLE!

Wg mnie brakuje w Twojej historyjce kluczowych szczegółów, które ujawniają prawdziwą naturę opublikowanego dialogu (nie pytaj, skąd mam te dane):

- To ilu bitowy jest ten procesor co mi go pan sprzedał? - zapytał zdolny przedszkolak, który miał kupić salceson
- To wspaniały układ 32 bitowy! - stwierdził podekscytowany z sarkazmu sprzedawca z wyraźnie malującym się na twarzy zadowoleniem
- to dlaczego adresuje 16MB - zapytał maluch, który nasłuchał się, że C64 ma tylko 64kB
- aaaa... bo to takie niepełne 32... adresuje 24bity... - powiedział niby niepewnie, ciągle łypiąc w sekrecie na rozkojarzonego chłopaka
- a dlaczego wartość 32bit liczy w 2 operacjami?!!! - spytał się spokojnie wiedząc, że 16-bitowe procesory robią to znacznie dłużej
- ....mówiłem 24bity??? Miałem na myśli 16bitów.... ALU jest 16bitowe!!! - wymówił z szalonym śmiechem rozkładając ręce niczym skrzydła w świetle potężnych błyskawic, wiedząc, że to już długo nie potrwa
- chcę zwrotu pieniędzy!!! - powiedział zrezygnowany maluch, który już nie miał już pojęcia jak odzyskać pieniądze, za które kupił procesor a nie salceson, bo źle usłyszał matkę.
- not anderstend.. ....rifands no posible...- zaszczebiotał wesoło sopranem wykonując piruet na jednej nodze i klikając podwójnie kapslem od frugo między pośladkami, punktem kulminacyjnym ingriszowej riposty była plama na spodniach, ale ważne, że kasa została.

Ostatnia aktualizacja: 01.02.2014 00:18:54 przez sanjyuubi
[#108] Re: Motorola 68000

@sanjyuubi, post #107

Biorąc pod uwagę liczbę rozbieżności w budowie procesorów, zdolność wykonywania natywnie x-bitowgo kodu jest jedynym spójnym i logicznym uwarunkowaniem, który pozwala na kwalifikację procesora do danego szeregu.

AMEN.
[#109] Re: Motorola 68000

@sanjyuubi, post #107

@sanjyuubi
A proszę bardzo, post 81# i przecząca sobie definicja Twojego autorstwa: (...) No proszę, a przecież użyłeś tej niespójnej definicji do sklasyfikowania 68000 jako procesora 16-bitowego (...)

Echhh.. To ja się cofnę do postu 95# mojego autorstwa:
"Byłbym wdzięczny za uważne (i ze zrozumieniem) czytanie wiadomości."

1) Tematem wątku jest bitowość układu a nie modelu programistycznego układu.
2) Shredder w wiadomości #1 pyta się czy 68000 jest układem 32bit, a nie czy wykonuje on kod 32bit
3) Shredder ma sprzeczne informacje" - jestem pewien, że wynikają ze stosowania przez świat 'powszechnej' definicji X-bitowości". To, że jestem pewien, nie oznacza, że też tak klasyfikuję.
4) Po raz fafnasty powtarzam, że nie klasyfikuję MC68000 do którejkolwiek z architektur. Byłbym bardzo wdzięczny, byś wreszcie nie przypisywał mi rzeczy których nie napisałem.
5) Przywołałem tę mocno kulawę definicję żeby w ogóle wskazać miejsce powstania wątpliwości, bo wcześniejsze pomysły (np. dotyczące szerokości szyny danych) są w tym kontekście nieprawdziwe.
6) Cytując tą definicję wskazywałem miejsca gdzie nie jest spójna (co zacytowałeś), by podkreślić jej oderwanie od stanu faktycznego, a nie jako argument wobec bitowości MC68000.
7) Dodatkowo, interpretuję twoją wiadomość jakobyś zarzucał mi, że powołując się na świat sugeruję, że "skoro świat tak mówi, to tak trzeba tak robić". Nie jest to prawdą. Przytaczam definicję "ogólną" by przyciąć niepotrzebne dywagacje nie związane z pytaniem z wiadomości 1#

Ignorancją to przepełniona jest osoba przedstawiona w tym dialogu, która przeprana marketingowym bełkotem ma zatępioną zdolność do logicznego myślenia.

Nie do końca jestem pewien, czy cię rozumiem, zwróć jednak uwagę na ciekawą kwestię związana z logicznym myśleniem: wiele osób koncentruje się procesie wnioskowania i zapomina, że podstawą są *aksjomaty* - prawdziwe założenia, nie będące przedmiotem wnioskowania. Czy nie jesteś przypadkiem jedną z nich? Analizowałeś swoje aksjomaty? Bo ja swoje tak. Wasze też...

Nie możesz w sensie logiki przeprowadzić prawidłowego procesu wnioskowania, jeśli nie jesteś w stanie udowodnić prawdziwości założeń. Pisząc inaczej: prawdziwość procesu logicznego wnioskowania jest zależna od prawdziwości przyjętych założeń. Niepewne założenia, to niepewne wnioskowanie. Błędne założenia, to błędne wnioski.

Z tego właśnie powodu nie stosuję do oceny X-bitowości kryterium (szyna danych, rejestr), jeśli nie mogę udowodnić poprawności jakiegokolwiek, bo musiałbym je potem przyjąć jako aksjomat przy analizie. Mogę za to szukać błędów i wykluczać. Weżmy na tapetę: "X-bitowość modelu programistycznego oznacza X-bitowość układu cyfrowego":
- Czy jestem w stanie udowodnić, że to założenie jest zawsze prawdziwe? Nie. Nawet nie wiem jak.
- Czy jestem w stanie znaleźć przynajmniej 1 przykład, gdy to założenie jest fałszywe? Tak. Wspomniane przeze mnie układy FPU.
- Wynik: założenie jest błędne, nie można go wykorzystać w procesie logicznego wnioskowania w kontekście układów cyfrowych.

A teraz na chlopski rozum: widzę układ o Xbitowym modelu programistycznym. Nie jest on X bitowy. Co tu więcej dowodzić? Założenie jest błędne... Oczywiście nie będę zabraniał drążyć dalej, ale byłbym wdzięczny o nie zasłanianie się słowem "logika"...

Wewnętrzna struktura procesora obchodzi jedynie dociekliwych, dlaczego jeden procesor robi coś szybciej od drugiego, ale skoro jeden i drugi ma takie same możliwości, to czemu mieliby być w innej kategorii?

Najwidoczniej, żeby merytorycznie udzielić się wątku "Ilu bitowy jest układ?", i zauważyć, że to inne pytanie od: "ilu bitowy model programistyczny układ realizuje."

Biorąc pod uwagę liczbę rozbieżności w budowie procesorów, zdolność wykonywania natywnie x-bitowgo kodu jest jedynym spójnym i logicznym uwarunkowaniem

Jest oparte na błędnym założeniu więc nie jest logiczne. Równie dobrze możesz przyjąć stwierdzenie: "Każdy procesor jest 32 bitowy" - też bardzo spójne, ale również też oparte na błędnym założeniu.
BTW. są procesory realizujące natywnie model 32bit i 64bit - klasyfikacja dałaby więc różne wyniki tego samego modelu zależnie od konfiguracji - wasze założenie jednak nawet nie jest spójne... chociaż aż się boję zapytać jak definiujecie 'spójność'
"Spójność - to taka cecha, że MC68000 jest 32 bit a Radov nie ma racji"

który pozwala na kwalifikację procesora do danego szeregu.

tak. do danego szeregu "układów natywnie realizujących x-bitowy kod". Może raczysz wreszcie zauważyć, że "- "układy natywnie realizujących x-bitowy kod" oraz "układy x-bitowe" to dwie różne klasyfikacje i co najwyżej mają część wspólna? Przy czym Shredder pytał się o to drugie i na ile przejrzałem wątek to nie zaktualizował się na twoją wersję?

Do ignorantów chyba zaliczasz Jay Minera, ponieważ przykładowy dialog poprowadził w swoim przypadku zupełnie inaczej.

Zbyt daleko idący wniosek, ciebie za to zaliczę do medium - bo nie wiem skąd inaczej mógłbyś nabyć wiedza o wyborach JM. JM miał zresztą w 1985r do dyspozycji w pełni 32 bitowe Motorole, więc potraktujmy tę całą historię jako nieudaną próbę dogryzienia mua:)

Tak więc:
przez co wychodzą ze sklepu z radeonem 9200 posiadającym 1GB pamięci, zamiast kilkunastokrotnie lepszym HD4850 z 512MB pamięci, ze świętym przekonaniem i oburzeniem, że sprzedawca się nie znał

...a sigma2pi wyjdzie ze sklepu z układem realizującym 32bitowy model programistyczny ze świętym przekonaniem, że oznacza to ze ma układ 32bitowy i oburzony, bo ludzie mu mówią że nie kupił układu 32bitowego....
[#110] Re: Motorola 68000

@sigma2pi, post #106

o czym Ty piszesz, zaden programista/program nie ma dostepu do mikropow, ten poziom jest domena konstruktorow i projektantow mikroprocesorow, wiec to jest takie gdybanie co bys mogl, bo naprawde nie moglbys nic.

Po czym siadasz do programowania, patrzysz na x-bitowy model programistyczny, grupujesz (optymalnie) instrukcje tak żeby CPU podjął je w jednym takcie zegara i ze zdziwieniem stwierdzasz, że kod jest wykonywany wielokrotnie wolniej niż powinien, a potok nie obsadzony. Co może być tego powodem? No przecież nie mikropolecenia, bo to "domena konstruktorow i projektantow mikroprocesorow" i nie zmienimy tego bo to tylko "takie gdybanie co bysmy mogli, a naprawde nie możemy nic". A już na pewno nie da się sprawdzić jakie mikropolecenia zostały niepotrzebnie wygenerowane, które blokują potok i czy są zamienniki pozbawione wad.

Dla osób zastanawiających się odnośnie czego drwię z sigma2pi, ogólnie i na chłopski rozum:
W zasadzie każda instrukcja to zbiór (czasem wprawdzie 1 elementowy) mikropoleceń dla wnętrzności układu wrzucanych w potok i jest na to prosta specyfikacja. W niektórych przypadkach generowana jest sekwencja 'zapychająca' potok. Instrukcje te mają uzasadnienie przy budowie czytelnego, testowego kodu, ale można je zastąpić bardziej efektywnymi odpowiednikami. Jeśli się o tym wie...

udostepnia 32b model programowania to pozostaje 32b procesorem dla programow i programistow i chocbys tupal ze zlosci i rwal wlosy to za nic tego nie zmienisz.

Ale ja nie tupię ze złości i włosów nie rwę. W zasadzie, a co mnie to obchodzi? Możesz wyjść z Radeonem 9200 z 2GB RAM z przeświadczeniem, że to szybka karta - a wyjdź sobie i z przeświadczeniem że skoro kupiłeś układ realizujący 32 bitowy model programistyczny, to na pewno układ jest 32 bitowy. Dietetyczna kola tez jest dietetyczna, bo tak piszą na opakowaniu. Kogo interesuje co jest w środku?

FPU itp. nie okresla bitowosci procesora, konkretnie CPU, tylko okresla bitowosc FPU, wiec cala ta dywagacja nie ma tutaj odniesienia, no chyba zeby odniesc do innego FPU...

sigma2pi - skoncentruj się. FPU może być takim samym autonomicznym układem jak CPU i nie ma najmniejszego powodu by ten przykład odrzucać. FPU ma swoją bitowść i ma model programistyczny. Nie kupuje teorii, którą glosisz, ale może się mylę?????? Zobaczmy więc:
- biorę implementację FPU z Pentiuma IV jako niezależny procesor
- Realizuje to dziwactwo 64bitowy model
- Zgodnie z teorią układ powinien być 64 bitowy
- patrzę do specyfikacji: 80 bitów
Dlaczego teoria jednak nie działa?
W mojej opinii: bo klasyfikacja na podstawie modelu programistycznego klasyfikuje jedynie względem... modelu programistycznego. A nie bitowości układu, o którą to było pytanie w wiadomości #1. No chyba, że autorowi wątku chodziło jednak o bitowość programistyczną. Albo, żeby ocenić MC68000 jako w pełni 32bitowe niezależnie do budowy i faktów. Jak tak to przepraszam, zamilknę i się więcej nie odezwę

Ostatnia aktualizacja: 01.02.2014 03:21:00 przez Radov

Ostatnia aktualizacja: 01.02.2014 03:26:43 przez Radov
[#111] Re: Motorola 68000

@sanjyuubi, post #107

Biorąc pod uwagę liczbę rozbieżności w budowie procesorów, zdolność wykonywania natywnie x-bitowgo kodu jest jedynym spójnym i logicznym uwarunkowaniem, który pozwala na kwalifikację procesora do danego szeregu

Cały czas pomijasz to o czym ja pisałem, H8S porusza się po 32bitowej przestrzeni, ma 24bitowe PC (i taką ma przestrzeń pamięci programu), łącznie pamięć programu i danych to właśnie obszar 4GB (choć z wiadomych względów mniejsze modele mają to zablokowane najczęściej na 24bit). Ma 16x16bit mnożarkę i wykonuje operacje na 32b liczbach w 62,5ns (add, sub itp), 125ns lub jeszcze troszku więcej (dla 16MHz zegara) co oznacza, że dla mul i div jest jeszcze szybsze niż 68000 ;) Problem jest natury takiej, że... producent określa to jako 16 bitowy procesor. Nie 16/32, nie 32... tylko i wyłącznie 16bit single chip computer. To co, renesas nie wie co robi czy jednak NIE MA żadnych wiążących ustaleń co do bitowości.
[#112] Re: Motorola 68000

@Voyox, post #104

AMD zrobiło furorę swoimi K8 które były w swoim czasie jednymi z najlepszych mikroprocesorów 64bit a do tego umożliwiały uruchamianie ogromnej biblioteki oprogramowania X86-32 z prędkością większą niż jakikolwiek inny X86

one miażdżyły wydajnościowo Itanium oraz były wydajeniejsze i chłodniejsze od konkurencyjnych PowerPC G5 oraz zapoczątkowały przesiadanie się serwerów na X86. Dzisiaj większość serwerów jest na X86. Najszybsze procesory z największym IPC i zegarem to też X86

co do PowerPC to oprócz pierwszego modelu który był trochę lepszy od Pentiuma wielkiego szału nie było. Od 68060 te pierwsze PPC nie były lepsze w ALU co tylko obrazuje jak wielki był sens całej tej zmiany głową w mur Gadki Jobsa o ogromnej przewadze wydajnościowej PPC nad X86 były wyssane z palca co potwierdzały testy oprogramowania OpenSource. To było miejwięcej jak z porównaniem dwóch procesorów X86, jeden był wydajniejszy w jednych rzeczach drugi w innych. Ogólnie X86 'normalne' programy wykonywał lepiej za to miał gorsze SIMD i mniejszą wydajność obliczeń podwójnej precyzji. Nijak się jednak lepsza wydajność FPU ma do ISA...
[#113] Re: Motorola 68000

@XoR, post #112

Miałem sen... A w nim najpierw pojawił się programista i powiedział:
"Napisałem dziś wspaniały kod na 32-bitowy procesor MC68000".
Później pojawił się projektant pewnego nowego komputera, o nazwie Amisia i powiedział:
"Zamontowałem 16-bitowy procesor MC68000 w moim komputerze".
Następnie pojawiła się kura z odrąbaną głową, która biegała po papierowej karcie, o wymiarach 3m x 3m z nadrukowaną strukturą wewnętrzną procesora MC68000. Na karcie tej były oznaczone obszary tranzystorów z poszczególnymi bitowościami, a kura miała paść na jeden z nich i tym samym odpowiedzieć ludzkości na pytanie: "ilu bitowy jest procesor MC68000?". Niestety kura, mimo braku głowy odleciała w krzaki i nikt nie był w stanie jej dogonić. To dowodzi, że nawet ona ma swoje zdanie na ten temat, mimo iż straciła głowę.
Pod koniec śniło mi się, że "Moda na sukces" skończyła się. Niestety, to był tylko sen (proszę nie pisać że był mokry, bo nic nie piłem), ponieważ ten i "nasz" serial trwa do dzisiaj
[#114] Re: Motorola 68000

@Radov, post #109

2) Shredder w wiadomości #1 pyta się czy 68000 jest układem 32bit, a nie czy wykonuje on kod 32bit

Shredder zadaje bardzo ogólnikowe pytanie w poście nr #1, po czym w poście
#3 ( Czyli jak, przepycham dane 16 bitami, żeby potem mógł policzyć sobie w 32 bitach i potem znowu podzieli na 16 i wypluje? ) i 6# ( To nie lepiej ,żeby wszystko szło w 16 bitach??(musi łączyć dzielić, bez sensu) ) wychodzi na jaw, że pyta się (choć pewnie nieświadomie) o bitowość od strony realizacji programu, a ta wynosi 32 bit.

7) Dodatkowo, interpretuję twoją wiadomość jakobyś zarzucał mi, że powołując się na świat sugeruję, że "skoro świat tak mówi, to tak trzeba tak robić". Nie jest to prawdą. Przytaczam definicję "ogólną" by przyciąć niepotrzebne dywagacje nie związane z pytaniem z wiadomości 1#

Na ogólne pytanie powinna być ogólna odpowiedź, której nie ma w przypadku 90% procesorów.

- Czy jestem w stanie znaleźć przynajmniej 1 przykład, gdy to założenie jest fałszywe? Tak. Wspomniane przeze mnie układy FPU.

FPU jest osobnym układem, nie wiem dlaczego wciągasz go w bitowość procesora.

Jest oparte na błędnym założeniu więc nie jest logiczne. Równie dobrze możesz przyjąć stwierdzenie: "Każdy procesor jest 32 bitowy" - też bardzo spójne, ale również też oparte na błędnym założeniu.

Proszę w takim razie, stosując się do swojego logicznego rozumowania i spójności, w jaki sposób realizuje sprzętowo operacje na 32-bitowych liczbach procesor MOS6510 i jak uruchomić na nim 32-bitowy kod. Moje stwierdzenie jest logiczne (mimo, ze może być pozorne, twoje na wstępie mija się z prawdą i nie widzę tu żadnej spójności.

Poza tym jak masz 32-bitowy system operacyjny, to na jakim procesorze chcesz go uruchomić? Idziesz do sklepu i prosisz o 32-bitowy i taki dostaniesz stosując się do normalizacji wg normy natywnie wykonywanego kodu.

W twoim świecie sytuacja wyglądała by tak, że wertowałbyś nieskończoną listę procesorów i zastanawiał się na którym ów 32-bitowy system będzie działał, a na którym nie. Ten procesor ma 32-bitowe ALU, ale 16-bitowe rejestry, a tamten ma 256-bit FPU i 64-bitowe rejestry ale ma 2 16-bitowe ALU, inny ma ma rejestry uniwersalne, inny to, następny tamto... Zamiast wymagań systemu operacyjnego w postaci: 32-bitowy procesor, miałbyś:

minimalne
- 32-bitowe rejestry
- 32-bitowy FPU
- 32-bitome SIMD
- 32-bitowe ALU lub 2 16-bitowe, lub 4 8-bitowe
itd....

Może dla komputerowych snobów byłoby to dogodne do dowartościowywania się w kółkach wzajemnej adoracji i gnębieniu lamerów, ale nie ma żadnego sensu użytkowego, ponieważ jak działa procesor w środku nikogo nie obchodzi, tylko co sobą reprezentuje na zewnątrz, a dla mnie 68000 na zewnątrz reprezentuje rodzinę 32-bitowców i dlatego do takiej dla mnie należy.

Zbyt daleko idący wniosek, ciebie za to zaliczę do medium - bo nie wiem skąd inaczej mógłbyś nabyć wiedza o wyborach JM. JM miał zresztą w 1985r do dyspozycji w pełni 32 bitowe Motorole,

Powiedzmy, że mam kryształową motorolę i w niej wszystko widzę ;) Poza tym, mimo, że JM miał do dyspozycji szybsze Motorole, to nie znaczy, że musiał ich użyć, zwłaszcza, że liczyły się każde pieniądze i jakimś dziwnym trafem A1000 z 7MHz procesorem w komputerze z 16-bitową szyną danych (ale adresy rejestrów są wyrównane do 32-bit) był uważany za komputer wyprzedzający epokę, a dla kasiastych były przecież karty turbo.

więc potraktujmy tę całą historię jako nieudaną próbę dogryzienia mua:)

Ostatnia aktualizacja: 01.02.2014 17:15:03 przez sanjyuubi
[#115] Re: Motorola 68000

@abcdef, post #111

Nie 16/32, nie 32... tylko i wyłącznie 16bit single chip computer

A no właśnie "16bit CHIP COMPUTER" a nie "CPU", ponieważ jest to mikrokontroler, ma własną pamięć i ROM, tylko szyna danych jest 16-bitowa, tak jak w A500/600/1000/2000. Na temat samego CPU jest tylko napisane w dokumentacji, że ma 32-bitową architekturę, więc może natywnie wykonywać 32-bitowy kod, a nie tylko 8 lub 16bitowy. Sam komputer może być 16-bitowy jeśli jest zbudowany w oparciu o 16-bitowe rozwiązania, tu liczą się też inne elementy na końcową ocenę.
[#116] Re: Motorola 68000

@Radov, post #110

Po czym siadasz do programowania, patrzysz na x-bitowy model programistyczny, grupujesz (optymalnie) instrukcje tak żeby CPU podjął je w jednym takcie zegara i ze zdziwieniem stwierdzasz, że kod jest wykonywany wielokrotnie wolniej niż powinien, a potok nie obsadzony.

Na pewno piszesz o 68000 , bo wydaje mi sie, ze mieszasz cos w kotle nie w ten desen. Nie za bardzo widze w tym zwiazku z bitowoscia procesora. 68000 wykona zazwyczaj szybciej op. na 16b niz 32b i chyba to chcesz mi powiedziec, tak, tylko co to zmienia ?.

skoncentruj się. FPU może być takim samym autonomicznym układem jak CPU i nie ma najmniejszego powodu by ten przykład odrzucać.

moze byc, ale nie jest, osiol tez moze robic za konia i vice versa, tylko kazdy widzi roznice . 68881 ma rejestry 80bit (do pamieci odczyt/zapisuje 96bit) dla op. zmiennoprzecinkowych - wymog IEEE754, operacje na int. wykonuje maks. do 32bit, adres wykonywanej instrukcji przechowuje 32bit rejestr - przestrzen adresow.

Pytanie, ilu bitowy jest 68881 w porownaniu do 68000. To ja zadam pytanie Tobie, a jaki model programistyczny obsluguje 68881, a jaki 68000, golym okiem kazdy widzi, ze osiol to nie kon, poza chyba Toba

Nie mozesz prowadzic takiego porownaniu w oderwaniu od tego faktu ok, racja

zamilknę i się więcej nie odezwę

z takim rozumowaniem to dobra mysl

Ostatnia aktualizacja: 02.02.2014 02:15:37 przez sigma2pi
[#117] Re: Motorola 68000

@Radov, post #109

sigma2pi wyjdzie ze sklepu z układem realizującym 32bitowy model programistyczny ze świętym przekonaniem, że oznacza to ze ma układ 32bitowy i oburzony, bo ludzie mu mówią że nie kupił układu 32bitowego....

tylko pewnie zatkalby nie jednego z tych ludzi widok dzialajacego natywnie 32 bitowego oprogramowania. A Radov na to, niemozliwe, liczyl na tranzystorach i wyszlo 16bit, a swistak siedzi i zawija w sreberka 32bitowe paczki

--
Zajmowac sie informatyka i nie rozumiec natury informacji OK
[#118] Re: Motorola 68000

@Radov, post #110

FPU samo w sobie bez instrukcji procesora nic nie byłoby w stanie zrobić dokładnie nic pomysł

poza tym dlaczego akurat FPU z P4? nie masz jakiegoś Core i7 aby z niego lepsze FPU wziąć?

P4 to było popularne ponad 10 lat temu ok, racja
[#119] Re: Motorola 68000

@Radov, post #110

Ale ja nie tupię ze złości i włosów nie rwę. W zasadzie, a co mnie to obchodzi? Możesz wyjść z Radeonem 9200 z 2GB RAM z przeświadczeniem, że to szybka karta - a wyjdź sobie i z przeświadczeniem że skoro kupiłeś układ realizujący 32 bitowy model programistyczny, to na pewno układ jest 32 bitowy. Dietetyczna kola tez jest dietetyczna, bo tak piszą na opakowaniu. Kogo interesuje co jest w środku?

A ty właśnie piszesz jak klient kupujący redeona 9200 z 2GB RAMu i nie jestem pewien, czy byś sam go nie kupił, skoro cały czas patrzysz na to że im większe na niej cyferki, tym produkt jest lepszy. Sama liczba 32-bit nie mówi nic o wydajności procesora, poza tym, że 32-bitowe liczbami operuje się szybciej i wygodniej niż miałoby to miejsce w przypadku8/16bit i to wszystko, to samo
mówi pojemność pamięci na karcie graficznej, załadujesz do nie więcej tekstur i tyle.

Po czym siadasz do programowania, patrzysz na x-bitowy model programistyczny, grupujesz (optymalnie) instrukcje tak żeby CPU podjął je w jednym takcie zegara i ze zdziwieniem stwierdzasz, że kod jest wykonywany wielokrotnie wolniej niż powinien

To jest dopiero świetny przykład kogoś, kto z programowaniem nie ma nic wspólnego, koder planujący wykorzystać taki procesor najpierw czyta jego dokumentację i patrzy na tabele cyklów, zwłaszcza jeśli liczy cykle i ramy czasowe (mówiłem już, ze nie wszystko jest wykonywane w jednym cyklu?). Natomiast sposób w jaki to napisałeś sugeruje, że chodzisz do sklepu i kupujesz 32-bitowe procesory, a potem w domu tupiesz nogami, bo się okazało, że kupiłeś i386, no ale tak to jest jak się sugeruje tylko jednym parametrem, że jest on gwarancją udanego zakupu. A przeciez procesor ma jeszcze coś takiego jak częstotliwość taktowania, podstawkę, szerokość szyny, ilość cache, a każdy z nich jest równie ważny przy doborze pod kątem wydajności. Ocenianie wydajności procesora po samej jego bitowości, a tym bardziej zakładanie z góry jego właściwości, które są w każdym modelu inne jest przykładem wspomnianego radeona9200+2GBRAM jak i zwykłej amatorszczyzny. Prostym przykładem takiej amatorszczyzny jest też kierowanie się wydajnością procesora pod kątem MHz, przy czym większość ludzie wie, że procesor AMD o taktowaniu 1.8GHz potrafił dorównać intelowskiemu 2.4GHz, a także intel pentium M o taktowaniu 2,4GHz bił na głowę pentiumIV 3,2GHz (nie pamiętam, czy też ten mało udany dwurdzeniowy), jak to wytłumaczyć programiście, że na jednym 32-bitowym procesorze coś działa szybciej a na drugim wolniej? Wg Twojej teorii i na jednym i na drugim instrucja powinna być wykonanana w ciągu jednego cyklu, bo procesory są 32-bitowe (lub tak też je nazywają producenci i reszta świata), więc skąd te rozbieżności?

Dla osób zastanawiających się odnośnie czego drwię z sigma2pi, ogólnie i na chłopski rozum:
W zasadzie każda instrukcja to zbiór (czasem wprawdzie 1 elementowy) mikropoleceń dla wnętrzności układu wrzucanych w potok i jest na to prosta specyfikacja. W niektórych przypadkach generowana jest sekwencja 'zapychająca' potok. Instrukcje te mają uzasadnienie przy budowie czytelnego, testowego kodu, ale można je zastąpić bardziej efektywnymi odpowiednikami. Jeśli się o tym wie...

I oczywiście trzeba wstąpić do zakonu na 10 letnią służbę, żeby się o nich dowiedzieć Jest coś takiego co się nazywa doświadczeniem i jest coś takiego jak ignorancja, którą jest zakładanie, że każdy kolejny "prawdziwy" procesor, będzie działała tak samo wydajnie na tym samym kodzie nie studiując jego charkterystyki. Jeśli weźmiesz program zoptymalizowany pod kątem 68030, to nie będzie on zasuwał tak samo na 68060, może nawet zamulać lub nie działać wcale i tak samo na odwrót, a przecież oba są procesorami 32-bit więc w czym problem? W przypadku X86 także można spotkać programy skompilowane pod kątem kompatybilności z i386 lub pod kątem wydajności oznaczone jako i486, i586 i i686.

Na koniec jeszcze ciekawostka, ktorą przez przypadek natrafiłem na wikipedii: http://pl.wikipedia.org/wiki/RISC

cyt:"Obecnie popularne procesory Intel, AMD i VIA z punktu widzenia programisty są widziane jako CISC, ale ich rdzeń jest RISC-owy. Rozkazy CISC są rozbijane na mikrorozkazy (ang. microops), które są następnie wykonywane przez RISC-owy blok wykonawczy. W praktyce okazuje się, że rozwiązanie takie (pomimo wielu znaczących wad) jest podejściem znacznie bardziej wydajnym (szczególnie, że RISC-owy blok wykonawczy jest znacznie bardziej nowoczesny od architektury CISC widocznej dla programisty)."

To jakie są te procesory RISC czy CISC?

Ostatnia aktualizacja: 02.02.2014 13:03:59 przez sanjyuubi
[#120] Re: Motorola 68000

@sanjyuubi, post #119

Ta ostatnia dygresja jest bez sensu. Nawet POWER jako procesor pure-RISC ma rozkazy rozbijane na kilka mikroinstrukcji (w domyśle chodzi o 2-3). Problem w tym, że x86 jako CISC (i zresztą 68k też) może mieć różną długość rozkazów, od bardzo prostych 2-3 bajty, do bardzo złożonych i jeden dekoder ma objąć to wszystko. Praktycznie od zawsze był mikrokod w CPU więc to akurat w x86 żadna nowość i żaden dowód na RISCowość. Mikrokod z natury jest RISCowy bo to najprostsze możliwe instrukcje - ustaw rejestry i linie sterujące. Tyle. W x86 typowo instrukcje mogą być rozbite nawet na 4 mikrooperacje, w FPU nawet więcej (przez co dekodery kilka cykli rozbijają takie instrukcje) gdy w AVR 100% instrukcji ma odpowiednij 1:1 mikrooperację. W POWER powyżej 90%, w ARM chyba też jest kilka instrukcji, które zajmują więcej niż 1 mikrooperację. Zatem czystych RISC raczej za wiele już nie ma, tak jak czystych CISC.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem