kategoria: A1200
[#61] Re: Zepsulem plyte A1200 - jest ratunek?

@jarek72, post #50

Specem od elektroniki nie jestem ale patrząc na schematy amigi wydaje mi się że uszkodzenie układu kontrolera klawiatury (U13) może powodować że amiga się w ogóle nie uruchamia. Jeśli dobrze odczytuję schemat to kontroler ten generuje między innymi sygnały _KB_RESET (nóżka 38) i _PWR_BAD (nóżka 1) a więc jego uszkodzenie może powodować że amiga ma permanentny reset z klawiatury czyli cały czas czarny ekran.
Może ktoś bardziej obeznany w temacie się wypowie czy mam rację czy nie.
[#62] Re: Zepsulem plyte A1200 - jest ratunek?

@dolek, post #61

Zrobilem pare zdjec:
link
link
link
[#63] Re: Zepsulem plyte A1200 - jest ratunek?

@jarek72, post #62

Chyba nie działają?
[#64] Re: Zepsulem plyte A1200 - jest ratunek?

@glichtanski, post #63

Nowe linki:
link
link
link
[#65] Re: Zepsulem plyte A1200 - jest ratunek?

@jarek72, post #64

witam, nie daje spokoju tej mojej plycie. dzisiaj jeszcze raz ja podlaczylem. tv mi powiedzial ze nie ma sygnalu z AV (jak ostatnio). wylaczylem zasilanie i wyjalem rom zeby zobaczyc co sie stanie jak podlacze plyte bez kicka. wlaczam zasilanie a tam sliczny szary kolor na tv!!! odczekalem 10-20 sekund, wylaczylem zasilacz, wcisnalem kicka, odpalilem zasilanie i po chwili - piekny ekran startowy z animacja dyskietki. myslalem ze padne ze szczescia. radosc niestety nie trwala dlugo. po 10-15 sekundach czarny ekran i tv, jak na poczatku, napisal ze brak sygnalu. o co biega? co sie stalo?
pozdrawiam wszystkich obecnych na amiparty!
[#66] Re: Zepsulem plyte A1200 - jest ratunek?

@jarek72, post #65

Pomyslalem ze moze wymiana kondensatorow cos pomoze (bo nie byly wymieniane). Wymienilem, plyta sie wygrzewa juz 40 minut i wszystko jest ok szeroki uśmiech Dziwne ze problem sie pojawil wlasnie przy podlaczonych do procesora klawiatury kablach. I teraz mam dylemat - czy jeszcze raz usilowac podlaczyc ta klawiature A500.
[#67] Re: Zepsulem plyte A1200 - jest ratunek?

@jarek72, post #66

Jeśli masz możliwość to podłącz klawiaturę do płyty rev. 2B, nad złączem zasilania FDD są wyprowadzone punkty które obsługują klawiaturę. Wystarczy dolutować piny i zamienić kabelki we wtyczce klawiatury od A500. U mnie to rozwiązanie działa bez żadnego problemu.

Poszukaj na forum artykułu "klawiatura na smyczy".
[#68] Re: Zepsulem plyte A1200 - jest ratunek?

@jarek72, post #58

CJ Warlock > fizyczne ogledziny nic ci nie pokaza - chyba nie przypuszczasz ze zobaczysz popalone uklady :)

Ty tak na serio? Masz mnie za niemądrego czy testujesz moją cierpliwość? ;) Nigdy nie rozumiałem jak ktoś może wyrażenie w oczywisty sposób ogólne interpretować w szczególny sposób taki, że ręce opadają. Przecież w sytuacji, kiedy ktoś stara Ci się pomóc, a kiedy trzeba Cię jeszcze za język ciągnąć, to z Twojej strony to nieuprzejme. Próba kpienia za uprzejme wskazówki? Kiepski bilans.

Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie - ja wiem, co piszę i co do tego nie ma wątpliwości. Są natomiast co do tego, czy czytasz tak, jak jest napisane.

Po co pisałeś o "zobaczeniu popalonych układów" i wkładałeś mi takie przypuszczenie w usta? Nie toleruję takich zabiegów językowych. Wedle norm kultury są one nieuprzejme, zaczepne, potocznie: trolujące.

Twoje posty sprawiały wrażenie, iż jesteś osobą o podejściu prędkim i chaotycznym, wymagającą myślenia za Ciebie od innych (nie bierz do siebie), więc hi-resowe zdjęcia miały mieć na celu przyjrzenie się przez bardziej doświadczonych użytkowników celem wytropienia ew. mechanicznych śladów mogących mieć wpływ. Widać przecież było, że zupełnie nie zdajesz sobie sprawy z rozpiętości zagadnień. Inaczej odniósł byś się do wszystkich kwestii, w tym integralności PCB i np. pomierzył czy jest przejście przez konkretne ścieżki czy wykonał inne wskazówki dane Ci przez użytkowników.

Jak nie chcesz się przy okazji czegoś nauczyć to następnym razem oddaj płytę do naprawy i zapłać - wtedy może docenisz to forum i życzliwość użytkowników.
[#69] Re: Zepsulem plyte A1200 - jest ratunek?

@CJ Warlock, post #68

Ale refleks :/
[#70] Re: Zepsulem plyte A1200 - jest ratunek?

@CJ Warlock, post #68

Próba kpienia za uprzejme wskazówki? Kiepski bilans.

PPA in a nutshell. joker
[#71] Re: Zepsulem plyte A1200 - jest ratunek?

@CJ Warlock, post #68

Powiedział tropiciel mechanicznych śladów który zdaje sobie sprawę z rozpiętości zagadnień szeroki uśmiech szeroki uśmiech szeroki uśmiech
Am I hurting someone? I'm just using my rights.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem