kategoria: Sprzęt
[#1] GBS-8220 i kasety magnetofonowe
Pudełka od kaset do magnetofonu mają dokładnie tę samą szerokość co GBS-8220, co za tym idzie, to wystarczy wyciąć rozgrzanym nożykiem otwory na wtyczki i jest eleganckie pudełko.
Ja wiozłem 3x część bez okładki i 1x część z okładką ( te od strony okładki są o 1-2mm węższe i już nie pasują ).
Może się komuś przyda, pozdrawiam.
[#2] Re: GBS-8220 i kasety magnetofonowe

@glon, post #1

Wygląda to średnio. Wentylacji też praktycznie brak a chip pod radiatorem się grzeje i to sporo.

Nie lepiej zaadaptować jakąś nową obudowę za 10-15 zł?
[#3] Re: GBS-8220 i kasety magnetofonowe

@11111olo, post #2

Jak komuś nie zależy, żeby to nie wiadomo jak pięknie wyglądało to wystarczy, a zawsze to jakaś osłona przed uszkodzeniem. A co do wentylacji to zawsze se parę otworów więcej zrobić można ( moje i tak się nie grzeję ).
[#4] Re: GBS-8220 i kasety magnetofonowe

@glon, post #3

Nie grzeje się? To po co producent przeinwestował i dał radiator
[#5] Re: GBS-8220 i kasety magnetofonowe

@11111olo, post #4

No i właśnie dzięki temu radiatorowi się nie przegrzewa.
[#6] Re: GBS-8220 i kasety magnetofonowe

@glon, post #5

To, że się nie przegrzewa nie znaczy, że się nie grzeje, inaczej jest na otwartej przestrzeni, a inaczej w zamkniętym pudle. Sprawdź, temperaturę tego radiatora po godzinie pracy, jeśli się nie sparzysz, tzn, że nie jest źle.
[#7] Re: GBS-8220 i kasety magnetofonowe

@sanjyuubi, post #6

Po paru godzinach jest troche za ciepły, nie parzy ale już prawie
[#8] Re: GBS-8220 i kasety magnetofonowe

@glon, post #7

Na radiatorze zainstaluj sobie mały wentylatorek, napięcie skądś podciągniesz ;)
[#9] Re: GBS-8220 i kasety magnetofonowe

@RomanWorkshop, post #8

raczej zrobię dodatkowy otwór, wizja kolejnego kabla, a co gorsza buczącego wiatraczka mnie zniechęca ( nie ważne jak cicho, działa na mnie jak kapiąca woda z kranu ).

Chociaż z 2. strony nawet jak jest odkryty to się nagrzewa tak samo jak zakryty.

Ostatnia aktualizacja: 20.03.2014 00:06:02 przez glon
[#10] Re: GBS-8220 i kasety magnetofonowe

@glon, post #7

60*C już wyraźnie parzy, ale 99% układów taką temperaturę z palcem w elektronicznej pupce przetrzymuje. Czarne mało estetyczne obudowy odpowiedniej wielkości (też bez wentylacji) to koszt rzędu 5-6zł, wentylowane są zazwyczaj większe obudowy więc ciężko znaleźć coś optymalnego (rozmiar, wygląd, wentylacja) do takich małych płytek.
[#11] Re: GBS-8220 i kasety magnetofonowe

@glon, post #9

A może nowe pudełko wyższy/większy radiator albo obudowa od dysku zewnętrznego 2.5/3.5 cala jest metalowa nie będzie lepiej oddawać ciepła na zewnątrz niż plastikowa obudowa?

Ostatnia aktualizacja: 20.03.2014 09:45:27 przez Ender
[#12] Re: GBS-8220 i kasety magnetofonowe

@glon, post #9

Bo będzie się nagrzewał, ale w zamkniętej obudowie będzie grzał się tym bardziej im szczelniejsza jest obudowa i im gorszym przewodnikiem ciepła jest materiał obudowy. Wywierć parę eleganckich otworków nad radiatorem (możesz zrobić lekką fazkę większym wiertłem).

Ostatnia aktualizacja: 20.03.2014 12:37:48 przez sanjyuubi
[#13] Re: GBS-8220 i kasety magnetofonowe

@glon, post #1

Ja bym sobie coś takiego zrobił z plexi do tego dystans i aby się chłodziło wentylatorok, racjaOK
[#14] Re: GBS-8220 i kasety magnetofonowe

@amizet, post #13

Po co tam wentylator? Sens jego stosowania jest tylko tam gdzie temperatura bez wymuszonego obiegu powietrza w bardzo krótkim czasie osiąga graniczne wartości.
Te urządzenie ciągnie kilka watów więc taki radiator w zupełności wystarczy tylko trzeba mu zapewnić odpowiednią cyrkulację powietrza.
[#15] Re: GBS-8220 i kasety magnetofonowe

@11111olo, post #14

Wygląda jak wygląda, ale fakt, mogło by być ładniejsze.
[#16] Re: GBS-8220 i kasety magnetofonowe

@glon, post #15

Bez przesady z tym ceglastym wentylatorem. Ja też mam tego GBSa i w takim stopniu jakim on się grzeje wystarczy mu pasywne chłodzenie, otworki w obudowie nad radiatorem powinny wystarczyć, aby ciepłe powietrze uciekało na zewnątrz.
[#17] Re: GBS-8220 i kasety magnetofonowe

@11111olo, post #14

Bo inni pisali że się przyda, czyli rozumie że to urządzenie posiada wymuszony obieg powietrza albo może zaprojektuj coś w 3d zobaczymy jak powietrze obiega ten radiator, to nie ma być jakiś projekt gdzie przeinwestowanie złoty dwadzieścia może spowodować wahania na giełdzie, tylko obudowa do scandublera tutaj można sobie go nawet zanurzyć w cieczy w akwarium /tylko zapominałem nazwy cieczy żeby nie przewodziła prądu, przypomnisz mi/ i wpuścić elektryczne rybki, a co jeśli byśmy go zamontowali w środku amigi to co też nie potrzeba wentylatora, więc można by sobie polemizować do jutra czy wentylator się przyda czy nie, czy może jednak grawitacyjnie wymusimy obieg powietrza i wentylator nie będzie potrzebny.OKok, racja
[#18] Re: GBS-8220 i kasety magnetofonowe

@glon, post #15

No cóż, ja myślałem o jakimś małym wentylatorku 4x4 cm, ale ten będzie dobry na upalne dni ;) Ogólnie zmniejszenie temperatury układów wpłynie na wydłużenie ich żywotności. Chińczycy dali sam radiator, bo taniej - układ wytrzyma wysokie temperatury pracy, ale sprzęt krócej pochodzi, a o to chińczykom właśnie chodzi ;)
[#19] Re: GBS-8220 i kasety magnetofonowe

@sanjyuubi, post #16

Wiem, że wentylator za duży, ale taki miałem pod ręką ( mam mniejsze, ale one brzęczą ).
Wrzucam od razu parę zdjęć jak to wygląda na LCD:

Starałem się wrzucać tylko te, które najlepiej oddają rzeczywistość, ale wiadomo aparatem zdjęcia ekranu idealnie się nie da odzwierciedlić.

A co do chłodzenia w akwarium to z tego ci się orientuje to może być zwykły olej, np. kuchenny.

Ostatnia aktualizacja: 20.03.2014 16:32:56 przez glon
[#20] Re: GBS-8220 i kasety magnetofonowe

@glon, post #15

Nie dość że zamontowałeś giganta to jeszcze niewłaściwie (odwrotnie). Zrób otwory wentylacyjne i to wystarczy. To chińszczyzna i nie licz że wytrzyma 20 lat szeroki uśmiech

amizet
czyli rozumie że to urządzenie posiada wymuszony obieg powietrza

Jak rozróżnisz czym różni się wymuszony obieg powietrza od grawitacyjnego będziesz w domu.

zapominałem nazwy cieczy żeby nie przewodziła prądu

Jest ich wiele ale pewnie miałeś na myśli olej.

Nie doczytałem do końca gdzie wspominasz o grawitacyjnym obiegu powietrza więc o co to bicie piany?
[#21] Re: GBS-8220 i kasety magnetofonowe

@11111olo, post #20

Własnie chyba nie doczytałeś pewnej kwestii "Ja bym sobie coś takiego zrobił" z naciskiem na "Ja" więc ja bym sobie założył jakiś mały wentylator tak aby tylko coś dmuchał, chociaż może nie jest konieczny, to czasami po prostu coś zostawię załączone i sobie chodzi, W ogóle to takie gba bym sobie założył na plecach monitora w pozycji pionowej i w takiej pozycji spokojnie mogło by działać na radiatorze, ale gdy bym to zabudował pomyślał bym o jakimś małym wentylatorze. A o oleju i grawitacji wydaje mi się że nie ma się co rozpisywaćOKok, racja
[#22] Re: GBS-8220 i kasety magnetofonowe

@amizet, post #17

W sumie to mam jeszcze jedno małe pytanie, bo przez tego GBS-a i ten ekstra wentylatorek przybyło mi kabli na biurku i kolejny zasilacz do, którego to podłączam. Czy nie można by tego zasilać z zasilacza od amigi bo z tego co znalazłem na necie to z napięciami we wtyczce jest tak:

Więc GBS i wentylatorek można chyba podłączyć do zasilacza w ten sposób:

I czy mogę to zrobić na tym samym zasilaczu co mam podłączoną Amigę czy na osobnym ( mam 2. od A500 )?

Ostatnia aktualizacja: 20.03.2014 18:27:06 przez glon
[#23] Re: GBS-8220 i kasety magnetofonowe

@glon, post #22

Na pewno jest ci potrzebny ten wentylator /trochę duży/ a zasilacz z gbs nie wydoli.
[#24] Re: GBS-8220 i kasety magnetofonowe

@glon, post #22

Wentylator jest tak potrzebny jak umarłemu kadzidło.

Zrób kilka otworów i to wystarczy.

Próbowałeś ustawić rozdzielczość 1024x768 /1024x384?
[#25] Re: GBS-8220 i kasety magnetofonowe

@amizet, post #23

Na pewno jest ci potrzebny ten wentylator /trochę duży/ a zasilacz z gbs nie wydoli.

Ok, więc rozumiem, że z samym GBS bez wentylatora mogę tak zrobić. Zależy mi bo teraz GBS mam zasilany z tego samego źródła co adapter do karty CF więc nie za bardzo mogę zamknąć obudowę jak jakiś kabel z boku wychodzi.

Jeszcze nie, szczególnie, że jak w Prefs > Overscan zmieniam ustawienia to mi ekran zaczyna migać i muszę restartować Amigę bo nic nie da się zrobić. Ale jeszcze pokombinuję.

Ostatnia aktualizacja: 20.03.2014 19:28:20 przez glon
[#26] Re: GBS-8220 i kasety magnetofonowe

@glon, post #25

Ale co możesz zrobić zasilać gbs z zasilacza amigi, teraz rozumie że podpiąłeś go pod floppa, a kabelki możesz wypuścić przez otwór z boku obudowy tam od złącza pcmcia powinny się zmieścić /jeśli nie używasz pcmcia/

Nie wiem ile to pobiera prądu ale pewnie tak, poczekaj niech ci ktoś odpisze.

Rozdzielczość zmienia się w screen mode.
[#27] Re: GBS-8220 i kasety magnetofonowe

@11111olo, post #24

Jak próbuje zmieniać rozdzielczości to obraz robi się bardziej rozmyty, mniej wyraźny, migoczący. Generalnie nie idzie wytrzymać. Zmieniałem wybierając z pośród tych trybów co widnieją na liście w Prefs > ScreenMode bo jak wpisuje własne wartości w pola Width/Height to nic się nie zmienia.

Ale co możesz zrobić zasilać gbs z zasilacza amigi, teraz rozumie że podpiąłeś go pod floppa, a kabelki możesz wypuścić przez otwór z boku obudowy tam od złącza pcmcia powinny się zmieścić /jeśli nie używasz pcmcia/

Na razie mogę tamtendy kabelki wypuścić ale tak czy tak zamierzam dokupić pcimcie, więc i tak będę musiał coś wykombinowć.

Ostatnia aktualizacja: 20.03.2014 20:37:59 przez glon
[#28] Re: GBS-8220 i kasety magnetofonowe

@glon, post #27

Nie pamiętam ile to pobiera prądu ale chyba na PCB jest napisane 5V/2A co daje teoretycznie 10W. To sporo jeśli wziąć po uwagę marny zasilacz do amigi. W praktyce jest połowa z tego bo zasilacz 12V/1A dawał rade ;)

Aby uzyskać 1024x768 musisz użyć sterowników HIGH GFX - są na aminecie.
[#29] Re: GBS-8220 i kasety magnetofonowe

@11111olo, post #28

Wgrałem sterownik HighGFX do Devs>Monitors, ale tak jakby nic się nie zmieniło. Ani w ScreenMode ani w Overscan nie mogę wybrać nic poza NTSC i PAL.
Można to odpalić na A600?

Ostatnia aktualizacja: 20.03.2014 22:33:36 przez glon
[#30] Re: GBS-8220 i kasety magnetofonowe

@glon, post #29

HighGFX is a monitordriver for ECS/AGA-screenmodes up to 1024x768.
Move the HighGFX Driver from this archiv to your "sys:devs/monitors" directory
and reboot the system.
Thats all

Zrobiłeś reboot, może przewin do góry w screen mode masz po lewej stronie do wyboru sterowniki, a jak go klikniesz to też nic nie daje.

"Można to odpalić na A600?" przecież gbs ci nie wybuchnie od tego chyba, najwyżej postawisz system od nowa, co to dla ciebie przerabiałeś to już nie raz

Ostatnia aktualizacja: 20.03.2014 22:45:44 przez amizet
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem