kategoria: Sprzęt
[#31] Re: GBS-8220 i kasety magnetofonowe

@amizet, post #30

Tak zrobiłem reboot i nie mam do wyboru HighGFX ( czy cokolwiek poza NTSC lub PAL ) co widać tu i tu po zjechaniu belką.
... przecież gbs ci nie wybuchnie od tego chyba ...

A o wybuch się nie boję tylko czy mam kombinować dalej, ale z tego co piszecie to tak. A WorkBench-a mam jakby co v2.1, rev. 38.36.

Ostatnia aktualizacja: 20.03.2014 23:58:25 przez glon
[#32] Re: GBS-8220 i kasety magnetofonowe

@glon, post #31

Jakiego masz kicka bo mi multiscan działa na 3.1 własnie miałem ostatnio przełączonego kicka na niższy i się nie chciał załączyć i może u ciebie jest podobnie z tym sterownikiem. Tu masz program to zmiany rozdzielczości w aplikacjach mi np: dopus na multiscanie działa. Jak ci zadziała ten sterownik to możesz popróbować jaki soft ci z nim zadziała.
[#33] Re: GBS-8220 i kasety magnetofonowe

@amizet, post #32

Kicka mam 2.0 (37.350). Ale ten programik to zostawię sobie już na jutro. Trochę późno się zrobiło.
A na dobranoc wesoła krowa dla wszystkich.

Ostatnia aktualizacja: 21.03.2014 00:36:04 przez glon
[#34] Re: GBS-8220 i kasety magnetofonowe

@glon, post #33

Sądziłem że masz A1200 bo na tej to na pewno działa, a na A600 to nie wiem.
[#35] Re: GBS-8220 i kasety magnetofonowe

@glon, post #31

Przegrales oba pliki ? HighGFX i HighGFX.info ?
Czy jak odpalisz recznie ten sterownik (z ikony pod WB) to pokazuje sie w ScreenMode ?
[#36] Re: GBS-8220 i kasety magnetofonowe

@Norbert, post #35

Pojawiły się nie przewidziane okoliczności, przestał mi działać shift więc stwierdziłem, że poprawię taśmę od klawiatury w Amidze, wyjąłem ją i włożyłem z powrotem i nie działa teraz w ogóle, popoprawiałem ścieżki lakierem grafitowym, ale i tak nie działa. Tak też więc dopóki się nie uporam z tym problemem to nie mam jak kombinować z tym HighGFX.
[#37] Re: GBS-8220 i kasety magnetofonowe

@glon, post #36

Przecież dasz rady bez klawiaturyOKok, racja to nie znaczy że ci jest w ogóle nie potrzebna /na allegro teraz pełno klawiatur/
[#38] Re: GBS-8220 i kasety magnetofonowe

@Norbert, post #35

Przegrales oba pliki ? HighGFX i HighGFX.info ?

Tak przegrałem obydwa i nic.
/na allegro teraz pełno klawiatur/

Jedyna do A600 jaką znalazłem też ma taśmę uszkodzoną więc nie ma sensu kupować jak ja mam ten sam problem.
Tu masz program to zmiany rozdzielczości w aplikacjach mi np: dopus na multiscanie działa. Jak ci zadziała ten sterownik to możesz popróbować jaki soft ci z nim zadziała.

Po uruchomieniu tego programu DirOpus otworzył się na połowie ekranu.
[#39] Re: GBS-8220 i kasety magnetofonowe

@glon, post #38

Lepiej na połowie niż wcale, też tak mamok, racja
[#40] Re: GBS-8220 i kasety magnetofonowe

@amizet, post #39

A to normalne, ze masz polowe.
zaraz to wyjasnie.
Dopus ma mozliwosc zdefiniowania w jakiej rozdzialce ma sie odpalic.
Jesli korzystasz dodatkowego programu do wymuszenia odpowiedniej rozdzialki a jest ona "zdecydowanie" inna od tej zdefiniowanej w Dopus, to taka mieszanka wlaśnie powoduje takie "szopki" (polowa ekranu). Amiga probuje wyswietlic "coś" dostając dwie rózne rozdzielczości.
[#41] Re: GBS-8220 i kasety magnetofonowe

@Norbert, post #40

Zaraz po próbuje bo na razie składam sobie amige, jeszcze dzisiaj postawię nowy system /jak zdążę/ i będę próbował z tymi rożnymi sterownikami tylko teraz już na A1200. Ale w "QuadraComp" można wybrać sterownik i on na multicanie wyświetla na połowie.
[#42] Re: GBS-8220 i kasety magnetofonowe

@glon, post #36

Przepraszam, że trochę odskoczę od tematu, ale zaraz mnie piorun trzaśnie z tą klawiaturą. Kolejny raz odmalowałem ścieżki na taśmie na stykach i i tak nie działa. No tak jak ja to zrobiłem to chyba jest dobrze, nie?

Nawet widać gdzie wbijają się poszczególne styki.

Ostatnia aktualizacja: 22.03.2014 11:23:29 przez glon
[#43] Re: GBS-8220 i kasety magnetofonowe

@glon, post #42

A problem nie leży np. w stykach gniazda ?? Może warto by je przeczyścić ??
[#44] Re: GBS-8220 i kasety magnetofonowe

@sunater, post #43

Przedmuchałem sprężonym powietrzem, a i tak ciągle łapie tylko kilka klawiszy. Martwię się tylko o wtyk w płycie głównej bo nie jestem w stanie już zliczyć ile razy wkładałem i wyciągałem tą taśmę, ale skoro nawet na taśmie widać ślady miejsc gdzie przylegają piny z wtyku to chyba go nie uszkodziłem.
Może lepiej nowy temat założę co by offtop-a nie robić.

Ostatnia aktualizacja: 22.03.2014 13:08:03 przez glon
[#45] Re: GBS-8220 i kasety magnetofonowe

@amizet, post #32

A do tego HighGFX nie jest czasem wymagane ECS/AGA-ChipSet?
[#46] Re: GBS-8220 i kasety magnetofonowe

@glon, post #42

Może to drastyczne rozwiązanie ale ja jak miałem sześćsetkę to po prostu odciąłem pół centymetra czy centymetr taśmy (najważniejsze - równo) i wszystko działało.
[#47] Re: GBS-8220 i kasety magnetofonowe

@Jenot, post #46

Przycinanie taśmy odpada bo już ją przycinałem, krótsza być już nie może.

A apropo samej obudowy na GBS-a to wpadłem na dobry pomysł. Tak jak amizet pisał, kawałek pleksi co by z wierzchu był zakryty. Natomiast całość zawieszę w miejscu na wieszak na ścianę w monitorze z tyłu. Wszystko będzie w jednej kupie, czyli mniejszy bajzel.

A tego HighGFX nie mogę odpalić.

Ostatnia aktualizacja: 25.03.2014 21:06:10 przez glon
[#48] Re: GBS-8220 i kasety magnetofonowe

@glon, post #47

Teraz tylko przykryć to pleksią z wierzchu, poprawić śrubki żeby były prosto, zrobić krótszy kabel GBS<->Monitor i mam monitor z funkcją scandoublera :D .

[#49] Re: GBS-8220 i kasety magnetofonowe

@glon, post #48

No proszę, fajny pomysł!
[#50] Re: GBS-8220 i kasety magnetofonowe

@glon, post #48

Sprawdz jeszcze czy przypadkiem monitor nie jest zasilany takim samym napieciem jak GBS.
Bedziesz mogł zrezygnowac z dodatkowego zasilacza i bedziesz mial prawie ALL-IN-ONE.
[#51] Re: GBS-8220 i kasety magnetofonowe

@glon, post #47

Ja bym proponował zrobić jeszcze drastyczniejsze posunięcie i i rozejrzał się za adapterem do klawiatury od PC. Wtedy działa wszystko jak należy, klawisze chodzą delikatnie. Cud, miód i malinka. Polecam.
[#52] Re: GBS-8220 i kasety magnetofonowe

@gilban, post #51

Tej klawiaturze to tak łatwo nie odpuszczę - cena adapterów mnie motywuje.
A co do zasilania GBS to i tak nie mam dodatkowego zasilacza, prąd ciągnę z Ami, kabel RGB i zasilający GBS idą razem bo skleiłem je taśmą więc nie robi to dużej różnicy ( jak 1 kabel ), a po problemach z oryginalnym zasilaczem raczej nie muszę się martwić o brak prądu.

pozdrawiam
[#53] Re: GBS-8220 i kasety magnetofonowe

@glon, post #52

a mi dzisiaj przyszedl,
zamówiełem 8200 a przysłali 8220, teraz tylko musze wykombinować jak to zasilić
[#54] Re: GBS-8220 i kasety magnetofonowe

@macRush, post #53

Można zasilić z tego samego gniazda co flopp. Ja na wszelki wypadek mam pociągnięte bezpośrednio z ATX.

Ostatnia aktualizacja: 31.03.2014 22:27:26 przez glon
[#55] Re: GBS-8220 i kasety magnetofonowe

@glon, post #54

wykorzystałem zasilacz do ipad'a

ale mam taki objaw, że obraz przeskakuje z lewej strony do prawej , tak o 1 moze 2 pixele, co kilka sekund, jak to wyeliminować ?
[#56] Re: GBS-8220 i kasety magnetofonowe

@macRush, post #55

Ja u siebie takiego czegoś nie zauważyłem, co najwyżej migotanie przy krawędziach. Spróbuj pomajstrować w OSD ( domyślnie jest chiński, na necie poszukaj jak wybrać angielski ).
[#57] Re: GBS-8220 i kasety magnetofonowe

@glon, post #56

Koniec końców wyszło mi coś takiego.

[#58] Re: GBS-8220 i kasety magnetofonowe

@glon, post #57

No i nie źle, szału nie ma ale może byćOKok, racja
[#59] Re: GBS-8220 i kasety magnetofonowe

@amizet, post #58

Etam, główny cel był taki, żeby pozbyć się kolejnego przedmiotu z biórka i kabla do niego. A, że jest z tyłu monitora to nie widać więc szłu nie musi robić. trampolina .
[#60] Re: GBS-8220 i kasety magnetofonowe

@glon, post #59

No to napisałem przecież że spoko jest, gdzie tamOKok, racja
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem