[#1] Amiga,GSM i GPRS- czyli "Prawda czy Fałsz?"
Witam!
Tu ponownie ten zakręcony Snake i ponownie zapuszczę dość intrygujący temat. Czy Amiga potrafi wykorzystać telefon komórkowy do połączeń z internetem na platformie gprs? Wiem, Robert Jackowski (greetz,Rob) opisywał podobne rozwiązanie. Tak,tyle że dla CSD (lub jak kto woli Dial-Up). Czekam na wasze opinie i rozwiązania. Ja korzystałem (bez powodzenia) z następującego zestawu:

A1200 E/Box 030/50 + Miami DX + Siemens M65 + stacja dokująca DSC-500 (serial)

CSD daje radę.Natomiast Gprs i Amy to chyba mit...
[#2] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli "Prawda czy Fałsz?"

@Snake, post #1

Chyba Kmiłota coś takiego robił/robi, poczekaj może sie wypowie.

[#3] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli "Prawda czy Fałsz?"

@Snake, post #1

jesli podlaczysz telefon do amigi to bez problemu. to czy telefon uzywa cds, hscsd, gprs czy edge to juz sprawa telefonu. porownywalne do tego czy modem laczy sie z 14.4k 33k czy 56k
[#4] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli "Prawda czy Fałsz?"

@11MASTEr, post #2

Tak. Męcze się z tym, od kiedy pożegnałem się z tpsa i przeszedłem na iPlusa. Tylko u mnie jest inny problem. Nie mogę zmusić do współpracy mojej V547 z Amigą. Poseidon ładnie ją rozpoznaje, ale przez usbmodem.device nie potrafię poprawnie przeprowadzić komunikacje przez AmiTerm czy Miami.
Jeśli już pokonam ten problem, to z połączeniem gprs czy edge, nie ma problemów.
[#5] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli "Prawda czy Fałsz?"

@Valwit, post #3

No chyba nie do końca; bo w połaczeniu dialupowym płacisz za czas, a w gprs za ilość danych - to chyba jest jakaś różnica.

[#6] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli "Prawda czy Fałsz?"

@kmilota, post #4

W jakim sensie nie udaje się "dogadać" z modemem? Nie odpowiada na komendy AT?
[#7] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli "Prawda czy Fałsz?"

@11MASTEr, post #5

w oplatach i technice polaczenia tak. ale to nie ma wplywu na polaczeie telefonu z amiga. to zalatwia telefon a ty mu musisz tylko powiedziec jak ma sie laczyc. zazwyczaj wybierajac odpowiednia komende lub numer telefonu
[#8] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli "Prawda czy Fałsz?"

@Snake, post #1

Sprawa polega głównie na odpowiednim skonfigurowaniu programu dostępowego. Po długich bojach wywalczyłem w Orange'u Init String dla Siemensa:

AT+CGDCONT=1,"ip","www.idea.pl"

numer dostępowy: *99***1# (tu uwaga: wszędzie to podają,ale u mnie
to nie działa)

Użytkownik: ppp
hasło:ppp

Niby wszystko gra, a tu Miami/DX nijak nie chce się skonfigurować.
Po kliknięciu na OnLine po ok. 1/75 chwili (1 chwila=60 momentów :D )
wywala okienko:

Miami is unable to configure the link level protocole.
This might be due a faulty line or invalid configuration at your
internet service provider. (Czy coś podobnego-nie siedzę teraz przy Amy).

Ponoć stos TCP/IP w AmiTCP i Miami jest oparty na stosie linuxowym(BSD4.x), więc może to będzie jakąś wskazówką. Dowiedziałem się o tym dzisiaj,więc będę próbował. Chyba że ktoś będzie szybszy,hehe!
[#9] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli "Prawda czy Fałsz?"

@Snake, post #8

Informuj kolego o dalszych poczynaniachw celu polaczenia z netem poprzez Siemensa. Moja osobe to ciekawi a w szczegolnosci dokladny konfig miami
[#10] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli

@Snake, post #8

sprobuj *99# powinno pomoc
i ewentualnie user: internet, haslo: internet

Ostatnia modyfikacja: 19.04.06 22:38
[#11] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli "Prawda czy Fałsz?"

@Snake, post #1

Dawno temu (czyli ok 6-7 lat temu) na A1200 wraz telefonem Motorola Timeport (jeden z pierwszych obsługujących GPRS) udało mi się zrobić takie połączenie poprzez GPRS w Idei (z tymi telefonami od razu dawali kabelek do komputera na serial). Niestety już nie pamiętam jak to ustawiałem a robiłem to tylko jako test bo wówczas opłaty za GPRS były kosmiczne.
Jeżeli Ami się dogada z modemem w telefonie to można używać wszelkich jego funkcji bo modem sam wybiera najbardziej korzystnie połączenie - także działa zarówno CSD jak i GPRS.
[#12] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli "Prawda czy Fałsz?"

@Snake, post #8

bsd to nie linux. a poza tym windziany stoc tcp tez jest na tym "oparty". to taki troche standard jest. szukaj konfigow dla linuksa i uzyj tych samych ustawien.
[#13] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli "Prawda czy Fałsz?"

@amigafan, post #11

Siemasz,Amigafan!
Nie jest to tak do końca zgodne z prawdą,to co napisałeś.
Otóż,jak już pisałem,u mnie działa jedynie CSD,natomiast po wpisaniu numeru dostępowego *99***1# i init string'a (stringi inicjujące?! :D )
AT+CGDCONT=1,"ip","www.idea.pl" Miami nie potrafi skonfigurować połączenia. Informację o numerze dostępowym dla Siemensa znalazłem w pliku PDF dołączonym do KomputerŚwiat Eksperta (poprzedni numer,teraz nie pamiętam który ale jak ktoś jest zainteresowany to podam).Zresztą w tym samym numerze było opisane jak skonfigurować PC'a do łączenia się przez karty GPRS/UMTS/EDGE i telefony z gprs.Nie są to informacje zbyt użyteczne,bo Gwintows jest łopatologiczny i robi większość za użytkownika a do konfiguracji Miami potrzeba Wiedzy (przez duże W).
Co do samego telefonu to nikt nie jest mi w stanie powiedzieć do jakiego modemu zewnętrznego podobny jest modem w Siemensie M65. Chodzi o te komendy AT. Po prostu nie wszystkie komendy AT są rozumiane przez wszystkie modemy. Swego czasu,jak sprzedawano modemy to dorzucano do nich rownież listę obsługiwanych komend AT.Teraz nikt już tego nie robi,bo i po co? Przecież zwykłemu użytkownikowi nie są one do niczego potrzebne. Podsumowując: Hobbyści-elektronicy mają przechlapane.
[#14] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli "Prawda czy Fałsz?"

@Snake, post #13

Snake napisał(a):

> za użytkownika a do konfiguracji Miami potrzeba Wiedzy (przez
> duże W).

mozna tez przeczytac manuala a nawet odpalic wizarda do polaczen...

> obsługiwanych komend AT.Teraz nikt już tego nie robi,bo i po
> co?

no wlasnie, po co? windziarz nawet pewnie nie wie co to jest, a normalny czlowiek potrafi sobie wygooglać.
[#15] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli "Prawda czy Fałsz?"

@Snake, post #8

Snake napisał(a):

> Sprawa polega głównie na odpowiednim skonfigurowaniu programu
> dostępowego. Po długich bojach wywalczyłem w Orange'u Init
> String dla Siemensa:
>
> AT+CGDCONT=1,"ip","www.idea.pl"
Wpisując podobne dane do komórki używa się już 'orange' zamiast 'idea'.

> numer dostępowy: *99***1# (tu uwaga: wszędzie to podają,ale u
> mnie
> to nie
> działa)

> Użytkownik: ppp
> hasło:ppp

z tego co pamiętam powinno byc: www

Posprawdzaj z tymi nowymi stringami powinno pomóc.

[#16] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli "Prawda czy Fałsz?"

@Valwit, post #14

Yo,Valvit!
Nawet Wizard D*pa kiedy sterowniki k*pa!
Wizard nic nie poradzi bo Amy chyba po prostu nie wie jak ugryźć ten GPRS.
:D

Muchos Pozdros mui Amigos!
[#17] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli "Prawda czy Fałsz?"

@Snake, post #16

ale ami nie ma gryzc zadnego gprs. ami kaze polaczyc sie z konkretnym numerem, telefon sie laczy, konfiguracja telefonu wymusza pod tym numerem gprs i wszytsko. amiga o tym wcale nie wie i nic ja to nie obchodzi. to jest sparwa profilu w telefonie i sieci.
[#18] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli "Prawda czy Fałsz?"

@Torn, post #6

Chyba tak. Po wskazaniu usbmodem.device i unit 0, przy inicjacji wszystkie programy dla łączności z modemen zamrażają się. Pomaga odłączenie telefonu od USB.
[#19] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli "Prawda czy Fałsz?"

@Snake, post #13

A aktywowałeś pakietową transmisję danych u operatora.
[#20] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli "Prawda czy Fałsz?"

@Snake, post #1

Heh, ja się podepnę z zapytaniem... Mieszkam obecnie na takim zadupiu, że net dociera tu głównie w postaci 'komórkowej' (20km pod Gdańskiem, uwierzycie?). Korzystam z iPlusa na modemie podłączanym do PCMCIA
A1200 i A600 mają takie gniazdo - i tak sobie myślę, jest'li choćby teoretyczna możliwość surfowania "klasykiem" za pośrednictwem takiego rozwiązania??
[#21] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli "Prawda czy Fałsz?"

@Rodzyn, post #20

Niestety, ale raczej nie. Większość z modemów PCMCIA to karty 32-bitowe, a gniazdo w Amidze jest 16-bitowe... Teoretycznie możnaby podłączyć taką kartę do Pegasosa lub AmigaOne(po przez przejściówkę CardBus->PCI), ale tu skolei stoi na przeszkodzie brak sterowników...
Działąją niektóre modemy na USB, ale też nie wszystkie(niestety, nie wiem od czego to jest uzależnione). Jeśli chcesz podłączyć w ten sposób Amigę(i/lub Pegasosa), to polecam kupić na Allegro modem GPRS podłączany przez RS-232, jako że te - po odpowiednim ustawieniu - w większości powinny działać... To jest, o ile nie są to tak zwane Soft-(lub Win-)Modemy, jako że te wymagają odpowiedniego oprogramowania by działać. Naszczęście, w przeciwieństwie do "stacjonarnych" modemów, na rynku modemów GPRS takie się prawie nie zdażają, a wynika to z tego, że moduły GPRS w takich modemach są czesto te same co w komórkach/kartach PCMCIA - a te można również wykożystwać we współpracy z n.p. palmtopami, które nie mają wystarczającego "mózgu" by pociągnąć softmodem. Także - zwykle - stosuje się tu rozwiązania sprzętowe...
Komendy AT potrzebne do ustanowienia połączenia można "wygooglać", a jak ustawić Miami to można przeczytać na PPA i/lub zapytać na forum...
[#22] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli "Prawda czy Fałsz?"

@Torn, post #21

Innymi słowy "jest grubo" :( Kurcze, te lata pracy pod Windozą uwsteczniły mnie informatycznie... Tylko "klik&go", podejrzewam że z konfiguracją modemu pod Amy bym sobie nie poradził w tej chwili ...
[#23] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli "Prawda czy Fałsz?"

@Rodzyn, post #22

No bez przesady, problemem jest dobór modemu, potem jest już z górki... By się połączyć potrzebujesz tylko wpisać odpowiednie init-stringi do konfiguracji modemu i wybrać odpowiedni numer(generalnie *99#)... Nie jest to coś, czego "nie da" się zrobić, mając niewiele wiedzy informatycznej, a też wiele osób chętnie Ci pomoże na tym forum, więc... Go for it! :D
[#24] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli "Prawda czy Fałsz?"

@Torn, post #21

nie ma 32 bitowej pcmcia. to raz. 2 amiga to tez nie jest standardowa pcmcia bo standard powstal juz po tym jak port byl w amidze.
[#25] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli "Prawda czy Fałsz?"

@Valwit, post #24

"Kolejnym gniazdem jest znajdująca się po lewej stronie szczelina złącza PCMCIA. Jest to standard... pecetowski - umożliwiający podłączenie tak zwanych kart PCMCIA. Mimo niewłaściwego pochodzenia standardu wkładane tu karty będą działały z Amigą. Mogą to być rozszerzenia pamięci, interfejsy twardych dysków lub czytników CD-ROM, modemy i wiele innych kart.
Uwaga: Istnieją trzy standardy kart PCMCIA różniących się grubością. W A600 i A1200 zastosowano złącze standardu 2.0 "
Amiga dla niewtajemniczonych - Marek Pampuch, str 37-38. Lupus 1995

Mój guru M.Pampuch tak napisał w biblii zakupionej przeze mnie 11 lat temu, skąd więc twierdzenie, że złącze w A600A1200 jest z niczym nie zgodne???
[#26] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli "Prawda czy Fałsz?"

@Valwit, post #24

Valwit napisał(a):

> nie ma 32 bitowej pcmcia.
Chodziło mi o 32-bitowego CardBus, rozszeżenie PCMCIA, ale fakt, wyraziłem się nie precyzyjnie, mój błąd
[#27] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli "Prawda czy Fałsz?"

@kmilota, post #19

Witaj,Kmilota!
W odpowiedzi na twojego mail'a:
JEśli chodzi o aktywację pakietowej transmisji danych to w POP'ie jest ona domyślnie aktywowana,a jedyne co ma zrobić posiadacz telefonu to odpowiednio go skonfigurować.Najlepiej wejść na Orange.pl i skorzystać z opcji "Ustaw swój telefon" i wybrać "Internet przez GPRS" i "WAP przez GPRS" (wcale nie to samo). Telefon sam się skonfiguruje,pamiętać trzeba tylko żeby potem zrobić "hard reset" telefonu wyłączając i włączając go ponownie. Inną sprawą jest jak zmusić Miami do korzystania z tych ustawień podczas połączenia.
[#28] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli "Prawda czy Fałsz?"

@Rodzyn, post #20

Cześć,Rodzyn!
Zaraz,czy ja dobrze Cię zrozumiałem? Masz iPlus'a podpiętego do Amy?! I Ci działa?!!!! Z czego korzystasz do połączenia? Miami/DX, AmiTCP czy co jeszcze innego? Wszystkie szczegóły techniczne wyślij mi bezpośrednio na mojego mail'a. Stary,ależeś mnie podkręcił... jak to będzie działać... :D
[#29] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli "Prawda czy Fałsz?"

@Snake, post #28

Nie na majla,tylko tutaj. Ja też mam iPlusa, ale Amiga jeszcze nie dogadała się z telefonem :(
[#30] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli "Prawda czy Fałsz?"

@Snake, post #27

Te ustawienia telefonu od operatora, najczęściej dotyczą wapu i mmsów. Jeśli telefon potrafi odbierać i wysyłać mmsy, to można być pewnym że GPRS nam działa.
Inną sprawą jest zamienienie telefonu w modem. Powyższe ustawienia nie mają wpływu na to połączenie. Tu już wystarczy "zadzwonić " pod odlowiedni numer i po kłopocie. W iPlusie dzwoni się pod *99# i nawet nie trzeba podawać hasła czy loginu.
Ja mam inny problem. Okazuje się, że mój telefon po podłączeniu przez USB komunikuje się jakimś p2k a nie AT. Jeśli podłączyłbym telefon z Amigą przez bluetooth, to nie byloby problemu. Tylko Amiga jeszczech nie obsługuje Bluetooth :(
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem