[#31] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli "Prawda czy Fałsz?"

@Snake, post #28

Hejhej Snake!

Ja tylko pytałem czy iPlus zadziała z Amy :D.
1) Na A1200 z Allegro właśnie czekam
2) Mam iPlusa z modemem Sony Ericsson GC79 PCMCIA podpiętym do 'blaszanki'

Kombinowałem, czy to by podeszło do Amy. W końcu A1200 jak i A600 mają /podobno/ złącze PCMCIA 2.0. "Podobno" piszę dlatego, że Valwit twierdzi, że to tylko pozornie złącze PCMCIA i nie do końca spełnia standard. Moja wiedza na ten temat kończy się na literaturze z 1996-1997 roku i sugestią Marka Pampucha, że hardware PCMCIA z PC zadziała na Amy...
Jak to jest w praktyce, to się okaże...
Domyślam się jednak że podstawowym problemem będzie obsłużenie hardware'u (sterownik? napisać??) a potem problemy ze zmuszeniem Amy do pracy z GPRSem :(
[#32] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli "Prawda czy Fałsz?"

@Rodzyn, post #31

to co da ci plus to cardbus a nie pcmcia. bez uzycia sily nawet tego nie wlozysz do amigi.
[#33] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli "Prawda czy Fałsz?"

@Rodzyn, post #25

bo od tego czasu minelo 11 lat. pogooglaj sobie kidy powstala a600 i 1200 a kiedy uchwalono pierwszy standard pcmcia. i nie chodzi tu o wysokosci karty o czym pisal ś.p. m. pampuch a standard samego zlacza.
[#34] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli "Prawda czy Fałsz?"

@Rodzyn, post #31

Cześć,Rodzyn!
No to wszystko jasne. Ale przynajmniej trochę mi ciśnienie skoczyło a przy takiej sennej pogodzie to się przydało :D. Jak ci ta 1200 przyjdzie to po prostu włóż tego iPlus'a i sprawdź czy zadziała. Jak ci zwiesi Amigę,to poszperaj po Aminecie.Były tam sterowniki i do kart sieciowych na PCMCIA ale i patch'e do PCMCIA. Wszelkie efekty tego eksperymentu wrzucaj na PPA.
[#35] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli "Prawda czy Fałsz?"

@Valwit, post #33

Ś.P. M. Pampuch!!!????!?!?!

Marek Pampuch NIE ŻYJE????!?!?

[....]

[....]

[#36] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli "Prawda czy Fałsz?"

@Rodzyn, post #35

Zaraz,Rodzyn. Powoli. Ja dobrze widzę: ŚP ?! Marek Pampuch nie żyje?!!! Chłopaki,na takie tematy się nie żartuje,więc jak coś to info proszę.
[#37] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli "Prawda czy Fałsz?"

@Snake, post #36

No ja nie wiem VALWIT mnie zestresował! Jak to możliwe, że nic o tym nie wiem? A może to jakaś plotka?? Valwit, wyśpiewaj, co wiesz!!!
[#38] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli "Prawda czy Fałsz?"

@Rodzyn, post #37

masz watki w archiwum.
[#39] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli "Prawda czy Fałsz?"

@Valwit, post #38

Więc uczcijmy to po jednym pustym Re: ,OK? :(
[#40] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli "Prawda czy Fałsz?"

@Snake, post #39

[...]
[#41] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli

@Rodzyn, post #35

Opanujcie emocje - ten temat był już wielokrotnie wałkowany. Jak dotąd nikt nie przedstawił dowodu na to, że Pampuch nie żyje. Moim zdaniem to jakaś plota; poza tym niedawno na konurencyjnym portalu padło stwierdzenie jednego z redaktorów, że utrzymuje kontakt z panem Markiem. Nie dajmy się zatem zwariować ;)

Ostatnia modyfikacja: 27.04.06 21:19
[#42] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli "Prawda czy Fałsz?"

@koodlaty, post #41

Nie można tak ludzi stresować! Z resztą, gdyby faktycznie M.P zmarł, to musiałby być gdzieś pochowany, prawda? Byłyby nekrologi itp.
Rzeczywiście dałem się zwieść Valwitowi
[#43] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli "Prawda czy Fałsz?"

@Valwit, post #32

Nie wiem jak jest z GC79, ale ja mam modemem Sony Ericsson GC75 PCMCIA i to jest na 100% PCCARD nie CARDBUS, który zresztą też da się włożyć do amigi, bo gniazdo jest identyczne;) Jaka szkoda, że nie mam żadnej Amigi z PCMCIA żeby spróbować...
[#44] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli "Prawda czy Fałsz?"

@HiMark, post #43

nie jest identyczne. cardbus ma wyzsza wypustke po lewej strony zlacza i do gniazda pcmcia nie wejdzie. chyba ze na sile wepchniesz. jak wyprobujesz w amidze to powiedz czy ci sie udalo.
[#45] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli

@koodlaty, post #41

tak amo jak nie ma dowodu na to ze zyje. a sposob w jaki zniknal z sieci jest co najmniej dziwny. co do redaktora exea to ten pan duzo roznych rzeczy widzial i testowal i slyszal i nie zdziwue sie jak ma nawet kontakt z j. minerem.
[#46] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli "Prawda czy Fałsz?"

@Valwit, post #44

Masz rację złącze minimalnie się różni (porównałem kartę z kontrolerem USB). Szkoda tylko, że do Amigi tej karty nie włożę, bo zostały mi tylko A500, CD32 i Pegaz. Ciekawe jednak czy w Pegazie zadziałałby kontroler PCMCIA na złączu PCI - mam taki w PCcie?
[#47] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli

@HiMark, post #46

Jakby były sterowniki, to by działał. Swoją drogą, to dziwię się że jeszcze żaden taki adapter nie jest obsługiwany przez n.p. OpenPCI. Podłączenie tego do Pegasosa czy A1 lub Classica wyposażonego w PCI, pozwalałoby użyć tych kart co już 1200-wicze mają w nowych (czy rozbudowanych) komputerach...

Ostatnia modyfikacja: 28.04.06 11:52
[#48] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli

@Torn, post #47

bo openpci cos bardzo malo rzeczy obsluguje :>
[#49] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli "Prawda czy Fałsz?"

@Snake, post #1

#!/bin/bash

/usr/sbin/pppd connect '/usr/sbin/chat -v ABORT "NO CARRIER" "" "AT&F" OK "AT+CGDCONT=1,"IP","www.plusgsm.pl","0.0.0.0",0,0" OK "ATDA*99#" CONNECT' disconnect '/usr/sbin/chat -v ABORT "BUSY" "" "K" "" "+++ATH"' /dev/ttyS0 defaultroute noauth asyncmap 0 mtu 1500 mru 1500 noipdefault idle 600

Powyższy skrypt z linuxa laczy mnie z internetem w sieci plus na telefonach SonyEricsson T230 oraz Ericsson T65. Może komuś się przyda. Nie próbowałem przerabiać go na skrypt Miami czy polecenia terminala pod Amiga.
[#50] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli "Prawda czy Fałsz?"

@Snake, post #1

Ludzie!!!!
DziaŁa!!!! GPRS i Amiga!!! WŁaßnie piszŠ z domu,Amigi
i podpiŠtego Siemensa!!!
[#51] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli

@Snake, post #50

A możesz się podzielić konfigiem z Miami? Czyli poproszę o konkrety bo mi to nijak nie wychodzi. Mam Pega i Siemensa CX65 + kabel USB i też chciałbym korzystać z netu poprzez Orange.

Ostatnia modyfikacja: 30.04.06 22:28
[#52] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli

@Arbuz, post #51

O, widzę że jest ktoś jeszcze, kto chce podłączyć komórkę pod USB.
Jak podłączasz to Poseidon wykrywa modem i podaje device i unit? AmiTerm ci działa?
[#53] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli "Prawda czy Fałsz?"

@Snake, post #50

Można o trochę więcej informacji, co z czym i jak?
[#54] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli

@kmilota, post #52

Poseidon wykrywa komorke. AmiTerma nie uzywam only MIAMI.
[#55] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli "Prawda czy Fałsz?"

@Snake, post #1

Przygotuję dla każdego zainteresowanego paczuszkę-załącznik z konfigiem dla Miami. Ja podpiąłem przez oryginalną stację dokującą Siemensa DSC-500 na Serial'u i działa! Jak to śmiga przez USB to nie wiem.
Po konfig uderzajcie na mojego maila: bikersnake@wp.pl
Wyślę jak tylko skonfiguruję Amail'a.
[#56] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli "Prawda czy Fałsz?"

@Snake, post #55

Snake napisał(a):

> Serial'u i

serialu. mała i bez apostrofu

> Amail'a.

Amaila. bet apostrofu. "l" nie jest niemą samogłoską.
[#57] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli "Prawda czy Fałsz?"

@Valwit, post #56

Wybacz,Valwit.
[#58] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli

@Arbuz, post #54

No mi także wykrywa, ale potem są problemy. Poseidon ładnie tworzy usbmodem.device na unicie 0 i to wszystko. Jak chcę wszystko ustawić przed MiamiInit, to przy sprawdzaniu modemu następuje zamrożenie Miami. Podobnie jak chcę wysłac polecenia AT za pomocą AmiTerm.
[#59] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli

@kmilota, post #58

U mnie się nie mrozi ale nie działa niestety.
[#60] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli "Prawda czy Fałsz?"

@Snake, post #57

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem