[#61] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli "Prawda czy Fałsz?"

@Snake, post #55

Snake miales przygotowac paczuszke i podeslac :)
[#62] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli "Prawda czy Fałsz?"

@Snake, post #1

Witam!
"Sorki" dla wszystkich,ale niestety urlop mi sie skonczyl i nie mialem czasu dojsc do kompa.Paczka jest gotowa tylko ja rozeslac po wszytskich zainteresowanych. W najblizszych dniach powinniscie juz ja dostac.
Jeszcze raz "sorki" za obsuw :D
[#63] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli "Prawda czy Fałsz?"

@Snake, post #62

Napisz z łaski swjej takze na forum; zostanie jakiś ślad dla potomnych.

[#64] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli "Prawda czy Fałsz?"

@Snake, post #1

Jak to mówią: "Czekajcie a się doczekacie!". Osoby zainteresowane już powinny dostać paczuszkę :D
[#65] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli "Prawda czy Fałsz?"

@Snake, post #64

Ja jeszcze nie dostalem
[#66] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli "Prawda czy Fałsz?"

@Arbuz, post #65

Poproś 11master'a,Valwit'a lub RJack'a.Wysłałem do większości których pamiętałem ale kogoś mogłem pominąć.Sorry. Ja na razie mam problem z moją Amy więc nie za bardzo mogę śmigać po sieci. :(
[#67] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli "Prawda czy Fałsz?"

@Snake, post #64

Dzięki. Do mnie dotarło. Jednak nie zmienia to działania usbmiami.device, które nadal nie potrafi dogadać się z moją komórką. Ciekawe czy komuś się udało zmusić do działania jakiś modem podłączony pod amigowe USB?
[#68] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli "Prawda czy Fałsz?"

@Snake, post #57

ale o co chodzi?
[#69] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli "Prawda czy Fałsz?"

@Snake, post #62

Dzieki doszlo. Ale niestety na moim Pegu nie dziala. Wyskakuje blad device'a. Moze ktos poradzil sobie z tym problemem. Lacze Pega z Siemensem CX65 poprzez USB-zlacze w Siemensie
[#70] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli "Prawda czy Fałsz?"

@Arbuz, post #69

A co ci wypisuje Poseidon po podłączeniu tej komórki do Pegasosa?
[#71] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli "Prawda czy Fałsz?"

@Snake, post #1

Witam po przerwie!
Ostatnio znalazłem informację o karcie SonyEricsson GC75. Zgodnie z danymi przesłanymi mi przez kilku ludzi oferujących takie karty na Allegro,GC75 to PCMCIA typ II 16bit,w dodatku obslugująca zasilanie 3V i 5V (karta automatycznie przełącza się na odpowiednie zasilanie). Czy ktoś ma jakiekolwiek użyteczne informacje o kartach gprs pcmcia które pasują do A600/1200? Od niedawna iPlus oferuje pakiet SimData,czyli GPRS...prepaid! Jeśli GC75 działałoby z Amy,to rozwiązanie wydaje się proste: zdobywamy w.wym. kartę,za 20zł kupujemy SimDatę,konfigurujemy stos TCP/IP i mamy niedrogi,bezprzewodowy i względnie szybki dostęp do sieci w każdym miejscu w ktorym postawimy naszą Amy(szkoda że nigdy nie powstała wersja Laptop amisi :( ).
[#72] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli "Prawda czy Fałsz?"

@Snake, post #71

Powstała jako laptop ale w Kanadzie! PAWS 600 i PAWS 1200 (ten to był kobyła), miały kolorowe ekraniki <10" i były na jakichś targach w ubiegłym wieku pokazane. Był to wprawdzie prototyp ale kilku ludzi sobie A600 na laptopa przerobiło. A zresztą po co Ci laptop? Ja swoją A1200 mam w klawiaturce, tam Blizz 1260, HDD 40GB, jeszcze tylko CD RW wbudować i gitara. A ze sobą zabieram telewizorek 5,5" bo na większy LCD mnie stać nie było :( Wszystko zasilam z lekkiego zasilacza od A500. W trudnych warunkach sprzęt bardzo przydatny, np. na wakacjach w zeszłym roku kumplom zgrałem z kart pamięci zdjęcia i wypaliłem im na płytkach - a jacy zadowoleni byli :D i zdziwieni :P Nie pytaj
[#73] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli "Prawda czy Fałsz?"

@Radek, post #72

Wiem że była taka Amy jak Paws. Co do drugiego tematu,to Ja też zgrywałem karty pamięci z profesjonalnej lustrzanki Minolty dla kumpla,jak mu się PC puścił z dymem.
Nie byl w stanie uwierzyć że prawie dwudziestoletni komputer o mocy obliczeniowej nie większej od komórki potrafił bez problemu poradzić sobie z tym.
[#74] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli "Prawda czy Fałsz?"

@Snake, post #73

Jak to ktoś pisał (wybaczcie że nie pamiętam) w stopce:

"Only Amiga makes it possible

:P
[#75] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli "Prawda czy Fałsz?"

@Snake, post #1

Pytanie za 100 punktów!
Czy ktoś probował podpiąć do A600/1200 modem gprs SonyEricsson GC75e? Modem ten to pc card 16 bit, obsługujący napięcia 3 i 5V? Ma on jednak zgrubienie z lewej strony przy złączu,więc z Ami może nie zadziałać.
Mogę kupić taki modem za grosze,ale za nim to zrobię muszę mieć pewność że to zatrybi. Jak ktoś ma taki modem w laptopie,a przy okazji ma A600/1200, niech sprawdzi i da RE: na forum!
[#76] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli "Prawda czy Fałsz?"

@Snake, post #1

Witam!
Wîaônie staîem sië posiadaczem oferty SimData w
Plusie. 0.03zî za 100kb w GPRS'ie!!! Teraz pozo-
-staje tylko skonfigurowaę Genesis do pracy z
nowym SIM'em. Jeôli tylko uda mi sië to zrobię,to
dam znaę. Jak zwykle,dla zainteresowanych,bëdzie
dostëpny plik konfiguracyjny z nowymi ustawienia-
-mi.
Ostatnio wygrzebaîem w sieci opis karty gsm Nokia
Cellular Card Phone. Jest to karta pcmcia typu
II/III,z gniazdem na SIM. Ciekawostkâ jest rok
produkcji tego ustrojstwa: 1997. W tym czasie 32
bitowe Cardbusy byîy maîo popularne. Istnieje
wiëc duűe prawdopodobieďstwo,űe ta karta moűe
pasowaę do Amy. Jeôli ktoô posiada takâ kartë lub
przynajmniej ajkiekolwiek informacje (dane techni-
-czne, komendy sterujâce AT),to proszë o mail'a.
Mam równieű proôbë do kogokolwiek,kto posiada
kartë GD75e SonyEricsson,o przetestowanie tej karty
z Amy.
[#77] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli "Prawda czy Fałsz?"

@Snake, post #76

skonfiguruj sobie jeszcze przegladarke i slownik zebys nie wstawial kretynskich apostrofow tam gdzie nie potrzeba.
jakas nokiowa karte gsm wtykalem kiedys do a1200 ale freezowala kompa jak 100 mbitowe sieciowki dlinka
[#78] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli "Prawda czy Fałsz?"

@Snake, post #76

To ja ponowię tu także swoje pytanie. Czy ktoś podłączał do amigowego USB jakiś modem/telefon komórkowy i uzyskał połączenie do internetu?
[#79] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli "Prawda czy Fałsz?"

@kmilota, post #78

Z tego co słyszałem, to z modemami USB w Amy problem może być jedynie programowy (sterowniki). Jest inny sposób: Era oferuje modem zewnętrzny GPRS/Edge Siemens ES57. Można podłączyć go przez USB oraz... przez RS-232! W dodatku w komplecie dostajemy pelną dokumentację techniczną co,jak podaje sam producent, pomoże w pisaniu własnych aplikacji. W ogóle urządzenie reklamowane jest jako przemysłowe urządzenie do monitoringu sieci. Tu informacja: urządzenie w najtańszym abonamencie jest tylko kilkanaście złotych tańsze niż zakup bez umowy, po zdjęciu SIM-Locka i wykupieniu w Plusie usługi pre-paid Sim-Data,mamy szybki internet na popularną "zdrapkę". ES57 sam wykryje czy da się korzystać z EDGE czy GPRS.
[#80] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli "Prawda czy Fałsz?"

@Snake, post #79

Ciekawe. Tylko po kij mi coś z Ery, jeśli już od grudnia mam iPlusa.
[#81] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli "Prawda czy Fałsz?"

@kmilota, post #80

Gratuluję! Pytanie: a tego iPlusa masz podpiętego do Amy czy do PC'a? W dodatku jaki modem? ES57 ma tą zaletę, że można go podłączyć do każdej Amigi wyposażonej w port rs-232,a dzięki Plusowi i ofercie SimData (prepaid gprs),nie trzeba się wiązać umową. Widzisz, w całym tym temacie nie chodzi o stawianie gprsu pod UAE,Amithlonem,AROSem czy też używanie peryferiów Pecetowych pod A1 czy Pegasosem. Tu chodzi o pokazanie że "nawet classic potrafi". Nie sztuką jest włożyć taki modem gsm do nowego komputera,ale użyć go także w architekturze sprzed 20lat!
Kiedyś o scenie mówiło się że pokazuje to, czego twórcy komputera nigdy nie planowali lub twierdzili że zrobić się nie da. Tutaj jest tak samo: wszyscy mówią: kup pc-ta i będzie działać! 'G'-prawda! Wszystko można zrobic równie dobrze na odpowiednio rozbudowanym classicu. A przy okazji poznać zasadę działania urządzenia które podłączamy. Ktos mógłby tu powiedzieć: Ale po co? Właśnie,sam nie wiem po co? Dla Funu, satysfakcji,czy czegoś tam jeszcze innego? Sami sobie odpowiedźcie pisząc kolejny program dla OS3.x.
[#82] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli "Prawda czy Fałsz?"

@Snake, post #81

Czolem
niedys uzywalem i to duzo telefonow roznych masci do polaczen z siecia i tak

1.najlepiej spisywaly sie telefony SIEMENS np C55
S55 oraz starsze modele z GPRS poprzez serial
2. nigdy nie udalo mi sie zmusic panasonica GD96 do gprs-u, po DIALupie dzialal o.k.
3. motorole wymagaja sterownika udajacego modem
4. nokia to samo

ustawienia dla MIAMI DX dotyczy IDEI
INIT STRING puste !!!
DIAL PREFIX AT+CGDCONT=1,"ip","www.idea.pl",D

DIALER
NR *99***1H
LOGIN IDEA
PASS IDEA

nie zapomnieć o IP dynamic
gateway type dynamic

oraz o wpis nr DNS (juz go nie pamietam)

powinno dzialać

pozdrowienia JanekB

[#83] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli "Prawda czy Fałsz?"

@Snake, post #81

Jak pisałem wcześniej: iPlusa mam jako dodatek do zwykłego abonamentu. Jako modemu używam telefonu Motorola V547, połączenie przez Bluetooth. Z Amigą chcę go zmusić do pracy na kablu USB, jednak stworzony przez Poseidona usbmodem.device ma jakieś problemy. Na obsługę Bluetooth na Amidze jeszcze poczekamy :( więc to odpada. Dlatego sieciuję na starym notebooku lub PocketPC.
Dlatego szukam kogoś kto zmusił jakiś modem/telefon do pracy na amigowym USB. RS w Amidze mnie nie interesuje.
[#84] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli "Prawda czy Fałsz?"

@Snake, post #1

Po dwoch miesiacach ciszy w tym temacie,moge wreszcie
oswiadczyc:

Modem GPRS PCMCIA dziala z Amiga!!!

Chodzi dokladnie o karte SonyEricsson GC75.
Na dzien dzisiejszy moge poinformowac,ze karta
przyjmuje komendy AT i wybiera numer dostepowy.
Niestety moja obudowa (E/Box),nawet bez blachy, na
tyle skutecznie ekranuje wszelkie sygnaly,ze
firmowo dolaczana antena jest za slaba na nawiazanie
polaczenia. Jesli tylko uda mi sie zdobyc antene
zewnetrzna z konektorem do GC75, natychmiast
zamieszcze w postaci artykulu na PPA, sposob
zaadoptowania tej karty do wspolpracy z Amiga.

Jako podsumowanie calego tego tematu,niech posluzy
tu stwierdzenie jednego z bioracych udzial w tym watku
Amigowcow:

"Nie ma rzeczy niemozliwych,
niemozliwe zajmuje tylko wiecej czasu".
(Moze cos pokrecilem,ale chyba wiadomo o kogo chodzi
:D ).

[#85] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli "Prawda czy Fałsz?"

@Snake, post #84

Mam ten modem i a600. Jak wywołać komendy AT ?
Jaki soft i konfiguracja jest wymagana żeby to zadziało?
[#86] Re: Amiga,GSM i GPRS- czyli "Prawda czy Fałsz?"

@ch0mik, post #85

Ja testowałem na Term (z aminetu)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem