kategoria: A1200
[#1] Monitor Samsung 711MP i problemy
Podłączyłem A1200 i C64 do monitora 711MP i mam kłopot. We wszystkich wejściach (S-Video, Composite, Scart) są dziwne zakłocenia na obrazie. Wygląda to tak, jakby "pralka" pionowa, ale nie przez cały ekran. Zrobiłem kilka zdjęć:

Na C64 jest dokładnie taki sam efekt. Poza tym obraz na tunerze TV (telewizja analogowa z kablówki), wejściu VGA i menu OSD wszystko pokazuje się prawidłowo. Sprawdzałem na kilku różnych kablach i kompach (na A500 to samo).

O co tu chodzi? Ten monitor jest polecany do Amigi, widziałem ładne zrzuty nawet na PPA a tutaj taka kicha..

Ostatnia aktualizacja: 30.04.2014 19:08:26 przez tOMashBe
[#2] Re: Monitor Samsung 711MP i problemy

@tOMashBe, post #1

Próbowałeś podłączyć jakieś DVD lub tuner SAT ?

Ostatnia aktualizacja: 30.04.2014 20:03:06 przez TomcioPaluszek
[#3] Re: Monitor Samsung 711MP i problemy

@TomcioPaluszek, post #2

Właśnie nie mam nic pod ręką, jutro spróbuję coś skombinować. Ale sądzę, że będzie podobnie, bo przecież na 3 różnych kompach (Amiga i C64) jest tak samo.
[#4] Re: Monitor Samsung 711MP i problemy

@tOMashBe, post #3

Być może są to zakłócenia z sieci.
Obydwa urządzenia podpięte do tego samego gniazdka ? Gniazdko ze sprawnym uziemieniem ?
Czy po podłączaniu kabelka euro do amigi nie występuje przypadkiem na masie delikatne iskrzenie ?

Można otworzyć monitor i obejrzeć zasilacz czy nie ma spuchniętych kondensatorów.
Można obejrzeć płytkę scart w monitorze czy nie ma tam jakiegoś druciarstwa.
[#5] Re: Monitor Samsung 711MP i problemy

@TomcioPaluszek, post #4

Amiga i monitor podłączone są do innych gniazdek, ale dla pewności przepiąłem na kolejne - niestety efekt jest ten sam. Iskrzenia żadnego nie zauważyłem.
Czyli to jakaś usterka? Pytam, bo monitor kupiłem od znajomego, więc może nie warto kombinować, tylko mu mu go oddać..
Z drugiej strony on oglądał na nim telewizję i pod tunerem wszystko jest w porządku, więc nie chcę robić cyrku.

Ostatnia aktualizacja: 30.04.2014 20:17:19 przez tOMashBe
[#6] Re: Monitor Samsung 711MP i problemy

@tOMashBe, post #5

Najpierw sprawdź z jakimś DVD.
[#7] Re: Monitor Samsung 711MP i problemy

@TomcioPaluszek, post #6

Ok, sprawdzę. Zauważyłem jeszcze, że jak przełączę obraz na NTSC to te zakłócenia przesuwają się szybciej, ale to pewnie normalne.

Ostatnia aktualizacja: 30.04.2014 20:23:10 przez tOMashBe
[#8] Re: Monitor Samsung 711MP i problemy

@tOMashBe, post #1

Nie postawiłeś gdzieś obok kabla lub monitora zasilacza z Amigi? :)
[#9] Re: Monitor Samsung 711MP i problemy

@madman15, post #8

No właśnie nie bardzo, zasilacz jest ok. 2m od monitora na podłodze. Dziwi mnie, że podłączając różne kompy na innych gniazdach są identyczne zakłócenia. Tak jakby sam monitor je powodował. Ale nawet jak włączę menu OSD to na tle takiego obrazu z pralką jest prawidłowe menu. Na tunerze TV (przez RF) też jest ok.

Ostatnia aktualizacja: 30.04.2014 20:35:04 przez tOMashBe
[#10] Re: Monitor Samsung 711MP i problemy

@TomcioPaluszek, post #4

Rozebrałem monitor, ale kondensatory wyglądają normalnie. Nie ma żadnej pajęczynki, wszystko wygląda bez zmian.
Niestety te zakłócenia są dalej.

Ale zauważyłem taką prawidłowość - gdy poczekam parę minut te zakłócenia są mniejsze, chociaż do końca nie znikają.
Kurcze jak patrzę na zrzuty z ekranu 711MP innych ludzi to obraz jest bardzo ładny..

Ostatnia aktualizacja: 30.04.2014 21:03:06 przez tOMashBe
[#11] Re: Monitor Samsung 711MP i problemy

@tOMashBe, post #10

Zrobiłem zdjęcie C128 przez S-Video, żeby było bardziej widać o co chodzi.
Obraz byłby OK, gdyby nie ta "pralka" na ekranie.

Wygląda jakby co drugi piksel był ciemny, ale co jakiś czas jest normalna linia.
Rozumiem, że to może być uszkodzenie monitora, dlatego zrobiłem zdjęcia środka.
Może ktoś poradzi co sprawdzić, pomierzyć, wymienić?
Trochę umiem zrobić, gorzej z diagnozowaniem.

Będę wdzięczny na pomoc

Ostatnia aktualizacja: 30.04.2014 21:56:52 przez tOMashBe
[#12] Re: Monitor Samsung 711MP i problemy

@tOMashBe, post #11

Jeszcze zbliżenie czegoś, co mnie zastanowiło. Może tu jest problem? Wygląda jakby było wymieniane?
Na innych częściach nie ma takich śladów.
Dobrze kojarzę, że to jest regulator napięcia?

Ostatnia aktualizacja: 30.04.2014 22:00:35 przez tOMashBe
[#13] Re: Monitor Samsung 711MP i problemy

@tOMashBe, post #12

Zacząłem teraz obserwować obraz i widzę, że im dłużej monitor pracuje tym lepszy jest obraz.
Np. na połowie bootmenu już jest prawie normalnie, na reszcie są dalej zakłócenia.
Czy to może mieć związek z tą częścią ze zdjęcia?

Ostatnia aktualizacja: 30.04.2014 22:22:34 przez tOMashBe
[#14] Re: Monitor Samsung 711MP i problemy

@tOMashBe, post #13

Jezeli "na cieplo" dziala lepiej, niz "na zimno" to raczej nie regulacja napiecia. Rzuce okiem w schematy jutro i jesli na cos (zdalnie) wpadne, dam znac.
[#15] Re: Monitor Samsung 711MP i problemy

@tOMashBe, post #13

Witam to jest pamięć eprom. Do sprawdzenia -wymiany kondensatory na płycie zasilania koło złącza zasilania do płyty głównej z obu stron radiatora 4sztuki. Monitor miał jakąś awarie i dlatego ta pamięć była wymieniona.
[#16] Re: Monitor Samsung 711MP i problemy

@Dziadziomiecio, post #15

Czyli rozumiem, że wymienić te 4 kondensatory, a reszty nie ruszać i zobaczyć jak działa?
[#17] Re: Monitor Samsung 711MP i problemy

@F7sus4, post #14

No tak, na ciepło jest lepiej, ale też nie do końca tak jak powinno. Dzięki z góry. Wolałbym to naprawić niż wymieniać.
[#18] Re: Monitor Samsung 711MP i problemy

@tOMashBe, post #17

Generalnie kondensatory w sprzęcie samsunga to częsty powód słabej pracy. Czasem potzrebny oscyloskop do wykrycia wszystkich usterek.
[#19] Re: Monitor Samsung 711MP i problemy

@Dziadziomiecio, post #18

No nic, będę próbował. Mam nadzieję, że uda się polepszyć obraz. Dzięki za informacje.
[#20] Re: Monitor Samsung 711MP i problemy

Jeszcze jedno, czy te objawy (pralka na ekranie) mogą być wynikiem uszkodzenia tylko układu pamięci ze zdjęcia?
Bo zauważyłem, że po wyłączeniu monitor nie zapamiętuje wszystkich parametrów, poza tym kondensatory wyglądają na dobre.

Ostatnia aktualizacja: 02.05.2014 21:25:53 przez tOMashBe
[#21] Re: Monitor Samsung 711MP i problemy

No więc tak.. Wymieniłem te felerne 4 kondensatory, ale niestety nic się nie zmieniło. Widzę tylko różnicę na obrazie przez VGA, gdzie kontrast nabrał większego zakresu.
Czyli efekt wymiany jest. Ale na innych złączach (S-Video, Scart) jest ciągle ta sama "pralka". Podłączyłem też PSX i efekt jest taki sam, więc to na 100% kwestia samego monitora.

Co dalej sprawdzać?

Ostatnia aktualizacja: 13.05.2014 11:36:20 przez tOMashBe
[#22] Re: Monitor Samsung 711MP i problemy

@tOMashBe, post #21

No to początek zrobiony. Na płytce logiki (ta zielona) masz kondensatory smd i teraz któryś z nich jest uszkodzony. Znalezienie który jest nieco trudniejsze. Na tej płytce jest tez klika stabilizatorów i na początek należy zablokować te gałęzie zasilania. Oscyloskop i widać który "sieje'' . Inna metoda to bierzemy kondensator z reguły dwa wystarcza 100uf/50V i 330uf/50v do zastoswoan przewlekanych (długie nóżki). Do kondensatorów dolutujemy równolegle 100uf i po kolei sprawdzamy jeśli na płytce są kondensatory większe jak 470U do dolutowujemy 330uf . Oczywiście lutujemy ostrożnie i pojedynczo za każdym razem sprawdzając efekty jest to metoda bardzo chałupnicza ale jak nie masz sprzętu to jedyna.

Możliwa jest tez usterka masy układu

Ostatnia aktualizacja: 13.05.2014 12:46:23 przez Dziadziomiecio
[#23] Re: Monitor Samsung 711MP i problemy

@Dziadziomiecio, post #22

Ok, czyli będę sprawdzał po kolei i mam nadzieję, że trafię na problem. Najwyżej dalej będę marudził.
[#24] Re: Monitor Samsung 711MP i problemy

@tOMashBe, post #13

Zacząłem teraz obserwować obraz i widzę, że im dłużej monitor pracuje tym lepszy jest obraz.

Taki objaw nie oznacza uszkodzonych kondensatorów. Włącz monitor i sprawdź jaką temperaturę ma chip na płytce z logiką (tej "zielonej"). Jeśli się nie grzeje (nie parzy) to problemu szukał bym na płytce zasilacza, coś co się grzeje. Mogą to także być rezystory które zwiększyły opór albo uszkodzona duodioda (wygląda że masz tam dwie).
[#25] Re: Monitor Samsung 711MP i problemy

@Dziadziomiecio, post #22

Pokombinowałem z kondensatorami jak pisałeś, ale niestety gdzie bym nie spróbował nie widzę żadnej zmiany. Ale zauważyłem, że dwie nóżki układu pamięci 24C16M są jakby zwarte, więc poprawiłem to. Efekt jest taki, że zakłócenia szybciej się zmniejszają po włączeniu, ale na końcu obraz jest też taki sam, czyli ciągle "pralka".

DODANE: po bliższym spojrzeniu te zakłócenia są trochę mniejsze niż wcześniej. Obraz jest lepszy, ale do normalnego dużo brakuje. Nie zrobiłem nic oprócz poprawienia lutowania Epromu. Może to jakiś trop?

I drugie pytanie: czy warto próbować wymienić ten duży kondensator 100uf 450V? Nie wygląda na uszkodzony, czy on teoretycznie może być przyczyną tych zakłóceń?

Ostatnia aktualizacja: 16.05.2014 13:17:22 przez tOMashBe
[#26] Re: Monitor Samsung 711MP i problemy

@tOMashBe, post #25

Napraw bo warto ja , jestem z niego bardziej niż zadowolony.

Ostatnia aktualizacja: 16.05.2014 15:20:27 przez zorkadar
[#27] Re: Monitor Samsung 711MP i problemy

@zorkadar, post #26

No właśnie chcę bardzo naprawić, tylko jak na razie poprawa jest nieznaczna. Ale zawsze to coś i myślę dalej co zrobić
[#28] Re: Monitor Samsung 711MP i problemy

@tOMashBe, post #27

Specjaliści Ci radzą ale to jest bez sensu. Jak na VGA masz obraz idealny to logiczne że kondensatory są w porządku.
[#29] Re: Monitor Samsung 711MP i problemy

@11111olo, post #28

No OK, to co może być źle? Sprawdziłem obie płytki i nic specjalnie się nie grzeje. Przynajmniej nic nie parzy. Co dalej sprawdzić?
Objawy zmieniają się w czasie po włączeniu, tzn. głównie kolory i trochę zakłócenia. Ale na VGA jest od razu dobrze.

Ostatnia aktualizacja: 20.05.2014 22:03:33 przez tOMashBe
[#30] Re: Monitor Samsung 711MP i problemy

@11111olo, post #28

Teraz zrobiło się tak:

Paski cały czas latają w różny sposób. To "odbicie" po lewej stronie nie występuje np. na zielonym tle, natomiast obok napisów (po prawej stronie) obraz jest ciemniejszy niezależnie od tła. Gdy zejdę jaskrawością w dół obraz robi się lepszy, ale trochę zakłóceń i tak widać, na przykład:

Możesz coś doradzić?

Ostatnia aktualizacja: 21.05.2014 17:57:34 przez tOMashBe
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem