kategoria: A1200
[#31] Re: Monitor Samsung 711MP i problemy

@tOMashBe, post #30

I najlepsza wersja:

Ten pasek na środku "stoi" - miga, ale się nie przemieszcza.
Zakłoceń jest mniej, im dłużej monitor jest włączony. Gdy popracuje kilkanaście minut i zjadę jaskrawością z wartości 100 do ok. 90 to obraz jest prawie dobry (chociaż dość ciemny). Tak samo jest, gdy kombinuję z kontrastem - im większy tym więcej zakłóceń, a przy małych wartościach jest w miarę dobrze, tylko na jasnych barwach widać "pralkę". To chyba jest jakiś trop. A na wejściu VGA jest cały czas dobrze, od razu po włączeniu monitora.

Niech już nawet nagrzewa się dłużej, byle potem obraz był w porządku to będę zadowolony.

Ostatnia aktualizacja: 21.05.2014 18:19:17 przez tOMashBe
[#32] Re: Monitor Samsung 711MP i problemy

@tOMashBe, post #31

Usterki szukał bym pomiędzy płytką z gniazdami a tą z którą jest podpięta. Również może być problem ze złym stykiem jednej z wtyczek sygnałowych (zimny lut itp.).
Jeśli raz działa lepiej a raz gorzej to wszystko na to wskazuje.
Głowica VHF/UHF jest wlutowana w płytę i tu nie ma problemów.
[#33] Re: Monitor Samsung 711MP i problemy

@11111olo, post #32

A czy to, że zakłócenia zmniejszają się po nagrzaniu nie wskazuje na nic? Bo zawsze gdy monitor popracuje trochę to jest lepiej, najgorszy obraz jest bezpośrednio po włączeniu.

Ostatnia aktualizacja: 21.05.2014 19:05:43 przez tOMashBe
[#34] Re: Monitor Samsung 711MP i problemy

@tOMashBe, post #33

Wskazuje że "coś" reaguje na temperaturę i jeśli ona wzrośnie to jest lepiej.
Możesz przy wyłączonym monitorze podgrzewać suszarką po kolei scalaki itp. i będziesz wiedział czy któryś z nich ma jakiś związek z obrazem.
Wcześniej sprawdź wszystkie wtyczki.
[#35] Re: Monitor Samsung 711MP i problemy

@11111olo, post #34

Ok, chociaż wtyczki już wyjmowałem i nie zauważyłem niczego podejrzanego, ale spróbuję przeczyścić. Dzięki

Ostatnia aktualizacja: 21.05.2014 19:22:31 przez tOMashBe
[#36] Re: Monitor Samsung 711MP i problemy

@tOMashBe, post #35

Raczej na pewno nie wykonałeś pomiarów napięć. Tam jest 6 stabilizatorów. 5 w obudowach DPAK (lub podobnych). Sądzę że wiesz jak to zmierzyć?
Tam jest góra kilkanaście wolt więc nie ma ryzyka porażenia.
[#37] Re: Monitor Samsung 711MP i problemy

@11111olo, post #36

Chodziło mi o same wtyczki. Faktycznie na razie nie robiłem pomiarów, ale poradzę sobie, tylko myślałem, że winne będą "kondensatory", tak jak inni radzili
[#38] Re: Monitor Samsung 711MP i problemy

@11111olo, post #36

Zauważyłem jeszcze jedną dziwną rzecz: nawet gdy monitor jest cały czas uruchomiony i obraz się stabilizuje, gdy wyłączę i włączę Amigę, obraz znowu zmienia parametry tak samo jak bezpośrednio po włączeniu monitora. Czyli jakby reagował na obecność sygnału, a nie to kiedy został włączony. Może to coś znaczy?

Ostatnia aktualizacja: 21.05.2014 20:07:51 przez tOMashBe
[#39] Re: Monitor Samsung 711MP i problemy

@11111olo, post #36

Posprawdzałem trochę stabilizatory, o których pisałeś. Na płycie o ile dobrze widzę jest ich 7 i niestety 5 z nich grzeje się bardzo mocno (parzą po kilkunastu-kilkudziesięciu sekundach). Nie wiem jak mogłem wcześniej tego nie zauważyć. Czy to może być przyczyną, czy one mogą się tak grzać i bez pomierzenia nie ma co dywagować?
[#40] Re: Monitor Samsung 711MP i problemy

@tOMashBe, post #39

Krzem ma to do siebie że wytrzymuje nawet 175*C. Tu pewnie jest z 70-100*C i tym sie nie przejmuj. Pomierz napięcia.
[#41] Re: Monitor Samsung 711MP i problemy

@11111olo, post #40

Ok, jutro zmierzę i może dojdę wreszcie co jest nie tak.
[#42] Re: Monitor Samsung 711MP i problemy

@tOMashBe, post #41

Pomierzyłeś?
[#43] Re: Monitor Samsung 711MP i problemy

@11111olo, post #42

Tak, ale jak dla mnie napięcia są dobre, przynajmniej według informacji z sieci wszystko jest w normie.
Tam są stabilizatory 7805 i 7808. I znowu nie wiem co dalej..

Ostatnia aktualizacja: 23.05.2014 22:18:11 przez tOMashBe
[#44] Re: Monitor Samsung 711MP i problemy

@tOMashBe, post #43

Jeśli napięcia są ok to spróbował bym dla testu przylutować przewód od composite video bezpośrednio. Wg schematu jest tak tylko po drodze jeden kondensator, więc jeśli i tak nic to nie zmieni to nic nie zdziałasz.
[#45] Re: Monitor Samsung 711MP i problemy

@11111olo, post #44

Hm, ale obraz zarówno przez Composite, S-Video i Scart ma te same zakłócenia. Mimo to spróbować akurat z Composite?

Ostatnia aktualizacja: 24.05.2014 13:11:47 przez tOMashBe
[#46] Re: Monitor Samsung 711MP i problemy

@tOMashBe, post #1

To ja się również podłącze pod temat. Posiadam dokladnie taki sam monitor, podłączam pod niego A1200 przez SCART.
Rezultat tego jest taki, ze tylko w jednej rozdzielczosci wyswietlany jest obraz poprawnie, we wszystkich pozostalych obraz skacze i traci na jakosci - Ktos sobie z tym poradzil ?
[#47] Re: Monitor Samsung 711MP i problemy

@umbro, post #46

Nie wiem czy to nie jest kwestia serii monitora, bo widziałem gdzieś w sieci informacje, że komuś obraz skakał. U mnie jest normalnie, tylko mam dziwne zakłócenia, ale to na pewno jest efekt uszkodzenia monitora. A czy we wszystkich trybach ekranu u Ciebie obraz skacze?
[#48] Re: Monitor Samsung 711MP i problemy

@tOMashBe, post #47

Na rynku jest kilka różnych serii , jest seria produkowana
na Słowacji, była też seria wyprodukowana na Węgrzech
i w Niemczech.
[#49] Re: Monitor Samsung 711MP i problemy

@zorkadar, post #48

No to dobrze myślałem, mój monitor jest ze Słowacji tak dla porównania.
[#50] Re: Monitor Samsung 711MP i problemy

@tOMashBe, post #45

Bo jest najmniej lutowania Ten "smużący" obraz to przykład złego styku.
Jak nie wiesz gdzie to przylutować to Ci na schemacie pokażę.
[#51] Re: Monitor Samsung 711MP i problemy

@11111olo, post #50

Kumam Wydaje mi się, że wiem, ale jeśli możesz pokazać to będę pewny, że dobrze robię.
[#52] Re: Monitor Samsung 711MP i problemy

@tOMashBe, post #51

IC701 pin 58, przez kondensator C772.
link

Napięcie 3,3V i 1,8V też są ok?

Ostatnia aktualizacja: 24.05.2014 15:11:09 przez 11111olo
[#53] Re: Monitor Samsung 711MP i problemy

@11111olo, post #52

Ok, dzięki. Jeszcze raz sprawdzę wszystko przed lutowaniem, ale nie znalazłem złych napięć.

Ostatnia aktualizacja: 24.05.2014 15:20:03 przez tOMashBe
[#54] Re: Monitor Samsung 711MP i problemy

@11111olo, post #52

Podłączyłem tak jak mówiłeś, ale niestety nic się nie zmieniło, "pralka" na obrazie cały czas występuje...

Ostatnia aktualizacja: 25.05.2014 14:41:31 przez tOMashBe
[#55] Re: Monitor Samsung 711MP i problemy

@tOMashBe, post #54

A ja zadam inne pytanie, choć nie mam tego monitora.

Czy podpinałeś do niego inne urządzenie dające sygnał RGB na euro? Np jakiś dekoder, czy DVD, czy konsolę do gier? I jaki był wtedy na nim obraz ?

I czy przez eurozłącze podpinałeś Amigę do innego sprzętu, np innego telewizora ? I czy obraz jest wtedy dobry?

Bo może tu jest problem z czymś innym ? Nie z monitorem.
[#56] Re: Monitor Samsung 711MP i problemy

@gilban, post #55

Czy podpinałeś do niego inne urządzenie

Podpinałem, m.in. PlayStation przez Composite i efekt jest identyczny (te same zakłócenia).

I czy przez eurozłącze podpinałeś Amigę do innego sprzętu

Tak, mam telewizor LG 42" i obraz jest na nim normalny. Poza tym mam kilka Amig i C64 - na każdym komputerze jest ten sam efekt, niezależnie od gniazda (S-Video, Composite, Scart) - wypróbowałem chyba z 10 kabli.

Dlatego jestem na 100% przekonany, że chodzi o monitor, a nie komputer. Tylko za diabła nie mogę dojść skąd ta "pralka" na ekranie. Wkurza mnie to tym bardziej, że po nagrzaniu obraz jest już prawie dobry, a w sieci widzę, że ten telewizor daje bardzo ładny obraz normalnie.. Tylko jakoś nie mój egzemplarz

Ostatnia aktualizacja: 25.05.2014 22:10:34 przez tOMashBe
[#57] Re: Monitor Samsung 711MP i problemy

@tOMashBe, post #56

A czy przez złącze VGA obraz jest dobry ?
[#58] Re: Monitor Samsung 711MP i problemy

@gilban, post #57

Tak, przez VGA jest dobry cały czas. Jest to jakby niezależne od reszty złącz, bo nawet gdy coś się zmienia w "PALu" to nie wpływa na obraz VGA.
[#59] Re: Monitor Samsung 711MP i problemy

@tOMashBe, post #58

Czyli jednym słowem coś musi być nie tak z przetwornikiem zamieniającym sygnał composite/RGB na VGA. Reszta - matryca, zasilacz i inne dodatki są dobre.
[#60] Re: Monitor Samsung 711MP i problemy

@gilban, post #59

To rozumiem, że chodzi o układ na płycie z logiką? Może gdzieś kupię całą płytkę..

Ostatnia aktualizacja: 25.05.2014 23:15:30 przez tOMashBe
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem