Co do wylutowania tych układów, to raczej nic dziwnego, że Amiga ich nie widziała, bo odpowiadają m.in za komunikację tej pamięci z procesorem (sygały RD na schemacie). Pewnie są po to, by zmieniać jakieś sygnały z kości na zrozumiałe dla procesora. Sygnały FastRamDir z pamięci idą do procesora przez Ramsey.
Myślałem jeszcze z tymi zworkami EXT/INT ale na to mam chyba już ,zbyt małą głowę'.
Zmiana ich położenia zmienia kilka sygnałów ale wciąż nie doszedłem, na czym polega zmiana adresowania i przepływu danych z CPU na płycie na kartę w slocie FAST.
Albo są jakieś elementy, które pośredniczą w przesyłaniu danych i reagując na te zworki zmieniają kierunek przepływu danych np. na slot, a nie do procesora na płycie.
Albo procesor/slot są połączone równolegle (bez układów pośredniczących odpowiadających za tą zmianę), a do otwarcia się szyny (CPU lub FAST) służą zworki INT/EXT. Włączenie lub wyłączenie procesora następuje wtedy sygnałem sterującym z tych zworek, a drugi ,odbiorca' jest w stanie ,otwartym' i płyta go wtedy nie widzi.
Patrząc na schemat przychylałbym się do raczej do drugiej opcji, tylko jak teraz znaleźć powód znikania pamięci? Czy są jeszcze jakieś oddzielne sygnały odpowiadające np. za przekierowanie pamięci Fast, czy to już się dzieje automatycznie przy przełączeniu procesora? Jeśli nie, to wtedy należałoby tylko sprawdzić, czy wszystkie sygnały [D(31:0) na schemacie] z pamięci (ale już za układami które wylutowałeś) oraz z Ramsey (wszystkie związane z FastRamDir z kości, chyba A(31:0) - gdzieś mi zginął schemat Ramsey) dochodzą do slotu Fast. Do Cpu najwyraźniej wszystkie dochodzą skoro je widzi.
Proszę jeszcze o weryfikację moich wywodów przez jakiegoś dośwadczonego elektronika, bo ja jestem niestety tylko teoretykiem. Mam tylko nadzieję, że nie tak całkiem marnym.
Edit:
Można ew. sprawdzić te sygnały A/D (31:0) czy jest przejście bezpośrednio z CPU na slot. Jeśli się nie mylę to powinny być zwarte. Na schemacie znajdziesz numery wyprowadzeń. ALE LEPIEJ SPRAWDŹ TO DOPIERO PO TYM, JAK MOJE DOMYSŁY OCENI JAKIŚ PRAKTYK. ;)
Ostatnia aktualizacja: 21.05.2014 08:43:50 przez Rafał A-3000