[#61] Re: Hardital PowerChanger 040

@alt_, post #60

Ale podmieniłem ramsey na -04 i dalej problem występuje. Wcześniej z kartą CS MKIII był zamontowany właśnie ramsey-04, bo nie miałem jeszcze sdmac-04, a konfiguracja SDMAC-02 i ramsey-07 powodowała błędy w czasie kopiowania danych.

Wymieniłem podstawkę ramseya i garego, na resztę brakło mi czasu. Może dzisiaj się za to wezmę.

Ostatnia aktualizacja: 19.05.2014 09:07:49 przez glichtanski
[#62] Re: Hardital PowerChanger 040

@alt_, post #60

A może, jak kolega Rafał sugerował, to układy 74F245PC są winne? Czy mogę zamienić je ewentualnie na 74HC245AN? Czy to zupełnie inne układy?
[#63] Re: Hardital PowerChanger 040

@glichtanski, post #62

Wylutowałem dwa scalaki 74F245 i po włączeniu Amigi nie było pamięci fast przy wyjętej karcie turbo. Podmieniłem je na 74HC245 i pamięć się pojawiła. Nadal bez turbo w slocie. Może jednak tędy prowadzi droga ku rozwiązaniu problemu?
[#64] Re: Hardital PowerChanger 040

@glichtanski, post #63

Trzymam kciuki. OK
[#65] Re: Hardital PowerChanger 040

@Rafał A-3000, post #64

Układy podmienione, pamięci dalej brak. Oczywiście podmieniałem te pomiędzy złączem pamięci fast a złączem procesora.
[#66] Re: Hardital PowerChanger 040

@glichtanski, post #65

Może coś nie styka na złączu procesora, skoro przy innych kartach jest to samo? Wieczorem może uda mi się jeszcze zobaczyć, czym sterują zworki INT/EXT. Może one coś ,przesterowują' z tym Fastem.
Swoją drogą ciekawe jest, czy samo włożenie karty procesorowej (bez zmiany zworek) coś zmienia w komputerze, skoro do uruchomienia karty trzeba przestawić te zworki. Przy niewłaściwym ustawieniu komputer się nie uruchamia. Nie pamiętam tylko, czy zdarzyło mi się mieć obie na INT gdy miałem włożoną kartę. Raczej brakowało wtedy jednej z nich niż wszystkich. Czyżby do czasu zmiany zworek na EXT karta procesorowa pozostaje nieaktywna? Ciężki przypadek. Pisałeś w poście 52, że procesor na płycie strasznie się nagrzał przy włożonej karcie i BRD CLK na INT. Czyżby to był przypadek o którym pisze kolega ALT i Stachu 100 w poście 56?
Głowa mała, a nawet głów mało do rozwikłania tej zagadki.
[#67] Re: Hardital PowerChanger 040

@Rafał A-3000, post #66

Pisałeś w poście 52, że procesor na płycie strasznie się nagrzał przy włożonej karcie i BRD CLK na INT. Czyżby to był przypadek o którym pisze kolega ALT i Stachu 100 w poście 56?

Bardzo prawdopodobne. Co ciekawe udało mi się uruchomić kartę z innym ustawieniem zworek na płycie. Wyciągnąłem jedną zworkę z karty turbo (JP1 - nie wiem do czego służy - brak opisu w instrukcji), wyłączyłem wszystkie przełączniki w DIP-switchu karty turbo, a zworki J102 i J104 na płycie ustawiłem na INT, a zworkę J100 na 25MHz i Ami ruszyła w takiej konfiguracji.
Odpaliłem Install3.1, włączyłem SysInfo i wynik prędkości pokazał, że procesor pracuje z częstotliwością 14,50 MHz wtf!? Powinno być 25MHz przy kwarcu 50 MHz.
[#68] Re: Hardital PowerChanger 040

@glichtanski, post #67

To znaczy, że mimo zworek na INT Amiga wystartowała na procesorze z karty w slocie Fast? Skąd się wzięło takie dziwne taktowanie? Skoro płyta miała niby 25MHz to zegar wziął z karty procesorowej? Coraz mniej rozumiem.
Może lepiej nie mieszać tyle na płycie Amigi i tej karty, by znów jakieś cudo nie wystrzeliło. Trzeba jeszcze się zastanowić, jaki może to mieć związek z awarią zasilacza. Może gdzieś się ścieżka przepaliła gdy wystrzelił, a że płyta jest wielowarstwowa to może to nie być widoczne. Popatrzę jeszcze wieczorem czym sterują zworki INT/EXT.
[#69] Re: Hardital PowerChanger 040

@Rafał A-3000, post #68

A wracając do karty, to może brakuje w niej układu opóźniającego takiego jak na zdjęciu poniżej (Oznaczony jako 31A-5250 DT9409)?
[#70] Re: Hardital PowerChanger 040

@glichtanski, post #67

Co do dziwnego zegara, to najwyraźniej podzieliło zegar z kwarcu na karcie (zdjęcie) przez 4.
Zworki niestety niewiele mówią.
[#71] Re: Hardital PowerChanger 040

@Rafał A-3000, post #70

Co do zegara, to biblioteka 040.library namieszała, po jej usunięciu SysInfo pokazywał dobrą prędkość. Nie wiem tylko jaki układ odpowiada na tej karcie za dzielenie zegara z kwarcu przez 2.
[#72] Re: Hardital PowerChanger 040

@glichtanski, post #71

Wygląda na to, że sygnał z generatora kwarcowego wchodzi na U11 MC74F803 ( KLIK ). Żeby całość przebadać, pewnie trzeba by było pobawić się oscyloskopem...

Ostatnia aktualizacja: 19.05.2014 22:22:46 przez gorzyga
[#73] Re: Hardital PowerChanger 040

@gorzyga, post #72

A moim zdaniem problemem może być ten brakujący delay line...
[#74] Re: Hardital PowerChanger 040

@alt_, post #73

Bardzo możliwe... A czy po tej linii opóźniającej została podstawka czy została ona wylutowana (linia, nie podstawka :) )? Może w zależności od prędkości taktowania montuje się ją lub zamiennie zakłada się jumper JP1? Przydała by się instrukcja obsługi...

Ostatnia aktualizacja: 19.05.2014 23:30:12 przez gorzyga
[#75] Re: Hardital PowerChanger 040

@alt_, post #73

Sugerowałem się wcześniej zdjęciami z big book of amiga hardware i amiga.resource.cx
Na jednym zdjęciu karta ma delay i procesor taktowany 28 MHz, na drugim zdjęciu nie ma delay i jest procesor 33MHz.

Ale teraz sądzę, co sugerujesz, że to brak delay. Tylko ze zdobyciem go może być problem.
[#76] Re: Hardital PowerChanger 040

@glichtanski, post #65

A zapomniałem dodać, że po wylutowaniu 2 scalaków, uruchomiłem Amigę bez karty turbo. Nie było pamięci Fast - zupełnie to samo co po włożeniu karty turbo. Tak jakby włożenie karty turbo powodowało ominięcie tych układów.

Ostatnia aktualizacja: 20.05.2014 19:52:08 przez glichtanski
[#77] Re: Hardital PowerChanger 040

@glichtanski, post #76

Co do wylutowania tych układów, to raczej nic dziwnego, że Amiga ich nie widziała, bo odpowiadają m.in za komunikację tej pamięci z procesorem (sygały RD na schemacie). Pewnie są po to, by zmieniać jakieś sygnały z kości na zrozumiałe dla procesora. Sygnały FastRamDir z pamięci idą do procesora przez Ramsey.

Myślałem jeszcze z tymi zworkami EXT/INT ale na to mam chyba już ,zbyt małą głowę'.
Zmiana ich położenia zmienia kilka sygnałów ale wciąż nie doszedłem, na czym polega zmiana adresowania i przepływu danych z CPU na płycie na kartę w slocie FAST.
Albo są jakieś elementy, które pośredniczą w przesyłaniu danych i reagując na te zworki zmieniają kierunek przepływu danych np. na slot, a nie do procesora na płycie.
Albo procesor/slot są połączone równolegle (bez układów pośredniczących odpowiadających za tą zmianę), a do otwarcia się szyny (CPU lub FAST) służą zworki INT/EXT. Włączenie lub wyłączenie procesora następuje wtedy sygnałem sterującym z tych zworek, a drugi ,odbiorca' jest w stanie ,otwartym' i płyta go wtedy nie widzi.
Patrząc na schemat przychylałbym się do raczej do drugiej opcji, tylko jak teraz znaleźć powód znikania pamięci? Czy są jeszcze jakieś oddzielne sygnały odpowiadające np. za przekierowanie pamięci Fast, czy to już się dzieje automatycznie przy przełączeniu procesora? Jeśli nie, to wtedy należałoby tylko sprawdzić, czy wszystkie sygnały [D(31:0) na schemacie] z pamięci (ale już za układami które wylutowałeś) oraz z Ramsey (wszystkie związane z FastRamDir z kości, chyba A(31:0) - gdzieś mi zginął schemat Ramsey) dochodzą do slotu Fast. Do Cpu najwyraźniej wszystkie dochodzą skoro je widzi.
Proszę jeszcze o weryfikację moich wywodów przez jakiegoś dośwadczonego elektronika, bo ja jestem niestety tylko teoretykiem. Mam tylko nadzieję, że nie tak całkiem marnym.

Edit:
Można ew. sprawdzić te sygnały A/D (31:0) czy jest przejście bezpośrednio z CPU na slot. Jeśli się nie mylę to powinny być zwarte. Na schemacie znajdziesz numery wyprowadzeń. ALE LEPIEJ SPRAWDŹ TO DOPIERO PO TYM, JAK MOJE DOMYSŁY OCENI JAKIŚ PRAKTYK. ;)

Ostatnia aktualizacja: 21.05.2014 08:43:50 przez Rafał A-3000
[#78] Re: Hardital PowerChanger 040

@Rafał A-3000, post #77

W innej instrukcji A3000 wygląda na to, że sygnały FastRamDir z Ramsey wychodzą do kości Fast (jest zaznaczony taki kierunek przebiegu danych). Z kości wchodzą/wychodzą tylko D(). Nie analizowałem pozostałych sygnałów, czy któryś z nich może odpowiadać za zmianę procesora. Ale zgodnie z powyższym postem to raczej mało prawdopodobne.
[#79] Re: Hardital PowerChanger 040

@Rafał A-3000, post #78

Według oryginalnej instrukcji, Ramsey obsługuje do 4 mb 32 bitowej pamięci na płycie głównej.

"It provides support for up to 4 megabytes of on board 32 bit wide ram"

Ostatnia aktualizacja: 21.05.2014 15:17:29 przez glichtanski

Z ramseya wychodzą sygnały MA0 do MA9 - FASTRAMADDR (9:0) - poprzez rezystory. Może one są uszkodzone. Muszę je sprawdzić.

Ostatnia aktualizacja: 21.05.2014 15:23:25 przez glichtanski
[#80] Re: Hardital PowerChanger 040

@Rafał A-3000, post #78

Ze schematu wywnioskowałem, że wspólne dla złącza Fast Slot, Ramsey i układów pamięci Fast są złącza piny oznaczone jako _R_W.

Złącze procesora posiada A(31:0), D(31:0), Fast Ram RD(0:31) a Ramsey A(31:0).
Jaka jest różnica pomiędzy A, D i RD ?
[#81] Re: Hardital PowerChanger 040

@glichtanski, post #80

Możesz je sprawdzić, ale jak przypuszczam sygnał z rezystorów idzie tak samo na CPU jak i slot FAST, więc skoro na jednym działają...

Sygnały R/W oznaczają pewnie, że komórka pamięci jest zapisywana albo odczytywana. Ten sygnał podobnie jak D musi też iść pewnie do CPU na płycie.

A to być może szyna adresowa, D danych, a RD jest jak dobrze pamiętam zamieniane przez te kilka układów na D. (RD) jest tylko pomiędzy pamięcią tymi układami.
(Jak dzieci zasną to wezmę jeszcze raz ten fajniejszy schemat. Na tym w pdf trudniej coś dojrzeć, kiedy rysunek jest podzielony na pół. Szkoda, że nie ma wersji pdf w formacie A3).
Tak na marginesie to szkoda, że nikt z elektroników nie chce potwiedzić, czy doszedłem do prawidłowych wniosków.
[#82] Re: Hardital PowerChanger 040

@Rafał A-3000, post #81

Ja korzystam z tego schematu. Jest do rev 9.0. Kilka rzeczy się zmieniło, m.in. brak tu zworki J853. Oryginalny z Commodore jest do wersji z 16MHz procesorem i wczesnych wersji z 25MHz prockiem.
[#83] Re: Hardital PowerChanger 040

@glichtanski, post #82

FastRamDir jest pomiędzy Ramsey a pamięcią, więc to nie będzie to. Nie ma nic wspólnego (bezpośrednio) ani ze slotem ani z procesorem.
[#84] Re: Hardital PowerChanger 040

@Rafał A-3000, post #83

Oj, z tą zworką to był tylko przykład, co się zmieniło w póżniejszych rewizjach płyt.
[#85] Re: Hardital PowerChanger 040

@glichtanski, post #84

Ale reszta się chyba pokrywa? Szyny A i D raczej nie zmienili na E i F?

Ostatnia aktualizacja: 21.05.2014 22:03:03 przez Rafał A-3000
[#86] Re: Hardital PowerChanger 040

@Rafał A-3000, post #85

Napisałem niedawno do Dave'a Haynie, bo naprawdę nie wiem już czego i gdzie szukać.
Nie jestem elektronikiem, nie znam się na tych wszystkich oznaczeniach jakie widnieją na schemacie a nikt z forum nie potrafi mi pomóc. Dave jest moją ostatnią nadzieją. Jeśli on mi nie pomoże to nie wiem ...
[#87] Re: Hardital PowerChanger 040

@glichtanski, post #86

Wiesz, jeżeli uszkodzenie jest ciężkie i nietypowe (np jakiś PAL/GAL się rozprogramował, pękła przelotka w PCB) a nikt wcześniej się z takim uszkodzeniem nie spotkał, to nikt na podstawie samego opisu nie wydedukuje co jest nie tak.
Przy ciężkich przypadkach nawet dobry elektronik się poddaję niestety. Ja sam poddałem się już wiele razy w ciężkich przypadkach.
Po prostu nie warto tracić kolejnych dni z życia.

Być może jest to coś prostego czego nie widzisz, a co elektronik mógłby od razu zobaczyć.
[#88] Re: Hardital PowerChanger 040

@stachu100, post #87

To co proponujesz. Mam wywalić płytę na złom?
Bo ja już naprawdę nie wiem co o tym myśleć. Wyrzucić, sprzedać czy wysłać komuś kto się podejmie tematu. Tylko komu?

Dla mnie jest to zbyt ciężki temat, żeby dojść ścieżka po ścieżce - zwłaszcza, że schemat jest dla mnie mało zrozumiały (nie wiem co jest z czym połączone) - co jest uszkodzone.
[#89] Re: Hardital PowerChanger 040

@glichtanski, post #88

Będąc na Twoim miejscu kupiłbym 100% sprawną płytę (na Amibay bywają jak wiesz), a tę sprzedał jako "do naprawy". Też na Amibay.

W Twój stracony czas (policz sobie skromnie 5 zł godz) + zszargane nerwy nawet się nie zagłębiam. Czasami naprawdę lepiej jest dać sobie spokój i za niego zapłacić.
[#90] Re: Hardital PowerChanger 040

@glichtanski, post #88

Widzę, że szukasz kogoś, kto to naprawi? A sprawdziłeś może, czy szyny A i D (piny na procesorze i w slocie) mają połączenie? Nie polecałem tego, bo miernik sprawdza przejście jakimś napięciem. Nie powinno to raczej uszkodzić procesora (jest bardzo małe i daleko mu do wyładować elektrostatycznych) ale kto to wie. Dlatego dla pewności prosiłem o opinię praktyka. Niestety, żaden z nas się jej nie doczekał...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem