[#1] Matryca LCD jako niezależny monitor
Na portalu elektroda.pl pojawił się bardzo ciekawy wątek o wykorzystaniu matryc z padniętych monitorów, czy też laptopów jako niezależnych monitorów lub odbiorników TV.
Więcej pod tym linkiem:

Matryca LCD z laptopa jako niezalezny monitor
[#2] Re: Matryca LCD jako niezależny monitor

@Nightmare777, post #1

A co to ma wspólnego z amigą? Tych matryc i tak nie podepniesz więc WTF?
[#3] Re: Matryca LCD jako niezależny monitor

@jerry33, post #2

Podepniesz do kazdej Amigi z kartą graficzną. Nie zapominajac o komputerach z ECS i AGA
[#4] Re: Matryca LCD jako niezależny monitor

@Norbert, post #3

Czyli nie do każdej amigi.
[#5] Re: Matryca LCD jako niezależny monitor

@jerry33, post #4

Temat jak najbardziej zwiazany z Amigą.
[#6] Re: Matryca LCD jako niezależny monitor

@Norbert, post #5

gdyby takie cuś dało się zrobić aby łykało tryby PAL i NTSC z RGB to jaknajbardziej by było związane z amigą a tak to tylko jakiś tam sposób podłączenia panela ze starego laptopa aby zrobić a'la monitor do którego tak czy siak trzeba mieć scandoubler albo konwerter EURO->HDMI/VGA ...

no ale tak czy siak mam ze dwa zepsute monitory 19" z padniętą elektroniką i nie wiedziałem że takie cuda są dostępne i są tak tanie więc link może się przydać
[#7] Re: Matryca LCD jako niezależny monitor

@Norbert, post #5

Nie dyskutuj bo jego ekscelencja zabroni rozmowy o kartach z PPC, bo też nie do każdej Amigi istnieją czy można je podłączyć.

Pozdrawiam
[#8] Re: Matryca LCD jako niezależny monitor

@XoR, post #6

Dokupujesz chiński erzac ScanDublera i łyknie PAL a pewnie i NTSC.

Pozdrawiam
[#9] Re: Matryca LCD jako niezależny monitor

@RadoslawF, post #8

a te chińskie scandoublery mają PAL w 50Hz i bez input laga czy podbijają na 60Hz?
[#10] Re: Matryca LCD jako niezależny monitor

@XoR, post #9

Tego nie powiem bo nie wiem, było kilka wątków o nich i tam poszukaj tej informacji.

Pozdrawiam
[#11] Re: Matryca LCD jako niezależny monitor

@Nightmare777, post #1

Ciekawostka, ale mało praktyczna w czasach, gdy dobrej klasy monitor, w stanie bez zarzutu, można kupić za kilkadziesiąt złotych tylko dlatego, że ma obudowę w niemodnym kolorze.

10 lat temu to byłoby ciekawsze.
[#12] Re: Matryca LCD jako niezależny monitor

@Norbert, post #5

Temat jak najbardziej nie związany z amigą. Podpinam pod a500 i pogram w super froga? Nie pogram więc o kant d rozbić.
[#13] Re: Matryca LCD jako niezależny monitor

@jerry33, post #12

Pod A500 nie podepniesz też karty turbo z PPC, sugerujesz wprowadzenie zakazu pisania o tej karcie ? A może jako nowy forumowicz nie doczytałeś dla kogo jest to forum ?

Pozdrawiam
[#14] Re: Matryca LCD jako niezależny monitor

@RadoslawF, post #13

Chcesz pokazać że jesteś mądrzejszy niż jesteś czy tylko celowo próbujesz sprowokować?
W ani jednej wypowiedzi nie pisałem o PPC więc o co ci chodzi?
Jako forumowicz z krótkim stażem wiem dla kogo jest forum i dla kogo również są takie monitory. Niestety nie dla amigowców. Zapomniałem że pod amiga one da się podłączyć ale to kosztuje 100x tyle co a500. Jak kogoś stać zapłacić tak niedorzeczną sumę to i kupi monitor za 300 zł a nie będzie kombinował ze starą matrycą.
[#15] Re: Matryca LCD jako niezależny monitor

@jerry33, post #14

PPC to tylko przyklad.
Nie podepniesz takiej karty do kazdej Amigi, podobnie jak monitora vga.

Jerry33 czytaj ze zrozumieniem !
[#16] Re: Matryca LCD jako niezależny monitor

@Norbert, post #15

Przecież wiem że ten dodatkowy sterownik działa tylko na 31kHz i więcej. Ogólnie pomysł to sztuka dla sztuki.
[#17] Re: Matryca LCD jako niezależny monitor

@jerry33, post #4

Jak nie do każdej, jak do każdej która ma kości ECS i AGA które np: wyświetlają tryb Multiscan. Tylko jest mały problem z oprogramowaniem które prawidłowo działa w tym trybie, ale zawsze możesz napisać swój soft, albo korzystać z tego które pracuje prawidłowo w innych trybach graficznych niż PAL. Czyli możesz korzystać z tego urządzenia w połączeniu z Amigą, na pewno będzie się bardzo dobrze przestawiać ikony.

Co do PPC to ACA-500 nie współpracuje z tymi kartami.
[#18] Re: Matryca LCD jako niezależny monitor

@jerry33, post #16

Jak Amige (pięćsetkę też) wyposażysz w SD lub SDFF to podepniesz do niej każdy monitor VGA więc również dowolny panel z urządzeniem z linka. Ja na przykład A2000 mam podpiętą pod panel LCD który współpracuje ze SD.

Pozdrawiam
[#19] Re: Matryca LCD jako niezależny monitor

@RadoslawF, post #18

Fajna sprawa z takim uradzeniem z linka. Bo przecież Daclaw ma podobnie coś u siebie zrobione /tylko pewnie on musi patrzeć na to przez lupę/. Do Infinitiv można by zamiast napędów CD, włożyć 7-calowy panel i nawet dokupić do tego Indi. I na takich zlotach to był by szał jak by to ludzie zobaczyli.

Elbox mógł by sobie zrobić taką Demo Amigę. Ale pewnie teraz na Party nie ma stanowisk Elboxu, ale może jak zrobią nową kartę turbo to się będą pojawiać w ramach promocji.

Albo włożyć płytę główną od A-600 do laptopa i zrobić sobie Amibooka.
[#20] Re: Matryca LCD jako niezależny monitor

@Norbert, post #5

Niby jak związany z Amigą, temat dotyczy podłożenia innej elektroniki do monitora VGA, która zmienia go tylko i wyłącznie z niedziałającego monitora VGA w działający monitor VGA, ale dalej pozostaje tym samym monitorem VGA, którym był kiedyś, a tym samym jest albo i nie jest tak samo amigowy jak był przed awarią, a może i nawet gorzej, bo niektóre monitory potrafiły obsługiwać tryb 50Hz/15kHz. Gdyby ten moduł obsługiwał 50/15khz, to by tu ten temat może pasował, bo ktoś by z niego skorzystał w celach amigowych, a tak tylko ktoś się dowiedział, że są alternatywne metody naprawy monitorów.
[#21] Re: Matryca LCD jako niezależny monitor

@RadoslawF, post #13

Pod A500 nie podepniesz też karty turbo z PPC

Odkąd istnieje ACA500, ten argument jest prawdopodobnie niezgodny z prawdą, 060 już pod nią podpinali.
[#22] Re: Matryca LCD jako niezależny monitor

@sanjyuubi, post #20

Sprawdzałeś czy ten moduł nie obsługuje 50Hz przy 15kHz? Mój monitor wg. specyfikacji miał nie obsługiwać sygnału PAL na DSUB, a jednak go przyjmuje...
[#23] Re: Matryca LCD jako niezależny monitor

@sanjyuubi, post #20

Podejrzewam, że jak zrobili elektronikę do podłączenia PC, to pewnie i dało by się zrobić elektronikę pozwalającą podłączyć każdą Amigę bez dodatkowych scandublerów. Jedynie potrzebna jest wiedza i kasa na start.
[#24] Re: Matryca LCD jako niezależny monitor

@jerry33, post #12

Może i w superfroga nie pogram, ale np. posłuchać muzyki na a500 czy bawić się z robieniem modów już pewnie dałbym rade. Mam w a500 pełny ecs, więc wystarczy dyskietka z kickiem 2.05 i odpowiednim workbenchem i np. wrzucam sobie tryb VGA i powinno (teoretycznie, bo nie sprawdzałem) na takim monitorze lcd chodzić.
[#25] Re: Matryca LCD jako niezależny monitor

@gorzyga, post #22

A gdzie jest napisane, że obsługuje? Jak chcesz, to mogę tutaj zaraz powstawiać instrukcje serwisowe monitorów VGA, osobny wątek do każdego monitora, nie wiadomo, czy będą obsługiwać 50Hz bo nie jest to ujęte w instrukcji, ale za to temat amigowy jak ta lala. No a jak już podciągać karty graficzne i scandoublery, to wszystkie wątki w sieci na temat monitorów VGA są automatycznie watkami związanymi z amigą, pomimo tego, że jak ktoś wspomina o monitorze i amidze to myśli o ich bezpośrednim połączeniu, a nie tylko o opcji dla wybrańców posiadających scandoubler lub jeszcze rzadziej kartę graficzną.

Jeśli się jednak mylę, to czekam w takim razie na kogoś, kto ten patent sprawdzi na Amidze bez scandoublera.

Ostatnia aktualizacja: 17.07.2014 21:08:39 przez sanjyuubi
[#26] Re: Matryca LCD jako niezależny monitor

@sanjyuubi, post #21

Odkąd istnieje ACA500, ten argument jest prawdopodobnie niezgodny z prawdą, 060 już pod nią podpinali.

Jak na razie nikomu nie udało się karty z PPC na ACA uruchomić. Ale zawsze możesz sprawdzić osobiście, uruchomić i głosić swoje racje.

Pozdrawiam
[#27] Re: Matryca LCD jako niezależny monitor

@sanjyuubi, post #20

Widzę, że większość nie czyta tematu do końca i się wypowiada

Drugi opisywany kontroler ma VGA, HDMI i AV - czyli do wykorzystania z Ami czy też innymi komputerami retro. W dodatku, jak podaje autor, kontroler ten wraz z pilotem kosztuje około 55 zł - czyli warto się pobawić.

Tutaj autor wątku rozwinął opis tego kontrolera (w języku angielskim):

LCD as PC VGA,HDMI,AV,TV multifunction display

Ostatnia aktualizacja: 18.07.2014 00:27:54 przez Nightmare777
[#28] Re: Matryca LCD jako niezależny monitor

@Nightmare777, post #27

Autor zapewnia też o bardzo dobrym dekodowaniu trybów PAL i NTSC (post nr 47 i 48).
[#29] Re: Matryca LCD jako niezależny monitor

@RadoslawF, post #26

Jak na razie nikomu nie udało się karty z PPC na ACA uruchomić. Ale zawsze możesz sprawdzić osobiście, uruchomić i głosić swoje racje.

Zawsze można też zamiast sklecać wiadomości z szabloników przypisanych jako skróty klawiaturowe, sprawdzić swoje racje przed jaśniepańskim ogłoszeniem wyroku. gwizdanie

amibay.com

a1k.org

Chyba, że to żarty, to wtedy zwracam honor. smith

Ostatnia aktualizacja: 18.07.2014 06:56:53 przez sanjyuubi
[#30] Re: Matryca LCD jako niezależny monitor

@Nightmare777, post #27

No niech już będzie, że skoro jest tam AV to jest do AMI, ale amigowca interesuje czy ten układ obsługuje sygnał 50Hz/15kHz przez RGB, bo tutaj jakość będzie najlepsza. Jakoś mi się nie chce wierzyć, że przez composite jest gorszy obraz niż przez VGA (RGBHS), tak jak to zostało opisane w poście nr 47, chyba, że ktoś przepuszczał obraz przez kartę telewizyjną, czyli konwertował composite na VGA, to wtedy się zgodzę. No, ale najlepszy obraz z Amigi uzyskuje się przez złącze RGB i to złącze najbardziej amigowców interesuje.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem