[#31] Re: Matryca LCD jako niezależny monitor

@sanjyuubi, post #29

Gratulacje dla wykonawców.
A jaśnie panieńskia to była próba zakazania rozmowy w tym wątku przez osobnika który do swojej pięćsetki nie chce lub nie potrafi podpiąć matrycy LCD. Pięćsetka to nie jedyna istniejąca Amiga a próba zakazu była tak debilna że dzięki niej wtrąciłem się do rozmowy. I nie żałuje bo do moich Amig tytułową matrycę jestem w stanie podpiąć od ręki i nie widzę powodów dlaczego ktoś miałby mi zakazywać o tym tutaj rozmawiać.

Pozdrawiam
[#32] Re: Matryca LCD jako niezależny monitor

@RadoslawF, post #31

Witam.
Ostatnio na Amiparty w Chełmie w większości ludzie podłączali amigi pod TV LCD Samsung Syncmaster 711MP lub 946(?) .Pierwszy - ideał obraz i zero interlace, drugi trochę drżenia ale tez ok, więc koledze od A500 polecam to rozwiązanie.
Do starszej vga z kineskopem można się podpiąć przez zewnętrzny tuner np. Avermedia tvbox .Wszystko zależy do czego będzie używana amiga. Jeżeli do gier to zapewne można próbowac do własnego telewizora lcd przez złącze rgb->Euro i w zależności od telewizora efekt może być już b.dobry. Trzeba tylko "zespawać" sobie kabelek wg strony Iana Steadmana. Podpinał A600 przez rgb i svhs.
DO ROBOTY !!!
Wrzucić fotki z efektów.
[#33] Re: Matryca LCD jako niezależny monitor

@Mikrobi, post #32

że się tak nieśmiało zapytam: te monitory były tam tylko po to aby pokazać jak wygląda z nich obraz w pulpicie i nikt oczywiście żadnych dem i gier na nich ani na żadnych innych LCD nie odpalał, tak?

Ostatnia aktualizacja: 18.07.2014 16:11:31 przez XoR
[#34] Re: Matryca LCD jako niezależny monitor

@XoR, post #6

Za 70 zł od Chińczyków można kupić GBS'a. To trochę jak odkrywanie Ameryki na nowo...
[#35] Re: Matryca LCD jako niezależny monitor

@RadoslawF, post #31

Zakazanie wypowiedzi, a poddanie wątpliwości związku tytułowego tematu z Amigą to inna sprawa.

I nie żałuje bo do moich Amig tytułową matrycę jestem w stanie podpiąć od ręki i nie widzę powodów

Tego zdania nie pojmuję. Sugerujesz, ze to dzięki tym właśnie wypowiedziom zawdzięczasz zdolność do podłączenia monitora do Amigi, tzn wykonałeś już taki układ, czy dopiero teraz zostałeś obdarzony zdolnością włożenia wtyki w gniazdo video i VGA? Jak masz LCD natywnie obsługujący 50/15kHz to z przeplotem (nie mówię o interlace) to tylko gratulować, a jeśli każdy dtoknięty przez Ciebie monitor działał w ten sposób, to już drugi cud!

Ostatnia aktualizacja: 18.07.2014 18:06:19 przez sanjyuubi
[#36] Re: Matryca LCD jako niezależny monitor

@QkiZ, post #34

Tylko, że GBS, to konwerter, a ten temat traktuje teoretycznie o wstawieniu elektroniki zastępczej do uszkodzonego monitora, w celu wykorzystania jego matrycy, co się może nawet ciekawie kalkulować np 22" matryca za 100" i układ multimedialny za 55zł, tylko pytanie, czy ten multimedialny układ obsługuje RGB przez 50/15kHz, bo że przez composite można podłączyć Amigę to nie jest nic nadzwyczajnego.
[#37] Re: Matryca LCD jako niezależny monitor

@sanjyuubi, post #36

A coś ci zabrania zastosować konwertera do dyskutowanego zestawu ? Poza nie wpadnięciem na ten skomplikowany pomysł ?

Pozdrawiam
[#38] Re: Matryca LCD jako niezależny monitor

@RadoslawF, post #37

Nie zabrania, ale nie wychodzi z tego nic nadzwyczajnego, o czym nikt nie wie. Lubisz takie łańcuszki konwerterów?

Stosowanie GBS'a, który nie zawsze daje oczekiwane rezultaty (latające kropki, dziwny deinterlacing, *brakuje mi efektu scanlines w tym urządzeniu), poza tym jeśli ta elektronika obsługuje 50/15k przez złącze VGA, to nie ma GBS racji bytu. Pytanie brzmi, czy faktycznie obsługuje?

--
* - osobiste pobożne życzenie
[#39] Re: Matryca LCD jako niezależny monitor

@XoR, post #33

Podpiąłem moją cd32 do 711mp po composicie i Svhs zeby porównać i pograłem w super stardusta. Cały set DjMario od 19ej do 4 rano był na dwóch amigach i tych dwóch monitorach.Mario ma 946 podpiety przez rgb i na jego 1200ce właczyłem Slamtilta zeby zobaczyć jak szybko przełącza widoki stołu.
Było nieźle i szybciej niż w indivision@640x480.
Na koniec Marx właczył mi demka na c64 przez svhs i tez ogladaliśmyszeroki uśmiech
Pozdrawiam
[#40] Re: Matryca LCD jako niezależny monitor

@XoR, post #33

Podpiąłem moją cd32 do 711mp po composicie i Svhs zeby porównać i pograłem w super stardusta. Cały set DjMario od 19ej do 4 rano był na dwóch amigach i tych dwóch monitorach.Mario ma 946 podpiety przez rgb i na jego 1200ce właczyłem Slamtilta zeby zobaczyć jak szybko przełącza widoki stołu.
Było nieźle i szybciej niż w indivision@640x480.
Na koniec Marx właczył mi demka na c64 przez svhs i tez ogladaliśmyszeroki uśmiech
Pozdrawiam
[#41] Re: Matryca LCD jako niezależny monitor

@Mikrobi, post #39

osobiście wolałbym CRT bo scrole na LCD są paskudne i w ogóle w porównaniu do CRT przez RGB jakikolwiek LCD choćby i podłączony przez najlepszy scan-doubler będzie wyglądał zwyczajnie badziewnie i całkowicie nie tak jak wyglądało używanie Amigi w latach 80tych i 90tych

Amiga to szybkie płynne scrole w demach, szybkie i płynne przesuwające się warstwy w grach. Jak można to w ogóle na LCD oglądać i przy okazji nie zwymiotować? wymiotuje

LCD jako do pulpitu to sobie może być ale nie do gier i dem hide2
[#42] Re: Matryca LCD jako niezależny monitor

@sanjyuubi, post #38

Jak używasz taniej chińszczyzny to efekty nie są nadzwyczajne ale tak jak nie każdy używa tylko A500 to i nie każdy ratuje się chińskim erzacem SD. Ja używam klasycznych SD i nie narzekam ale można też użyć najnowszego wynalazku czyli Indyvision.

A jak brakuje "scanlines" to koniecznie SD z FF.

Pozdrawiam
[#43] Re: Matryca LCD jako niezależny monitor

@sanjyuubi, post #38

Nie obsługuje 15k a Radek jak zwykle szuka na siłę. Bez sensu jest to robić skoro monitor jest w cenie matrycy.
[#44] Re: Matryca LCD jako niezależny monitor

@XoR, post #41

Gram na Samsungu 711 i jakoś nie narzekam ,nie mam porównania do crt . Z lat 90 to już nie pamiętam jak to bylo.
[#45] Re: Matryca LCD jako niezależny monitor

@jerry33, post #43

Na siłę to ty próbujesz jakieś zakazy z wymyślonych powodów wprowadzać.
A rozwiązanie z tego wątku dotyczy hobbystów którzy wolną matrycę mają a nie metodą na obniżenie kosztów monitora do Amigi.

Pozdrawiam
[#46] Re: Matryca LCD jako niezależny monitor

@RadoslawF, post #45

Nie zakazy bo tobie nie zakazałem ciągle wypisywać głupot. Jest coś takiego jak zdrowy rozsądek. Ta dodatkowa elektronika nie kosztuje 2 zł tylko więcej niż sprawny monitor! Lepiej sprzedać matrycę i kupić monitor.
[#47] Re: Matryca LCD jako niezależny monitor

@RadoslawF, post #42

Chyba reagujesz trochę zbyt alergicznie na jerry33, bo w sumie nikomu nic tu nie zakazywał tylko się czepnął. Zastanawiam się czy warto by było np utworzyć na ppa dodatkowy dział dotyczący różnych technicznych ciekawostek i fizycznych modyfikacji, odciążyłoby to trochę śmieciowy dział Amiga.

Ja mam w A600 IndivisionECS, obraz jest ładny i mój monitor dell też obsługuje 50Hz, tylko dziwnie na nie reaguje, obraz jest pionowymi kolumnami rozmyty i ostry na przemian, tak jakby rozciąganie obrazu działało wg jakiegoś prymitywnego algorytmu, ten sam efekt występuje także w TV przez VGA, przy 60Hz jest normalnie rozciągnięty obraz, ale z kolei traci się na płynności. Jest za to tryb scanlines, dla bywalców salonów gier prawdziwa gratka.
[#48] Re: Matryca LCD jako niezależny monitor

@zorkadar, post #44

Dla mnie jedyny powód aby używać Amigi i innych starych sprzętów a nie emulatorów to właśnie to co daje używanie jej z CRT tak jak były one przewidziane. Nawet emulatory używam z monitorem CRT bo LCD uważam za zUo, mimo że mój LCD a Twój to przepaść w jakości obrazu większa niż przepaść wydajnościowa pomiędzy A500 a Core i7

no ale co kto lubi. Widocznie masz bardzo małe wymagania co do jakości bodźców wzrokowych jakie trafiają do Twojego mózgu. Może to ja mam za duże wymagania i jestem w mniejszości która może docenić CRT?

w każdym bądź razie dla mnie większy klimat retro ma WinUAE na monitorze CRT niż najprawdziwsza Amiga podłączona do takich wynalazków jak Twój szajsung pomysł
[#49] Re: Matryca LCD jako niezależny monitor

@sanjyuubi, post #47

Ja bym powiedział że ty reagujesz zbyt alergicznie na mnie. Ale tak to jest że jak ktoś ma zdanie przeciwne to krytykujemy a jak ma podobne to bronimy bo "tylko się czepnął".
A ten co "się czepnął" strzelił kilka sporych błędów:
1. Założył że forum jest tylko dla posiadaczy A500 i tylko na takie rozszerzenia i dodatki do A500 chciałby widzieć dyskusję - przyznasz że był w błędzie.
2. Założył że matrycy nie da się wykorzystać z A500 co też jest błędem można kupić SD czy SDFF zewnętrzne które będą z pięćsetką współpracować - tu też przyznasz że był w błędzie.
3. Nie przeczytał ze zrozumieniem co piszą inni tylko dalej trwał (i pisał) w błędnym przekonaniu że ma rację. Co w sytuacji kiedy na forum jest obecny trzy dni z dojazdem
świadczy o nim bardzo źle. Tak źle że nie wiadomo czy oskarżyć go o bezczelną próbę zmiany zasad czy o głupotę wynikającą z nie zrozumienia po co i dla kogo jest to forum lub o głupotę która nie pozwoliła mu doczytać dla kogo to forum jest.

Pozdrawiam
[#50] Re: Matryca LCD jako niezależny monitor

@XoR, post #48

O ile masz rację o braku sprzętowego blura w większości rozwiązań wynikających z współpracy LCD z Amigą to zapominasz że nie każdy ma miejsce i możliwość używania dedykowanego monitora CRT.
Z mojego punktu widzenia lepiej mieć obraz na LCD z Amigi niż obraz na LCD z peceta. Ale oczywiście możesz mieć inne zdanie.

Pozdrawiam
[#51] Re: Matryca LCD jako niezależny monitor

@XoR, post #48

Główny powód to brak miejsca na crt a Ty od razu się czepiasz, dla mnie obraz z tego szajsunga jest ok .
[#52] Re: Matryca LCD jako niezależny monitor

@RadoslawF, post #50

to nie tak, nie ma że nie ma miejsca, jak zależy komuś to się miejsce zawsze znajdzie

myślicie że było miejsce na tego ważącego ponad 50kg 24" panoramicznego CRT? nie było ale się jakoś znalazło i nie było z tym żadnego problemu, wystarczyło kupić duże biurko razem ze wszystkimi innymi meblami do pokoju i teraz jak widać nawet trzy monitory się zmieszczą

no ale mi zależy bo ja mam rzadką nadwrażliwość na kolory i obraz które potrafią wywołać zdecydowanie więcej wrażeń zmysłowych niż u typowego człowieka i z tego bardziej mi zależy na ich jakości. Skoro ktoś nie czuje tak jak wy że ten szajs na jaki patrzycie jest śmierdzący to widocznie nie ma sensu was przekonywać że coś jest nie tak...
Polecam jednak mimo wszystko przejść do kogoś kto ma CRT z waszymi monitorkami i tak szczerze porównać jak wygląda obraz w grach i demach na CRT względem tego co piszecie że jest ok. Może jednak zobaczycie różnice?

ja nie wyobrażam sobie aby w całym domu nie znalazło się miejsce na jakiegoś Curtisa 21" do starych komputerów i konsol. My żyjemy w Polsce gdzie mieszkania są wmiarę duże a nie Japonii...

BTW. nie pisałem o braku sprzętowego blura na LCD tylko że właśnie LCD ma blura
CRT ma obraz tak naprawdę ostry, przynajmniej taki z dobrym kineskopem a nawet ten ze słabym będzie miał obraz ostrzejszy

na LCD byłby wmiarę ostry przez Indivision AGA (bo jak rozumiem ma on tryb dublowania pikseli i wyświetlania w progressive) ale tylko stacjonarny bo jakikolwiek ruch i się rozmywa. A jak się używa tunera to jest rozmyta plama a ostrość wynika z filtrów wyostrzania i nie ma wspólnego nic z prawdziwą ostrością
[#53] Re: Matryca LCD jako niezależny monitor

@XoR, post #52

Nie wszyscy mają wypasine duże miaszkania , ja akuat mieszkam na 25m2 wiec każdy cm ważny.

Ostatnia aktualizacja: 19.07.2014 16:10:21 przez zorkadar
[#54] Re: Matryca LCD jako niezależny monitor

@zorkadar, post #53

ale na Amisię miejsce się znalazło splat

swoją drogą klikłem w Twój profil i na tym zdjęciu masz źle ustawiony obraz, za duże wyostrzanie obrazu. Prawidłowo będzie jak zmniejszysz maskę wyostrzającą tak aby nie było tych białych halosów wokół liter. Obraz będzie trochę rozmyty ale szczególnie w grach dużo lepszy.

[offtop /]
[#55] Re: Matryca LCD jako niezależny monitor

@XoR, post #54

jak zmniejszysz maskę wyostrzającą tak aby nie było tych białych halosów wokół liter. Obraz będzie trochę rozmyty ale szczególnie w grach dużo lepszy.

To zależy od tunera i zastosowanego algorytmu, owszem u kolegi jest za ostry i te "artefakty" pseudo antyaliasing jest paskudny, ale zmniejszenie tego do przysłowiowego zera to też zły pomysł, przynajmniej u mnie na LG M1921, wygląda to jak sygnał z z kilkukrotnie przegranej kasety VHS odtwarzacza VIDEO.
[#56] Re: Matryca LCD jako niezależny monitor

@XoR, post #54

Na razie Amige i monitor wyciagam z szafy , także totalna porażka . W planach jest umiejscowienie jej na stałe ale to dopiero przy zmianie mebli pokojowych
[#57] Re: Matryca LCD jako niezależny monitor

@BULI, post #55

czyli one mają maskę wyostrzającą i rozmywającą na raz ustawione tak że nie ma takiego ustawienia w którym żadna nie działa. W takim wypadku najlepsze ustawienie to takie gdzie działa tylko maska wyostrzająca, ale to nie będzie te gdzie jest 'ostro' bo ostro to nie ma być, tylko takie gdzie widać że obraz się nie rozmywa bardziej niż powinien

ot kolejny powód aby takich wynalazków nie używać

acha, zapomiałbym dodać że na plaźmie (w domyśle Panasonica) Amiga wygląda dobrze bo można wyłączyć tryb 100Hz i wtedy obraz jest płynny prawie tak jak na CRT. Robiłem bezpośrednie porównania pomiędzy 37PV80 a monitorem 1084 i plazma naprawdę dawała radę ok, racja
[#58] Re: Matryca LCD jako niezależny monitor

@XoR, post #57

Mam lcd Panasonica ale nie mam opcji wyłączenia 100Hz , obraz mam przesunięty i nie mogę nic na to poradzić. Tego Szajsunga polecali na forach miedzy innymi tu dalatego kupiłem.

Ostatnia aktualizacja: 19.07.2014 20:03:03 przez zorkadar
[#59] Re: Matryca LCD jako niezależny monitor

@XoR, post #57

Jeśli jest tak dobrze na plaźmie to do pełni szczęścia brakuje Ci efektu scanlines.

Tylko, że z różnymi plazmami różnie bywa tzn wszystko zależy od "procesora" i zastosowanych algorytmów obróbki obrazu.
[#60] Re: Matryca LCD jako niezależny monitor

@zorkadar, post #58

taka opcje jest w plazmach tylko
plazma wyświetla obraz impulsowo jak CRT. 100Hz sprawia że obraz jest wyświetlany dwa razy co redukuje migotanie ale pogarsza ostrość ruchomych obiektów na podobnej zasadzie która sprawia że LCD będzie miał rozmyty ruchomy obraz, a przynajmniej tych LCD które nie migają bo są i takie migające np. Sony z Motionflow. Nie wiem tylko czy mają one opcję migania dla 50Hz

a tak w ogóle to warto przeczytać http://www.blurbusters.com/faq/oled-motion-blur/
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem