kategoria: A500
[#1] Amiga 500 - garść pytań od zielonego
Witam!

Przymierzam się do kupna Amigi 500 z zasilaczem i modulatorem (za 100zł - warto?) lecz niestety, w zestawie nie ma żadnych gier. Wiem że można kupić stację dyskietek gotek z USB ale wydaje mi sie to zbyt drogim wydatkiem. Zastanawiam się czy posiadając kabel tego typu http://allegro.pl/kabel-amiga-pc-i4465104488.html na pewno będę mógł wgrywać gry ściągnięte z internetu na amigę 500? Proszę o doradzenie czy są jakieś inne, w miare tanie, sposoby wgrywania gier na amigę. (np podłączenie pod A500 starego dysku od PC, albo przygotowanie dyskietki na zwykłym PC)

Proszę przy tym o wyrozumiałość to mój pierwszy temat i jestem kompletnie zielony jeżeli chodzi o amigę bo nigdy takiego komputera nie posiadałem ;)
[#2] Re: Amiga 500 - garść pytań od zielonego

@st_anger, post #1

Tak przy pomocy tego kabla nagrasz gry z pc do amigi bezpośrednio na dyskietkę. Nie nagrasz bootowalnej dyskietki na pc do amigi (chyba że masz tzw. catweasel za 300-400zł) i wymaga to mozolnej pracy i chyba minimum 1,5mb ramu w amidze. Do A500 żeby podłączyć dysk to musisz mieć interfejs ide lub scsi (choć mało kto ma dyski na tym drugim złączu w dzisiejszych czasach), lub aca500 i/lub karty cf. Pozatym nie wiem czy pod workbench 1.3 są takie programy do nagrania adf, jeśli są to trzeba by szukać takich, pod workbench 2.05 chyba podobno jest coś od razu do nagrywania adf.
Co do tego kabla to musisz mieć takie gniazdo w pc (a takie gniazdo było w komputerach gdzieś do 2007/2008 roku. Jeśli masz nowszą płyte główną to możesz nie znaleźć miejsca gdzie ten kabel podpiąć.

Najprościej pewnie byłoby znaleźć aktywnego amigowca w swojej okolicy i poprosić go o nagranie kilku gier.
O ile masz gdzie wpiąć ten kabel to również jest to bardzo przydatna rzecz, i wtedy korzystasz z poradnika na forum jak nagrać dyskietki w dużych miastach jak masz jakieś blisko to czasem nawet można taki kabel kupić za śmieszne pieniądze, ja za swój dałem chyba 5zł jednak był na db9/db9 i musiałem za 7zł kupić przelotke z db9 na db25.
[#3] Re: Amiga 500 - garść pytań od zielonego

@st_anger, post #1

Witaj! A ludziska mówią że nowych amigowców/amigówek nie przybywa, a tu prosze zupełny świeżaczek .

Jeśli nie zależy ci jakoś bardzo akurat na tym modelu Amigi, to rozważ kupienie A600, bo do niej podepniesz twardy dysk albo kartę CF z przelotką bez kłopotów, gry i programy przegrasz pod emulatorem WinUAE prosto na kartę/dysk i już możesz się cieszyć retro w najświetniejszej postaci .

Poradniki też są na tym forum.
[#4] Re: Amiga 500 - garść pytań od zielonego

@Radek_Cz, post #3

Dziękuję za odpowiedzi. Ogólnie jestem z rocznika 96 także niewiele pamiętam z tych starych komputerów ale teraz zacząłem bawić sie starym atari, później commodore c64 i teraz przyszedł czas na amigę. Szczerze mówiąc wolałbym właśnie model amigi 600 problem w tym że chwilowo na allegro jest mało egzemplarzy a jak już są to od handlarzy złomu z niemiec sprzedawane jako niesprawdzone. Jedyne co mnie zachęca do kupna tego A500 to zaproponowana cena - 100zł wydaje mi sie korzystna. (czy na pewno jest taka korzystna?)
A co do poproszenia kogoś o zgranie takich gier na dyskietkę... Muszę mieć jakąś specjalną czy taka od PC sformatowana do 720kb będzie działać?
[#5] Re: Amiga 500 - garść pytań od zielonego

@st_anger, post #4

Wiesz, posiadanie A500 nie wyklucza posiadania A600:)
Sądzę, że sto złotych za działającą, nie poobijaną, ze sprawną stacją dyskietek Pięćseetkę to nie jest dużo, to jest w sam raz, albo i nawet tanio (zależy, jak patrzeć).
Bierz tę Amigę - zacni Forumowicze z PPA zapewne wspomogą Cię w dziele zdobywania na nią softu, no i ogólnie w dziele radzenia sobie z nią. Jednak za A600 intensywnie się rozglądaj - jak już będziesz miał Sześćsetkę ze stacją DF0, to za jej pomocą przygotujesz sobie dyskietki z grami dla A500.
Co do dyskietek - nie potrzebujesz żadnych specjalnych, te pecetowe odpowiednio sformatowane będą działać.

Serdeczności
Des
[#6] Re: Amiga 500 - garść pytań od zielonego

@Des, post #5

Co do dyskietek - nie potrzebujesz żadnych specjalnych, te pecetowe odpowiednio sformatowane będą działać.

Oczywiście sformatowane na Amidze będą działać tylko na Amidze. Chyba że kolega st_anger użyje tu CrossDOS i będzie miał dyskietki 720kb działające na Amidze i PC.
[#7] Re: Amiga 500 - garść pytań od zielonego

@st_anger, post #4

Zwykła od PC wystarczy, jednak i tak pod amigą najlepiej ją sformatować w jakimś x-copy (które to musisz od kogoś dostać, lub nagrać sobie po tym kablu) i sprawdzić czy jest absolutnie idealna i bez żadnych bad sectorów. W sumie to pierwszą dyskietkę to najlepiej właśnie zacząć od X-copy, a potem na x-copy sprawdzać ile z twoich dyskietek które ci się zachowały jest sprawne (niektóre można uratować z bad sectorów, w przypadku gdy sam format nic nie dał można bawić się po nich chwilę jakimś mocnym magnesem i ponownie sformatować jeśli nie są mechanicznie uszkodzone).

Aha i przy zakupie radzę dobrze zwrócić uwagę by Amiga posiadała kickstart 1.3, bo często zdarzają się za 50 do 100zł amigi z kickiem 1.2 na których zrobisz niewiele w porównaniu do 1.3.
[#8] Re: Amiga 500 - garść pytań od zielonego

@st_anger, post #4

problem w tym że chwilowo
na allegro jest mało egzemplarzy a jak
już są to od handlarzy złomu z niemiec
sprzedawane jako niesprawdzone.

ja 2 lata temu kupiłem właśnie taką - "niesprawdzona, przywieziona z Niemiec, wygląda na kompletną, obudowa uszkodzona w transporcie", coś koło 60pln wyszła, tyle że bez myszy i zasilacza. I do tej pory na niej jadę, apgrejduję i dopieszczam, cud miód. :) No ale nie wszystkie tego typu oferty zapewne są szczere. Ale bez ryzyka nie ma zabawy :P
[#9] Re: Amiga 500 - garść pytań od zielonego

@snajper, post #8

Dziękuję za odpowiedzi. Raczej kupię tą amigę + kabel i będę kombinował
[#10] Re: Amiga 500 - garść pytań od zielonego

@st_anger, post #9

Z Amigą 600 miał byś łatwiej ECS montowany powierzchniowo mała zgrabna... Za to Amiga 500 jest duża mniej zgrabna ale zawsze możesz sobie w niej czyścić styki jak ci coś przestanie działać.

Tak że ta i ta ma swoje zalety.

/Co najlepsze to na Allegro nie ma aktualnie żadnej Amigi 600/
[#11] Re: Amiga 500 - garść pytań od zielonego

@amizet, post #10

Ech 500 ma swój klimat, mam 3 w różnych konfiguracjach i służą mi do odpalania z dyskietek dem z epoki.

Swoją drogą fajnie, że kolega rocznik 96 zabiera się za amigowanie :) w 1996 to ja już od paru lat swoją A1200 katowałem w UFO Enemy Unknown :)

Generalnie kolego, jeśli nie znajdziesz żadnego amigowca w okolicy to możesz mi wysłać pocztą dyskietki, to po gratisie nagram ci co tam chcesz i odeślę. Tylko po urlopie :) Pisz wiadomość prywatną jakby co.

pozdrawiam
[#12] Re: Amiga 500 - garść pytań od zielonego

@st_anger, post #1

Nie zapomnij o joyu no i myszce, która kupowana osobno może trochę kosztować.
[#13] Re: Amiga 500 - garść pytań od zielonego

@mikser, post #12

myszę można też przerobić od PC, znalazłem gdzieś w sieci opis do jakiegoś modelu bodajże Microsoft. siedzi, pije i chrupki No ale do tego trzeba trochę kumać elektroniki i mieć nieużywaną starą myszę. Ale to jest też właśnie fajne w Amigach, a w pięćsetce w szczególności, że wykonując takie nieskomplikowane sztuczki otrzymujemy coś z niczego :) Ja w ten sposób zrobiłem se kabel null-modem, przerobiłem flopka z PC i zasilacz ATX na amigowy, plus wymiana uszkodzonych kości pamięci na wyjęte ze starej karty graficznej :)
[#14] Re: Amiga 500 - garść pytań od zielonego

@st_anger, post #9

Kolega powinien jeszcze upewnić się że w zestawie będzie zasilacz :) Bo myszki i joya pewnie nie :(
No i pozostaje kwestia rozszerzenia pamięci "pod klapką" które jest wymagane przez większość gier i dem - radze się dopytać czy na pewno tam jest.
W brew pozorom wydatek ok 100 zł za gotka szybko się zwraca -wiem po sobie. Bardzo szybko można się zniechęcić przesyłając adf-y przez null-modem a dyskietki swoje kosztują. Zawsze możesz poprosić jakiegoś aktywnego amigowca o nagranie paru dyskietek - prawie na pewno zrobi to chętnie :P

PS - zawsze możesz dać ogłoszenie w dziale "giełda" - to nic nie kosztuje a może ktoś będzie miał 500 tke na sprzedaż ? Wiem że swego czasu tOMashBe sprzedawał KOMPLETNE zestawy a500 za ok 100 zł

Ostatnia aktualizacja: 05.08.2014 08:01:04 przez sunater
[#15] Re: Amiga 500 - garść pytań od zielonego

@sunater, post #14

Tia. Zestaw powinien zawierac mysz, joy,zasilacz i rozszerzenie pamieci do 1MB. Generalnie bez rozszerzenia pamieci masz bardzo ograniczny wybor gier (aczkolwiek jest w co pograc, glownie gry z przelomu lat 80 i 90). W razie co ja mam na zbyciu dodatkowe rozszerzenie, moge puscic za grosze.

Brak myszy mozna uzupelnic przejsciowka na mysz USB - sa w ciaglej sprzedazy na allegro. co prawda to dodatkowy koszt, ale kupujesz tania pecetowa mysz optyczna i masz problem z glowy.

Joystick mozesz oczywiscie kupic na aukcji- ale tu trzeba uwazac na szrot. Mozna tez kupic nowy joystick z firmy Matt (sprzedaja na allegro), nawet najprostszy model jest niezawodny i wygodny.
[#16] Re: Amiga 500 - garść pytań od zielonego

@twardy, post #15

joysticki to nie problem - mam kilka od c64 więc myśle że będą pasować do A500. Myszki też mam stare od PC z tym starym 9-pinowym wejściem. Dziękuję za wszelkie rady - kilka dni wstrzymam sie z tym kupnem, może w tym czasie na allegro pojawi się ciekawsza oferta. Napiszę również ogłoszenie na giełdzie szeroki uśmiech
[#17] Re: Amiga 500 - garść pytań od zielonego

@st_anger, post #16

Myszki też mam stare od PC z tym starym 9-pinowym wejściem.

dobrze by było
niestety mycha musi być Amigowa, jeśli pecetowa to przez adapter
[#18] Re: Amiga 500 - garść pytań od zielonego

@Kilos, post #17

tu yez jak przechachmęcić myszopa Mikrozowd: ftp://ftp.cs.tu-berlin.de/pub/aminet/docs/hard/mousehack.txt Mam zamiar tego spróbować z A4techem, takim 3-guzikowym z pstryczkiem po lewej, co kiedyś były popurarne. siedzi, pije i chrupki
[#19] Re: Amiga 500 - garść pytań od zielonego

@snajper, post #18

Tu masz mousehack.txt po naszemu a tutaj masz jak byś sobie chciał zrobić myszkę sam.
[#20] Re: Amiga 500 - garść pytań od zielonego

@snajper, post #18

Wolałbym odwrotną przeróbkę, tzn. myszkę z Amigi używać na PC
[#21] Re: Amiga 500 - garść pytań od zielonego

@st_anger, post #1

Nigdy nie rozumiałem ludzi, którzy zamiast wydać stówkę z hakiem, na wygodne, szybkie, praktycznie bezawaryjne i w 100% kompatybilne rozwiązanie (np. Gotek), wolą bawić się w jakieś kabelki null-modem rodem z początku lat 90', które jest koszmarnie wolne, awaryjne, niewygodne i całkiem trudne dla początkującego ale za to "tanie"
[#22] Re: Amiga 500 - garść pytań od zielonego

@_arti, post #21

A tych którzy zamiast wstawić HD lub jego erzac walczą z dyskietkami rozumiesz ? tych którzy do ośmio bitowców zamiast flopa lub jego zamiennika podpinają magnetofon rozumiesz ? Bo tych co zamiast emulatora wydają kasę na prawdziwy sprzęt z epoki rozumiesz a ja nie potrafię pojąć dlaczego ich rozumiesz a tych wymienionych wcześniej już nie ?

Pozdrawiam
[#23] Re: Amiga 500 - garść pytań od zielonego

@_arti, post #21

Może dlatego?
[#24] Re: Amiga 500 - garść pytań od zielonego

@RadoslawF, post #22

Bo są pewne granicę, nawet jak na klasykowanie. Same dyskietki to już marny pomysł w dzisiejszych czasach, bo jest masa tanich i drogich alternatyw - dla każdego coś miłego, no ale skoro Amiga ma FDD i tak się to kiedyś robiło, to niech będzie - ma to jeszcze jakiś sens - głównie przy odpalaniu gier, żeby poczuć "feeling", nie do przenoszenia danych. Natomiast, łączenie Amigi przez port serial z PC i transfer czegoś większego niż pliki tekstowe nie mówiąc już o megabajtach danych w postaci plików ADF, to już jakaś kompletna abstrakcja... ale co kto woli. Nie wnikam. Wyraziłem tylko swoje zdanie.

Ostatnia aktualizacja: 05.08.2014 19:28:59 przez _arti
[#25] Re: Amiga 500 - garść pytań od zielonego

@_arti, post #21

Jeszcze o ile gadkę z przenoszeniem danych na null-modemie mogę zrozumieć (mimo iż sam tego używam bo narazie innej opcji nie mam), to już wymiany np. sprawnej stacji dysków (szczególnie gdy amiga jest zadbana kompletna sprawna, taki oryginał tylko chuchać dmuchać itd.) na gotka już nie zbyt rozumiem... dla mnie to trochę jakby wyciąć człowiekowi zdrowe nerki i podpinać go do dializy. Oczywiścię gotka mogę zrozumieć gdy amiga nie posiada fdd lub jest on zepsuty. I sam osobiście wolałbym (i tak zrobię) zbierać już na interfejs dysku twardego lub na aca500 i używać np. whdload niż wkładać tam gotka.

No ale każdy robi ze swoim sprzętem co mu się podoba i ma do tego wszelkie prawo
[#26] Re: Amiga 500 - garść pytań od zielonego

@_arti, post #24

Dla jednych radochą jest po kupnie Amigi rozbudowywanie jej do poziomu który był kiedyś niedostępny np. z przyczyn finansowych a dla innych będzie to zachowanie oryginalnej konfiguracji jak dwadzieścia czy więcej lat temu i korzystanie z rozwiązań używanych w tamtych czasach. Ja jestem w pierwszej grupie ale stare kabelki do NULmodemu i ParNetu na wszelki wypadek jeszcze mam. Oprogramowanie do tego na dysku też leży na wszelki wypadek.
A granice sam sobie narzuciłeś. Są ludzie którzy mają radochę bawiąc się osmiobitowcami z magnetofonem pomimo ze mogli by podpiąć flopa lub jakiś jego zamiennik. Na tej samej zasadzie cała masa ludzi zamiast A1200 czy A4000 woli bawić się A500/500+/600.

Pozdrawiam
[#27] Re: Amiga 500 - garść pytań od zielonego

@RadoslawF, post #22

Nie rozumie jak chcesz koło cichej Amigi postawić głośnego Peceta

Sam mi tak kiedyś napisałeś tylko to wtedy ja chciałem stawiać tego Peceta koło Amigi. I emulować na nim stacje dyskietek. /to było tutaj/

A ja ci odpisałem że Amiga wyposażona w dysk SCSI wcale nie jest cicha.

A teraz sobie o tym przypomniałem, tzn. zawszę o tym pamiętałem tylko czekałem na ten moment aż będziesz chciał postawić Peceta koło Amigi.

A teraz korzystając z okazji mogę zapytać czy ktoś może posiada to oprogramowanie.
[#28] Re: Amiga 500 - garść pytań od zielonego

@amizet, post #27

1. Nie ja chce stawiać koło cichej Amigi głośnego peceta.
2. Nie mam cichej Amigi, te które mam mają SCSI, HD, CD i nie najcichsze wentylatory w zasilaczach.
3. Ta którą omawiamy w tym wątku nie ma SCSI ani innego kontrolera HD.
5 A jak już się trafi pecet stojący koło mojej Amigi (ciasnota lokalowa) to nie muszą pracować równocześnie.

Pozdrawiam
[#29] Re: Amiga 500 - garść pytań od zielonego

@amizet, post #19

dzięki siedzi, pije i chrupki Choć język to akurat u mnie nie stanowi przeszkody ;)
[#30] Re: Amiga 500 - garść pytań od zielonego

@snajper, post #29

Choć język to akurat u mnie nie stanowi przeszkody ;)

Ale Ty masz dobrze!!! Niektórzy z numeracją mają problemy Smiech

Ostatnia aktualizacja: 05.08.2014 20:34:15 przez Skiba
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem