[#1] Pomóż odbudować xtro'wi jego A1200
Witam , zaczynam watek pełen prywaty. W najbliższych dniach z szafy wydobędę zaworkowaną A1200 , którą mam zamiar możliwie zupgradowac i postawić na stałe wracając na dobre do grona stało-amigowców. W wątku będę prosił was jednak o rady. Założenia są proste - A1200 total klasyk - 68k znaczy i wszystko co się da do niej na maxa podpiąć w wersji minimalistycznej co do miejsca zajmowanego na biurku. Celem będzie więc ostatni wpis w tym wątku , po którym mam zamiar mieć oryginalnoobudowowa A1200 z kartą Apollo 32 MB i upgradem mam nadzieje "Stachowym" do 80 MHz 060, w środku albo 2 HD CF lub SD Card - zobaczymy co się zdecyduję, być może 1 dysk i jakiś szczelinowy CD-Rom/DVD/nagrywarka, karta wifi lub RJ45 na pcimci , może usb do zegara + wasze propozyjce (zaznaczam wszystko ma byc w oryginalnej A1200 obudowie) i zewnętrznie sampler, druga stacja dysków, joysticki....

Więc do dzieła:
[#2] Re: Pomóż odbudować xtro'wi jego A1200

@xtro, post #1

ROZDZIAŁ NR 1:
Apollo upgrade 16 do 32 MB (zakup)

W mojej A1200 siedzi Apollo 1240 33 Mhz i SIMM 16 MB. W pierwszym kroku chcę zmaksymalizować pamięć. O ile mi wiadomo maksymalnie w tym slocie Apollo przyjmuje SIMM'a 32 MB (???) jeśli tak to znalazłem te oto aukcje. Doradźcie który w wymienionych kopić najlepiej by była szansa , że ruszy z Apollo (biorę pod uwagę update do 060 jak będzie wolna kolejka do Stacha, więc proszą brać taki update pod uwagę). Czekam z niecierpliwością na wasze głosy, a ja już myślę nad kolejnym etapem. Oto aukcje które wyszperałem:

link
link
link
link
link
link
[#3] Re: Pomóż odbudować xtro'wi jego A1200

@xtro, post #2

kupowałem już pamięci od firmy z pierwszego linka i polecam, działają z moim apollo stabilnie nawet przy 100MHz, zdecydowanie różnią od tej na zdjęciu. To są simmy w bardzo dobrym stanie, prawie jak nowe i mają bardzo dobrą cenę.
z przeróbką apollo nie ma problemu, kilka osób z forum wykonuje taką usługę, to zależy od zasobów Twojego portfela..
pomógłbym zrobić upgrade, tylko jest kwestia kolejki..
[#4] Re: Pomóż odbudować xtro'wi jego A1200

@xtro, post #1

Każdy może się pomylić i strzelić takiego babola, zdarza się, (właśnie o mało nie napisałem "szczelić")
ale proszę niech ktoś zmieni ten tytuł w bazie, bo nastąpi masowy pomór od samego patrzenia
.
[#5] Re: Pomóż odbudować xtro'wi jego A1200

@xtro, post #2

http://allegro.pl/32mb-fpm-ecc-hp-a2575-60001-i4756368872.html

No te to chyba nie będą działać. Ale mogę się mylić.

PS. Niech ktoś poprawi ten błąd w tytule
"Pomórz" <- wymiotuje

Ostatnia aktualizacja: 02.11.2014 09:30:58 przez glichtanski
[#6] Re: Pomóż odbudować xtro'wi jego A1200

@rePeter, post #4

A może chodzi o to by podkreślić, że kolega z Pomorza jest

Ostatnia aktualizacja: 02.11.2014 09:30:33 przez Ender
[#7] Re: Pomóż odbudować xtro'wi jego A1200

@Ender, post #6

Eeeeeeeeeeeee
[#8] Re: Pomóż odbudować xtro'wi jego A1200

@dez3, post #3

w CS MKII, B IV 1230/50 i B1260/50 też działają pamięci z pierwszego linka.
[#9] Re: Pomóż odbudować xtro'wi jego A1200

@Ender, post #6

Pomorze zawsze Pomorze.

Co do pamięci to co może być EDO?, ECC pewnie nie zadziała bo to pamięć serwerowa z korekcją błędów.
[#10] Re: Pomóż odbudować xtro'wi jego A1200

@amizet, post #9

Tu masz napisane, które karty działają z jaką pamięcią. Apollo tolerują i Fast Page i EDO.
[#11] Re: Pomóż odbudować xtro'wi jego A1200

@glichtanski, post #10

To teraz jeszcze by się przydało parę przykładów z życia wziętych czy komuś nie zadziałał pamięć Fast Page lub EDO. Czy może Apollo jest tak tolerancyjne że działa z każdą pamięcią z w/w, jeśli tak jest to xtro mniej więcej powinien wiedzieć jaką pamięć kupić.
[#12] Re: Pomóż odbudować xtro'wi jego A1200

@amizet, post #11

Ze swojej strony doradziłbym jednak zamontowanie 64MB RAM w tym Apollo, tym bardziej, że docelowo będzie tam - jak piszesz - 060. Do nowożytnych dem to raczej konieczność. Jest opcja - opisywana już tutaj na forum - wlutowania na stałe drugiej (cienkiej) kości 32mb na apollo z jednym bankiem.

Ostatnia aktualizacja: 02.11.2014 10:05:56 przez slay
[#13] Re: Pomóż odbudować xtro'wi jego A1200

@xtro, post #2

W PolComie jak pamięć nie zadziała to bez problemu będziesz mógł wymienić.
[#14] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Pomóż odbudować xtro'wi jego A1200
[#15] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Pomóż odbudować xtro'wi jego A1200
[#16] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Pomóż odbudować xtro'wi jego A1200
[#17] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Pomóż odbudować xtro'wi jego A1200
[#18] Re: Pomóż odbudować xtro'wi jego A1200

@iZi, post #13

napisałem trochę offtopu powyżej - trudno.

A oto i moja bohaterka przede chwilą z worka wyjęta i odpalona:

A z tyłu pod brakującą klapką siedzi sobie kupiona ongiś z drugiej ręki na allegro za bodaj ok 300 zeta karta Apollo 040/33 z 16 MB RAM

Pu ustawieniu przy kuchennym telewizorku i podpięciu czinczem AV chwila prawdy. Najpierw nic nie ruszyło... cisza.... potem jakby mrygnęło światełko, podociskałem kable, parę prób włączenia zasilacza i ruszyło.... Ale niestety twardziel mlaskał i skrzypiał jakby głowica zaskoczyć nie chiała (z 3 lata nie ruszany był w szafie...). Po podociskaniu i jego , to samo.... popodrzucałem go w ręku jak był włączony, silnik jakby się rozkręcił. Ustawiałem w pionie i poziomie, popukałem o blat nieco... Za którymś razem zaskoczył! System poszedł!!! Instalacja z 1993 roku, trochę podrasowywana przez te lata! Odpaliłem maga Taboo z kilkoma jeszcze moimi artkami dla przypomnienia... chodzi!!! WB 3.0 z MagicWB - nie jakieś tam kolorowe NewIcons.... jest!

No i dla przypomnienia czy aby na pewno turbocz daje co trzeba test z SysInfo:

Więc modernizujcie ze mną.... jedziemy z SIMMAMI :) To będzie Amiga w oparciu o 5 instytucji, Amiga złożona / ożywiona wspólnie, społecznie i nikt nie ma prawa się przyczepić....

A korzystał z niej będę ja... Chyba że kto przyjedzie w xtro'wiedziny na kiełbaski i oglądanie sceny...
[#19] Re: Pomóż odbudować xtro'wi jego A1200

@xtro, post #18

AMI-Kuchnia;)
[#20] Re: Pomóż odbudować xtro'wi jego A1200

@xtro, post #18

Świetna sprawaOK

Ale do tej konfiguracji polecam użycie przerobionego zasilacza z PC. Fabryczny może sprawiać problemy w tej konfiguracji.
[#21] Re: Pomóż odbudować xtro'wi jego A1200

@glichtanski, post #20

Jakiś czas temu jak owa Ami była używana to ten Commodorowski stykał przy dokładnie tym konfigu. Jednak (być może od leżenia w reklamówce) dziś jak chwilę popracował wyraźnie poczułem swąd z niego jakby ciut nadpalonego plastiku... Może się po prostu przecierał po odleżynach... Ale będę musiał rozpatrzeć to co napisałeś.

Przy okazji pytanie może wiecie: Czy Apollo blokuje port PCMCIA, bo mam w szufladzie jakąś kartę wifi do tego portu zgodną z Novellem. Z drugiej strony na efunzinie widziałem niedrogo kartę na RJ45 już z dodanym softem Amidze dedykowaną to bym nie musiał kombinować.

W sumie jednak prądu będzie jadła ona nieco mniej bo tu jednak podjada sporo mechanizm HD. Ja najpewniej zadowolę się jednak 2 napędowym oryginalnym IDE do którego podepnę 2x CF lub SD - one zapewne nie są tak łakome jak dysk.

Ciekawi mnie też sprawa, czy na PCMCIA do amigi da się podpiąć USB bo są takie na allegro - czy to jakoś zatrybi lub czytnik SD Card ale by wsadzać te formatowane na kamerach czy w windows - jako przenoszenie danych wtedy CD byłby mi nie potrzebny.
[#22] Re: Pomóż odbudować xtro'wi jego A1200

@xtro, post #21

1.Apollo 1240 nie blokuje PCMCIA
2.Takie USB nie zadziała, ostatnio pojawiło się nowe rozszerzenie USB na port zegara (sprawdź w retroami).

Pozdrawiam

Ostatnia aktualizacja: 02.11.2014 23:27:08 przez PrzemasIII
[#23] Re: Pomóż odbudować xtro'wi jego A1200

@xtro, post #21

... z drugiej strony ten HD na foto to jest pewna nostalgia - raz , że kupiła mi go moja ś.p. Mama, a i jest to ostatni element hardwaru z mojej ukochanej A4000 , której już nie mam (może ktoś ją posiada... dałem ją jak się popsuła Madbartowi, ale czy u niego jest nie wiem - ja nie miałem jak jej naprawić...)

I najlepsze , że system jaki jest na tym HD postawiony to był instalowany bodaj 93/94 jak A4000 kupiłem. Najpierw na wbudowanym dysku sklepowym 120MB, potem przekopiowany na Caviara 800MB , a z niego (jak poszedł pod partycję Maca - ShapeShiftera) na widoczny na foto dysk... Tylko z czasem doinstalowywałem to jakieś MCP, Start Menu ikonki... No szkoda w sumie zastępować... ale z drugiej strony upchnę 2xCF i się domknie... ten dysk nijak się w środku nie chciał zmieścić.
[#24] Re: Pomóż odbudować xtro'wi jego A1200

@xtro, post #23

... jest jeszcze jedna zaleta takiego odkurzonego HD... stare programy pocztowe z nipokasowaną pocztą (ba jeszcze z czasów fido) . Aż dziś se w kochni odczytałem np. maila od autora Shape Shiftera - Bauera jak mi klucz przysłał zdziwiony, że 50,- DM (TAK.... NIE TO PASKUDNE EURO!!!) wysłałem w kopercie Pocztą Polską... TO BYŁO TAŃSZE NIŻ JAKIŚ PRZELEW WÓWCZAS!!!

Ech łezka się kręci... Najlepsze, że z tymi 50 DM to się ciut wkręciłem, bo zaraz potem wydał ostatnią aktualizację emulatora i udostępnił za darmo :))))
[#25] Re: Pomóż odbudować xtro'wi jego A1200

@xtro, post #24

Z tym Apollo to podpytaj się Stachu100 czy udało mu się wykombinować już z założeniem chyba 64 lub 128 MB na jednym slocie pamięci, mieściło by się to w desktopie. Było o tym na forum jakiś czas temu. Taki nowo odkryty bajer Apollo.
Sam jestem ciekaw czy to jest rozkminione - dałbym do przeróbki swojego apollaka.

Ostatnia aktualizacja: 02.11.2014 23:49:30 przez Tomski
[#26] Re: Pomóż odbudować xtro'wi jego A1200

@PrzemasIII, post #22

.Takie USB nie zadziała, ostatnio pojawiło się nowe rozszerzenie USB na port zegara (sprawdź w retroami).

Cholercia, poczułem się jakbym miał zabytkowego ekskluzywnego retro Mercedesa... i chiał wymienić część.... Sprowadziłeś mnie na ziemię... to Amiga i trzeba mięć portfel wypchany :)

Nie no za 500 zeta nie kupię sobie USB, choć wiem , że muszę liczyć się z kosztami. Zrobiłem więc sobie na szybko listę zakupów do modernizacji:

1. SIMM 32 MB
2. tasiemka 2,5'
3. 2x czytnik i 2x karta CF lub SD
4. jakiś wiatraczek na procka + kabelki rozgałęzień do zasilania w środku
5. Ami podkładka pod mysz
6. Ami koszulka, długopis , czapeczka, kubeczek - by jakoś stosownie siedzieć przed kompem
7. zasilacz - jeśli ten będzie dymić
8. sampler (chcę mieć bo chcę samplować bo mam pewien pomysł)
9. Karta sieciowa
10. 060 ... update... plus przetaktowanie - ale to chyba najdroższa impreza będzie...

A już mam z dodatków bo się w szafie znalazło:
1. zewnętrzna stacja dysków
2. Joysticki
3. monitor z tunerem PCTV na VGA - czyli podepnę przezeń czinczem do monitora Amigę
4. Pakiet oryginalnych softów: system, DPaint, DVideo, Photon Paint, Ami text Pro, WMFH locale... no mam tego trochę :)
5. Kabel RGB - euro jakby był potrzebny...

Więc jeszcze daleka droga :) i pewnie trochę to będzie kosztować...
[#27] Re: Pomóż odbudować xtro'wi jego A1200

@Tomski, post #25

Z tym Apollo to podpytaj się Stachu100 czy udało mu się wykombinować już z założeniem chyba 64 lub 128 MB

O z tym to by było pszaśnie! Niemniej temat wysyłki i upgradów samej karty zostawiam na koniec bo zapewne będzie to 1. trwało (zapisy do kolejki) 2. najdroższe z wszystkiego - więc puki co będzie to oryginalne 040 - też nie jest źle, a sys info wyświetlił miast 33 - 36 z kawałkiem MHz więc całkiem fajnie.

Ale jak już wszystko będzie gites i zapukam Stachowi po update to i o pamięci pomyślę , bo takie 128 to by był git!
[#28] Re: Pomóż odbudować xtro'wi jego A1200

@xtro, post #27

Wracając do tematu a konkretnie rozdziału nr 1:

CO sądzicie o SIMMie oferowanym przez efunzine: link

Cena używanego to raptem 39 zł. Chyba wezmę właśnie tu tym bardziej, że zamówiłbym parę innych rzeczy w jednym miejscu.
[#29] Re: Pomóż odbudować xtro'wi jego A1200

@xtro, post #28

I trochę offtopując na dysku ami poklikałem w obrazki i znalazłem siebie za młodu z czasów fido przy mojej ukochanej A4000 za czasów gdy jeszcze ten dysk HD w niej był zainstalowany... taki miły bonusik uruchomienia Amisi...

Co tylko utwierdza mnie w przekonaniu, że dobrze wrócić do starego sprzętu i trzeba na tym dysku poszperać, co tam jeszcze się kryje :)

Ciekawostka: Jest to w okolicach 95/96 roku , a fotka jest zrobiona cyfrowo!!! Z kamery Sony Video8 na statywie podpiętej do pierwszej wersji Digitizera firmy Rombo - Vidi Amiga RGB ver. 1.01 (protoplaście potem znanego u nas Vidi 12 i 24 RT), który sprowadził dla mnie co ciekawe niejaki Silver Dream - red.nacz Kebaba wcześniej oczywiście na tym sprzęcie dając test... Taka ciekawostka dropsa... Tak to sprzęcich wyglądało:

Digitizer Rombo podpięty do portu drukarki a zasilanie do portu stacji dysków , a dla automatycznego uzyskania dygitalizacji w kolorze digityzer łapał obraz przez drugie pudełeczko - video RGB splitter. Ten komplet potrafił łapać pojedyncze obrazy kolorowe z stop klatki magnetowidu lub kamery w HAM 4096 kolorów i rozdziałce max 320x512 lub sekwencje wideo w postaci pojedynczych klatek IFF z szybkością ok. 3 kl. na sekundę ale tylko jako B&W 16 odcieni 320z256 - przy użyciu wideo Philipsa , które miałem z funkcją slow przy dobrze dobranym trackingu można było to tak zsynchronizować , że puszczało się materiał w SLOW i był łapany w real time ale oczywiście trwało to 5-8 x dłużej niż rzeczywista sekwencja. ... To tak offtopic , ale ciekawe :)

Ostatnia aktualizacja: 03.11.2014 03:54:41 przez xtro
[#30] Re: Pomóż odbudować xtro'wi jego A1200

@xtro, post #29

Wiecie co... przejrzałem oferty na allegro i chyba go tej amigi dokupię w granicach 200 zeta po prostu telewizorek LCD. Nie będę musiał kombinować z tunerami i kablami, a na kablu RGB - Euro, Amiga wyświetla obraz prawie jak z VGA. Do tego w tej cenie można widzę kupić nawet TV LCD 20 cali - będzie dodatkowy bonus - telewizorek, mają one też wejście VGA więc i tryby EURO/Multi/SUPER będą... Zastanowię się nad tym poza sama Amiga- rozbudową jako dodatkowe poryferium...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem