[#1] HSMathLibs
mam pytanie odnośnie bibliotek, szukałem odpowiedzi na forum ale nic nie znalazłem, chyba że szukałem zbyt płytko...
otóż chciałem zarejestrować biblioteki HSMathLibs, otworzyłem stronę hsmathlibs.de, wysłałem formularz zgłoszeniowy raz, nic... drugi raz, też nic...
czy możliwe jest jeszcze zarejestrowanie tych bibliotek??
[#2] Re: HSMathLibs

@nostrum666, post #1

Jak ja rejestrowałem, to od chwili wysłania kaski minęło może ze 3-4 dni i dostałem email z paczką... ale to było ze 2 lata temu.
[#3] Re: HSMathLibs

@nostrum666, post #1

Rejestracja przez Paypal w tym roku, odpowiedz przyszła po około dwóch tygodniach. Warto wysłać jeszcze do autora meila ręcznie, po za tym formularzem.
[#4] Re: HSMathLibs

@Pawelek, post #3

Czyli uzbroic sie w cierpliwosc i czekac. Zobaczymy. Jak nic nie przyjdzie za pare dni to wysle jeszcze raz.
[#5] Re: HSMathLibs

@nostrum666, post #4

Najlepiej napisać jeszcze meila do niego bo ten formularz na www może nie działać poprawnie.
[#6] Re: HSMathLibs

@Pawelek, post #5

Jak wroce do domu to mu napisze, bo poki co jeszcze tyram na popce... w castoramie... na zolto i na niebiesko...
[#7] Re: HSMathLibs

@Pawelek, post #5

A wogole koles zna polski czy pisac mu po angielsku. A moze po niemiecku...
[#8] Re: HSMathLibs

@nostrum666, post #7

Ja jak pisałem do niego kiedyś (mam zarejestrowane biblioteki do koprocesora MC68882), to napisałem po angielsku z wykorzystaniem Google tłumacza i wystarczyło.
[#9] Re: HSMathLibs

@gilban, post #8

tak się tylko zgrywam, nie będę miał problemu żeby mu napisać po angielsku
[#10] Re: HSMathLibs

@nostrum666, post #1

Wątek prehistoryczny prawie, jednak chciałem poinformować zainteresowanych, że wczoraj za pomocą formularza skontaktowałem się z autorem, by kupić 3 wersje HSMathLibs i odpisał tego samego dnia ze szczegółami odnośnie PayPal itd. Można więc przyjąć, że rejestracja jest aktywna i praktycznie natychmiastowa. 5 euro za rejestrację pojedynczej wersji to śmiech na sali. Więc wziąłem 3 dla każdej wersji FPU, którą posiadam :D
[#11] Re: HSMathLibs

@skipp, post #10

Też ostatnio kupowałem dla 060 i 882 :) - szybko i bezboleśnie ok, racja
[#12] Re: HSMathLibs

@skipp, post #10

Możesz powiedzieć, jak wykorzystywane są te biblioteki: przez system, czy wybrane programy? I jak duże jest przyśpieszenie? (jakiś test porównawczy mile widziany OK)
[#13] Re: HSMathLibs

@Umpal, post #12

Tu masz stronę z tabelkami m.in dla HSML.
[#14] Re: HSMathLibs

@recedent, post #13

Podziękował OK. Bardzo ciekawa lektura, do tego kontrowersyjna w niektórych momentach. Chciałem kupić te libsy, ale stwierdzam, że dla siebie nie widzę zastosowania.
[#15] Re: HSMathLibs

@Umpal, post #14

Nie było od czasu tego artykułu, aktualizacji bibliotek ? Może te dane nie są już tak na bieżąco
[#16] Re: HSMathLibs

@Hellena, post #15

Myślę, że to dobry temat na artykuł (hint, hint). Sam niestety dysponuję jedynie li tylko 030, więc tabelek za bardzo nie porobię.
[#17] Re: HSMathLibs

@recedent, post #16

No temat na pewno dobry Najnowsze wersje są widzę z 2011 roku, więc zapewne zmieniło się sporo od 1999 roku z którego to jest artykuł. Ja mogę na swoim 040 protestować, tylko kiedy hmm, ten czas (brak).
[#18] Re: HSMathLibs

@QUAD, post #11

Od momentu wpłaty PayPalem do otrzymania klucza rejestracyjnego i wszystkich wersji bibliotek minęło niecałe 6h. Matthias ogarnia na bieżąco :)
[#19] Re: HSMathLibs

@Umpal, post #14

Osobiście nie poczułem magiczengo przyśpieszenia (HSMathlibs).
Robiłem proste testy dla siebie i lekka różnica z reguły na plus się w nich ujawniała, ale w praktyce nieodczuwalna.
[#20] Re: HSMathLibs

@nostrum666, post #1

Ciekawe czy te biblioteki będą działały na Vampirku i jeśli tak, to która wersja najszybsza.
[#21] Re: HSMathLibs

@HanSolo, post #20

Jeżeli Vampirek będzie miał FPU, to być może będą działać, a wtedy będzie można testować która wersja najszybsza
[#22] Re: HSMathLibs

@BULI, post #19

Ja tam zauważyłem, jednak do 20x szybciej w stosunku do standardowych bibliotek to nie jest tak mało. Trzeba pamiętać że posiadając te biblioteki, nie przyśpieszamy wszystkiego co się dzieje w systemie

Ostatnia aktualizacja: 21.06.2017 08:03:02 przez Hellena
[#23] Re: HSMathLibs

@Hellena, post #22

20x?

sam uzywalem tych bibliotek przez jakis czas, az zgubilem klucz ale skad wziales te wartosci?

Ostatnia aktualizacja: 21.06.2017 08:42:11 przez wawrzon
[#24] Re: HSMathLibs

@Umpal, post #12

Kiedyś sprawdzałem porty NovaCodera (AmiQuake konkretnie),
który chyba nawet zalecał ich instalacje, no i wychodziło, że ten Quake
dostawał ponad jedną klatkę na sekundę więcej. Przy wartościach rzędu
10-12 fps, miało to duże znaczenie
[#25] Re: HSMathLibs

@wawrzon, post #23

Napisz do gościa na kogo były zarejestrowane biblioteki i zapewne ma w swojej bazie Ciebie. Spróbować nie zaszkodzi.
[#26] Re: HSMathLibs

@_arti, post #24

Jedyny programem który dawał przyśpieszenie widoczne gołym okiem był dla mnie oxpatcher.

Miałem wtedy Apollo 040@33 mhz i Mediatora z Voodoo 3.
Quake GL (BlutzQuake) działał OK, ale nie wyrabiał się dźwięk i szarpał.
Po potraktowaniu OXYPATCHERem, dzwięk miałem płynny i 1-2 FPS więcej ok, racja
[#27] Re: HSMathLibs

@BULI, post #26

Używałem obu, zarówno bibliotek jak i Oxypatchera. Oxy robi robotę przy demach też i jak demo/program wymaga FPU. Widoczne przyspieszenie.
[#28] Re: HSMathLibs

@BULI, post #26

OXyPathefr działa inaczej (bibliotek matematycznych nie przyspiesza wcale), on wychwytuje instrukcje których nie obsługuje procesor, dzięki czemu nie ma spowolnienia, gdy procek trafi na takie cudo. A HSmathLib zastępuje biblioteki matematyczne i tylko w tym okręgu przyspieszenie jest widoczne. Generalnie to najlepiej uzywać tandemu biblioteki+Oxy.

Ostatnia aktualizacja: 21.06.2017 09:39:20 przez Hellena
[#29] Re: HSMathLibs

@Hellena, post #22

Ja tam zauważyłem, jednak do 20x szybciej (...)

Czy pokusi się ktoś o konkretne testy, czy skończy się na 'mnie się wydaje'? Wrażenia nie są żadnym wyznacznikiem w przypadku obliczeń - potrzebne są sekundy, FPS-y, tabelki i tym podobne. Temat stał się bardzo ciekawy i z pewnością wielu czeka na takie wyniki. Z góry dzięki OK
[#30] Re: HSMathLibs

@wawrzon, post #23

Do 20x, wartości są na stronie autora, gdzie pisze nawet do 21x
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem