[#31] Re: HSMathLibs

@Umpal, post #29

Tak jak pisałem, swego czasu zrobiłem takie testy dla siebie.
Testowałem kilka gier 3d (między innymi różne portu Quake), oraz kodowanie mp3 (pod CPU i FPU) i w moim systemie HSMathLibs dawały marny efekt (Blizzard PPC 060@66mhz)

Miałem gdzieś plik tekstowy z benchmarkami, jak nie skasowałem to podzielę się wynikami.
[#32] Re: HSMathLibs

@Umpal, post #29

No temat faktycznie ciekawy, może autor zobaczy ruch w interesie i powstanie nowa wersja ? Testy by się przydały, ale ktoś by musiał się wziąć za prowadzenie tematu, ja czas może znalazł bym dopiero w drugiej połowie lipca
[#33] Re: HSMathLibs

@BULI, post #31

Pytanie kiedy było to "kiedyś" ? Bo na pewno ma to znaczenie Generalnie potrzebne są nowe testy pomysł
[#34] Re: HSMathLibs

@recedent, post #16

Jeżeli masz 030+FPU to możesz porobić szeroki uśmiech
[#35] Re: HSMathLibs

@Hellena, post #34

Nie posiadam takich dóbr, niestety. Aczkolwiek jeśli ktoś ma walające się po domu FPU to mogę wziąć i porobić testy. Może nawet oddam po wszystkim...
[#36] Re: HSMathLibs

@Hellena, post #34

Jestem szczęśliwym posiadaczem chyba wszystkich FPU jakie powstały do Amigi :)

- 68881 (7MHz) PGA
- 68882 (25MHz, 33MHz, 40MHz, 50MHz) PGA, PLCC
- FP40 (25MHz, 33MHz, gdzieś zaginęła mi Apollo 1240/40, jak znajdę to będzie też 40MHz)
- FP60 (50MHz)

Mógłbym porobić jakieś testy, ale trzeba byłoby wymyśleć jakiś jeden spójny benchmark, który pójdzie na wszystkich. W każdym razie temat jest dla mnie interesujący, dam znać jak się sprawują HSMathLibs na tych wszystkich wariantach.

BONUS: 68882 od środka. Prawda, że piękny? :)

Ostatnia aktualizacja: 21.06.2017 10:11:23 przez skipp
[#37] Re: HSMathLibs

@recedent, post #35

Myślę, że jak ładnie napiszesz do Ponga777 to na pewno wypożyczy Ci na testy FPU do 030 ;)

Ostatnia aktualizacja: 21.06.2017 10:05:38 przez Sir_Lucas
[#38] Re: HSMathLibs

@skipp, post #36

Ja akurat mam Apollo 040/40 szeroki uśmiech
A 68882 przepiękny
[#39] Re: HSMathLibs

@BULI, post #31

tak tez mialem wrazenie ze jesli te biblioteki daja jakies przyspieszenie, a przypuszczam ze jakies tam daja, to jest to w granicach 10%. nie zauwazylem jednak dramatycznych zmian w uzywalnosci systemu. benchmarki na stronie autora moga byc fajne ale niekoniecznie przeklada sie to na rzeczywistosc uzytkownika, a czy jakis quake dziala w 11 czy 12 klatek na sekunde to na grywalnosc to nie wplywa. gdyby dzialal nagle 30 czy 60 fps to tak.

wiec podobnie jak wiekszosc innych recznie optymalizowanych bibliotek traktowal bym to jako pic na wode. ale tak sie juz to przyjelo w spolecznosci, ze trzeba miec osobna biblioteke pod kazda generacje procesora, koniecznie w asm, chocby dawalo to 1% i warto za to osobno zaplacic.

co do mnie to nie chce mi sie nawet juz szukac tego klucza, nie mowiac juz o pisaniu do autora.

Ostatnia aktualizacja: 21.06.2017 10:59:56 przez wawrzon
[#40] Re: HSMathLibs

@wawrzon, post #39

Takich przyspieszaczy trzeba używać z głową, często w systemie ludzie mają doinstalowane co im wpadnie w dłonie/ręce/ i efekty są najczęściej odwrotne do zamierzonych lub w najlepszym przypadku nie ma żadnej różnicy. No i ważna jest również konfiguracja takich programików.
Jak już pisałem wyżej z głowy nie ma co benchmark-ować.

Może do testów użyć by SysSpeed-a ?

Ostatnia aktualizacja: 21.06.2017 11:14:58 przez Hellena
[#41] Re: HSMathLibs

@skipp, post #36

Jestem szczęśliwym posiadaczem chyba wszystkich FPU jakie powstały do Amigi :)
Mógłbym porobić jakieś testy, ale trzeba byłoby wymyśleć jakiś jeden spójny benchmark, który pójdzie na wszystkich.

No i gitara. Ja proponuję na początek listy ten software:

1. LightWave (ustalcie wersję, nie znam niestety)
2. Jeszcze jeden program mocno korzystający z FPU (ale coś w miarę praktycznego, tzn. nie niszowy soft używany tylko przez autora i jego jedynego użytkownika )
3. Quake (są zdaje się różne wersje, więc dobrze by było przetestować te "wiodące")
4. SysInfo (tak dla sportu)
5. AIBB (w sumie podobnie jak i w przypadku SysInfo)
6. SysSpeed (niech zamknie listę trójcy benchmarków)
7. Jakiś emulator Maca i/lub PC, o ile wykorzysta te biblioteki
8. Wasze propozycje dalej...

Ostatnia aktualizacja: 21.06.2017 11:25:29 przez Umpal
[#42] Re: HSMathLibs

@Umpal, post #41

No jeżeli będzie test na tylu pozycjach, będzie to największy i jedyny tak dokładny, który rozwiał by wszelkie wątpliwości i gdybania
Ale chyba najlepiej by wyszło szydło z wora, gdy byłby goły system + tylko niezbędne rzeczy do działania i tylko podmiana bibliotek oryginał/HSmath.

Ostatnia aktualizacja: 21.06.2017 11:55:36 przez Hellena
[#43] Re: HSMathLibs

@Hellena, post #42

Byłoby zbyt biednie i wątpię, aby widać było jakąkolwiek różnicę. Potrzebny jest test na konkretnych programach i liczenie sekund - tylko wtedy będzie można mówić o różnicach, bo odczucia są niemiarodajne.
[#44] Re: HSMathLibs

@Umpal, post #43

Nie no nie zrozumiałeś mnie chyba oczywiście konkretne programy, ale uruchomione na gołym systemie jedynie z podmiana bibliotek wte i nazad.
[#45] Re: HSMathLibs

@Umpal, post #41

Jesli chcecie zrobic dobry test porownawczy tych bibliotek, to trzeba znalezc programy ktore z tych biblotek kozystaja.
To ze jakis program kozysta z FPU nie oznacza ze potrzebuje tych bibliotek.

Dlatego kilka z wymienionych programow odpada, a pierwszej kolejnosci SysInfo.
[#46] Re: HSMathLibs

@Phibrizzo, post #45

To prawda.
[#47] Re: HSMathLibs

@Hellena, post #46

Podpowiem: nalezy szukac programow ktore wykonuja duzo obliczen na liczbach zmiennoprzecinkowych ale nie sa skompilowane pod obecnosc koprocesora.
Najlepiej jakis soft dla 000, 020, 030 max.

Na chwile obecna niestety nic mi nie przychodzi do glowy.
Moze ImageFX z jakims skomplikowanym efektem?
[#48] Re: HSMathLibs

@Phibrizzo, post #47

A powiedzmy gdyby uruchomić wersję jakiegoś programu nawet dla 040/060, ale skompilowaną na wersję bez FPU ? Teoretycznie taka wersja nie powinna korzystać z koprocesora. tylko czy nie będzie się wieszać ?

Ostatnia aktualizacja: 21.06.2017 12:49:36 przez Hellena
[#49] Re: HSMathLibs

@Hellena, post #48

jezus..
[#50] Re: HSMathLibs

@wawrzon, post #49

Może się rozwiniesz z wypowiedzią ?
[#51] Re: HSMathLibs

@Phibrizzo, post #47

ImageFX ze skomplikowanym efektem scale. Jest w 4 wersjach: mathieeelib, FPU, 040, 060.
Można też skorzystać z xpkDMCU, tyle, że trzebaby skompilować go w odpowiednich wersjach, ale ten paker "zajedzie" te biblioteki.
[#52] Re: HSMathLibs

@cholok, post #51

Dobrym programem testujacym moze byc FlashMandel w wersji 1.4. Czyli generator fraktali.
Wersja jest skompilowana pod rozne procesory. Jedna z nich wykozystuje biblioteki matematyczne.

Wersja 2.0 dostepna na Aminecie juz nie ma takiego podzialu.
[#53] Re: HSMathLibs

@cholok, post #51

quick & dirty tester
ieee - wbudowane funkcje CPU kompilatora
ieeelib - korzysta z mathieee (nie wiem czemu z doub)
ffplib - korzysta z mathffp
881 - korzysta z fpu (nie sprawdza czy jest w systemie)

podajemy jako argument nazwę pliku (tester jest kompresorem arytmetycznym)
wymagania: kick 2.0, cpu 020, 8 MB + wielkość pliku
tester nie wyłącza przerwań ani multitaskingu, nie działa ctrl+c
[#54] Re: HSMathLibs

@cholok, post #53

DropBox?

"Won, won, odeslac go do jasnej cholery, niech mu zaplaca po pol dniowki, niech idzie w diably..."
[#55] Re: HSMathLibs

@Phibrizzo, post #54

Tak, dropBox to zło- każe mi udejtować system do Visty czy czegoś nowszego!
[#56] Re: HSMathLibs

@Phibrizzo, post #54

To co proponujesz? Bez logowania oczowiście.
[#57] Re: HSMathLibs

@BULI, post #55

Instalujesz apkę?
[#58] Re: HSMathLibs

@cholok, post #56

Dysk od Google.
[#59] Re: HSMathLibs

@Norbert, post #58

[#60] Re: HSMathLibs

@cholok, post #59

Dzięki- mam. w wolnej chwili test OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem