[#464]
Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD
@jimmy,
post #463
Z wątku wyczytałem, że monitor NEC MultiSync 1550M (z głośnikami) wyświetla obraz 15 kHz przez przejściówkę VIDEO-VGA, a model NEC MultiSync 1550V (bez głośników) już nie. Szukałem tego pierwszego na Allegro, ale znalazłem tylko NEC MultiSync 1550X (REV. 1B, DEC 2006) bez głośników, który kupiłem za łączną kwotę 55 zł. w celu przetestowania.
Wyświetla on obraz 15 kHz mimo komunikatu "Out of Range", który można zamknąć przyciskiem "EXIT". Niestety nie można w takim przypadku włączyć menu OSD, aby dostosować ustawienia obrazu. Przez wejście VGA obraz jest trochę obcięty, skurczony i przesunięty na lewą stronę ekranu. Dużo lepszy efekt uzyskuje się podając sygnał na wejście DVI.
Jeśli monitor jest włączony podczas startu Amigi, to obraz zarówno przez wejście VGA, jak i DVI jest bardziej skurczony i przesunięty na lewą stronę (zdjęcie 1a i 2a). Wystarczy jednak wyłączyć i włączyć monitor, aby obraz rozciągnął się trochę na prawą stronę (zdjęcie 1b i 2b). Dlatego najlepiej monitor włączać chwilę po uruchomieniu Amigi. Kiedy monitor się nagrzał (kondensatory) obraz przez wejście DVI już nie rozciągał się tak bardzo, jak na zdjęciach 2b i 2c (był nie wiele większy od obrazu ze zdjęcia 2a).
Przez wejście DVI obraz nigdy nie jest obcięty, a jedynie skurczony i przesunięty na lewo. Oczywiście są zauważalne pionowe paski (znane z innych modeli monitorów). Tryby interlace wyglądają kiepsko. Jakościowo nie jest za dobrze, ale przynajmniej coś widać. Po każdym resecie pojawia się komunikat "Out of Range".
Zdjęcia:
link.