[#451] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@Aniol, post #450

dobra rada...poszukałem BL912 na YT i faktycznie wygląda nieźle :)
[#452] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@softiron, post #451

link Fajne ;) a tu masz Jim Power z Ami na b 702

PS. Kompresja i zło YT powoduje,ze jakość tego video i scrolla na nim maja się nijak do realnego obrazu.

Ostatnia aktualizacja: 14.12.2016 16:56:04 przez Aniol
[#453] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@Aniol, post #452

czyli że należy założyć iż BL702 i BL912 to ta sama jakość. no obgląduję filmiki i dla mnie wygląda to dobrze. tylko nikt tego nie chce kurczaki sprzedawać taniej no.... ale so tam, Święta idą, raz się żyje, podaruj sobie odrobinę luksusu...
[#454] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@softiron, post #453

Wg mnie i powszechnej opinii (ja macałem tylko 912) oba monitory to to samo jakościowo.
[#455] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@Aniol, post #454

Troszkę z innej beczki. Podpiąłem dzisiaj Ami 1200 przez kabel scart do TV LG 43". Wybrałem tryb graficzny z interlacem i... nie było widocznego przeplotu Dużo TV ma takie flickerfixery?
[#456] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@tbone, post #455

u mnie 2 x (też) LG 27 i 22 cali (tv/monitor) przez scart daje sygnał bez interlace-u. Może troszku drży jak się przesuwa okienko. Dotyczy A1200 i A500.
[#457] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@Krzyś, post #431

Nabyłem kartę graficzną DIAMOND FLOWER VG-7000 do peceta. Karta ma - prócz wyjścia VGA - wyjście 9-pinowe a'la CGA/EGA/MDA/Hercules. Zworkami można ustawić typ monitora.

BenQ BL702A wyświetla popranie obraz dla wszystkich podstawowych typów monitorów (tj. CGA/EGA/MDA). Dla MDA musiałem co prawda przesuwać obraz bo był za bardzo u góry (a górna część była u dołu). Co ciekawsze - dla EGA w jej podstawowym trybie (640x350) i MDA obraz wypełniał cały ekran (!) - bez ramek dookoła jak na CGA albo Amidze.

MDA i EGA mają wspólną ujemną polaryzację synchronizacji pionowej. Pomyślałem więc, że tutaj leży różnica i próbowałem odwrócić polaryzację sygnału z karty CGA. Niestety - nie pomogło (oczywiście sprawdzałem na oscyloskopie czy się odwróciło i wygląda jak powinno no i chyba wyglądało jak powinno). Podejrzewam więc, że to jednak kwestia częstotliwości synchronizacji poziomej jest tu decydująca, czyli jak jest 18 kHz i więcej to wtedy obraz wypełnia cały ekran.

Tutaj są parametry tych wszystkich trybów: http://minuszerodegrees.net/mda_cga_ega/mda_cga_ega.htm, jakby ktoś zauważył jakieś prawidłowości to byłbym zobowiązany...

(jeśli kogoś uraziłem tym pecetocentrycznym postem, to najmocniej przepraszam, ale może to stanowić klucz do rozwiązania problemu ramek dookoła obrazu)

Następny czelendż: obraz PAL ze SCART na tym monitorze. Mam już LM1881 do wyprodukowania sygnału synchronizacji pionowej z zespolonego sygnału synchronizacji. Bo sam kabelek z allegro nie umożliwił wyświetlenia czegokolwiek.

Ostatnia aktualizacja: 21.12.2016 20:42:17 przez Krzyś

Ostatnia aktualizacja: 21.12.2016 20:50:09 przez Krzyś

Ostatnia aktualizacja: 21.12.2016 20:53:45 przez Krzyś
[#458] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@softiron, post #447

chodzę cały czas koło tego Benka 19" ale się zastanawiam... czy jest do niego jakaś tańsza alternatywa? Czy po prostu nie warto się rozdrabniać...
[#459] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@jimmy, post #370

Muszę napisać drobne sprostowanie do mojego posta sprzed pół roku. Konwerter Speaka SCART->HDMI nie był przyczyną zakłóceń sygnału (czarne kropki/muszki, o których wtedy pisałem). Winowajcą okazał się zasilacz. Po zamianie na inny, obraz nie ma żadnych zakłóceń. Także, jak ktoś nie ma miejsca na dwa monitory (PC + Amiga) to konwerter SPEAKA się jak najbardziej nadaje do tego celu.

Poszukuję natomiast jakiegoś małego monitora z głośnikami (17 lub 19 cali) z wieloma wejściami (vga, scart, s-video i composite). Jeśli miałby jeszcze wejście HDMI to już byłoby super. Obsługa trybu 15kHz na VGA też mile widziana. Montaż VESA również by się przydał.

Testowałem krótko Samsunga 741MP - model "prawie pasujący" tzn. ma głośniki, odpowiednie wejścia i pasuje do uchwytu w standardzie VESA. Jest tylko jedno ale - tak jak pisał @pong po scart ekran drga (zarówno w PAL jak i w WB) - co jest niestety nie do przyjęcia. I z tego co czytałem ten model nie obsłuży trybów 15 kHz na VGA.
Teoretycznie wymagania spełniałby Samsung 711MP (nie ma HDMI ale reszta OK). W wątku przewija się sporo modeli ale większość dotyczy takich, które mają tylko wejście VGA z obsługą 15kHz i to często bez głośników. Planuję podłączyć jednocześnie do tego monitora A600 (scart/vga), A1200 (scart/vga) i CD32 (s-video).
[#460] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@tbone, post #455

Myślę, że każde LCD. Wynika to że sposobu wyświetlania obrazu, w którym zapalony piksel nie przyjadą zaraz po rozjaśnieniu, a dopiero wtedy, gdy sterownik każe mu zmienić kolor.
[#461] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@amigachelm, post #225

Hej,
widzę ten monitor w Katowicach do nabycia za 130 więc chyba rozsądne peniądze. Ale mam pytanie - udało się komuś rozwiązać kwestię uciętego obrazu? Dużo ucina? Jest na to jakiś sposób? Może uda mi się go podpiąć pod Ami przed zakupem w celu sprawdzenia dlatego pytam co można od razu zastosować... U mnie chodziłby pod 500 głównie do gier więc rozdziałek też nie zamierzam zmieniać pod WB...
eech.. edit: to jest model Nec 1970NX. Czy ktoś go próbował zatem?

Ostatnia aktualizacja: 16.01.2017 17:05:30 przez softiron
[#462] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@perinoid, post #460

Ok. Nie każde LCD. Na starym Grundigu interlace był gorzej niż obserwowalny.
[#463] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@jimmy, post #459

Niedawno upolowałem Nec 71VM i podłączyłem go przez przejściówkę RGB VGA do Amisi 600 (adapter buforowany z allegro). I powiem szczerze, że jestem mocno rozczarowany. Faktycznie obsługuje większość trybów graficznych z dyskietki testowej (ze sterownikami monitorów - podziękowania dla Norberta) w tym PAL i NTSC Jednak praktycznie w każdym trybie widoczne są pionowe pasy (niektóre mniej a inne bardziej widoczne). To jeszcze dawałoby się przeżyć - niestety bardzo mocno obcinany jest obraz od dołu (przy automatycznym dopasowaniu do szerokości). W Lotus 2 i 3 jest OK, w Navy Seals i Desert Strike też daje radę ale np. w UGH! nie da się w ogóle grać, gdyż albo ucina od dołu i nie widać belki z poziomem energii, numerem platformy gdzie trzeba zwieźć pasażera itd. albo obcina u góry tak, że leci się na ślepo.
W Workbench zależy od trybu - w zwykłym PAL mocno obcięty jest dół ekranu, w innych jest lepiej. Nie zauważyłem, aby ekran migał (może na tej dyskietce testowej nie było podłączonych trybów laced pod klawisze F1-F10).
Mam porównanie do Samsunga 741MP przez Scart (tam obraz był dopasowany ale mocno drgał) oraz do sygnału z konwertera Speaka na zwykłym LCD. Całość wypada mocno na korzyść tego konwertera. Od razu w grach czy w WB (w trybie PAL) jest wyraźny obraz - nic nie obcina i nie trzeba dostrajać. Owszem przez konwerter nie działało wiele trybów z dyskietki testowej ale do gier i WB na nierozbudowanej konfiguracji A600 sprawdza się świetnie. Do tego jeszcze można podłączyć CD32 przez s-video-> scart i mieć jeden zestaw (konwerter + monitor) do obsługi Amig, PCta i może nawet jakiejś starej konsoli.
Jeśli policzymy sobie koszt adaptera (60PLN) + koszt monitora (ok. 50PLN jeśli uda się go w ogóle zdobyć) to cena konwertera nie jest dużo wyższa (powystawowe kosztowały jakieś 120-130PLN). Scandoublery Indivision czy BenQ to już inna półka cenowa.

Ostatnia aktualizacja: 31.01.2017 23:28:40 przez jimmy
[#464] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@jimmy, post #463

Z wątku wyczytałem, że monitor NEC MultiSync 1550M (z głośnikami) wyświetla obraz 15 kHz przez przejściówkę VIDEO-VGA, a model NEC MultiSync 1550V (bez głośników) już nie. Szukałem tego pierwszego na Allegro, ale znalazłem tylko NEC MultiSync 1550X (REV. 1B, DEC 2006) bez głośników, który kupiłem za łączną kwotę 55 zł. w celu przetestowania.

Wyświetla on obraz 15 kHz mimo komunikatu "Out of Range", który można zamknąć przyciskiem "EXIT". Niestety nie można w takim przypadku włączyć menu OSD, aby dostosować ustawienia obrazu. Przez wejście VGA obraz jest trochę obcięty, skurczony i przesunięty na lewą stronę ekranu. Dużo lepszy efekt uzyskuje się podając sygnał na wejście DVI.

Jeśli monitor jest włączony podczas startu Amigi, to obraz zarówno przez wejście VGA, jak i DVI jest bardziej skurczony i przesunięty na lewą stronę (zdjęcie 1a i 2a). Wystarczy jednak wyłączyć i włączyć monitor, aby obraz rozciągnął się trochę na prawą stronę (zdjęcie 1b i 2b). Dlatego najlepiej monitor włączać chwilę po uruchomieniu Amigi. Kiedy monitor się nagrzał (kondensatory) obraz przez wejście DVI już nie rozciągał się tak bardzo, jak na zdjęciach 2b i 2c (był nie wiele większy od obrazu ze zdjęcia 2a).

Przez wejście DVI obraz nigdy nie jest obcięty, a jedynie skurczony i przesunięty na lewo. Oczywiście są zauważalne pionowe paski (znane z innych modeli monitorów). Tryby interlace wyglądają kiepsko. Jakościowo nie jest za dobrze, ale przynajmniej coś widać. Po każdym resecie pojawia się komunikat "Out of Range".

Zdjęcia: link.
[#465] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@RomanWorkshop, post #464

Tu jest lista monitorów obsługujących 15kHz (te na zielono):
link

Ostatnia aktualizacja: 02.02.2017 22:06:10 przez Falcon
[#466] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@Falcon, post #465

Chłopaki potrzebny mi monitor albo convertert żeby móc uruchomić obraz w pal i p96 po kablu VGA. Indi Aga nie wchodzi nawet w grę bo raz że za drogie i 2 dla samych gierek nie ma sensu.

Szukam jakiegoś tańszego rozwiązania niż 619zł za indi. pomóżcie
[#467] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@Falcon, post #465

Tu jest lista monitorów obsługujących 15kHz (te na zielono)

Mam ten monitor samsung SyncMaster 710N i niestety palu nie puszcza a na liście jest na zielono...
[#468] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@Paul149, post #467

Mam ten monitor samsung SyncMaster 710N i niestety palu nie puszcza a na liście jest na zielono...

Na liście jest też napisane, że 60 Hz, więc chyba nic dziwnego że palu nie puszcza?
[#469] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@Krzyś, post #468

Więc i tak wychodzi na to że trzeba jakiś konwerter nawet taki co pisałem o nim ostatnim poście
[#470] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@Paul149, post #469

Witam

Ja mam pytanie o monitor do Amigi ze scandoublerem.

Sporo LCD nie działa ze Scandoublerem zewnętrznym ELBOX.

Czy powodem nie działania z niektórymi LCD jest częstotliwość pionowa ?

Tj. sporo monitorów ma "vertical frequency" zaczynające się od 56Khz i tu tkwi problem ?

Czy monitor 50Khz będzie działać ? Dziś mogłem kupić fajną 15 LCD Samsung 152N, ale odpuściłem ze względu na 56khz.
[#471] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@Hubez, post #470

Częstotliwość odchylania pionowego jest w Hz, nie w kHz. I owszem, to może być problem. Amiga generuje obraz z odchylaniem pionowym 50 Hz, scandoubler Elboxu nie zmienia tej częstotliwości. Dla monitorów LCD standardem jest 60 Hz i nie wszystkie „schodzą” do 50.
[#472] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@Krashan, post #471

nie do konca jest to prawda co piszesz. Standard PAL to 50Hz, standard NTSC to 60Hz.
kazdy monitor obsluguje 50 i 60Hz a na pewno taki ktory obsluguje rozniez telewizje.

jesli ma byc problem to z zejsciem do niskiej czestotliwosci odchylania poziomego.(kHz)

Ostatnia aktualizacja: 19.02.2017 17:39:08 przez micromax
[#473] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@micromax, post #472

Nie zgodzę się z tym. Sprawdzałem kilka monitorów VGA podłączonych do Amigi i problem jest z obsługą 50Hz. Gdy włączę ten sam tryb, ale w wersji NTSC (np. DBLNTSC 29kHz/59Hz, Multiscan 31.44kHz/60Hz) każdy monitor VGA wyświetla obraz prawidłowo.

Akurat ten scandoubler generuje "podręcznikową" częstotliwość odchylania poziomego, ale nie zmienia częstotliwości odchylania pionowego i to jest główny problem.
[#474] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@RomanWorkshop, post #473

nie wszystkie LCD pracują na 50 hz , za to wszystkie Crt pracuja na 50 hz , i jeszcze dodam ze wiekszosc porzadnych lcd pracuje jednak na 50 hz ok, racja
Eizo , Nec , Delle bez problemu lataja na 50 hz nie mylic z Khz

doloze jeszcze 3 grosze ! nie liczcie na to ze przy 60 hz bedzie plynnosc jak na C=1084

nie nie bedzie, obraz bedzie szarpał
tylko 50hz daje idealną płynnosc scrollu w grach

Ostatnia aktualizacja: 19.02.2017 19:04:26 przez Blendor
[#475] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@micromax, post #472

nie do konca jest to prawda co piszesz. Standard PAL to 50Hz, standard NTSC to 60Hz.
kazdy monitor obsluguje 50 i 60Hz a na pewno taki ktory obsluguje rozniez telewizje.
Zauważ jednak, że nie każdy monitor jest telewizorem. Monitor typowo komputerowy nie obsługuje ani PAL, ani NTSC i może mieć 50 Hz w głębokim poważaniu. Znaczna część typów ma.
[#476] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@Krashan, post #475

a to dobre monitor komputerowy albo monitor nei komputerowy 100 proc crt lata na 50 hz , 55 procent lcd lata na 50 hz o tak prosto z praktyki mowie , nie z opowiesci internetowych , sprzetu u mnie tony sie przewalało i przewala i to nie na przelomie 5 lat a 25
[#477] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@Blendor, post #476

Tylko nieliczne współczesne monitory LCD obsługują sygnał 50Hz. Zresztą widać to po listach monitorów, które mogą współpracować z Amigą bez scandoublera.
[#478] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@RomanWorkshop, post #477

roman workshop ! scan doubler jest po to zebyy podwoic KHZ w tym przypadku 31 khz standart ! takze prosze cie nie myl odswiezania pionowego z poziomym dobrze ?
bo mlodych tutaj amigowcow wporwadzasz w blad

takze jeszcze raz odpowiem wiekszosc LCD lapie 50 hz i praktycznie 99.99999 CRT dziala na 50 hz , do Amigi kupujesz scandoubler zeby bez problemu podwoil z 15 khz na 31 bo wlasnie tej czestlowisci nei lapia wszystkie monitory

jeszzcze raz powtorze NIE WPROWADZAJ LUDZI W BLAD
[#479] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@Blendor, post #478

Podsumowując:
Z Amigą ze scandoublerem
działa każdy monitor który posiada odświeżanie pionowe od 50Hz.

Poziome odświeżanie w trybie VGA wynosi około 30KHz (Tryby Amigi X 2 dają nam odświeżanie VGA - dblPAL, dblNTSC)

Większość monitorów posiada częstotliwość pionową od 56hz.
Trzeba taki który wyświetla obraz od 50Hz a nie 56Hz.

Mówimy o pracy w PALU ze Scandoublerem.
[#480] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@Hubez, post #479

wszystkie CRT łapia 50 hz ,
sporo LCD łapie 50hz
temat był walkowany milion razy , ale ciagle widze ktos bzdety tutaj opowiada

Ostatnia aktualizacja: 20.02.2017 12:01:57 przez Blendor
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem