[#541] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@Norbert, post #539

Zapewne w NTSC będzie ok jak i przy NEC-u co przykre że takie fajne monitorki jednak ucinają PAL.
[#542] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@Jenot, post #528

@Jenot - Czy ten model 1550M nie obcina PAL-a? Jak to wygląda w porównaniu z 71V? (pomijając kolory i ew. jakoś obrazu)
[#543] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@Umpal, post #542

Obcina - nie wszędzie ale obcina. W grach ECS tego nie zauważyłem, w WB sobie poradziłem Overscanem. Najbardziej dokucza to w grach AGA.
[#544] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@Jenot, post #543

Ale czy obcina mniej niż 71V, czy tak samo? Bo na jakości kolorów aż tak bardzo mi nie zależy żeby kupować ten monitor posiadając już 71V.
[#545] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@Umpal, post #544

Nie pamiętam, bo nie mam już żadnego z tych monitorów - rozdałem potrzebującym ;)
Ale jeśli teraz miałbym wybierać to wybrałbym 1550M.
[#546] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@Jenot, post #545

Dobra, zobaczę. Jeśli mi się trafi, to wezmę. Dzięki, Jenot OK
[#547] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@Umpal, post #546

[#548] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@Hubez, post #547

działać działa ale nie jest idealnie (drży i to nie w interlace), tu więcej:

http://www.ppa.pl/forum/amiga/29605/drzacy-obraz-samsung-741mp-scart

Ja kupiłem NEC 51VM, obraz lekko ucięty na dole w Workbench, po za tym OK.
[#549] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@marpla, post #548

Mógłbyś zrobić zdjęcie, jak bardzo jest ucięty obraz PAL w Workbenchu? Na Allegro jest 21 sztuk monitorów NEC AccuSync LCD 51VM po 49+20 zł.
[#550] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@RomanWorkshop, post #549

mogęsię mylić ale to jest chyba monitor który posiada Vato. Jeśli tak jest to na SACP ostatnio pokazywał sztuczkę magiczkę która polegała na naciśnięciu knefla adjust, ten na środku zdaje się i monitor się sam przestawiał i było ok. Ale to trzeba dopytać Vato.
[#551] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@softiron, post #550

Autoadjust nic nie daje. Zdjęcie mogę wrzucić wieczorem.

a jeszcze jedno: Interlace miga !

Ostatnia aktualizacja: 27.03.2017 11:54:16 przez marpla
[#552] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@marpla, post #551

Miga bo to A-miga
[#553] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@marpla, post #551

Ja mam Nec 71VM. Autoadjust daje oczywiście pewne rezultaty tzn przy zmianie trybu graficznego próbuje automatycznie centrować obraz. Tyle, że w tym modelu dopasowanie działa na szerokość a na wysokość następuje obcięcie obrazu.
Migania nie widziałem w trybach normalnych - w interlace chyba faktycznie migał ale testowałem to tylko kilka sekund.
Natomiast na modelu Samsung 741MP obraz po scart jest wyraźny i z tego co pamiętam nie miałem problemu z obcinaniem w PAL ale te drgania były mocno irytujące. Z drugiej strony ktoś na forum kupił ten model i pisał, że drgań nie widzi. Może z innej partii albo kwestia kabla.
[#554] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@marpla, post #551

Jak widać dolnego paska DO nie widać :(
[#555] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@marpla, post #554

Overscan też nie pomaga ?
[#556] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@mikecios, post #555

Mógłbyś pokazać coś w DbPal i Multiscan ?
[#557] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@mikecios, post #556

To jest A500 :)
[#558] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@marpla, post #557

Istnieje duża szansa, że ten będzie działać:

http://allegro.pl/monitor-jvc-i6765251933.html#thumb/1
[#559] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@Hubez, post #558

Wolał bym mieć pewność ;) ten 71v wydaje się fajny tylko jakoś nikt nie może potwierdzić czy dbpalbi multiscan chodzą poprawnie a w ciemno brać nie będę ;)
[#560] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@mikecios, post #559

to nie lepiej doinwestować w Benq? Nówka, z gwarancją, wiadomo że działa.
[#561] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@mikecios, post #559

Wyświetla Dblpal i multiscan. Tylko trzeba dopasować obraz.
Wieczorem wrzucę zdjęcia.

Ostatnia aktualizacja: 27.03.2017 15:26:06 przez Norbert
[#562] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@Norbert, post #561

No to czekam ;) a co do Benq też bym nie pogardził jakby ktoś pochwalił się fotami z dbpal i multiscan
[#563] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@marpla, post #554

A ja Wam powiem ciekawą rzecz odnośnie 71V. Posiadam jedną sztukę i miałem okazję macać drugą na AmiParty (od Jacka_Swidnik'a). Byłem zdziwiony, bo na jego monitorze nie dało się zrobić takich ustawień, na jakie pozwala mój. A to na pewno te same modele. Całkiem prawdopodobne, że jednak czymś się różnią. Być może tylko oprogramowaniem, bo sprzętowo powinny być takie same. Ale to właśnie od oprogramowania zależy, jak zostanie wyskalowany obraz. Nie mam teraz ze sobą mojego monitora, ale szukam zdjęć z obrazem i ustawieniami (na pewno zrobiłem fotkę). Jak tylko znajdę, to wrzucę i posiadacze tego modelu będą mogli porównać, czy dadzą radę ustawić tak swoje (spędziłem mnóstwo czasu na odszukaniu najlepszych ustawień i ostateczny efekt jest bardzo zadowalający).
[#564] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@Umpal, post #563

Niestety nie znajduję zdjęcia z ustawieniami OSD. Natrafiłem jedynie na takie, ale całkiem możliwe, że leci z SD:

Jak będę u siebie, to zrobię zdjęcie ustawień i wrzucę, ale to dopiero za kilka... miesięcy
[#565] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@Norbert, post #561

Jednak dopiero jutro będę mógł zrobić zdjęcia.
[#566] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@BomberMAX, post #1

[#567] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@Umpal, post #563

Różnią się "revizją"
[#568] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #566

[#569] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #568

Potwierdzam:

monitor NEC 1550ME - NIE DZIAŁA NAWET ZE SCANDOUBLEREM (raz mi się udało uzyskać obraz, a tak to zawsze: OUT OF RANGE).
[#570] Re: Monitor LCD dla Amigi bez SD

@Hubez, post #569

Witam wszystkich.
Do listy można dodać monitor Hyundai N220W.
Ma dwa wejścia VGA.Bez problemów wyświetla 15khz na zwykłym kabelku Amiga - VGA.
Zdrowych Wesołych Świąt.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem