Wątek zrobił się strasznie długi, głęboki i szeroki i w dużej mierze ogranicza się do pytań typu: Czy ten monitor będzie działał z Amiga ? pomimo że specyfikacja podawanego monitora vga nie wskazuje żeby ciągnął od 15 khz.
Dlatego też podepnę się pod ten wątek i przedstawie wam jak ja mam to rozwiązane.
Moja Amiga CD32 sx32 pro ma wyjście vga które daję amigowe palowskie 15khz na wyjściu, ponad to cd32 ma swoje wyjście svideo.
Na biurku stoi u mnie zwykły 17 calowy dell vga... i teraz tak....
Wyjście vga z sx32 pro
mam podpięte do Switcha vga
Natomiast wyjście svideo Amigi wędruje na wejście konwertera który przerabia nam 15khz na 31khz. Z konwertera wyjście vga leci na switch vga.
W ten oto prosty sposób na przełączniku nr 1 mamy workbench w trybie Multiscan 31khz a w razie przełącznie się jakiegoś programu na palowe 15khz, jednym pstryknięciem przełączamy się na vga2 i mamy przekonwertowany pal na vga.
Ja akurat jestem w tej szczęśliwej sytuacji że ami ma wyjście svideo i przekonwertowany obraz jest dobrej jakości.
Inne amigi, chyba poza cdtv, nie mają svideo tylko ten nieszczęsny composite który po przejściu przez podany wyżej konwerter wygląda bardzo słabo.....
Poprawcie mnie teraz jeśli się mylę ( może ktoś we własnym zakresie mógłby to sprawdzić)........
Pod wyście RGB Amigi podpinamy przejściówkę vga :
RGB na VGA
Z tego co pamiętam ( a mogę nie pamiętać

wyjście RGB Amigi wyświetlało zarówno zwykły pal 15khz jak i DBPAL 29khz oraz Multiscan 31khz)
Idąc dalej do wyjścia vga dopinamy rozdzielacz vga np taki :
Rozdzielacz VGA
Jedno vga prowadzimy analogicznie do mojego rozwiązania do switcha vga i mamy obraz workbencha w mutiscan na monitorze vga ( DBPAL odpada bo ma 29khz)
a drugie vga do konwertera który też ma wejście vga i wyjście vga z konwertera na switcha i mamy 15khz na monitorze.
Wybaczcie jęsli trochę zamotałem z opisem ale piszę z doskoku w pracy

W ten sposób nie musimy się gimnastykować z szukaniem Bóg wie jakich monitorów za niewiadomo jakie pieniądze.
Pozdrowienia dla poszukiwaczy rozwiązań z wyświetlaniem obrazu na monitorach VGA
Ps:
Tak wyglada ze switcha Multiscan:
A tam z konwertera pal na vga
Ostatnia aktualizacja: 14.03.2017 09:57:36 przez mikecios