kategoria: A600
[#31] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@charliefrown, post #29

Fast 130 chyba 1 mb 60-70? też tam można spytać, cf,hd etc 50 czyli 270 +/-. Do tego sieciówka na pcmcia. I co fast jest dysk jest chip jest, whdload działa, net do wymiany jest, "grać nie przestawać" A i jeszcze kickstart, czyli 320 cena zbliża się ku cenie turbo. Ale do turbo jeszcze trochę brakuje.

Gotek jest dobry, gdy na nim ma się skończyć rozbudowę. Lub do Amigi 500, bo ta nie posiada IDE. Lub też gdy ma się już rozbudowaną Amige. Do 600 na początku najlepiej 1mb chip i dysk, trochę poprzestawiać ikonek, później może będzie pre-order na fast, i wtedy System powinien być już w miarę opanowany, a fast da nowe możliwości.
[#32] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@yogus82, post #14

czyli joy od pc bedzie dzialal jak kupie tego ryska?

Tu możesz przeczytać, a tu kupić. Decyzja należy do Ciebie.

Ostatnia aktualizacja: 22.06.2015 22:32:57 przez spidi
[#33] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@QkiZ, post #30

Oczywiście lepiej zrobisz jeżeli kupisz kartę ACA630 a nie 620 :)
[#34] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@Vato, post #33

Nie ma to jak "wujek dobra rada"..motyla noga
[#35] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@Cadderlik, post #34

Jo ino godom jak jest :D
630 bydzie lepszejszo i tela co żech chcioł peedzieć...
I jest to prowda, i nima bata na ta prowda :)
[#36] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@dez3, post #2

turbo, turbo, aca, ram pod klapkę, ram na procesor............
stop!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
na początek dyskietki
jak nie masz to polecam gotek z softem hxc, to wystarczy do 90% gier i demek
jak to będzie mało to wtedy warto pomyśleć o turbo (osobiście nie polecam ACA620)
[#37] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@dez3, post #36

Nie!!!!!!!!!!!!!!!
Dyskietki, gry - demka , Gotek/hxc
Nie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

System, przestawianie ikonek, edycja S-S. Dopiero później gierki, dema i psucie oczu:)

Bo przecież cena Gotka równa się cenie Fast-u, a co daje większe możliwości...Fast.

Na WinUAE za "darmo", można emulować FDD.

Ostatnia aktualizacja: 22.06.2015 23:15:51 przez amizet
[#38] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@dez3, post #36

oczywiście że gotek u Ponga wystarczy kupić... masa gier, masa dem - do emerytury nie starczy czasu na obczajenie wszystkiego....
[#39] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@dez3, post #36

no ale nasz kolega jak w temacie pyta co dalej.

A można wiedzieć czemu nie polecasz ACA620?

Nie napotkałem wielu negatywnych opinii no może poza ceną. A z konkretów to chyba jedynie dostępne to jest od ręki. Bo o faście to można sobie pomarzyć - tak jest dostępny wszędzie

Jest jeszcze ta Furia ale o tym to się nikt nie wypowiada - czy ta jakiś mocno niekompatybilny i problemowy sprzęt?
[#40] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@amizet, post #37

srutututu
nie słuchaj ich
graj, oglądaj demka, nie babraj się w SS czy sprzęcie
[#41] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@Cadderlik, post #39

ponieważ najlepsze turbo z jakim miałem do czynienia w A600 to Furia EC020 i Ninentails
ACA to tylko 630
jak widzę jak ludzie zakładają radiatory na laminat ACA620 żeby schłodzić kartę to niedobrze mi się robi....
[#42] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@Vato, post #35

Synek, to kup aca 630 ponizej 1000 zl, chyba Ci sie pomieszało z aca 1233
[#43] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@QUAD, post #42

Ale ja nie napisałem, że kupisz ją tanio :)
Kolega kupił Amigę 600 i chce rozbudować i każde info jest dla niego ważne.
Myślę, że ma dostęp do gogle. Może doradź mu co lepiej kupić po prostu.

ACA 1232 jest dużo tańsza to fakt :) i pewnie też zupełnie wystarczająca dla wszystkich zastosowań w Amidze 600.

Ostatnia aktualizacja: 23.06.2015 12:46:46 przez Vato
[#44] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@Vato, post #43

Chodzi o to że w sklepie sobie nie kupi ACA630 bo od pięciu lat nima :) z wypowiedzi kolegi wynika że chce to kupić a nie polować nie wiadomo jak długo aż ktoś zechce sprzedać swoją ace630
Jeżeli kolega ma ciśnienie na zakup to ACA620 dostępnej od ręki, ja osobiście jednak wybrał bym furię :) (tylko jej jeszcze nie ma w retroami na magazynie, trzeba zagadać do ITU kiedy będą)

Ostatnia aktualizacja: 23.06.2015 12:51:16 przez QUAD
[#45] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@Cadderlik, post #39

A można wiedzieć czemu nie polecasz ACA620?

Ludzie przede wszystkim są zawiedzeni procesorem taktowanym 16MHz (choć to nie problem dla ludzi chcący sobie tylko pograć i korzystać wygodnie z whdload, 68EC020 na 16MHz jest szybszy niż 68000 na 28MHz) i przegrzewaniem się karty, trzeba dokładać radiatory i wentylatory. Jens chyba testuje swoje karty na otwartej Amidze w klimatyzowanym pomieszczeniu, inaczej nie mogę sobie wyobrazić dlaczego problemy z przegrzewaniem występują dopiero u użytkowników.

Ostatnia aktualizacja: 23.06.2015 16:03:43 przez sanjyuubi
[#46] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@Vato, post #43

ACA630 już dawno nie ma w sprzedaży, a szansa jej upolowania jest równa szansie upolowania innego starszego akceleratora do A600, wszyscy ją trzymają w domu, bo nic lepszego nie ma dostępnego.

ACA1232 to akcelerator do A1200.
[#47] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@sanjyuubi, post #46

Czyli najlepiej poczekać na Furie :)
[#48] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@Vato, post #47

Co prawda furia nie oferuje ram-dysku, ale za to masz 68EC020 na 28MHz i możliwość zamontowania FPU jeśli chcesz korzystać z oprogramowania z niego korzystającego. Dodatkowo jak masz A600 z starym Gayle 01, to możesz uruchomić opcję szybszego dysku i osiągnąć transfer do 4MB/s z nowszym scsi.device na dobrej karcie CF lub dysku.

Byli tacy co podkręcali ACA620 do 25MHz.

Ja osobiście podkręcałem ten 16MHz procesor do 28MHz (nie na ACA) i też dalej działał.

Ostatnia aktualizacja: 23.06.2015 16:44:08 przez sanjyuubi
[#49] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@Vato, post #33

Oczywiście lepiej zrobisz jeżeli kupisz kartę ACA630 a nie 620 :)

Jak znajdzie. Po drugie trzeba się zastanowić do czego ma być na Amiga. Bo jeśli do grania to ACA620 starczy, ba nawet sam FastRAM starczy. Ale jak to bywa apetyt rośnie w miarę jedzenia, tzn. amigowania. Szczególnie jak się człowiek zacznie bawić systemem :)
Nie napotkałem wielu negatywnych opinii no może poza ceną.

No ale że co, droga
jak widzę jak ludzie zakładają radiatory na laminat ACA620 żeby schłodzić kartę to niedobrze mi się robi....

No i Ja mam założone. Czytałem na różnych forach, że karta lubi się wieszać po kilkugodzinnych sesjach z przegrzania. Prewencyjnie założyłem, bo lubie długo siedzieć przy Amidze.
Synek, to kup aca 630 ponizej 1000 zl, chyba Ci sie pomieszało z aca 1233

Dokładnie. Turbo do A600 są droższe od tych z A1200.
Ludzie przede wszystkim są zawiedzeni procesorem taktowanym 16MHz

Ja nie narzekam. Wiem, że to wersja budżetowa (z resztą na samej karcie to jest napisane) więc nie wymagam zbyt dużo.
Czyli najlepiej poczekać na Furie :)

Dla mnie furia to pomyłka. ̣Żeby skorzystać z PCMCIA to muszę obniżyć FastRAM do 4MB. Czyli jak chce uruchomić neta na Amidze, IBrowse czy ATC to mogę pomażyć przy 4MB. W ACA620 nie mam takiego problemu.
[#50] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@QkiZ, post #49

Ja mam założone.

Od kiedy to radiatory zakłada się na laminat?

Żeby skorzystać z PCMCIA to muszę obniżyć FastRAM do 4MB. Czyli jak chce uruchomić neta na Amidze, IBrowse czy ATC to mogę pomażyć przy 4MB. W ACA620 nie mam takiego problemu.

Nie musisz, ten problem występuje tylko na ks3.1, więc wystarczy użyć ks3.0, była jakaś łatka na to lecz nie pamiętam jak się nazywała.

Dla innych ACA620 to też pomyłka, np. ktoś kiedyś (chyba _arti) miał problem z uruchomieniem emulatora Maca z powodu pofragmentowanej pamięci, w ACA620 największy ciagły blok pamięci to 4MB, w Furii 8MB.
[#51] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@sanjyuubi, post #50

Od kiedy to radiatory zakłada się na laminat?

Bo inaczej się nie da Skoro radiator jest ciepły tzn że działa.
Nie musisz, ten problem występuje tylko na ks3.1, więc wystarczy użyć ks3.0, była jakaś łatka na to lecz nie pamiętam jak się nazywała.

Jak już pisałem ACA620 pod 3.1 nie ma z tym problemu.
w ACA620 największy ciagły blok pamięci to 4MB, w Furii 8MB.

Stąd problem z PCMCIA. To ja już wole fragmentację pamięci.
[#52] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@sanjyuubi, post #50

problem występuje tylko na ks3.1, więc wystarczy użyć ks3.0

Ale to nie jest "problem", wbrew powszechnej opinii ;). Po prostu Kick 3.1 jest mądrzejszy i wyłącza PCMCIA przy konflikcie.

To, że na Kicku 3.0 da się użyć (na pierwszy rzut oka) 8MB Fastu i PCMCIA jednocześnie, to nie znaczy że problem znika. Po prostu objawi się w najmniej oczekiwanym przez użytkownika momencie. Poprzez guru...
[#53] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@sanjyuubi, post #50

Zeby zobaczyc roznice i przewage Furia EC020 i Ninentails nad ACA620 to trzeba sie "pobawic " troche tymi kartami turbo Panie Qkiz.

Jens chyba po pijaku projektowal ACA620......to jest jedyna karta ACA ktorej nie polece nikomu.
[#54] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@dez3, post #53

Testowałem pożyczona furie i jest na maxa wygodna i sprawna. caly dzien odpalalem demka i amiga nie dostala goraczki. System smiga sprawnie. A co do pcmicia to tylko kombinacja klawiszy i juz mam dostepne zlacze. Nie wyobrazam sobie radiatora aktywnego w mojej amidze..a fuuu
[#55] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@QkiZ, post #49

Furia też jest w wersji budżetowej - S628, można zobaczyć w galerii @micromars
[#56] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@dez3, post #55

A nie lepiej olać te karty i jednak w Vampire V2 zainwestować te 400-500 PLN jak już?
Majsta już się zaczyna powoli HDMI bawić:
http://www.majsta.com/modules.php?name=News&file=article&sid=102
[#57] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@lysyzastary, post #56

Też tak można a można mieć też te wszystkie karty.
[#58] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@dez3, post #57

No można jak najbardziej, ale Twórca wątku raczej wszystkich nie potrzebuje A w sumie, on już to wszystko pewnie przestał dawno czytać szeroki uśmiech
[#59] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@QkiZ, post #51

Skoro radiator jest ciepły tzn że działa.

Genialne, włóż sobie zatem kawałek laminatu między procesor i radiator w swoim PC/MACu. Jeżeli radiator zrobi się ciepły to znaczy, że działa.

Jak już pisałem ACA620 pod 3.1 nie ma z tym problemu.

Ale to nie jest żadne rozwiązanie, bo ACA w ten sposób obchodzi tylko blokadę, którą zakłada ks3.1 na PCMCIA, a i tak acatune dodaje te 4 konfiktowe megabajty, więc generalnie i tak wracamy do tej samej sytuacji co w KS3.0, ale mamy dwa bloki po 4MB zamiast jednego 8MB.

Nic nie stoi na przeszkodzie o przygotowanie wersji Furii, która obsługuje zarówno jeden 8MB blok jak i rozwiązanie z ACA620 (to tylko kwestia firmware), sam miałem na początku w 9T tak jak w ACA620, ale mi się nie podobało to rozwiązanie i wywaliłem.

Jens przecież mógł zrobić opcjonalnie możliwość wyboru ciągłego bloku 8MB, ale tego nie zrobił.

Stąd problem z PCMCIA.

Zgłoś się do Commodore.

Ostatnia aktualizacja: 23.06.2015 23:13:37 przez sanjyuubi
[#60] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@strim_, post #52

Ja bym powiedział, że głupszy, bo blokuje dostęp do niekonfliktowych obszarów, z których korzystają inne niż RAM karty PCMCIA, gdzie powinien być blokowany dostęp tylko do obszaru $60000-$9FFFFF. No chyba, że Gayle na to nie pozwala.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem