kategoria: A600
[#91] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@misiek2, post #89

Masz rację, po cholerę ja się wtrącam, skoro Qkiz jest szczęśliwy, to chyba te polskie geny.
[#92] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@misiek2, post #90

Poszło na priv.
[#93] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@yogus82, post #1

Dzieki poczytalem wasze wpisy i jakies wnioski mam:
wymienie kondensatory zmienie rom na .3.1 kupie karte cf i te pady od segi mega drive no i chyba zainwestuje w gotka bo niebardzo rozumiem jak zgrywac w inny sposob pliki na karte cf jezeli ta jest zamknieta w amidze pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje za wszystkie podpowiedzi.
[#94] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@yogus82, post #93

2 karta CF przez przejściówkę pcmcia z boku amigi i kopiujesz pliki do Workbencha :)
[#95] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@Vato, post #94

to jest to wejscie na przeciwnej stronie stacji dyskietek? czyli powoli jedna karta podpieta pod plyte jako dysk hdd a druga karta przez te pcmcia zeby zgrywac adf-y dobrze rozumiem :)
[#96] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@yogus82, post #95

tak :)

nawet nie musisz jakoś tam kopiować strasznie, bo możesz też z niej odpalać :)

Ostatnia aktualizacja: 25.06.2015 18:55:50 przez Vato
[#97] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@Vato, post #96

jeszce mam jedno pytanko czyli majac te dwie karty o ktorych rozmawiamy ten gotek nie jest mi do niczego potrzebny? aha mam jeszcze prosbe moze ktos mi tak lopatologicznie wytlumaczyc te whdload co jest potrzebne itd
[#98] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@yogus82, post #97

Do whdload to musisz wydać trochę pieniędzy na jakieś rozszerzenie, od biedy może być 2MB na PCMCIA, dodatkowy 1MB CHIP (60zł) powinieneś kupić bez dyskusji. Brak pamięci przy niektórych grach whdload może wywołać u Ciebie odruch rzucenia najbliższa rzeczą w TV.

Czyli, tak jak pisano wczesniej:

Obowiązkowo 1MB CHIP, a potem pamięć fast na procesor albo PCMCIA (max 4MB), w innym przypadku skup się na gotku.
[#99] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@sanjyuubi, post #98

czyli bez tej inwestycji z karty cf nic nieodpale?zostaje gotek?
[#100] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@yogus82, post #99

Do whdload potrzebny jest dysk twardy/karta CF, to służy do wygodnego uruchamiania gier dyskietkowych z dysku, które nie mają własnego instalatora, lub nie idzie ich zainstalować w normalny sposób, a do tego akurat potrzeba troszkę pamięci.
[#101] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@yogus82, post #99

Gotek czy nie, bez pamięci fast to i tak słaba Amiga (pamięć fast przyspiesza Amigę).
A jak się już ma przynajmniej ten dodatkowy fast RAM to już lepiej z WHDload się bawić niż tylko gotekiem.
[#102] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@yogus82, post #99

W Twoim wypadku gotek wskazany i od tego bym zaczął.

Jeśli chcesz CF (obok goteka) to dwa kierunki:

1/ CF a na niej goły workbench i instalowane na dysk np. gry, jednakże niewiele z nich ma (typowe) instalki i w zasadzie niewielki użytek z posiadania CF, zresztą 1 MB ramu to w sumie podważa sens instalowania czegokolwiek na CF, ale można mieć np. moduły;

2/ CF a na niej workbench nazwijmy to extra np. biedna wersja wbclassic, ale wymaga to co najmniej dodatkowego ramu, a więc kroją się większe wydatki (nazwijmy iż większe niż typowe kieszonkowe), ale pozwala skorzystać z whdload. Zamiast roszerzenia ramu można zamontować karte turbo z dodatkowym ramem, ale to już kilka stówek.

Należy pamiętać, że rom 3.1 w przypadku kierunku 1 to ... śladowa korzyść, nawet trudno mi sobie wyobrazić jakąkolwiek zaletę. Sporo starych gier nie chodziło mi na kicku 2.0, więc na 3.0 czy 3.1 tez nie powinno śmigać np. International Karate Plus. Jeśli wstawiać rom to dostępne są w sprzedaży kości, które posiadają romy 1.3, 2., 3.1 i cos jeszcze. Jest możliwość ich przełączania.

Ja po pewnych przemyśleniach sprzedałem A600 i kupiłem A1200. Musiałem kupić ram, bo wk... mnie golas (nic nie działa) później wymieniłem na turbo i nie żałuję. A600 kusi rozbudową, ale tak szczerze mówiąc wiele opcji nie ma, jak są to drogie i nieefektywne. Ja goteka nie mam, bo korzystam z whdload (A1200 z ACA 1233 40 mhz).

Kup goteka, pobaw się później zdecydujesz czy chcesz dalej uszczuplać budżet domowy. Pamiętaj, że karty CF to tez wydatek. Może się okazać, że dopiero np. z 3ciej będziesz zadowolony, bo poprzednie nie chca działać. Musisz wiedzieć, że różnie z nimi bywa. Na jednym kompie działa dobrze na innym pozornie (ta sama karta), a na jeszcze kolejnym nie. Napisz skąd jesteś, ktoś z Twoich okolic chetnie się spotka, pomoże i podpowie to i tamto.
[#103] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@Vato, post #101

Ten fast i whdload cię chyba rozleniwiły. Gotek to najtańsza opcja, by zacząć przygodę z grami w miarę wygodny sposób. Po pamięć fast i dysk powinno się sięgać, gdy chce się czegoś więcej, ponieważ trzeba już wydać więcej pieniędzy. Dlatego wraz z gotkiem w pierwszej kolejności trzeba się zaopatrzyć w 1MB CHIP, ponieważ niektóre gry ją wykorzystują, a pamięć fast z kolei nie przyśpiesza procesora 68000 na 7MHz tak bardzo, aby dało to rade jakoś specjalnie odczuć w większości gier.
[#104] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@sanjyuubi, post #103

dobra koledzy moze tak amige 600 kupilem z sentymetu wiem 1200 aga itd ale 600 to amisia ktora mialem gdzies ok 95-97 zastapil ja psx teraz mam to co chcialem obok ps4 lezy dumnie moja amisia zona powoiedziala ze jestem chory na tym punkcie i pozwolila mi zainwestowac max 1000zl rozlozone na 3mc czy za te pieniadze ja zmodernizuje do stanu uzywalnosci czyli kondzie rom 3.1 myszka ,karta cf i teraz dalej .konkretnie te fasty itd bo jak wiecej kasy to trza ukrywac przed zona :)
[#105] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@yogus82, post #99

Widzisz. Koledzy polecają ci zacząć od podstaw:

1. Kupisz Goteka, nagrasz ADFy na pendrive i się pobawisz.
2. Po czasie dolutujesz 1mb
3. Kupisz dysk (kartę), fastRAM, przejściówkę pcmcia, zainstalujesz WB i WHDload i olejesz Goteka.
4. Kupisz turbo do A600 albo zamienisz ją na A1200 :) (chociaż ja polecam mieć obie)

Może mają rację :) Ja nigdy nie miałem Goteka.
Moja A600 ma 2mb chipu 8mb fastu (170zł), normalny 2,5 calowy dysk twardy i do WHDload 4gb gier na nim.
Z kolei w Amidze 1200 poza dyskiem twardym jest Blizzard 30tka z 32megami i wymiata :)
I tego też Tobie życzę !!!
[#106] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@Vato, post #105

dziekuje jak zrobie a600 na wyjsciowo to zainwestuje w tysiacdwusetke :)
[#107] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@misiek2, post #102

ja jestem z poznania super by bylo zeby ktos z poznania mial chec sie spotkac i pomoc w zakupie itd
[#108] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@sanjyuubi, post #88

Tu jest artykuł który przeczytałem zanim cokolwiek nalepiałem na kartę. Nie chcąc marnować czasu na popełnianie popełnionych błędów nalepiłem radiator na kartę.
http://www.ppa.pl/sprzet/aca-620.html
Szkoda tylko że nie zmierzyłem temperatury przez nalepieniem radiatora, ale jak powiedziałem: jak będę rozbierał Amigę to przy okazji zmierzę temperaturę z i bez radiatora.

przez sieć, przez cfkę, nullmodem. jak będziesz miał goteka to i przez obrazy dyskietek. albo hardkorowo na dyskietkach
jeszce mam jedno pytanko czyli majac te dwie karty o ktorych rozmawiamy ten gotek nie jest mi do niczego potrzebny? aha mam jeszcze prosbe moze ktos mi tak lopatologicznie wytlumaczyc te whdload co jest potrzebne itd

Zależy co chcesz robić. Jeżeli chcesz kopiować pliki z pc na Amigę to cf na pcmcia jest spoko rozwiązaniem. Jeżeli chcesz tylko uruchamiać gry z Goteka, to kartę cf na pcmcia możesz sobie darować.
CF przez PCMCIA przydaje się przy przenoszeniu gier WHDLoad na dysk twardy, ale do tego musisz mieć Fast.

Ostatnia aktualizacja: 25.06.2015 21:47:36 przez QkiZ
[#109] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@QkiZ, post #108

tak chce zrobic poniewaz koledzy pisali zeprzez goteka sa problemy z zapisem save a chce grac w gry typu swos ,settlers dune2 cannon fodder itd a one wymagaja zapisups:ten fast to jest ten 1mb pod klapke?czy cos extra?
[#110] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@yogus82, post #109

tak chce zrobic poniewaz koledzy pisali zeprzez goteka sa problemy z zapisem save a chce grac w gry typu swos ,settlers dune2 cannon fodder itd a one wymagaja zapisups:ten fast to jest ten 1mb pod klapke?czy cos extra?

Jeżeli chodzi o save na wirtualne dyskietki to polecam HxC, pozbawione jest takich atrakcji. Jest nieco droższe, ale dostajesz wyświetlacz i przyciski do kontroli jaki obraz dyskietki jest aktualnie włożony do wirtualnego napędu. Minus tego rozwiązania jest taki, że trzeba wcześniej skonwertować pliki ADF do HFE (format emulatora). Konwersję robić specjalnym programem, który może zrobić konwersję całego drzewa katalogów z ADFami. Także jest to wygodne.
Pod klapkę wkładasz tylko rozszerzenie pamięci Chip. Też przydatne. Pamięć Fast można rozszerzyć nakładając kartę turbo na procesor. Są też karty z samym fastem, również nakładane na procek. No i na sam koniec jest jeszcze karta s-ram, Sakura, wykonana przez naszych forumowych kolegów. Tą podłącza się przez PCMCIA, bez rozbierania dostajesz 4MB Fastu.
[#111] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@yogus82, post #109

W zasadzie to zdublowałem to co napisał Qkiz, nie wiem jak ja wcześniej przeoczyłem jego wypowiedź...

Ostatnia aktualizacja: 25.06.2015 23:44:28 przez lysyzastary
[#112] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@yogus82, post #109

1mb albo pod klapkę albo "piggy mod" (jakoś tak się to nazywa chyba)
lutowany ram na ram na płycie :) wszystko jedno co wybierzesz.
Co do saveów :) WHDload działa dobrze w tej kwestii :D
...a z Gotekiem... no cóż... nadal uważam, że lepszy RAM i HDD
niż nowe pseudo rozwiązania. Już bym wolał oryginalną stację uruchomić, naprawić, kupić i na dyskietkach grać niż emulatorem :P bueee!
[#113] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@Vato, post #112

A co powiecie o Furii? Była ta karta dostępna pare dni na Retro Ami.Czy zakup nie bedzie przeszkadzal w zamontowaniu potem scandoublera?

Ostatnia aktualizacja: 26.06.2015 10:31:51 przez Stoopi
[#114] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@Stoopi, post #113

Najpierw to musi być dostępna...
[#115] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@Cadderlik, post #114

Liczę że ktoś już zakupił kartę z tego forum.
[#116] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@yogus82, post #109

no przecież da się savewować w Goteku, nawet w Cannon Fodder, tylko trzeba zrobić "customową" dyskietkę do zapisu.

Pytanie, po jakiego wuja chcesz uruchamiać z Goteka Settlersów czy Dune2, skoro te gry mają swoje systemowe installery hd? ;) Kilka postów wyżej dałem linka do gier z własnymi installerami. Ludzie kupują dodatkowe akceleratory za 1000 zł, rejestrują WhdLoad za 30 euro po to, by wrzucić następnie na dysk slave Settlersów, Monkey Island czy Indianę Jonesa. Klasyczny overkill.

Tak czy inaczej przyda się dodatkowy 1 MB CHIP do uruchamiania gier zarówno z Goteka lub systemu. Z własnego doświadczenia - odkąd podłączyłem Goteka do A600 nie chce mi się już wyciągać na biurko A1200 z Blizzardem IV i bawić się w przenoszenie, rozpakowywanie tzw. slavewów do Whdload.
1
[#117] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@Vato, post #112

niż nowe pseudo rozwiązania. Już bym wolał oryginalną stację uruchomić, naprawić, kupić i na dyskietkach grać niż emulatorem :P bueee!

jak miałem tylko stacje dyskietek to narzekałem na nią. Jak sprawiłem sobie HxC to gdy odkładałem stację na półkę to trochę mi się jej szkoda zrobiło i tych dyskietek. Ale szybko minęło i teraz nie chce wracać do stacji.
Pytanie, po jakiego wuja chcesz uruchamiać z Goteka Settlersów czy Dune2, skoro te gry mają swoje systemowe installery hd? ;) Kilka postów wyżej dałem linka do gier z własnymi installerami. Ludzie kupują dodatkowe akceleratory za 1000 zł, rejestrują WhdLoad za 30 euro po to, by wrzucić następnie na dysk slave Settlersów, Monkey Island czy Indianę Jonesa. Klasyczny overkill.

szeroki uśmiech
[#118] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@QkiZ, post #117

Bo trzeba mieć taką, na którą się nie narzeka ;)

Wiadomo, że Gotek jest fajny... ale nie jest koszerny :)
[#119] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@Vato, post #118

Nie, w sumie to bardziej narzekałem na te nowe dyskietki co padały jak muchy. Bez porównania do starych noname. Te mam do tej pory i działają.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem