kategoria: A600
[#61] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@lysyzastary, post #58

Tak już jest na tym forum, pytasz o kabel rgb-scart a proponują Ci zakup scandoublera, chcesz pograć w Dyna Blaster a proponują zakup PPC..........................................

kupcie sobie >>>>>>>>>>>>SPECTRUM<<<<<<<<<<<<<<
[#62] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@dez3, post #61

Też polecam to rozwiązanie szeroki uśmiech, chyba na nic nie wychodzi tyle nowych gierek co na tą maszynkę.
[#63] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@sanjyuubi, post #60

Problem w tym, że to trudne do wykrycia jest (bez sterownika) z jakich obszarów karta korzysta. Np. niektóre karty sieciowe mają bufory w obszarze common memory ($60000-$9FFFFF). Oczywiście takie bufory nie są duże. Ale kickstart nie może o tym wiedzieć gdzie dokładnie one są, więc z założenia zablokuje dostęp jeśli tylko potencjalnie konflikt mógłby wystąpić...
[#64] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@dez3, post #61

Dez wyjąłeś mi to z ust..
[#65] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@pabloz, post #64

lepszy spectrum z ust niż AMIGA z niemieckiego śmietnika nma allegro i że niby działa albo tylko u sprzedajacego działało..... taki chłyt marketingowy, rarytas czy jakoś tak
[#66] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@dez3, post #65

offtop mode on
Biorąc pod uwage, że żeby pograć w nowe gierki obejrzeć nowe dema to przydałoby sie zx spektrum w wersji 128K najlepiej jeszcze w wersji 3+ gdzie dochodzą jaja z dyskietkami, elektroniką, podłączeniem do tv.. No i cena nie jest dużo niższa od a600 z kartą turbo XD
offtop mode off
[#67] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@sunater, post #66

Ej no troszkę przesadzasz speca +3 z divide masz za 450-500 PLN jak dobrze poszukasz i wtedy nie masz żadnych jaj z dyskietkami, bo ich nie używasz. Podłączenie do TV - kupujesz kabel od Duddiego za 70 PLN, na płytę specca lutujesz 1 rezystor i masz obraz lepszy niż z amigi na nowoczesnym TV. A jak będzie mało to sprzedajesz +3 kupujesz tańszego +2 szarego, wkładasz tam Profi od Zaxona i masz na blacie ruskiego klona z demkami urywającymi dupsko szeroki uśmiech
A co do samych gierek, to polecam:
http://speccy.pl/forum/index.php/board,3.0.html

Ostatnia aktualizacja: 23.06.2015 23:39:00 przez lysyzastary
[#68] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@lysyzastary, post #67

500 zł ? serio ? Nie widziałem poniżej 800 (nie mówię złośliwie - szukałem dla siebie i nie znalazłem -może źle szukałem). jeśli tak to zwracam honor :) Ale TROCHE odbiegliśmy od tematu XD Rozumie jednak co dez3 miał na myśli - przychodzi nowy user a jż go zalewają propozycjami kupienia turbo którego na dzieńdobry nie wykorzysta - a jeszcze się zawiedzie...
[#69] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@sunater, post #68

właśnie, niech nacieszy się podstawowym konfigiem a potem niech rośnie apetyt a co?!
[#70] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@sunater, post #68

Kurczę rzeczywiście mi się poplątało trochę z +2 szarym, którego z ang e-baya wyciągnąłem za ok 250 PLN z przesyłką i do tego kabel z Niemiec za jakieś 60 PLN i zasilacz z polskiego allegro za ok 45. +3 w zajebistym stanie z zasilaczem i paczką nowych dyskietek kosztował mnie chyba ok 120 funtów.
[#71] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@strim_, post #63

Generalnie nie jest to żaden problem pod warunkiem, że sterownik zwróci błąd jeśli wykryje pamięć pod adresem PCMCIA, a w kartach które mają pamięć w obszarze PCMCIA i tak nie jest wykonywany cykl do płyty głównej przy dostępie do tej pamięci ($600000-$9FFFFF), a do pamięci atrybutów i reszty już jest, więc jest to tylko kwestia, czy sterownik został mądrze napisany.

niektóre karty sieciowe mają bufory w obszarze common memory ($60000-$9FFFFF).

No widzisz, a Cookies zachwala swoją ACA bo akurat trafiła mu się karta, która takich buforów pewnie nie ma (albo nie zdarzyło mu się jeszcze wejść z nimi w konflikt, bo lezą na końcu przestrzeni), ale gdyby jednak taką miał, to już by inaczej śpiewał.

Było parę osób, które musiały przestawiać swoje karty na 4MB, bo na 8MB łapali guru na swojej sieciówce.

Ostatnia aktualizacja: 24.06.2015 07:29:02 przez sanjyuubi
[#72] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@Vato, post #10

Ej, joye Matt są OK. I na pewno nie sa chińskie, made in Poland :) mam scorpiona i 2 sztuki tych standardowych na okraglej podstawce i sa nie do rozwalenia. Przyznaje tylko ze pad cd32 jest niewygodny.
[#73] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@twardy, post #72

Jeśli mówisz o tych kolorowych z allegro za 49zł to jesteś chyba jedyny z pozytywną opinią o nich :)
[#74] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@Vato, post #73

Miałem matta jeszcze tego starego czarnego i nie grało się zbyt wygodnie.
[#75] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@mikser, post #74

Jak dla mnie nie ma nic lepszego od pada od segi mega drive

Bo dobrego joysticka to szkoda roboczo na co dzień - lepiej zostawić na specjalne okazje:))
[#76] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@dez3, post #53

Jens chyba po pijaku projektowal ACA620......to jest jedyna karta ACA ktorej nie polece nikomu.

To mu dobrze wyszło bo na 3.1 przy maxmem mam dalej dostęp do PCMCIA.
Genialne, włóż sobie zatem kawałek laminatu między procesor i radiator w swoim PC/MACu. Jeżeli radiator zrobi się ciepły to znaczy, że działa.

Skoro jest ciepły to znaczy że odprowadza ciepło.

Ale to nie jest żadne rozwiązanie, bo ACA w ten sposób obchodzi tylko blokadę, którą zakłada ks3.1 na PCMCIA, a i tak acatune dodaje te 4 konfiktowe megabajty, więc generalnie i tak wracamy do tej samej sytuacji co w KS3.0, ale mamy dwa bloki po 4MB zamiast jednego 8MB.

Nie, bo jakby tak było to
To, że na Kicku 3.0 da się użyć (na pierwszy rzut oka) 8MB Fastu i PCMCIA jednocześnie, to nie znaczy że problem znika. Po prostu objawi się w najmniej oczekiwanym przez użytkownika momencie. Poprzez guru...

a się nie zawiesza i mogę spokojnie korzystać z PCMCIA
Zgłoś się do Commodore.

nie muszę bo dla mnie to nie problem.
[#77] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@QkiZ, post #76

Skoro jest ciepły to znaczy że odprowadza ciepło.

To znaczy tylko tyle, że nagrzewa się od laminatu i nic więcej, to tak jakbyś miał schłodzić wnętrze domu dmuchając zimnym powietrzem na ścianę od zewnątrz.

No i skąd wiesz, że działa, sprawdzałeś jaką temperaturę ma procesor, że tak mówisz?
czy tylko wierzysz w miejskie legendy?

ACA620 ma otwór nad procesorem w który powinna być wklejona blaszka z pastą (od biedy moneta) lub jakiś termopad zanim naklei się radiator, który powinien mieć styk z procesorem, biorąc pod uwagę Twoje zaparcie, że "działa", znaczy, że nic tam takiego nie masz, a przynajmniej byś napisał, że radiator chłodzi procesor, a nie laminat. Jeżeli jest tam coś włożone, to wycofuję wszystko co powiedziałem i zwracam honor, jeżeli nie ma to znaczy, tylko, że bezmyślnie nakleiłeś radiator bo widziałeś na zdjęciu.

Nie, bo jakby tak było to

To, że na Kicku 3.0 da się użyć (na pierwszy rzut oka) 8MB Fastu i PCMCIA jednocześnie, to nie znaczy że problem znika. Po prostu objawi się w najmniej oczekiwanym przez użytkownika momencie. Poprzez guru...

a się nie zawiesza i mogę spokojnie korzystać z PCMCIA

To znaczy tylko tyle, że nie rozumiesz o czym czytasz, albo masz za małą wiedzę, żeby to ogarnąć, patent Jensa tylko zapobiega zablokowaniu PCMCIA przez system w KS3.1, nie eliminuje konfliktu, bo po wydaniu polecenia maxmem dodajesz te 4MB, które kolidują (wystarczy spojrzeć w sysinfo lub showconfig, żeby zobaczyć adresy). To, że akurat masz kartę, która nie ma buforów w tej przestrzeni (do PCMCIA są przypisane ze 3 przestrzenie, a tylko jedna koliduje), nie znaczy, że inni taką mają, więc twoje szczęście jest tylko pozorne lub okolicznościowe i w żadnym wypadku nie powinno służyć jako podstawa do polecania tej karty.

Ostatnia aktualizacja: 24.06.2015 15:44:05 przez sanjyuubi
[#78] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@sanjyuubi, post #77

To znaczy tylko tyle, że nagrzewa się od laminatu i nic więcej, to tak jakbyś miał schłodzić wnętrze domu dmuchając zimnym powietrzem na ścianę od zewnątrz.

LOL A laminat sam produkuje ciepło

Laminat nie izoluje jak ściana.

To znaczy tylko tyle, że nie rozumiesz o czym czytasz, albo masz za małą wiedzę, żeby to ogarnąć, patent Jensa tylko zapobiega zablokowaniu PCMCIA przez system w KS3.1, nie eliminuje konfliktu, bo po wydaniu polecenia maxmem dodajesz te 4MB, które kolidują. To, że akurat masz kartę, która nie ma buforów w tej przestrzeni (do PCMCIA są przypisane ze 3 przestrzenie, a tylko jedna koliduje), nie znaczy, że inni taką mają, więc twoje szczęście jest tylko pozorne lub okolicznościowe.

Jedynym problemem są karty S-RAM podłączane przez PCMCIA (takiej nie mam). Wg instrukcji:
Kompatybilność z PCMCIA
Port PCMCIA może być używany jednocześnie z kartą ACA620EC. Nie można jedynie używać kart pamięci S-Ram. PCMCIA jest szyną 16-bitową, podczas gdy akcelerator ACA620EC jest 32-bitowy. Karta S-Ram spowalniałaby pracę procesora 68020. Karty sieciowe natomiast, oraz inne urządzenia peryferyjne podłączane przez PCMCIA bez problemu współpracują z ACA620EC i nie spowalniają jej pracy.

Dokument Inside ACA620:
0xa0.0000-0xaf.ffff to 0x60.0000-0x6f.ffff
The upper half of this fastmem area is available with the Maxmem option, and the lower half is normally covered by PCMCIA/Gayle registers.

https://icomp.de/shop-icomp/en/shop/product/aca620.html
5 MBytes of the card memory are always mounted automatically, so the card is PCMCIA-friendly under any condition. The Maxmem option allows to mount another 5.8 MBytes, providing a total amount of 10.8 MBytes of RAM to application software while still maintaining PCMCIA compatibility (IO cards only, PCMCIA memory cards should not be used).

Oprócz karty sieciowej PCMCIA korzystam jeszcze z czytnika kart CF. Zero problemów.
[#79] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@QkiZ, post #78

Zakupiona A600 co dalej?

Tak... kolega zakładający temat już z pewnością wie czego nie robić.
Doskonale mu to ilustrujecie swoją mielonką :D
[#80] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@Vato, post #79

Jeśli jeszcze to czyta to się dowie czy chce wybierać pomiędzy fragmentacją pamięci czy niedziałającym PCMCIA w większej ilości pamięci w dostępnych kartach turbo.
[#81] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@QkiZ, post #78

LOL A laminat sam produkuje ciepło

LOL. A Laminat jest źródłem ciepła?

To zdanie tylko potwierdza teorię, że bezmyślnie nakleiłeś radiator, bo widziałeś tak na zdjęciach. Wszyscy logicznie myślący mają założone termopady lub blaszki, by odprowadzać ciepło z procesora, zwłaszcza, że jest to możliwe, tylko Ty jeden postanowiłeś wyłamać się z kanonu i nie masz.

Laminat nie jest zrobiony z metalu i nie jest dobrym przewodnikiem, widać to doskonale po ilości czasu jaki trzeba przeznaczyć na nagrzanie laminatu od spodu hot-airem, aby wylutować układ, czas ten jest nieporównywalnie krótszy, gdy grzeje się bezpośrednio układ.

Przewodność cieplna:
laminat: 0,4 W/m*K
stal: 58 W/m*K
aluminium 200 W/m*K
miedź: 300 W/m*K
styropian: 0,036 W/m*K
woda: 0,58 W/m*K

Laminat przewodzi ciepło aż 10 razy lepiej niż styropian i aż ponad 200 razy gorzej niż aluminium. Ciekawostką jest słaba przewodność wody, jednak woda jest zawsze w ruchu jeśli używamy jej do chłodzenia i generalnie używamy specjalnych płynów zamiast niej.

A Ty nie dość, że nic nie poprawiłeś, to jeszcze pogorszyłeś, bo jak był odsłonięty otwór, to ciepłe powietrze uciekało do góry, a tak stworzyłeś poduszkę powietrzną, a powietrze jest dobrym izolatorem.

while still maintaining PCMCIA compatibility (IO cards only, PCMCIA memory cards should not be used).

Jeżeli "IO cards" będą też korzystać z tej przestrzeni, w której jest pamięć to konflikt będzie. Problem w tym, że nie wiadomo, które karty z niej korzystają, a które nie.

Ostatnia aktualizacja: 24.06.2015 16:50:06 przez sanjyuubi
[#82] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@sanjyuubi, post #81

Laminat przewodzi ciepło aż 10 razy lepiej niż styropian i aż ponad 200 razy gorzej niż aluminium

Poprawka, 400 razy gorzej niż aluminium i 600 razy gorzej niż miedź.

hmmm..... czy aby na pewno?

beton: 0,8 - 1,28 W/m*K
żelbeton: 1,7 W/m*K

Ostatnia aktualizacja: 24.06.2015 16:58:12 przez sanjyuubi
[#83] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@sanjyuubi, post #82

Jak już tak dokładnie chcecie liczyć to weźcie jeszcze pod uwagę pole powierzchni, porównajcie ze zwiększonym polem powierzchni za pomocą blaszek radiatora.
Sprawdźcie dodatkowo chropowatość, fakturę, cyrkulację powietrza.

Ostatnia aktualizacja: 24.06.2015 17:23:03 przez Vato
[#84] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@Vato, post #83

Gdzie tu widzisz obliczenia kolego, chyba że wiedza podstawowa i logiczne myślenie to dla Ciebie wyższa szkoła nauki, a kolega mnie wyśmiał, ze laminat nie izoluje tak jak ściana, gdzie jak się okazuje beton ma dwa razy lepszą przewodność cieplną niż laminat.

Ostatnia aktualizacja: 24.06.2015 17:46:06 przez sanjyuubi
[#85] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@sanjyuubi, post #84

Może źle się wyraziłem "chcecie liczyć", chodziło mi o to, że porównujecie przewodność cieplną materiałów a nie bierzecie pod uwagę innych ważnych czynników takich jak na przykład qfa mać powierzchnia LOL. Jak dasz radiator na bakelit to jeśli ten radiator będzie miał powierzchnię np. 3x większą od tego co jest bezpośrednio pod nim a dookoła radiatora istnieje cyrkulacja powietrza to coś tam temperatury pewnie odprowadzi. Tylko qfa co z tego skoro 100 razy lepiej odprowadzać temp. bezpośrednio ze scalaka czy tam procka. I tyle w temacie.

Ostatnia aktualizacja: 24.06.2015 18:13:46 przez Vato
[#86] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@Vato, post #85

No właśnie kolega Qkiz przykleił radiator na laminat i nie dał niczego pomiędzy procesor i radiator by odprowadzać ciepło bezpośrednio z procesora (tak wynika z jego wypowiedzi) i ma banana od ucha do ucha, że radiator się robi ciepły (martwiłbym się, gdyby robił się zimny). Jak mu wyjaśniłem, że to jest tak jakby chłodzić mieszkanie poprzez dmuchanie z zewnątrz na mury zimnym powietrzem, to mnie wyśmiał, że laminat nie izoluje tak jak ściana, to dostał listę przewodności cieplnych z których wynika, że laminat izoluje lepiej niż ściana.

Tylko qfa co z tego skoro 100 razy lepiej odprowadzać temp. bezpośrednio ze scalaka czy tam procka. I tyle w temacie.

I o to się rozchodzi, tylko, że nie 100 razy, a 400 (Al) lub 600 (Cu).

A wracając do tematu wątku to w pierwszej kolejności, trzeba kupić dodatkowy 1MB CHIP i kartę lub dysk, a potem ewentualnie rozmyślać nad dalszą rozbudową, czyli sam fast lub Furia albo ACA620.

Ostatnia aktualizacja: 24.06.2015 18:32:06 przez sanjyuubi
[#87] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@sanjyuubi, post #81

LOL. A Laminat jest źródłem ciepła?

Dla laminatu który jest nagrzany od procka to tak.
To zdanie tylko potwierdza teorię, że bezmyślnie nakleiłeś radiator, bo widziałeś tak na zdjęciach. Wszyscy logicznie myślący mają założone termopady lub blaszki, by odprowadzać ciepło z procesora, zwłaszcza, że jest to możliwe, tylko Ty jeden postanowiłeś wyłamać się z kanonu i nie masz.

Pod radiatorem jest termopad samoprzylepny, ale uważałem że to logiczne. A tu uznałeś że przykleiłem go na... właśnie co?
kolega mnie wyśmiał, ze laminat nie izoluje tak jak ściana, gdzie jak się okazuje beton ma dwa razy lepszą przewodność cieplną niż laminat.

Coś się uczepił tak tej ściany, która ma się nijak do cienkiego laminatu. Przy tych swoich wyliczeniach nie uwzględniłeś grubości ściany.
Aż którego razu jak będę rozbierał Amigę to przy okazji sprawdzę jak chłodzić lepiej: bez radiatora czy z radiatorem.
[#88] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@QkiZ, post #87

Pod radiatorem jest termopad samoprzylepny, ale uważałem że to logiczne. A tu uznałeś że przykleiłem go na... właśnie co?

No właśnie na co go przykleiłeś, na procesor, czy tylko na laminat?
Dla laminatu który jest nagrzany od procka to tak.

A ACA620 się zawiesza od przegrzanego laminatu?

Coś się uczepił tak tej ściany, która ma się nijak do cienkiego laminatu. Przy tych swoich wyliczeniach nie uwzględniłeś grubości ściany.
Aż którego razu jak będę rozbierał Amigę to przy okazji sprawdzę jak chłodzić lepiej: bez radiatora czy z radiatorem.

Ściana to tylko przykład, tak samo jak w domu stosujesz nawiew do środka, czyli bezpośrednio chłodzisz wnętrze, wtedy skuteczność jest ze 100 albo i więcej razy większa. Tak samo tutaj, próbujesz chłodzić procesor przez laminat, który słabo odbiera ciepło z procesora, a powinieneś włożyć coś metalowego między procesor, a radiator i posmarować pastą, radiator będzie miał wtedy temperaturę procesora i na odwrót. Przecież to nie jest takie trudne.

No chyba, że tak masz zrobione, to wtedy całe moje gadanie to majaczenie bez uzasadnienia.

Podałem wcześniej przewodności cieplne materiałów i zwykła stal już przewodzi 100 razy lepiej niż laminat, a miedź 600 razy lepiej.
[#89] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@sanjyuubi, post #88

Ciekawa ta dyskusja ... tymczasem zakrzyczeliście autora wątku i ten chyba nieco przestraszył się licytowania co zrobić ... z jego sprzętem. Może ktoś mu coś usystematyzuje albo dajcie sobie siana z tymi "radami".
[#90] Re: Zakupiona A600 co dalej?

@lysyzastary, post #67

A co proponujesz do 128+? Ostatnio nie jestem w temacie. Oczywiście na priv, bo to nie temat wątku.

Ostatnia aktualizacja: 25.06.2015 13:39:06 przez misiek2
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem