[#650]
Re: Ciekawostki aukcyjne 2016
@selur,
post #649
Jeśli mnie pamięć nie myli to niedawno na giełdzie ppa byla oferta na A4000 z kartonem w komplecie za 4k. Wersja bez kartonu za 2,5k. Jak widać karton może być nawet 3xdroższy:).
Pełne komplety (płyta, obudowa, karton ze styropianami z odpowiadającymi sobie numerami seryjnymi) są już niestety rzadkością. Coraz częściej będzie tak, że płyta ma inny numer, obudowa inny a akcesoria pochodzą z jeszcze innego zestawu. Osobiście nie dałbym za sam karton z kompletem dokumentacji i styropianów więcej niż 100PLN ale skoro ktoś kupuje/licytuje to widocznie czuje taką potrzebę. Jego pieniądze - jego sprawa.
Z drugiej strony ta poprzednia oferta (z kartonem) może nie być taka strasznie zła - zależy od stanu obudowy. Dopiero co wersja "nówka nie śmigana" poszła za 2k co już zakrawa na paranoję. Mnie się udało upolować wersję z bielutką obudową (ale już też nie od oryginalnej płyty), hxc SD i akcesoriami za 700pln i chyba za dużo nie przepłaciłem.
Co do fabryki kartonów to MGR inż Żygadło na swoim kanale youtube coś takiego zmontował :)