kategoria: Sprzęt
[#691] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@amper, post #664

Kosztuje tyle ile ktoś płaci. To może ty wytłumacz czemu rządają 200 złotych za te małe celulozowe skrawki które nazywają banknotami
[#692] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@sebbb, post #691

[#693] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@sebbb, post #691

papierowy karton Amigi kartonem, jak ktoś chce kolekcjonować papier i ma za dużo miejsca w domu to nikt mu nie broni jego spożytkować na pożywkę dla robali żywiących się celulozą, ale dopłacanie kilku stówek za fakt otrzymania kompa w oryginalnym skrawku makulatury zasluguje na krytykę (uwaga - krytyka nie oznacza że ktokoliwek tu komuś zabrania - może sobie nawet ten karton później podpalić).
Niemniej jak się kupuje kompa to nie po to żeby stał na półce w pudle więc jak dla mnie zbędny balast
[#694] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@Creonix, post #693

Dla ciebie moze zbedny balast dla innych komplet kolekcjonerski.
Nie oszukuj sie - nikt dzis nie kupuje Amigi zeby jej uzywac.
Komputer uzytkowy kupujesz w biedronce i wtedy pudelko wyrzucasz ale Amiga to od jakichs 15-20 lat komputer kolekcjonerski a nie uzytkowy. Jako taki oryginalny karton, instrukcje itp podnosza wartosc o ok 30-50% w stosunku do ceny samego komputera.
[#695] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@lekarz_med, post #694

Kupiłem w tym roku, żeby używać. Bez kartonu.
[#696] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@lekarz_med, post #694

nic bardziej mylnego, ludzie kupuja po to by uzywac wlasnie :)
[#697] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@Krashan, post #695

Potwierdzam, sam widziałem jak używał i dawał używać innym
[#698] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@BULI, post #697

Nie tylko używał, ale przede wszystkim "używał sobie" ... w znaczeniu czerpania z tego przyjemności link Tak to z zewnątrz wyglądało szeroki uśmiech
[#699] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@Creonix, post #693

Jaką znowu krytykę? Nie chcesz to nie kupuj, ale nie krytykuj tego że ja czy ktoś inny ma niektóre egz. w pudłach, że nie spalimy ich czy nie oddamy na makulaturę, a za komplet daliśmy więcej niż za gołe sztuki. Akurat nie mam żadnej Amigi w pudle (tylko niektóre inne maszynki), ale jeśli miałbym wybór to wolałbym w pudle mimo iż z pewnością tam by nie stały. Inną kwestią jest to że nie dam 50% wartości komputera za pudełko, czasem nawet więcej ...
[#700] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@juen, post #696

Ja kupuje tylko z pudlami i skladuje je potem,o co zona mi marudzi.Odpalam od swieta,a na codzien uzywam jak mnie najdzie 1000 razy wygodniejszych emulatorow.Az nie chce sie wierzyc,ze ktos sie dziwi i jeszcze krytykuje,ze za box mozna sporo doplacic.Dla mnie pudlo w idealnym stanie to o wiele cenniejszy lup niz komputer w podobnym.Zwyczajnie,ja je zbieram i jest takich okazow o wiele mniej niz komputerow.Kto jak kto ale bywalec PPA nie powinien sie dziwic zadnemu dziwactwu zwiazanemu z retro.Sam jest przeciez calkowitym nerdem dziwakiem
[#701] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@lekarz_med, post #694

"Nie oszukuj sie - nikt dzis nie kupuje Amigi zeby jej uzywac."

w tym zdaniu czegos zabraklo, powinno ono brzmiec tak:

Nie oszukuj sie - nikt z handlarzy dzis nie kupuje Amigi zeby jej uzywac.

o i teraz to zdanie ma sens.
[#702] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@selur, post #701

ale biadolicie szeroki uśmiech

Amiga 1000 do kupienia w niezłym stanie, 290 funtów z wysyłką
[#703] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@lekarz_med, post #694

Jasne sami handlarze i kolekcjonerzy, jeszcze napisz że to forum to w 100% niedzielni kolekcjonerzy którzy przyjaciółki oglądają na półkach w kartonach a od święta je wyjmują i odkurzają.

Komputer uzytkowy kupujesz w biedronce i wtedy pudelko wyrzucasz ale Amiga to od jakichs 15-20 lat komputer kolekcjonerski a nie uzytkowy. Jako taki oryginalny karton, instrukcje itp podnosza wartosc o ok 30-50% w stosunku do ceny samego komputera.

Ja pudła od jakiegokolwiek stuffu czasami wywalam od razu a czasami składam i lądują na jakiś czas w piwnicy ale nigdy nie dałbym za pudełko dodatkowej 30-50% stawki od przeciętnej wartości sprzętu. Gotowych kompów użytkowych nie kupuję, wszystkie były składane - więc nie interesuje mnie co robią inni.
A do rzeczy.

Jako taki oryginalny karton, instrukcje itp podnosza wartosc o ok 30-50% w stosunku do ceny samego komputera.

To nie pudła podnoszą wartość tylko handlarze ją podnoszą. Taka tam różnica.
[#704] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@Creonix, post #703

To nie pudła podnoszą wartość tylko handlarze ją podnoszą. Taka tam różnica.

Nie generalizował bym tak. Zarówno handlarze, kolekcjonerzy jak i użytkownicy - wszyscy są winni, nie wiem w jakich częściach, ale każdy dołożył coś od siebie.

Bo chyba nie powiecie, że to handlarze powystawiali w takich cenach:

http://olx.pl/oferta/amiga-500-super-stan-CID99-IDeiAKX.html#1b909cce83

http://olx.pl/oferta/amiga500-CID99-IDcWwA9.html#1b909cce83

http://olx.pl/oferta/wielki-zestaw-amiga-500-monitor-drukarka-joystick-210-dyskow-CID99-IDefJaj.html#ffb46a84af

http://olx.pl/oferta/amiga-500-CID99-IDclJHf.html#ffb46a84af

http://olx.pl/oferta/amiga-500-monitor-CID99-IDbTFJp.html#ffb46a84af

Ktoś, kto używa dość często komputerów Amiga, czy też innych retro komputerów by przeżywać ponownie to co kiedyś przeżył, jak trafi się coś na co poluje od wielu miesięcy lub lat to jest skłonny zapłacić sporo by to mieć - tutaj zawyża cenę użytkownik.

Handlarz, który widzi że jest boom na retro sprzęt będzie chciał i na tym zarobić. Należy też rozgraniczyć handlarzy. Sa tacy, którzy skupują, starają się przywrócić do życia (niejednokrotnie wysyłając do napraw), czyszczą dokładnie, niejednokrotnie zakupując chemikalia, sprzedając wystawiają paragon, płacą podatki, ZUS itp, zarobią 10-20 zł na jednym sprzęcie i są kontent. Są też tacy, co nie będą na nic patrzeć, byle by się kasa zgadzała.

Są kolekcjonerzy, którzy również będą skłonni zapłacić za coś czego nie mają wysoką cenę.

Każdy z nas (handlarz, użytkownik czy kolekcjoner) jest po części winien tego co się dzieje.
Kwestią czasu jest to, że ta bańka w końcu pęknie, bo ilość sprzedanych Amig, Atari czy Commodore ewentualnie ZX Spectrum zaspokoi rynek, nasyci go i rynek stanie w miejscu.
Mało który z tych osób, które zaciekawiły się wrócić będzie chciała brnąć dalej (kupiła A500, która miała teraz będzie chciała kupić A1200 lub A4000. Gdyż uzna, że obecne ceny nie są na tyle dobre by zaspokoić swoją potrzebę.
[#705] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@Creonix, post #703

Dużo, rzeczy ma wpływ na cenę. Na przykład wsparcie techniczne - na forum uważam mamy jedne z najlepszych. Co przekłada się też na popularność sprzętu, a więc i jego cenę.

Co do kolekcjonowania pudełek, kupując monety w NBP na opakowaniu jest naklejka "UWAGA: Otwarcie koperty bezpiecznej jest jednoznaczne z utratą cech pierwotnych wartości kolekcjonerskiej ...". Wiec już samo otwarcie pudełka obniża wartość, a co dopiero jego brak.

Ostatnia aktualizacja: 02.03.2016 21:03:01 przez robertos231
[#706] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@Canga, post #704

Ta bańka raczej nie pęknie już niestety nigdy,tych sprzętów ubywa.
Ceny spadną tylko wtedy gdy ostatni retro kolekcjoner umrze,młodzi mają to gdzieś po za nielicznymi.

Tylko sentyment i tym podobne historie podbijają ceny.

Mam w pracy takiego 24 latka ,napaleniec komputerowy ale taki np zx czy amiga to dla niego złom nic nie warty,jak mu opowiadam jakie teraz są tego ceny to nie jest w stanie pojąć jak to możliwe.
[#707] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@Canga, post #704

Nie generalizował bym tak. Zarówno handlarze, kolekcjonerzy jak i użytkownicy - wszyscy są winni, nie wiem w jakich częściach, ale każdy dołożył coś od siebie.

No tu się zgodzę, ale pisałem w konteście pudeł.

Ja osobiście rozumiem zapłacenie xxx zł więcej za świetny stan maszyny albo jej unikalność za sentyment, chęć posiadania ale dopłacania 2x za sam fakt posiadania od niej kartonu już nie.
[#708] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@Creonix, post #707

Wracając do tematu postu:

http://olx.pl/oferta/amiga-500-CID99-IDejgwT.html#d13556772e

90zł za A500 (bez pudła) z rozszerzeniem to dobra cena (bynajmniej ja tak uważam)
[#709] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@Creonix, post #707

Ja podszedłem do Amigi jak do sklejanego modelu kupiłem 1200 zrobiłem przez kilka miesięcy system z internetem i wszystkim co ciekawe dla mnie, żeby sama nie stała dokupiłem jej 600 i się nasyciłem teraz niech sobie postoi jedna i druga i oko cieszy jako mebel aż mnie znowu ochota chwyci. Karton jak by był to bym nie wywalił ale więcej niż 20 zl bym za niego dodatkowo nie dał ...jeden ma potencjał żeby pisać gry inny zmajstrować fajny system a inny lubi zbierać kartony albo grać w gierki, a co niektórzy sobie czyszczą i lutują, podejście do hobby jak widać jest rozciągłe.
[#710] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@Canga, post #708

Bez napinki można naprawdę ciekawe rzeczy znaleźć, ważne żeby się nie rzucać jak Reksio na szynkę na byle szrot. W połowie 2015 roku na mniej znanym serwisie ogłoszeniowym za 90zł dostałem zaplombowaną A500+515kb, z zasilaczem oraz zewnętrznym działającym flopem. Jeszcze musiałem walczyć żeby człowiek wysłał, bo wolał odbiór osobisty - nie chciało mu się pakować.
[#711] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@codi, post #710

A jak się ma farta to można trafić okazje obiło mi się o uszy ze niedawno ktoś kupił amigę 4000 z procesorem 60/50 karta graf, zorro itp. + a600+ 2 monitory + commodore web.it +2 yoje+ 200 dyskietek za 2700 i litr whisky . Co z tego że oni sprzedają drogo ? Trzeba być cierpliwym i mieć ciut farta.
[#712] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@Adamza, post #711

Wczoraj poszedł w kilkanaście minut na olx zestaw Atari XEGS z pudłem, grami i pistoletem.
300 zł, czyli da się i taniej kupić ;)

Ja jestem niestety z tych, którzy mają jobla na punkcie pudeł. Po prostu chcę mieć zestawy pełne (pudła, instrukcje). I co ja na to poradzę, że pudeł jest naprawdę mało, a już do niektórych komputerów trzeba się naprawdę naszukać.
I zdarzyło się, że dałem dużo za pudełko ze styropianami. W sumie prawie cenę komputera.

pzdr
[#713] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@PTR, post #712

Taka inspiracja

link

http://allegro.pl/amiga-mini-box-custom-handmade-i6030208608.html
[#714] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@winder, post #713

A wiesz zainspirował mnie ten karton. MMM fajny pomysł mieć taką miniaturę na części, cukierki cokolwiek drobnego. Tylko retoryczne pytanie do wystawcy: co on robi w kategorii Komputery
[#715] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@Creonix, post #714

Kupiłem dziś Atari 65xe+magnetofon+zasilacz+kardricz jakiś+instrukcje, gearancje
bez pudełek, stan jeszcze nie wiem, podobno sprawne wszytko, dałem 60 zł
dobrze?

tak mi przyszło do głowy założyć nowy wątek "co ciekawego dziś kupiłeś?" i zamieszczać zdjęcia upolowanych gratów
[#716] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@JacK_Swidnik, post #715

To nie tyle dobrze, co znakomicie. OK
[#717] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@misiek2, post #716

Ciekawe czy karton dobije do tysiąca Jak do stówki nie dociągnie to będę rozczarowany szeroki uśmiech
[#718] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Ciekawostki aukcyjne 2016
[#719] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Ciekawostki aukcyjne 2016
[#720] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@Creonix, post #714

to oczywiście "joke" ale jutro zrobię v. 2.0

na gumki do włosów, kolejna v. 3.0 będzie na dyskietki szeroki uśmiech

dla użytkowników PPA 50% zniżki
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem