kategoria: Sprzęt
[#661] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@selur, post #660

Co się czepiasz? Chce mieć karton to ma karton. Sam bym nie kupił, ale innym nie żałuję, jeśli chcą kupić karton za 1000+ zł a potem np. go spalić w piecu - ich pieniądze, ich sprawa. Tylko nie mów mi, że przez wstrętnych handlarzy i podbijaczy cen zwykły człowiek nie może już sobie kupić i użytkować kartonu...
[#662] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@selur, post #660

Dla mnie np. karton był ważny, bo chciałem mieć wszystko w oryginalne, karton wrzucić sobie na szafę (jak za dawnych czasów) i sobie podziwiać. Było mnie stać, to zapolowałem i w końcu kupiłem
Teraz jak mam sprzedać za 50pln (bo ktoś uważa, że to tyle warte), to wolę oddać za muzeum za free, bo tam to przynajmniej docenią.
[#663] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@recedent, post #661

Sam bym nie kupił, ale innym nie żałuję, jeśli chcą kupić karton za 1000+ zł a potem np. go spalić w piecu - ich pieniądze, ich sprawa.

Czuje hajs w produkowaniu podrabianych kartonów z epoki :D - żeby nie problemy licencyjne można by produkować repliki. Tak zostaje tylko czarny rynek.
[#664] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@codi, post #663

Rozumiem Panowie, że chcecie mieć wszystko jak w "oryginale", że to nawet lepiej dla sprzętu jeśli są dyskietki, książeczki i styropian, i że macie kasę, ale wytłumaczcie mi tylko dlaczego kawałek celulozy z nadrukiem tyle kosztuje. Bo tak i już, czy po prostu rynek "retro" rządzi się swoimi prawami?

Ostatnia aktualizacja: 01.03.2016 17:11:46 przez amper
[#665] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@dominiqr, post #653

Wiedziałeś co napisać.
Otworzyłeś swoisty "karton pandory" teraz będzie wysyp mniej lub bardziej oryginalnych opakowań od łamigi np. zamiast Amigi.
[#666] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@recedent, post #661

Bo zawsze marzylem o takim kartonie, chcialem w nim zamieszkac , bawic sie z nim i cieszyc oko jego wdziekami (moze nawet jakis szybki numerek by sie z nim...)
Ja jestem tolerancyjny i rozumiem pociag do kartona ale zeby go mieć dla samego miecia , znaczy mania ?

btw. palenie kartonow w piecu, zwlaszcza w obliczu problemu miast borykajacych sie ze smogiem, jest co najmniej niehumanitarne
[#667] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@selur, post #666

A ja po prostu lubię mieć kartony i co mi zrobisz, za to nie lubię tych co nie lubią mieć kartonów i jeszcze krytykują tych co lubią.

[#668] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@Fest3r, post #667

[#669] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@KRISS, post #668

Kolega z bloku za bardzo podbił ?
[#670] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@Fest3r, post #667

Popieram w 100% posiadanie kompletów z kartonami!

A500, ceny retro komputerów rosną z miesiąca na miesiąc, lecz proponuję dokładnie się jej przyglądnąć:

http://olx.pl/oferta/amiga500-CID99-IDcWwA9.html#1b909cce83

1. ktoś namieszał klawiaturę
2. obudowa jedna z pierwszych - wytłoczone logo w tworzywie
3. klawisze i innej wersji Amigi (powinna posiadać C= zamiast A - lewa strona)

Ostatnia aktualizacja: 01.03.2016 18:04:27 przez Canga
[#671] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@Canga, post #670

A500, ceny retro komputerów rosną z miesiąca na miesiąc

Przybiera to znamiona typowej bańki spekulacyjnej, pęknie wcześniej czy później - ceny będą wysokie ale tylko naprawdę zadbanych i kompletnych egzemplarzy. Aktualnie każdy śmieć kosztuje jakby był ze złota.
[#672] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@Vato, post #669

Raczej za niska cena - sprzedający oczekuje 10k więc 1,6k to za mało.
Z innej beczki - fajny pomysł na czarną wersję A600 Ładnie wyposażona choć moim zdaniem za droga o jakieś 100-200 złociszy. Ciekaw jestem jak zostały pomalowane klawisze (z białymi znakami). Coś mi się obiło o uszy, że są jakieś naklejki do tego?
[#673] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@Fest3r, post #667

A wracając do kompletów w pudełkach - oto moje poparcie:

[#674] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@jimmy, post #672

Czarne klawisze pochodzą z CDTV

Ostatnia aktualizacja: 01.03.2016 18:14:41 przez Canga
[#675] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@Canga, post #674

Chyba nie
[#676] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@KRISS, post #675

Jeżeli nie - to moja pomyłka. Lecz jak dla mnie to jedyna możliwość podmiany o jakiej słyszałem.
Jeżeli ktoś malował klawisze a następnie naklejał naklejki to cena warta pracy włożonej w ten komputer, nie wspominając o dodatkach.
[#677] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@Canga, post #676

Przyznaję, wygląda superOK
[#678] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@Canga, post #670

http://olx.pl/oferta/amiga500-CID99-IDcWwA9.html#1b909cce83

1. ktoś namieszał klawiaturę
2. obudowa jedna z pierwszych - wytłoczone logo w tworzywie
3. klawisze i innej wersji Amigi (powinna posiadać C= zamiast A - lewa strona)

Ta Amiga jest w porządku. Posiadam A500 z taką obudową i klawiaturą bez C=
Klawiatura jest w wersji francuskiej lub belgijskiej.
[#679] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@Canga, post #676

Obadaj dokładnie klawisze Amiga.
[#680] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@Vato, post #669

hehe niezly przekret...
[#681] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@iZi, post #678

Dokładnie. Napis na pudełku jest po francusku, układ klawiatury azerty. Wystarczy zobaczyć sobie zdjęcia w google. Wszystko na swoim miejscu.
[#682] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@Canga, post #676

Faktycznie - mogą być malowane a na to nałożone naklejki. Na przyciski Amiga raczej nie będzie takich więc nakleił buźki.
[#683] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@selur, post #680

A oto moje kartony...

a tu moja przygoda z nimi
[#684] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@misiek2, post #681

W takim razie zwracam honor.
Z tego co wiedziałem, to przy wytłaczanym C= zawsze towarzyszył zamiast A klawisz C=.
Moja pomyłka.
Ja mam swoją taką i wytłoczony znaczek C=, zamiast A jest C=:

[#685] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@selur, post #683

Selur zawsze sprzedając jakiś komputer możesz napisać, że w box'ie;)
[#686] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@Canga, post #684

W takim razie zwracam honor.

Honoru nikt nie stracił ;)

Amigi z wytłoczonym logiem zwana jest czasem Chicken Lips.

Wersja trochę młodsza od Twojej to tzw Red Led z dwoma klawiszami A.

[ o ile się nie mylę :) ]
[#687] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@selur, post #683

Aż strach pomyśleć ile będą warte gdy naznaczysz je wszystkie logiem C= ?!?!?
Myślę że z kilka tysiaków. Zrób tak i wystaw na allegro. Sam jestem ciekaw
Hej, apropo kartonów. Jak chcesz mieć pudełka jak oryginały to pisz do MGR Zygadła. On się tym zajmuje i ma pudełek aż pod sufit. Myślę że same te pudełka pewnie są warte z kilka wypasionych A4000 O, retro kącik

Ostatnia aktualizacja: 01.03.2016 19:56:39 przez Art
[#688] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@Fest3r, post #667

niby kartony ni potrzebne a jednak coś w sobie mają... chce się je mieć
[#689] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@jimmy, post #682

Czarne naklejki na klawiaturę - pewnie to te użyte w czarnej amidze. Są nawet te buźki.
[#690] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@jimmy, post #689

Tak wyglądaja te z CDTV.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem