kategoria: Sprzęt
[#841] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@Aniol, post #839

DLA MNIE wartosc uzytkowa np. amigi 1200 jest dokladnie taka sama jak pudelka od niej

W takim razie możesz śmiało uderzać ze swoją A1200 w kartonach na jakiś surwiwal (biwak, góry itp), gdzie energia elektryczna w gniazdkach nie występuje- chyba jako jedyny będziesz zadowolony z swojego ami zestawu

Wybacz, ale nie dało się przejść obojętnie obok takiego wpisu, chociaż sam już też "kolekcjonerem" bywam ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 15.03.2016 13:40:38 przez BULI
[#842] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@BULI, post #841

hehe tak mi sie nasunelo, ciekawe kiedys ktos na jakies party przywieze swoja kolekcje i porozklada na stolach tak jak sie przywozi sprzety :>
[#843] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@juen, post #842

W Rzeszowie na party było kilka sztuk w stanie kolekcjonerskim, niektóre nigdy nie odpalane. To był stan jak z fabryki, mam na myśli pudła, styropiany, folie, książeczki i sprzęt. Była obawa podchodzenia, bo jak się domyślasz, każdy trochę się już naoliwił mniej czy bardziej skutecznie. Bliski kontakt mógł zakończyć ... stan kolekcjonerski.
[#844] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@misiek2, post #843

Dla mnie Amiga jest do amigowania czyli głównie rozrywki;) Jeśli chodzi o okazy kolekcjonerskie, to mam parę klaserów monet i znaczków. Nie wiem co miałbym robić z kolekcjonerską Ami w pudle za kilka tysięcy ? Głaskać? Wąchać? Używać do dekoracji mieszkania? Przez ludzi z takim podejściem ceny rosną i mniej zasobni amigowcy/atarowcy/konsolowcy tracą możliwość kupienia czegokolwiek.
[#845] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@misiek2, post #843

Wozić na party takie rzeczy to tylko na własne ryzyko.
Nikt nie zapłaci 3000zł za jakieś zabryzganie pudła...
a nawet czasem zalania na zlotach się zdarzają (dzieciaki biegają itp.)

Kolekcjoner powinien z tymi pudłami w domu siedzieć.
Party jest jak nazwa wskazuje do zabawy i ryzyka się nie zniweluje do zera.
[#846] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@ponior, post #833

Monthy Python
[#847] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@Aniol, post #839

"DLA MNIE wartosc uzytkowa np. amigi 1200 jest dokladnie taka sama jak pudelka od niej"

zatem malo wyniosles z forum PPA i kompletnie nie masz zielonego pojecia o tym sprzecie.

Kolego Aniol, czas sie przylozyc do nauki a nie wpatrywac sie godzinami w swoja kolekcje roznokolorowych kartonow ok, racja
[#848] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@twardy, post #844

Proponuję, aby koledzy z Rzeszowa wspomnieli o człowieku, który jest ich właścicielem. Zaskakująca informacja szeroki uśmiech
Ksiądz Marek przyjdzie poopowiadać o kolecjonerstwie starych komputerów (ma ok. 100 maszyn i planuje zrobić wystawę w Rzeszowie jeszcze w tym roku).

Ostatnia aktualizacja: 15.03.2016 17:08:28 przez misiek2
[#849] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@misiek2, post #848

Ale o co dokładnie Ci chodzi?
Chcesz porozmawiać z prawdziwym kolekcjonerem i spytać go o wartość użytkową kartonu od A1200?
[#850] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@BULI, post #849

To jest odpowiedź na post 844 ... o to mi chodzi. Nie bardzo rozumiem czytania wypowiedzi w oderwaniu od postu do którego się odnoszę. Z kolei ja nie wiem o co Tobie chodzi. Niektórzy kolekcjonują znaczki, jak wspomniał kolega, inni komputery. Osobiście rozróżniam kolekcjonerów, tak jak wspomniany ksiądz, który ma okazy w idealnym stanie (nieużywane) oraz użytkowników, którzy mają to i owo i korzystają z tego sprzętu dla swojej radochy. Są też tacy, którzy myślą, że są kolekcjonerami, a mają jedynie szrot na chodzie i walczą o spleśniałe pudełka i styropiany. Co do drugiego zdania to mam w czterech literach wartość użytkową kartonu od A1200. Dla mnie jest ona żadna, chyba że ma za zdanie chronić komputer przez np. uzywaniem. Nie trzymam kompów w pudełkach, mimo iż kilka posiadam. W tym wypadku wartość użytkowa jest żadna, bo nawet nie chronią komputerów przed kurzem. Wolny już jestem? Mogę siąść do ławki?
[#851] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@misiek2, post #850

No to widzę, że się wyjaśniło- spoko OK
[#852] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@BULI, post #851

[#853] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@misiek2, post #852

Z ceną chyba trochę poniosło
[#854] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@KoLi, post #853

To nawet nie jest Amiga wbrew pozorom.
[#855] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@Krashan, post #854

do sprzedania EMBLEMAT za 10zl

ciekawe kiedy beda sprzedawane amigowe "srubki na czesci" po 5zl ...

Oj widze, ze lekarz_med slabo leczy tych ludzi, bo sami psychiczni na tym allegro.
[#856] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@selur, post #855

Śrubki na ebay od dawna np. link sam bym potrzebował ale wolę się przejść z jedną na wzór do pobliskiego "śrubkarza", żeby coś dopasował ;)
[#857] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@Krashan, post #854

Wiem, dla tego cena wydaje mi się mocno wygórowana za PC 286/386 i ewidentnie sprzedawca jedzie na fali niektórych modeli Commodore/Atari
[#858] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@KoLi, post #857

cena wydaje mi się mocno wygórowana za PC 286/386

Jeśli dobrze widzę to Commodore PC10 więc odpowiednik XT czyli prawie ośmiobitowiec
a cena może uwzględnia fakt, że to właśnie takie klony Commodore dobiły firmę i tym samym Amigę ;)

Skoro za byle karton ktoś jest w stanie dać parę stów, to i za taki szrot ktoś być może wybuli jakąś bezsensowną kasę.

W każdym razie, jeszcze parę takich ogłoszeń i Selura trzeba będzie reanimować
.
[#859] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@selur, post #855

Nie widzę nic psychicznego w tej aukcji. Dopóki jest to ściągnięte z oryginalnej obudowy, a nie wydrukowane na kartce papieru to wszystko jest ok. Są klawisze za piątke Klawisze to i pojawił się emblemat w podobnej cenie.

Jakby koleś wołał 100 zł za to, to może i miałby troche coś z głową, ale za 8 zł to nic tylko pogratulować mu, że w ogóle chciało mu sie wystawić aukcje. Na 100% ktoś to kupi.
[#860] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@sordan, post #859

sam korzystalem z tej aukcji klawiszy za piatke, bardzo dobra cena, a czesto zdarza sie dorwac model bez jakiegos klawisza. zreszta to nasz kolega z forum :)
[#861] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@juen, post #860

Czyli popieracie to, ze taka Savyna68K powinna kosztowac z 500zl ? ok, racja
[#862] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@selur, post #861

specjalnie dla ciebie 1500
[#863] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@lekarz_med, post #862

a dla ciebie nowe Amigi 4000 tower za pol miliona euro
[#864] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@selur, post #863

mnie stać a biedota ma ból d.
[#865] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@lekarz_med, post #864

Swietnie !
zatem najlepiej kup sobie samolot i odlec z tego forum, jednego nowobogackiego lewaka bedzie mniej OK

p.s.
od ciapatych islamistow bardziej niecierpie tylko lewactwa
[#866] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@selur, post #865

[#867] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@lekarz_med, post #866

Ciekawe z skąd ma 9999 sztuk DB-23
[#868] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@KRISS, post #867

Pytaj kolegę z forum. Może odpowie, chyba że to tajemnica przedsiębiorstwa.
[#869] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@misiek2, post #868

Zadna tajemnica, jednak zastanawianie sie skad dany sprzedawca ma towar jest bez sensu. Sam duzo kupuje przez internet i nigdy absolutnie nie obchodzi mnie skad ktos to ma. Jak chce to po prostu kupuje, a jak mi za drogo to szukam innej alternatywy albo daje sobie zwyczajnie spokoj z zakupem, ale nigdy nie glowkuje, nie prowadze dochodzenia, ani nie dopytuje na forum skad sprzedawca ma dany towar bo do niczego mi takowa informacja nie jest potrzebna.

Ostatnia aktualizacja: 17.03.2016 12:29:28 przez sordan
[#870] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@rePeter, post #858

Kiedy ktoś wydał parę stów na karton?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem