kategoria: Sprzęt
[#961] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@Vato, post #960

Piękna pińceta jejku :)

Ktoś mi wytłumaczy fenomen tej, dopiero co zakończonej, aukcji ?

Za co 270 zł ???!!!
[#962] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@Tomski, post #957

Ja mojego za 350 sprzedawałem z takim samym zestawem MAME. Wszystko działało elegancko (klawiatura, mysz, monitor) i tu jęki słyszałem, że 350 to za dużo :)

Ostatnia aktualizacja: 31.03.2016 00:31:01 przez Duracel
[#963] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@Duracel, post #962

Tu też jakiś naciągacz OK

...a mówiąc serio wystawiłem za 350 kup teraz, liczyłem na 250 w licytacji, a już jest więcej Kupiłem go kilka lat temu za około 250zł, ale nie był polakierowany tylko "pomalowany".

I żeby nie było... nie kupiłem po to żeby sprzedać drożej i przebalować. Pieniądze z niego idą na inny sprzęt retro

Ten model C-64 mam z plombą i w sumie moje kolekcjonerstwo mimo iż nie wiem jak długo potrwa z pewnych powodów... to weszło na wyższy level i pozbywam się sprzętów piłowanych, przerabianych... z ingerencją pilnika, palnika... etc. ;)

Obecnie najwięcej zalicytował Słowak z czeską flagą ;)
Dodałem specjalnie dla niego opcję wysyłki za granicę... no i zależało mu na Flimbo Quest. Chodzi z pliku D64.

Ostatnia aktualizacja: 31.03.2016 00:47:48 przez Duracel
[#964] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@dominiqr, post #961

Pokrywa do pińcety :) Wielu się daje za nią pociąć :D
[#965] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@Vato, post #964

Pokrywa do pińcety :) Wielu się daje za nią pociąć :D

No ale aż tyle dać za zestaw z pokrywą? siedzi, pije i chrupki
[#966] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@dominiqr, post #965

Na dodatek pokrywa jest połamana
[#967] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@Duracel, post #963

Ja osobiście nie akceptuje jakichkolwiek przeróbek w przedmiotach kolekcjonerskich, obniżają one wartość, a dla mnie są bezwartościowe
[#968] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@sebbb, post #967

No ten egzemplarz jest po prostu praktyczny i wygląda nieźle.
Brak potrzeby magnetofonu, stacji i cardridge dużo ułatwia.

Wrzucasz na kartę co chcesz, 15 sekund od włączenia i sobie pykasz w co chcesz albo oglądasz i słuchasz. Ale tak jak mówisz właśnie, również skłaniam się ku dziewiczym, nienaruszonym egzemplarzom. Niedawno kupiłem zaplombowany taki egzemplarz, mam dwa carty upchane najlepszymi dla mnie tytułami i wystarczy.

Fakt, że ten się fajnie świeci od tego lakieru, ale to ta różnica między nostalgią a odpustem ;)
[#969] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@Duracel, post #968

...ale nie musisz do tego dziurawić obudowy. Można to urządzenie mieć na zewnątrz.
Tak czy inak jak ktoś lubi mieć AllinOne to ma, jak ktoś lubi cała budę to też ma jak lubi.

Jednak powinien się z tym liczyć, ze po zmianach w obudowie sprzęt powinien sprzedawac raczej taniej niż drożej i tu jest cała bzdura tej aukcji
[#970] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@Vato, post #969

Ja już go kupiłem podziurawionego :)
Polakierowałem w nim tylko górną pokrywę, bo po zakupie odprysł mi kawałek farby którą nałożył poprzedni właściciel i wykonawca tego egzemplarza.

Oczywiście, że można obecnie odstać urządzenia nie ingerujące w obudowę... i w tym kierunku idę. Nieskromnie przyznam się, że to ja skłoniłem Ollo do stworzenia SD-BOXa :)

Co do ceny, to jednak nie przesadzajmy. Jedni kupują ze względów kolekcjonerskich, drudzy ze względu na praktyczne dogodności. MMC2IEC oraz zaprogramowany EXOS z nieba nie spadł, trzeba było za niego zapłacić i jeszcze go zamontować więc trudno się upierać, że golas powinien być droższy od tego dozbrojonego tyle, że z dziurami w obudowie

Z resztą mówiąc iż za uzyskane pieniądze zamierzam zainwestować także w sprzęt retro miałem na myśli właśnie SD-BOX'a za którego z przesyłką zapłacę ponad 200zł, a to przecież będzie tylko urządzenie do C-64 a nie C-64 już z tym urządzeniem.

Ostatnia aktualizacja: 31.03.2016 12:12:47 przez Duracel
[#971] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@sebbb, post #967

A co to przedmiot kolekcjonerski według Ciebie? No nie mów że np. używane c64, których pełno z racji ilości wyprodukowanych egz.

Kolekcjonerski sprzęt, wydaje mi się, że to może taki, który jest totalnie dziewiczy, plomby, pudełka, folie, styropiany, instrukcje, te sprawy, a ty tu mówisz o przeróbkach w obudowie? Ja uważam, że ten polakierowany c64 jest więcej warty niż pierwszy lepszy c64, których pełno. Ktoś włożył swoją pracę, materiały, wygląda naprawdę fajnie.
[#972] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@misiek2, post #971

...kolekcjonerski C64 to ja sprzedałem kilka lat temu za 750+ zł.
była to wersja made in Australia (w obudowie typu "prawie" C ale z czarnymi klawiszami). Tak że można sprzedać C64 w cenie kolekcjonerskiej, bez ściemy i naprawdę unikat.

natomiast @Duracel
nie chciałem komentować, ale polakierowany C64 to niestety jest - do ceny a nie +
IMHO
poza tym ja też sprzedaję po to aby kupić inne i nie robię z tego atutu aukcyjnego ;)
no offense - powodzonka z Twoją aukcją życzę.
[#973] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@misiek2, post #971

Prawda jest taka, że każdy z nas nieco na swój sposób podchodzi do definicji sprzętu kolekcjonerskiego. Ja osobiście wolę sprzęt wyglądający jak z fabryki, bez zewnętrznych przeróbek. Wewnątrz akceptuje nowoczesne rozwiązania, o ile nie wymagają trwałych przeróbek. Dla innych włożenie nowoczesnego rozszerzenia może być profanacja. Nie ma się nad czym rozwodzić, są gusta i gusciki a wartość sprzętu zawsze będzie dla kogoś dyskusyjna. Nasz sprzęt ma cieszyć nas.
[#974] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@cemaxx, post #973

OK Jeden woli to drugi tamto a i tak wszystko na allegro schodzi ...
[#975] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@Duracel, post #970

Co z tym SD-BOXem? Panuje opinia, że psuje komody. To prawda czy ściema związana z negatywnym odbiorem na pewnym forum Olla? Nie znam człowieka, nie oceniam, nie wiem czym się naraził.
[#976] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@misiek2, post #974

Dokładnie tak. Kilka miesięcy temu popowodziowe Amigi szły w cenach igiełek, albo i drożej. Któż zrozumie ten dzisiejszy świat szeroki uśmiech
[#977] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@misiek2, post #975

Używam sdboxa ma obu posiadanych komodach, nie ma żadnych problemów
Pogłoski rozpowszechniane przez K... i jego wyznawców celem zabicia sprzedaży konkurencyjnego produktu. Sprzęt polecam

Ostatnia aktualizacja: 31.03.2016 15:18:29 przez BlackTiger
[#978] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@misiek2, post #975

chciałem zgłębić temat, bo wrzasku o tym co nie miara i wyczytałem jedynie, że przetaktowuje układ PLA na płycie komody, co może spowodować usterkę. Tylko tyle wiem w tym szumie informacyjnym. Chyba tylko na zlotach przy piwie bezpośrednio od ludzi można się dowiedzieć co i jak.
[#979] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@infboras, post #978

słyszałem o problemie ale nie wypowiem się gdyż się z takowym nie spotkałem, a spooro już go używam ze 3 lata godzinowo nie zliczę, teraz zbieram na to cudo.

Ostatnia aktualizacja: 31.03.2016 15:50:48 przez BlackTiger
[#980] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@retronav, post #972

natomiast @Duracel
nie chciałem komentować, ale polakierowany C64 to niestety jest - do ceny a nie +
IMHO

No tak wiedziałem, że u nas to można na forum ze wszystkiego problem stworzyć, ale wypadałoby jednak brać pod uwagę, że dla jednych to będzie wada a dla drugich atut.

Gdzieś kiedyś czytałem, że wyższe wersje monitorów CRT były kiedyś lakierowane fabrycznie co miało zwiększać ich atrakcyjność. Niewątpliwie nawet na forum u nas pisano, że po wybielaniu warto zastosować lakierowanie aby zapobiec ponownemu żółknięciu plastiku. Zatem jeżeli mogę coś zasugerować, to bierzmy pod uwagę, że są różne aspekty oceny czy coś jest wadą czy zaletą.

natomiast @Duracel
poza tym ja też sprzedaję po to aby kupić inne i nie robię z tego atutu aukcyjnego ;)
no offense - powodzonka z Twoją aukcją życzę.

Przecież ja tego nie napisałem na aukcji, tylko tutaj wrzuciłem pół żartem pół serio, bo sam nie przepadam za typowymi handlarzami sprzętem Retro, który podbijają cenę wykorzystując ludzkie emocje i uczucia względem tego sprzętu
[#981] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@Duracel, post #980

A gdyby tak CD32 pomalować czarną perłą metalik... hmm.
[#982] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@BlackTiger, post #977

Konflikt ogólnie znany z c64power. SD-Box to takie skrzyżowanie SD2IEC z cartridgem więc nie bardzo jest to konkurencja dla UK1541. Miałem SD-Boxa, kupiłem też UK1541 i tu naprawdę nie ma co porównywać (poza ceną). Na UK działają praktycznie wszystkie dema i gry. Wadą (dla niektórych użytkowników) może być to, że UK nie uruchamia bezpośrednio .PRG ale dla mnie to akurat obojętne. Natomiast i tak najlepszy jest 1541 Ultimate pomimo wysokiej ceny i długiego czasu oczekiwania na realizację zamówienia. Bezkonkurencyjna jest obsługa, możliwości, rozwój projektu i wsparcie ze strony Gideona. Jeszcze jakby tak dobrze mu szło z Ultimate PPC (którego też jest jednym z autorów) to byłaby pełnia szczęścia ;)
[#983] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@Jenot, post #982

Czyli mówisz, że UK1541 wypada lepiej na tle SD-Boxa?
Możesz rozwinąć myśl? Dużo rzeczy nie chodzi na SD-BOX?
[#984] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@Duracel, post #983

Masz na szybko jakiś wątek:
http://www.lemon64.com/forum/viewtopic.php?t=50159&postdays=0&postorder=asc&start=0
U mnie była dyskwalifikacja za niechodzącego mojego ulubionego Tuskera.

Ostatnia aktualizacja: 31.03.2016 20:05:46 przez Fest3r
[#985] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@Duracel, post #983

Zajrzyj na pouet, posortuj dema po "kciukach w górę" i odpal coś z tych najlepszych. Im nowsze/bardziej wypasione demo tym mniejsza szansa, że zadziała na SD2IEC/SD-BOX.
[#986] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@Fest3r, post #984

No fakt, na tym MMC2IEC również wszystkie dema z D64 mi się nie uruchamiają.
Więc pewnie różnicy tutaj nie będę widział jak kupię SD-Boxa.

A gdzie i za ile można kupić tego UK1541?
[#987] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@Duracel, post #986

Najlepiej łapać Kisiela na jakimś Party bo kontakt z nim przez Internet jest trudny. Cena o ile pamiętam coś koło 250zł. Oczywiście musisz się przygotować na pewne, hmmm, niedogodności:
- sterowanie pilotem (dołączonym do UK) lub Joyem (ale wetkniętym w port na UK1541),
- cholernie małe czcionki na wyświetlaczu (Kisiel molestowany przez nas stwierdził, że to zmieni, ale kiedy - nie wiadomo),
- brak możliwości zapakowania JiffyDOSa,

Ale za to dostajesz odczyt i zapis do D64, działanie prawie wszystkich dem i gier. Poza tym port cartridge'a pozostaje wolny więc możesz włożyć np. Finala III czy Action Replaya.
[#988] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@Jenot, post #987

Czyli jak w życiu... nie ma rozwiązań idealnych :)
[#989] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@Duracel, post #988

Są za to prawie idealne - 1541 Ultimate ;)
[#990] Re: Ciekawostki aukcyjne 2016

@Jenot, post #987

czy jest możliwość nagrania z d64 ma prawdziwą dyskietkę ?
Jaki jest czas realizacji
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem