[#1] [OS 1.3 - 3.x] Prawo autorskie
Słuchajcie, jak to wygląda teraz? Rozumiem, że np. rozpowszechnianie obrazów Workbencha czy kopiowanie i sprzedawanie dyskietek z nim jest oczywiście nielegalne ale np. tworzenie swoich składanek czy dysków (jak np. płyty MA czy ACS), gdzie wrzucamy pewne podstawowe biblioteki, fonty itd. żeby cokolwiek zadziałało - już nie jest?

Które pliki można dołączać do swoich programów/instalatorów a które nie? Co decyduje, że X plików systemowych na nośniku, to już nielegalna kopia?

Pytam, bo chciałbym przygotować coś dla Was ale nie chciałbym jednocześnie, żeby było to później uznane za piractwo.

Ostatnia aktualizacja: 03.01.2016 11:03:58 przez _arti
[#2] Re: [OS 1.3 - 3.x] Prawo autorskie

@_arti, post #1

Żeby mieć zainstalowany Amikit8 potrzeba oryginalnej płyty z systemem.Trzeba by było się dowiedzieć u autora jakie pliki z tej płyty są potrzebne do instalacji.Bo najprawdopodobniej te pliki są objęte prawami,tak myślę...

Ostatnia aktualizacja: 03.01.2016 11:18:34 przez Stoopi
[#3] Re: [OS 1.3 - 3.x] Prawo autorskie

@Stoopi, post #2

Identycznie jest z ClassicWB ale już dla wersji dla systemu 2.x instalator jedynie sprawdza, czy włożyłeś odpowiednią dyskietkę (tylko Workbench). Wszystkie pliki już są w archiwum.
[#4] Re: [OS 1.3 - 3.x] Prawo autorskie

@_arti, post #1

skrobnij do cloanto z zapytaniem. zasadniczo maja prawa tez do poszczegolnych plikow OS-u wiec to jest to co cie interesuje.
[#5] Re: [OS 1.3 - 3.x] Prawo autorskie

@_arti, post #1

AMIGA była sprzedawana z Workbenchempomysł
jeżeli udostępnisz zestawik ludziom posiadającym AMIGĘ to żadne piractwo, gorzej jak dostanie się w ręce ATAROWCÓW itp.....
[#6] Re: [OS 1.3 - 3.x] Prawo autorskie

@dez3, post #5

Cloanto to chyba widzi inaczej...
[#7] Re: [OS 1.3 - 3.x] Prawo autorskie

@_arti, post #1

Musisz uzyskać licencję na udostępnianie plików objętych prawem autorskim. Jeśli na płytach MA, czy ACS są takie pliki to musieli oni dostać taką licencję. Za przykład podam, że Almathera wydawała płyty z plikami systemowymi, bo miała na to licencję.
[#8] Re: [OS 1.3 - 3.x] Prawo autorskie

@Hexmage960, post #7

I myślisz, że goście do AmiKit, ClassicWb, BetterWB i AmigaSYS mają licencję? Jest aż tak źle?

Ostatnia aktualizacja: 03.01.2016 12:14:51 przez _arti
[#9] Re: [OS 1.3 - 3.x] Prawo autorskie

@_arti, post #8

Nie wiem. Nie znam też zawartości tych pakietów, bo z nich nie korzystałem. Można zapytać się o to u autorów.

Mam pytanie: czy na pewno musisz rozprowadzać elementy Amiga OS 3.1? Czy nie wystarczy rozprowadzić tylko legalnie materiały uzupełniające (freeware, public domain), zaś elementy oryginalne dograć z oryginalnych źródeł podczas instalacji? Wtedy unikniesz ewentualnych kłopotów.

Ostatnia aktualizacja: 03.01.2016 12:21:55 przez Hexmage960
[#10] Re: [OS 1.3 - 3.x] Prawo autorskie

@_arti, post #1

Ja to bym zapytał Mufę o zdanie...
[#11] Re: [OS 1.3 - 3.x] Prawo autorskie

@Hexmage960, post #9

Generalnie chodzi o Workbencha 1.3 - zaoszczędziłbym sporo pracy przy pisaniu takiego instalatora
[#12] Re: [OS 1.3 - 3.x] Prawo autorskie

@_arti, post #11

Na aminecie masz dużo softu, który zastąpi programy z wb1.3
[#13] Re: [OS 1.3 - 3.x] Prawo autorskie

@dez3, post #5

TAAAk!!!

Jest w rękach ATAROWCA PABLOZA . MAM 17 odmian OSow spiraconych , ze 2000 adf-ow spiraconych.
Kupe bibliotek !!! czy pójde do więzienia za 30 letni system który "normalnemu" człowiekowi do niczego nie jest potrzebny ???!!! A koszty procesu ??? opłaca się ?? :)))
LUDZIE zajmijcie się amigami i fajnym hobby a nie pierniczeniem i zastanawianiem się czy "używając koło , czy ja łamie prawa autorskie wynalazcy koła ?? "

Żenua

Ostatnia aktualizacja: 03.01.2016 12:51:03 przez pabloz
[#14] Re: [OS 1.3 - 3.x] Prawo autorskie

@Norbert, post #12

Ale co mi po programach, które zastąpią te z Wb 1.3 jak potrzebują np. bibliotek matematycznych czy głupiego SetPatcha?
[#15] Re: [OS 1.3 - 3.x] Prawo autorskie

@_arti, post #14

Każda płytka do Amigi CD32 do autostartu i uruchomienia się ma cały zestaw plików systemowych. Pisząc jakieś demo czy grę chcąc nie chcąc każdy twórca musi te pliki tam wrzucić. I nie sądzę aby ktoś naruszał jakiekolwiek prawa albowiem każda Amiga posiada kickstart i swój system do odpalenia tejże płytki czy dyskietki. Bez tego po prostu to się nie uruchomi. Widzę że w światku amigowym zaistniał prawdziwy sadomaso dylemat prawny, co jest nie tylko śmieszne ale wręcz absurdalne. Więksi gracze co zarabiają prawdziwe miliardy na grach stwarzają warunki aby tworzyć oprogramowanie, a w amiświatku straszy się ciągle piractwem....
[#16] Re: [OS 1.3 - 3.x] Prawo autorskie

@pabloz, post #13

[#17] Re: [OS 1.3 - 3.x] Prawo autorskie

@Voyox, post #15

Dlatego właśnie założyłem ten wątek i chce się upewnić zanim zmarnuje tydzień roboty...

@dez3 Tak, to bardzo fajny przykład

Ostatnia aktualizacja: 03.01.2016 13:30:15 przez _arti
[#18] Re: [OS 1.3 - 3.x] Prawo autorskie

@_arti, post #14

Ale biblioteki matematyczne, czy SetPatch są na dyskietce Workbench, Extras lub innej. Jest w naprawdę wielu miejscach. Użytkownicy Twojego pakietu raczej już je mają na dysku, bo to doświadczeni użytkownicy. Myślę, że powinieneś wymagać ich posiadania od użytkownika.

Możesz przymknąć oko na te kilka pliczków, ale w mojej opinii lepiej się pilnować. Już dla samego poczucia, że jest się uczciwym. Przykładowo ja dawno temu jak publikowałem swoje gry, to nie załączałem bibliotek objętych prawami autorskimi.

Mam pytanie: Czy Twój pakiet przyda się użytkownikowi gołej CDTV, maszynie z systemem 1.3 i 1MB CHIP? :) Ile zużywa pamięci CHIP? No bo na płycie CD-R się zmieści. ;) Wtedy przydałby się także mi.

@Voyox

Nie jestem pewien (musiałbym się upewnić), ale autorzy gier dla CDTV/CD32 musieli zwracać się do firmy Commodore o udostępnienie materiałów deweloperskich. Niekoniecznie odpłatnie. Takie materiały są na Amiga Developer CD. Posiadając tą płytę, mam prawo załączać je do swojego oprogramowania.

Ostatnia aktualizacja: 03.01.2016 13:44:59 przez Hexmage960
[#19] Re: [OS 1.3 - 3.x] Prawo autorskie

@Hexmage960, post #18

Nie sądzę aby jakakolwiek firma która odziedziczyła "schedę" po C=, skarżyła Artiego o jakieś pliki które On wykorzysta nie komercyjnie...OK
[#20] Re: [OS 1.3 - 3.x] Prawo autorskie

@Hexmage960, post #18

No ale właśnie takie - musisz mieć to i to - jest trochę bezsensu. Chciałem zrobić całościowy zestaw, tj. wrzucasz i masz. No nic. chyba po prostu zrobię instalator, który będzie wymagał dyskietek systemowych.

Czy Twój pakiet przyda się użytkownikowi gołej CDTV, maszynie z systemem 1.3 i 1MB CHIP?

Działać na pewno będzie ale celuję raczej w min. 1.5-2MB RAM plus oczywiście twardy dysk, lub w przypadku CDTV - płyta CD.

Ostatnia aktualizacja: 03.01.2016 13:52:52 przez _arti
[#21] Re: [OS 1.3 - 3.x] Prawo autorskie

@Voyox, post #19

Nie chodzi kto go będzie skarżył a kto nie, tylko o nie łamanie prawa.
Będziesz okradał ludzi tylko dlatego, że cię nikt nie złapie?
Zastanów się co ty piszesz?!

Gry na CD32 miały licencję od Commodore - była opłata od każdej wytłoczonej płyty, dlatego też gier na tę konsolę pojawiło się stosunkowo mało.

Gotowe pakiety systemu pod emulatory proszą o włożenie oryginalnych dyskietek z systemem aby przegrać konieczne pliki i same ich nie posiadają.
[#22] Re: [OS 1.3 - 3.x] Prawo autorskie

@lekarz_med, post #21

No właśnie nie wszystkie i nie zawsze - patrz wersja 68k ClassicWB. Nie pamiętam już czy coś kopiuje ale prosi tylko o włożenie dyskietki z WB2.x. Coś tam czyta przez sekunde i już - pakiet działa... a to chyba jedna z najpopularniejszych dystrybucji WB.
[#23] Re: [OS 1.3 - 3.x] Prawo autorskie

@_arti, post #22

Nie instalowałem tego, ale jest tam podane:
You'll need a valid Workbench 3.0/3.1 ADF, without one the install will fail
Vital and copyright files contained on the disk will be copied during the installation
This is required because Workbench is still sold commercially

link

Ostatnia aktualizacja: 03.01.2016 14:01:08 przez lekarz_med
[#24] Re: [OS 1.3 - 3.x] Prawo autorskie

@lekarz_med, post #23

Fakt, will fail, ale pliki systemowe (a przynajmniej ich część) de facto są już w archiwum z dystrybucją, czyli... są powielane/dystrybuowane.

Ostatnia aktualizacja: 03.01.2016 14:02:09 przez _arti
[#25] Re: [OS 1.3 - 3.x] Prawo autorskie

@lekarz_med, post #21

A co z amigowymi gazetkami wydawanymi lata temu, z załączonymi dyskietkami? Czasami można tam znaleźć sporą część plików dostarczanych z Workbenchem. Też musieli mieć pozwolenia? Skąd ta pewność? Przecież nie cały Workbench był załączony...
[#26] Re: [OS 1.3 - 3.x] Prawo autorskie

@Dopuser, post #25

Sprawdziłem - nie za system a za boot-block umożliwiający uruchomienie CD32 się płaciło od sztuki.
Nie wiem czy w komplecie z boot-block były również opłacone komponenty systemu.

Sam pamiętam, że były gry zawierające np. loadwb na dyskietce ale w pierwszej połowie lat 90 w Polsce grało się głównie w gry pirackie i nie wiem czy można je stawiać za przykład "legalnego" wykorzystania komponentów systemu.
[#27] Re: [OS 1.3 - 3.x] Prawo autorskie

@_arti, post #20

A co to będzie za zestaw?
Nowy classicwb ?
[#28] Re: [OS 1.3 - 3.x] Prawo autorskie

@michalmarek77, post #10

Smiech
[#29] Re: [OS 1.3 - 3.x] Prawo autorskie

@Norbert, post #27

Tak jakby ale pod 1.3.
[#30] Re: [OS 1.3 - 3.x] Prawo autorskie

@_arti, post #24

Nawet jest kickstart 1.3.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem