[#61] Re: [OS 1.3 - 3.x] Prawo autorskie

@sanjyuubi, post #60

Dostałem odpowiedź do Cloanto. Generalnie nie widzą problemu jeśli podczas instalacji użytkownik zostanie poproszony o włożenie dyskietki i przekopiowanie kilku plików. Zapytałem przy okazji, co w przypadku CDTV, gdzie wszystkie pliki muszą być od razu wypalone na CD.
[#62] Re: [OS 1.3 - 3.x] Prawo autorskie

@_arti, post #61

Brawo Ty.
[#63] Re: [OS 1.3 - 3.x] Prawo autorskie

@flops, post #51

W Polsce, jeżeli masz Amigę, masz prawo mieć kopię systemu w który komputer ten był oryginalnie wyposażony

jesli kupiles Amige razem z OS to owszem, tak.
Jesli kupujesz gola Amige, i sprzedajacy softu ci nie sprzedaje razem z nia to masz prawo do tego co kupiles. Do softu ktorego ci nie sprzedano, prawa nie masz, bo i skad?

Jak kupujesz uzywany samochod bez radia, to mimo ze fabrycznie radio bylo, nie masz prawa sobie brakujacego radia dokraść ;)
[#64] Re: [OS 1.3 - 3.x] Prawo autorskie

@Valwit, post #63

W Polsce, jeżeli masz Amigę, masz prawo mieć kopię systemu w który komputer ten był oryginalnie wyposażony

Warto dodać, że kopia musi być identyczna z oryginałem - teoretycznie powinna być wykonana z oryginalnego nośnika, ale w praktyce czasami trudno udowodnić, że program_4.11build6.iso zassany z P2P to nie to samo co Program 4.11 Build 6 na zarypanym CD :P

Jesli kupujesz gola Amige, i sprzedajacy softu ci nie sprzedaje razem z nia to masz prawo do tego co kupiles.

Jednakowoż w momencie, gdy dokupi sobie soft, to wciąż może go skopiować.
Anyway - nie zalicza się do tego chyba Kickstart, choć nie jestem pewien, ale raczej można go uznać za integralną część maszyny. Jeżeli tak jest to kopiowanie go odpada.

Ostatnia aktualizacja: 06.01.2016 09:16:22 przez Geekboy68k
[#65] Re: [OS 1.3 - 3.x] Prawo autorskie

@_arti, post #61

Świetnie. Cała ta akcja nasuwa mi myśl, że chyba chcesz się pod tym podpisać, bo inaczej pozostaje tylko sentyment do uszanowania praw autorskich.
[#66] Re: [OS 1.3 - 3.x] Prawo autorskie

@Geekboy68k, post #64

Warto dodać, że kopia musi być identyczna z oryginałem - teoretycznie powinna być wykonana z oryginalnego nośnika

Hehe, w przypadku Workbencha to chyba nie jest problem, wszystkie dyskietki były takie same i nie udowodniłbyś, że masz ADFa z internetu (chyba, że ktoś położył na nim łapki i coś edytował lub wykonał jakiś zapis).
[#67] Re: [OS 1.3 - 3.x] Prawo autorskie

@_arti, post #61

Jak rozumiem planujesz stworzyć dla Amigi z rozszerzoną pamięcią, czy możliwe jest przekopiowanie systemu z dyskietki do ram dysku?
Rozwiązanie bardzo niewygodne (czas zgrywania z dyskietki, konieczność stacji), ale chyba najbezpieczniejsze dla praw autorskich.

Ew. zmienić koncepcje dla Amig z dyskiem, jeżeli Savyna ruszy to będzie jak znalazł ;)

BTW moje osobiste zdanie jest takie, że Cloanto powinno zależeć na tym, że społeczność istnieje i pracuje i dalej wspiera produkt. Oczywiście nie mogą powiedzieć "jasne, bierzcie nasze i rozdawajcie za darmo", ale czy naprawdę zależałoby im na zabijaniu entuzjazmu wśród entuzjastów?

Ostatnia aktualizacja: 06.01.2016 13:33:43 przez Leming
[#68] Re: [OS 1.3 - 3.x] Prawo autorskie

@Leming, post #67

Chyba im zależy na społeczności, bo właśnie dostałem od nich za darmo pakiet Amiga Forever i C64 Forever 2016
[#69] Re: [OS 1.3 - 3.x] Prawo autorskie

@_arti, post #68

To bardzo miło z ich strony :)
Szczęściarz hehe
[#70] Re: [OS 1.3 - 3.x] Prawo autorskie

@_arti, post #68

Innymi słowy z przyzwoleniem i pocałowaniem w rękę? ;)
[#71] Re: [OS 1.3 - 3.x] Prawo autorskie

@_arti, post #68

To ukłony w ich stronę. Już dawno myślałem nad zakupem pakietu Amiga Forever, dobra karma powraca, więc od razu zakupiłem pakiet od nich. Amiga OS 4.1FE pewnie jutro pójdzie w ruch.
[#72] Re: [OS 1.3 - 3.x] Prawo autorskie

@_arti, post #68

Co to może oznaczać? Masz pozwolenie, czy też nie? Czy może posiadając Amiga Forever można wykorzystywać umieszczone na niej pliki AOS do swoich potrzeb i publikacji?
[#73] Re: [OS 1.3 - 3.x] Prawo autorskie

@sanjyuubi, post #72

Dostałem chyba całkowicie niezależnie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem