[#31] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@pong777, post #30

27C160 - po 21 (łącznie 42) nóżki - wtedy wypełnia całą podstawkę - 100 ns opóźnienia (większa pojemność kości)
- to z tego wynika, że jednak opłacało się kupić te ROMy, ze względu na małe opóźnienie. Stare romy pewno mają te 160ns. Przy kopiowaniu romu do fast(pamięci fast ma 80ns), dawało 2 krotny przyrost prędkości. Teraz jest on "prawie", że na tym samym poziomie dla ROM jak i dla pamięci. Dzięki temu jest 0,5MB pamięci FAST więcej. Dobrze rozumuję?

A co z tym SETPATCH'em? Ma być wpis czy nie?

Ostatnia aktualizacja: 25.01.2016 09:29:39 przez Tomski
[#32] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@moneo, post #6

Generalnie stary ROM by Commodore był taki sam do A500/A500+/A2000 (pasował też do CDTV).
Później inny do A1200, inny do A3000 inny do A4000.

W instrukcjach od Cloanto mam taki podział:

A600, inny A1200, inny A3000, inny A4000T, inny A4000D.

Nie mam nic wspomniane o A500,A500+,CDTV, CD32.

Mam płytę od A500 to sprawdzę. Powinno śmigać.

Jeszcze nie przetestowałem z OS 3.9. tego ROMu.

@Tomski: nie zabierze więcej miejsca w faście większy ROM. Chociaż fizycznie kość jest większa to i tak jest on rozpoznawany jako ROM 512k więc zabierze fastu 512k.

Ostatnia aktualizacja: 25.01.2016 11:03:24 przez pong777
[#33] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@pong777, post #32

Mam płytę od A500 to sprawdzę. Powinno śmigać.
Jeszcze nie przetestowałem z OS 3.9. tego ROMu.

Wdzięczność niezmierną poczuję, gdyż działanie na A500 zmodyfikowanego Romu zmotywowało by mnie do zakupu licencji za 20 zeta .
Rom 27c800 mam, to sobie wypalę.

M.
[#34] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@moneo, post #33

Jak coś w ofercie jest plik 0,5 MB do emulatora jego przeróbka do wersji "na kość" we własnym zakresie.

Jeszcze apropo wątku: w przypadku 2 kości ROM licencja na 1 kości obejmuje całość zestawu nie musi być innego S/N na drugiej kości ani takiego samego.
Cloanto udostępnia pojedynczą naklejkę.

Organizuję drugą we własnym zakresie aby wyglądały ROMy estetyczniej. Każdy kto zakupił u mnie ROM będzie mógł otrzymać taką naklejkę za koszt wysyłki 2 zł InPostem.
[#35] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@pong777, post #32

A500/500+/CDTV/600/2000 mają ten sam Kickstart. Nie wiem jak A1000.

Różne obrazy dla A4000/A4000T wynika z obecności kontrolera SCSI w A4kT.
[#36] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@pong777, post #34

No bo ja bym chciał licencje do A500 na kickstart 3.x by cloanto, no bo że tam obsługa dysków więksiejszych i lepsiejsza, no i że legalnie bym że se używał 3.1 na A500. No i jak wyjdzie Vampir na A500, to będzie jak znalazł.

Jak coś w ofercie jest plik 0,5 MB do emulatora jego przeróbka do wersji "na kość" we własnym zakresie.

Ale że w sensie zamiana bajtów przed wypaleniem eprom, czy coś jeszcze trzeba modyfikować?
M.
[#37] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@hrw, post #35

A1000 nie ma kickstartu w kości :) Tylko na dyskietce.
Gdzieś czytałem o możliwości montażu kickstartu poprzez przylutowanie podstawki bodajże do nóżek procesora...
[#38] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@Tomski, post #31

ze względu na małe opóźnienie. Stare romy pewno mają te 160ns

Czasy odczytu ROMu/EPROMu nie maja znaczenia. Sama Amiga odczytuje ROM-y z określoną prędkością. Procek 020 działa na 1/14MHz = 71 ns na takt procka. A taktowanie procka/chipsetu wynika z oscylatora 28MHz zamontowanego ma A1200.

Zapewne prędkość odczytu ROMu to co najmniej kilka taktów zegara procesora (2-3 nie wiem...).

Wniosek: ROM/EPROM szybszy niż oryginał nie daje absolutnie nic.
A jak go zapakujesz do FAST-u to jest on i tak odczytywany raz.
[#39] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@stachu100, post #38

No właśnie już kiedyś się zastanawiałem jak to jest po stronie Amigi, jaka jest faktyczna max prędkość odczytu pamięci fast. Na pewno są tu jakieś ograniczenia, ale przydały by się konkrety.
A4000 np ma zworkę zmieniającą czas odczytu romu z 200 na 160 ms ok, racja
[#40] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@pong777, post #30

Mi się przestał ClassicWB odpalać z tymi ROMami. Kombinowałem, szukałem, przeinstalowałem (bo skoro miałem Kicka 3.0, to i Workbencha 3.0, więc przeinstalowałem na WB 3.1) aż w końcu znalazłem gdzieś na angielskim forum wzmiankę, że w tych romach od Cloanto nie ma workbench.library - i faktycznie, "version workbench.library" daje "object not found". Trzeba ją mieć na dysku, a nie mogę nigdzie znaleźć... Podzieli się ktoś?
[#41] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@ijon, post #40

i faktycznie, "version workbench.library" daje "object not found"

Sorka, ale taka wiadomość MUSI być podana w specygfikacji produktu.
Ale lipa....
Profesjonalizm obsługi klienta w skali od 0 do 10 oceniam na -5.

Przecież bez workbench.library nie można Amigi z dyskietki "Workbench 3.0/3.1" uruchomić...

Aaaaaaa no tak, zapomniałem. Przecież klient musi sobie kupić nowe dyskietki AmigaOS3.X aby ROM Cloanto 3.X działał.
W instrukcji od ROM-ów jest to przecież jasno napisane.
Cytuję instrukcję:
"

"

Koniec cytatu.

Zapłaciłeś za jedno, no to teraz płać za drugie. OK

Sorka za złośliwość.
[#42] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@stachu100, post #41

Czyli teraz na każdą dyskietke która uruchamia Workbench trzeba dograc workbench.library?
[#43] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@Norbert, post #42

Jeżeli w ROM-ie 3.X Cloanto jej nie ma, to nie widzę innej możliwości.
Sam tak robię jak mam A4000D z Custom KS3.9 512kB. Jak mam napęd HD a Amidze.
[#44] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@stachu100, post #41

Jakos uzytkownicy A4000T od niemal 25 lat uruchamiaja swoje Amigi a tez nie maja workbench.library w ROMie. A teraz nagle problem, szok, niedowierzanie, placz i zgrzytanie zebami...
Poza tym ta informacja jest ogolnie dostepna.
Pierwszy lepszy link z google klik
The A-4000T ROM is not the only one to be without workbench.library, as our 3.X ROM also does not include it, for the same reasons (the space was needed for other improvements).

Ostatnia aktualizacja: 05.02.2016 11:14:50 przez lekarz_med
[#45] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@lekarz_med, post #44

Jakos uzytkownicy A4000T od niemal 25 lat uruchamiaja swoje Amigi a tez nie maja workbench.library w ROMie.

Jakoś użytkownicy A4000T od niemal 25 lat mają zamontowaną fabrycznie stację HD w swojej A4000T i mają od 25 lat specjalną dyskietkę Workbench3.1 na nośniku HD.

Czyżbyś sugerował, że wszytkie A1200 mają fabrycznie zamontowane napędy FDD w wersji HD + Workbench3.0/3.1 na nośniku HD i posiadacze A1200 nawet o tym nie wiedzą?

Ostatnia aktualizacja: 05.02.2016 11:22:45 przez stachu100

Ostatnia aktualizacja: 05.02.2016 11:22:54 przez stachu100
[#46] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@lekarz_med, post #44

Jakos uzytkownicy A4000T od niemal 25 lat uruchamiaja swoje Amigi a tez nie maja workbench.library w ROMie. A teraz nagle problem, szok, niedowierzanie, placz i zgrzytanie zebami...
Poza tym ta informacja jest ogolnie dostepna.
Pierwszy lepszy link z google klik

The A-4000T ROM is not the only one to be without workbench.library, as our 3.X ROM also does not include it, for the same reasons (the space was needed for other improvements).

Jakoś nie posiadałem nigdy A4000T, jakoś też od 15 lat nie używałem regularnie Amigi i jakoś pierwszy lepszy link z google nie odpowiedział mi na pytanie "dlaczego nagle Workbench mi się nie ładuje, mimo że teoretycznie wszystko jest dobrze". Ba, informację tę znalazłem nieco przypadkowo, szukając praktycznie na oślep, bo po takiej przerwie to nawet nie pamiętałem nawet, że jest coś takiego jak "workbench.library", najpierw bezskutecznie szukałem pomocy w FAQ ClassicWB. Dziwiłem się, że w ogóle tak mało informacji można wyciągnąć o tych ROMach, dopiero po jakimś czasie zorientowałem się, że to jest w sumie nowość na rynku.

A szukać zacząłem dlatego, że przez dwa dni nie dostałem żadnej odpowiedzi na pytanie zadane przez Allegro (owszem, pytanie zadane nieco nie na temat, kiedy nie znałem jeszcze istoty problemu, ale nie zmienia to faktu braku odpowiedzi).

Ostatnia aktualizacja: 05.02.2016 11:54:55 przez ijon
[#47] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@stachu100, post #45

w swojej A4000T i mają od 25 lat specjalną dyskietkę Workbench3.1 na nośniku HD

Stachu to chyba nigdy nie widziales 4000T poza moja, ktorej nie miales czasu naprawic, ale to tylko plyta glowna byla wiec mogles rzeczywiscie nie widziec tego komputera.
Od 25 lat nosniki z systemem do A4000T sa na dyskietkach DD tak samo jak do kazdej innej Amigi.
Czyzbys sugerowal ze nawet nie masz pojecia o tak podstawowych rzeczach jak to na jakich dyskietkach od 25 lat jest dostarczany system?

ze specjalną dedykacją dla Staszka

Ostatnia aktualizacja: 05.02.2016 12:02:14 przez lekarz_med
[#48] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@ijon, post #46

Strona Cloanto:
Amiga Forever 3.X ROM Improvements
Required "workbench.library"

Because workbench.library is not part of 3.X ROMs, a "Libs/workbench.library" file, as included in the Classic Support Workbench 3.1 set by Cloanto, must be present on the boot disk. This requirement is in common with later 3.1 ROMs by Commodore and ESCOM, as used with the Amiga 4000T model.

For additional information on adding the "workbench.library" file, see Amiga Forever Workbench 3.1 Duplication Instructions.

Także wbrew temu co napisał Staszek informacja na temat tego ROMu jest dokładna i wyczerpująca na stronie producenta.
To, że kupując produkt nie przeczytałeś o tym jakie zmiany zawiera, no cóż...
Proponuję w takim razie teraz tam zajrzeć bo jeszcze należy odpowiednio zmodyfikować startup-sequence.

worbench.library możesz pobrać od Cloanto jak zakupiłeś ten ROM
Each 3.X ROM set comes with a license key that can be used to download the ROM or the "workbench.library" file for installation or recovery purposes.

@ Stachu
Przecież klient musi sobie kupić nowe dyskietki AmigaOS3.X aby ROM Cloanto 3.X działał.
W instrukcji od ROM-ów jest to przecież jasno napisane.
Cytuję instrukcję:
"

"

Koniec cytatu.

Jak widzisz klient nie musi kupować systemu od Cloanto a w instrukcji jest to opisane oraz jest możliwość legalnego ściągnięcia tego pliku.
Wystarczy tę instrukcję przeczytać. Jak to się mawiało RTFM

Ostatnia aktualizacja: 05.02.2016 12:22:55 przez lekarz_med
[#49] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@lekarz_med, post #48

Nie kupowałem od Cloanto. Nie dostałem instrukcji. Nie dostałem informacji. Nie dostałem kodu. Nie dostałem odpowiedzi. Dostałem natomiast informację o konieczności wyłączenia SetPatcha, oraz inne szczegóły techniczne, tak więc miałem chyba prawo uznać, że nie powinno być więcej żadnych pułapek, na przykład takich ŻE MÓJ SYSTEM PRZESTANIE DZIAŁAĆ. Tak więc skoro nie znasz sytuacji, to nie rób z ludzi idiotów.

A skoro już taki z Ciebie mestre google-fu, to zrób sobie test porównawczy: wyszukaj "45.61 cloanto" a potem "45.061 cloanto" i powiedz w którym wypadku w wynikach wyszukiwania W OGÓLE pojawia się wklejona przez Ciebie strona producenta. ROM zgłasza się numerem wersji 45.61.

(Niemniej jednak dziękuję za linka, trochę rozjaśnia sytuację.)

A, byłbym zapomniał:

Jak widzisz klient nie musi kupować systemu od Cloanto a w instrukcji jest to opisane oraz jest możliwość legalnego ściągnięcia tego pliku.
Wystarczy tę instrukcję przeczytać. Jak to się mawiało RTFM

A to akurat sprawdzę wieczorem, czy na kod z kości da się bibliotekę ściągnąć, czy jednak trzeba mieć cały pakiet, bo tego akurat "instrukcja" jasno nie mówi

Ostatnia aktualizacja: 05.02.2016 13:16:06 przez ijon
[#50] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@ijon, post #49

Umiejętność szukania w google nie boli. O tym mogę cię zapewnić bez żadnych testów.
Nie trzeba być członkiem Mensy aby wpaść na to, że przy problemach z produktem warto wejść na stronę producenta i tam poszukać informacji.
Zapewne łatwiej jak ludzie podadzą na tacy gotowe linki ale minimum wysiłku intelektualnego aby wejść na stronę producenta danego produktu i poszukać w dziale support informacji nie powinno być ponad umiejętności intelektualno-manualne nabywcy.
Polecam taką metodę przy każdym kupionym produkcie - nie tylko odnośnie ROMów od Cloanto.
Jeszcze mogło być sakramentalne "nie znam angielskiego", także chyba należy uznać, że tragedii nie ma.

W każdym razie cieszę się, że mogłem pomóc. Autor wątku ma możliwość wyróżnić pomocny post także zawsze w ramach podziękowania możesz skorzystać z tej opcji OK

Jeżeli nie dostałeś kodu to zwróć się do sprzedawcy. Na forum nikt ci swojego kodu nie poda.

Ostatnia aktualizacja: 05.02.2016 13:39:27 przez lekarz_med
[#51] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@lekarz_med, post #47

A4000T sa na dyskietkach DD

Tego nie wiedziałem, dziękuję za doinformowanie.
Faktycznie, nigdy z A4000T nie miałem styczności.
[#52] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@lekarz_med, post #48

co napisał Staszek informacja na temat tego ROMu jest dokładna i wyczerpująca na stronie producenta.

Dałbym głowę, iż polskie prawo wymaga instrukcji w języku polskim dostarczanej razem z nowym produktem na terytorium RP dla detalicznego klienta.

Czyżby coś w tej materii się zmieniło?
[#53] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@stachu100, post #52

Czyżby coś w tej materii się zmieniło?

Zmartwię Cię, z obserwacji wynika, że na początku, próbowano to egzekwować, a teraz to wszyscy mają to głęboko w poważaniu. Przepis martwy.
[#54] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@KM, post #53

[#55] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@lekarz_med, post #48

Nie nazwalbym Cloanto producentem, co najwyzej monterem.
Kiedys obejrzalem sobie ten ich ROM i jak dla mnie to jest pirat udajacy oryginal.
Zglasza sie niby jako 3.X, a w srodku sa czesci z 3.1 oraz 3.9.
O ile wiem to Cloanto nie ma praw do czesci ROMu z 3.9, no chyba ze cos sie zmienilo w tej materii, ale ja nie sledze tego na biezaco.
Sama edycja tekstu execa to troche za malo, zeby byc producentem. Gdyby to byl legalny ROM, to powinien sie zglaszac jako 3.9. Takiego pirata, kazdy sam moze sobie poskladac. Co ciekawe na stronie Cloanto, nie ma zadnej wzmianki o tym, ze uzywa on modulow z ROMu 3.9, no i ta nazwa 3.X, tez od czapy.
[#56] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@stachu100, post #52

Te uwagi, skądinąd słuszne, należą się polskiemu dystrybutorowi ROMów a nie Cloanto.
Cloanto w amigowym świecie ma chyba najlepszy (czyt. najbardziej zbliżony do ogólnych standardów) support i nie stosuje brudnych praktyk w rodzaju "do ROMu dokup system żeby móc używać" i przeciwko temu zaprotestowałem.
Na drugim biegunie jest Hyperion, który bierze większą kasę a support ma zerowy.

Wracając do Cloanto, jak widać informacja o braku workbench.library jest dostępna i eksponowana - poświęcony jest temu cały oddzielny akapit. Po zakupie ROMu i rejestracji bibliotekę tę można ściągnąć z ich strony.
To, że nabywca tego nie umiał znaleźć czy nie został o tym powiadomiony przez polskiego dystrybutora to kwestia pośrednika na Polskę, który powinien był udzielić tych informacji a nie Cloanto.
AmigaKit z każdym ROMem dostarcza drukowaną instrukcję, gdzie jest to napisane oraz pokazany jest sposób montażu. A u nas jest jak jest...

Ostatnia aktualizacja: 05.02.2016 18:38:42 przez lekarz_med
[#57] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@lekarz_med, post #50

Hmm, wygląda na to, że fukcja obsługi kodów licencyjnych nie jest automagiczna i chyba poczkam do poniedziałku na bibliotekę... Dam znać, a nuż komuś to pomoże, bo z Allegro dalej brak odpowiedzi :}

Umiejętność szukania w google nie boli. O tym mogę cię zapewnić bez żadnych testów.
Nie trzeba być członkiem Mensy aby wpaść na to, że przy problemach z produktem warto wejść na stronę producenta i tam poszukać informacji.
Zapewne łatwiej jak ludzie podadzą na tacy gotowe linki ale minimum wysiłku intelektualnego aby wejść na stronę producenta danego produktu i poszukać w dziale support informacji nie powinno być ponad umiejętności intelektualno-manualne nabywcy.
Polecam taką metodę przy każdym kupionym produkcie - nie tylko odnośnie ROMów od Cloanto.
Jeszcze mogło być sakramentalne "nie znam angielskiego", także chyba należy uznać, że tragedii nie ma.

...Jednak w pewnym sensie kojąca jest świadomość, że świat aż tak bardzo się nie zmienił, i jeśli ktoś zdezorientowany i "wtórnie niedoświadczony" poprosi o pomoc w internetach, to zawsze znajdzie się jakiś protekcjonalny dupek, który zignoruje wszelkie próby logicznego prowadzenia dyskusji i przedstawienia sytuacji przez pozostałych uczestników, byle tylko sztachnąć się słodkim zapachem swojego świętego przekonania, że świat składa się wyłącznie z niego oraz istot niższych ;)
[#58] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@ijon, post #57

Bardzo trafna charakterystyka.
[#59] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@ijon, post #57

Pomoglem i zamiast podziekowan wyzwiska.
Gdyby nie ja to dalej bys biadolil i uzalal sie nad soba ze nieporadnie nie umiesz znalezc biblioteki ani nawet nic nie wiesz o produkcie, ktory kupiles.
Na drugi raz jak bedziesz kwiczal o "pomoc w internetach" to moze sie okazac ze nie znajdzie sie nikt kto sie podzieli informacjami bo jak widac w zamian mozna sie tylko spodziewac wyzwisk z twojej strony.
A ze google jak widac uzywac nie umiesz to nie wroze sukcesu w rozwiazywaniu jakiegokolwiek (nie tylko amigowiego) problemu samodzielnie.

Ostatnia aktualizacja: 05.02.2016 23:43:01 przez lekarz_med
[#60] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@lekarz_med, post #59

Ojeju jeju no popatrz, co za niesprawiedliwosc na tym swiecie.
Pomagasz jak mozesz a tu ni za grosz wdziecznosci
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem