[#61] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@selur, post #60

Dokładnie.
[#62] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@ijon, post #57

Czekam na odpowiedź będzie już z tydzień albo lepiej i nie dostałem. Ogólnie sprzedający te romy na aledrogo jakoś nie kwapi się z odpisywaniem. Na mojego e-maila, a dopytywałem się odnośnie instalacji, paragonu, PISEMNEJ gwarancji co była obiecana ani słychu ani dychu. No nic może wyśle jeszcze, gdyż ma dosłać naklejkę na drugi rom. Wsparcie z jego strony jest zerowe. Nie wiem z czego to wynika... Dzisiaj będę chciał zarejestrować rom i sprawdzę też czy można będzie ściągnąć obraz kicka oraz tę nieszczęsną bibliotekę workbench.library. Choć u mnie chodzi komp ale gierek nie testowałem jeszcze.

Ostatnia aktualizacja: 06.02.2016 00:19:08 przez Tomski
[#63] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@Tomski, post #62

Naklejka idzie listem zwykłym InPost. Max 14 dni od nadania proszę o cierpliwość. Nie da się wysłać niczym innym za 2 zł wliczając koszt koperty.
Kto potrzebuje tej biblioteki proszę pisać na prv i podać adres e-mail.
Co do PL instrukcji instalacji jest ona zawarta w opisie ROMów. Nie ma sensu drukowanie - to tylko powiększa koszty. FV wysyłam elektronicznie. FV jest dowodem zakupu i jednocześnie gwarancją 24 miesięczną. Dane do FV podajemy przy zakupie na Allegro - są do tego formularze. Jeśli coś jest nie tak zgłaszamy po prostu.
Z racji, że Allegro nie jest moim źródłem utrzymania a pracuję zawodowo po 14 godzin dziennie nie jestem 24h/dobę pod telefonem. Zostawiamy wiadomość SMS zgodnie z prośbą automatycznej sekretarki - odpisuję/oddzwaniam. W miarę możliwości czytam też forum i staram się pomagać w sprawie ROMów, Goteków, HxC, dysków z systemem Workbench. Niezadowolonych z zakupu zachęcam do zwrotu towaru i kupna w sklepach amigowych za granicą.
Zawsze istnieje możliwość zwrotu towaru do 14 dni więc niczym nie ryzykujemy.
Oczywiście dziękuję za wszelkie sugestie odnośnie moich aukcji gdyż pomaga mi to w naniesieniu poprawek do opisów i poznaniu potrzeb konsumentów.

Instrukcja montażu:

Uwagi: zamontowanie kości "do góry nogami" może spowodować uszkodzenie kości i/lub płyty głównej.

Jeśli nie czujemy się na siłach poprośmy kogoś o pomoc. Nie ponoszę odpowiedzialności za nieprawidłowy montaż!

0. Jeśli zakupione kości są w wersji Cloanto 3.x popr to wpierw edytujemy Startup-sequence i przez poleceniem SetPatch wstawiamy znak ;

1. Odłączamy Amigę od sieci elektrycznej (fizycznie!) i rozkręcamy obudowę.

2. Zdejmujemy ewentualny ekran.

3. Lokalizujemy 2 kości ROM (oznaczenia układów poniżej).

4. Za pomocą śrubokręta płaskiego, dostatecznie szerokiego podważamy z wyczuciem równomiernie i naprzemiennie układ ROM z lewej i prawej strony aż do całkowitego jego poluzowania oraz demontujemy go. Tak samo robimy z drugą kością.

5. Wkładamy kości zgodnie z oznaczeniem poniżej. Kości muszą wejść ciasno - jeśli tak nie wchodzą odginamy delikatnie i równomiernie wszystkie nóżki kości do zewnątrz.

6. Włączamy Amigę i sprawdzamy czy startuje - jeśli widzimy czarny lub czerwony ekran oznacza to, że kości zostały omyłkowo zamienione pozycjami A z B lub nie dociskają odpowiednio do podstawki. Korygujemy to.

7. Jeśli Amiga się włącza prawidłowo to wyłączamy ją. Montujemy ekran i skręcamy.

8. Gotowe!

Oznaczenia kości

U6A - Amiga 1200 - kość z naklejką Cloanto z nr seryjnym - położenie dół

U6B - Amiga 1200 - kość z napisem "ROM 2" - położenie góra

U180 - Amiga 3000 - kość z naklejką Cloanto z nr seryjnym - proszę szukać oznaczenia na płycie U180 przy podstawce

U181 - Amiga 3000 - kość z napisem "ROM 2" - proszę szukać oznaczenia na płycie U181 przy podstawce

U175 - Amiga 4000 - kość z naklejką Cloanto z nr seryjnym - proszę szukać oznaczenia na płycie U175 przy podstawce

U176 - Amiga 4000 - kość z napisem "ROM 2" - proszę szukać oznaczenia na płycie U176 przy podstawce

Z lewej strony ROMy posiadają zaokrąglenie/wgłębienie - takie samo zaokrąglenie jest na podstawkach i informuje nas o tym z którą stroną włożyć kości.

Jeśli w przesyłce otrzymamy kości 27C160 z 42 nóżkami wpinamy je w całą podstawkę. Jeśli kości 27C400 z 40 nóżkami wpinamy tak jak był wpięty oryginał. Jeśli podstawki mają tylko 40 wejść a kość jest 42 pinowa to nie podłączamy górnego i dolnego lewego pinu.

Ostatnia aktualizacja: 06.02.2016 01:36:15 przez pong777
[#64] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@Tomski, post #62

Cloanto dosłało nowe naklejki "ROM 2" na drugą kość. Wszyscy nowi kupujący otrzymają już oryginały tychże naklejek na drugą kość. Do kolegi "Tomski" też idzie oryginał.

Co do kości pod system 3.9 moim zdaniem nie ma sensu ich kupować - 3.9 i tak wgrywa swój kick. Jak wygląda współpraca 3.9. i tych kości nie mam pojęcia.

Wybadaliśmy pewną niedogodność - na nowym kicku zostaje mniej wolnej pamięci RAM niż na starym oryginalnym 3.1. Niektóre gry jak np, Skaut Kwatermaster nie ruszą na 1 MB CHIPu - jest go wtedy za mało.

Najlepiej zmieniać kick na nowy w momencie gdy mamy >2 MB pamięci RAM i dysk twardy/kartę CF.

Zawsze można zmapować sobie do pamięci starszą wersję kicku - najlepiej 1.3. dla kompatybilności w grach lub używać WHDLoad.

Co do zawartości kości - nie są ujawniane szczegóły zmian - wiemy tylko tyle ile nam Cloanto udostępni informacji - są one zamieszczone na stronie Cloanto i na Allegro w opisie aukcji.

Nie potrafię się wypowiedzieć na temat rzekomo chronionych części kodu z wersji 3.9. zawartych w KS 3.x. Zapytam o to właściciela Cloanto i napiszę w tym wątku. E-mail w tej sprawie właśnie przed momentem wysłałem.

Jak zakończą się aukcje dorzucę dodatkowe informacje do opisu aby nikt nie czuł się już więcej niedoinformowany przed zakupem. Klient ma prawo wiedzieć wszystko o produkcje jeszcze przed zakupem.

Ostatnia aktualizacja: 06.02.2016 02:08:05 przez pong777
[#65] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@pong777, post #64

Dostałem od kolegi powyżej workbench.library i wreszcie działa. Ale są niespodzianki - ciekawe czy u kogoś innego też wystąpiły? Po pierwsze, przestał banglać programik Copper, wrzucający na WB Copperowe kolorki - zawiesza się przy próbie uruchomienia go z błędem 80000008. Po drugie, taki ADoom pozwala wybrać tylko z czterech trybów graficznych (320x256 i 512 w PAL lub NTSC, wszytskie w EHB), a nie ze wszystkich dostępnych w systemie. Ponadto Advanced Amiga Analyzer pokazuje układy specjalizowane jako ECS - ale sysinfo już normalnie AGA. Po zmapowaniu kicku 40.68 żadne z powyższych nie występuje.
[#66] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@ijon, post #65

Setpatch włącza AGA
[#67] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@Norbert, post #66

Dlatego jego odtagowanie w startup-sequence jest bez sensu.
[#68] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@Norbert, post #66

Czy sama obecność kości AGA automatycznie włącza SetPatch?
Co jeśli go nie ma w "C:"?
[#69] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@pong777, post #68

Setpatch sam sie nie wlacza. Albo w s-s, albo recznie trzeba go uruchomic z cli/shell.
Jak go nie ma , to go nie uruchomisz.
[#70] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@pong777, post #68

Hum, zatem wygląda na to, że tym, którzy kupują same te romy, musiałbyś wysyłać i workbench.library, i tego Cloantowego setpatcha.

Ostatnia aktualizacja: 08.02.2016 02:57:14 przez ijon
[#71] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@ijon, post #70

Uzyj Setpatcha z Workbencha 3.1, powinien zadzialac. Albo poszukaj dyskietki z Workbench 3.1 dla Amiga 4000T, ale musisz miec przynajmniej 68020.
[#72] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@ijon, post #70

A jaka wersja workbench.library powinna być używana z tym ROM'em?
[#73] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@Tomski, post #72

Pojawił się kolejny problem, nie wiem czy związany z tym Kickiem. Mianowicie stacja DF0: jak i DF1: nie widzą dyskietek. Po włożeniu ich do stacji wyświetla się ikonka na blacie DF0:BAD lub DF1:BAD. Przedmuchałem napędy. Przeczyściłem dyskietką czyszczącą. Nie pomogło. Spróbowałem formatować systemowym formatem i wywala błąd : błąd formatowania na ścieżce 0. Czy moglibyście sprawdzić czy macie problemy z dyskietkami na tym kicku od Cloanto? Nie chce mi się przekładać w tej chwili kości. Ale widzę, że będę musiał to zrobić.
[#74] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@Tomski, post #73

Ja kupiłem pare dni temu kickstart 3.1 cloanto i stacja działa jak należy, nagrałem może ze 3 dyskietki ale wszystkie chodzą elegancko.
[#75] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@ponior, post #74

To zrobiłem podmiankę z kicka 3.X Cloanto na oryginalny kick 3.1. Okazało się, że stacje obie RUSZYŁY od razu. Czytają wszystkie dyskietki bez zająknięcia. A wcześniej tylko pokazywały BAD. Dodam, że moja Amiga to ESCOM. Płyta 2B, z którą to też nie chcą działać wszelkie przejściówki na mysz USB(fakt, próbowałem jednej, gdyż odechciało się mi sprawdzać innych) oraz stacje to PCetowe. W Amidze siedzi jakiś Panasonic(oryginalna, taką nabyłem od poprzedniego właściciela) a w DF1: chyba, przerobiona, Sony.
Podsumowując na obecną chwilę kick od Cloanto wypada blado, delikatnie pisząc.
Będę musiał skrobnoć e-mail do Cloanto.

Ostatnia aktualizacja: 03.03.2016 20:30:01 przez Tomski
[#76] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@Tomski, post #75

Ja zrobiłem to samo,wróciłem do 3.1.Sprawdzałem tego kicka cloanto na płycie 1A I 2B,na oby dwóch płytach miałem ciągle błąd guru ramlib,mysłałem że to wina aca ale bez karty to samo.Zobaczymy co cloanto wymyśli bo nie tylko my mamy problemy z ich romami.

Ostatnia aktualizacja: 03.03.2016 22:19:35 przez phl22
[#77] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@stachu100, post #41

Że też k#%wa dopiero teraz zaintersowałem się tym wątkiem...
Jestem niedzielnym amigowcem, który wp#$%dolił się na tą oryginalną minę.
Podzielam opinię stacha odnośnie polityki Cloanto.
Jak człowiek ma być oryginalny kiedy robią go w jajco.
Lekarz_med to pewnie samotny zgred co z nudów szuka dziury w całym (i mu to procentuje w tej akurat dziedzinie), ale ja mam właśnie kilkadziesiąt minut na ogarnięcie tematu zanim żona z dziećmi wróci ze spaceru.
Dobra dość gorzkich żali o ile pongu mi w prosty sposób nie pomoże ogarnąc tematu robię akcję zwrot->negatyw->zakup wypalonego

To tak na odświeżenie tematu romów od CLOANTO
[#78] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@Tomski, post #75

Jeszcze raz napiszę że problem dotyczył tylko i wyłącznie specyficznych konfiguracji w Amidze 1200 i tylko w ROMie w wersji .61. Obecnie w ogóle nie mam dostępnych już wersji .61 a wyłącznie .62.

@movin:

Pisze w instrukcji montażu na stronie aukcji:

...]oraz kopiujemy plik workbench.library otrzymany po zakupie w załączniku w e-mailu do LIBS:

Jeśli sobie o tym zapomnimy to możemy zawsze pod WinUAE podpiąć kartę i tylko wrzucić do LIBS: brakujący plik. Nie trzeba kości podmieniać.

W zasadzie nawet nie muszę wysyłać tej biblioteki, bo po zarejestrowaniu się na stronie Cloanto uzyskujecie do niej dostęp. To moja wola aby Wam ten proces ułatwić.

Panowie ja tych kości nie składam od środka - nie jestem autorem tylko resellerem. Taki sam wsad mają wszyscy pośrednicy. Proszę na mnie psów nie wieszać i nie mścić się negatywami. Można pisać do T. Wilena, Piru, Cloanto no i również do mnie.

Towar zawsze zgodnie z polskim prawem można zwrócić do 14 dni i to BEZ PODANIA PRZYCZYNY a tym bardziej jak coś jest z nim nie po myśli.

W mojej beznegatywowej historii allegrowej na 441 pozytywów ze sprzedaży miało to miejsce tylko 3 razy.

Ostatnia aktualizacja: 27.04.2016 23:56:18 przez pong777
[#79] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@pong777, post #78

Oficjalnie przepraszam Kolegę pong777, zwłaszcza za pogróżki z negatywem.
Biję się w pierś, niezbyt uważnie przeczytałem opis aukcji.
Palił mi się tyłek stąd frustracja ziejąca z mojej wypowiedzi.
Pozdrawiam
[#80] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@movin, post #79

Nie ma problemu najważniejsze żeby wszystko działało jak powinno.
[#81] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@pong777, post #5

Coś mi to nie pasowało i rzeczywiście na stronie Cloanto jest nieco bardziej rozbudowana ta sekwencja. Powinno być tak:

C:Version >NIL: exec.library 45 20
If WARN
  C:SetPatch QUIET
Else
  C:SetPatch NOROMUPDATE QUIET
EndIf

Przy tak zmodyfikowanym skrypcie działa jak należy - polecam OK

Aha, źródło tej wiedzy znajduje się tutaj.

Ostatnia aktualizacja: 20.07.2016 13:31:45 przez Umpal
[#82] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@Umpal, post #81

W systemie 3.1 nie śmignie opcja NOROMUPDATE...
To sekwencja dla 3.5 lub 3.9.
[#83] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@pong777, post #82

To dziwne, bo u mnie to działa na ROM-ie od ciebie
[#84] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@Umpal, post #83

Mowa jest o workbenchu 3.1 a nie kick3.1
[#85] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@Norbert, post #84

This change is required in order to support 3.X ROMs.

Posiadam WB3.1 i ROM 3.1. Chyba że czegoś nie rozumiem.
[#86] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@Umpal, post #85

Niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem wspomnianych romów 3.x Cloanto i Workbencha 3.1 od Cloanto.

Napiszę szczerze, że byłem sceptycznie nastawiony do ich cudowności, ale potrzebowałem romu 3.1 lub wyżej, więc od początku.

1. Instalacja na płycie A1200- bez problemowa. Kości które posiadam wypełniają całe podstawki pod romy (nie ma już niebezpieczeństwa przesunięcia ich w niewłaściwą stronę i uszkodzenia czegoś, jak to się niektórym zdarzało z oryginalnymi romami).
Obie kości są opisane, więc nie ma problemu która jest pierwsza a która druga (wiem, że tego kiedyś nie było).

2. Uruchomienie Worbencha 3.1 od Commodore- który miałem już od X-lat zainstalowany na twardym dysku. Przekopiowałem wymaganą workbench.library do libs: na partycji z WB3.1 i to wszystko.
System ruszył bez problemów, nie trzeba było niczego modyfikować.

3. Uruchomienie Worbencha 3.1 by Cloanto - tak z ciekawości postanowiłem go sobie zainstalować na dysku. Wszystko poszło gładko, ale po uruchomieniu zainstalowanego systemu miałem objaw jak Niektórzy w tym wątku, czyli max 16 kolorów pod systemem.
Winny okazał się błąd w startup-sequence, który nie uruchamiał setpatcha. Wystarczyło zlikwidować instrukcje warunkowe i zamiast wpisu:

C:Version >NIL: exec.library 45 20
If WARN
EndIf

wpisać:

i po krzyku wszytsko śmiga szeroki uśmiech

4: Uruchomienie Worbencha 3.9 - który miałem już zainstalowany (A1200 + Fast ram). Tutaj w startup-sequence wyłączyłem Skicka (który "mapował" mi z pliku kicka 3.1, gdyż miałem wcześniej kickstart 3.0), dzięki temu mam już jeden restart mniej. Następnie dopisałem parametr NOROMUPDATE do setpatch

C:SetPatch NOROMUPDATE QUIET

dzięki czemu pozbyłem się też drugiego resetu A1200 podczas uruchamiania Workbencha 3.9 (te komponenty zawiera już w sobie rom od Cloanto) szeroki uśmiech

Co ciekawe, szczególnie wyraźnie pod WB 3.9 czuć, że system działa szybciej (wczytuje się też szybciej, bo pozbyłem się 2 restartów komputera). Nie wiem czy jest to zasługa szybszych kości pamięci (podobno ok 100ns), czy zasługa szybszych bibliotek, tak czy inaczej jest zdecydowanie szybciej na tak słabym konfigu jak A1200 z Fastem ok, racja

Sprawdziłem też kilka NDOS/DOS gier pod AGA odpalanych z HxC Floppy Emulator i żadnego problemu nie napotkałem- słowem: jestem zadowolony ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 02.08.2016 15:17:24 przez BULI
[#87] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@BULI, post #86

Pokaz teraz co wyświetla Ci program Scout w Residents
[#88] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@Pawelek, post #87

A co potrzebujesz wiedzieć?
[#89] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@Marcin74, post #12

Witajcie,
Znalazłem ten temat na forum bo mam podobny problem co kolega wyżej opisywał z tym, że w normalnej A1200 bez FASTATA. Kupiłem zestaw dysk HDD 2,5 z WB3.1+kości ROM 3.1 Cloanto. Mam adapter kątowy z wpiętym adapterem SD w złącze 44pin i dysk HDD wpięty w złącze 40 pin. Stary dysk HDD na oryginalnym ROMie 3.0 śmigał z tym adapterem SD bez problemów, system i boot menu wszystko widziały, dioda HDD działała poprawnie, karta SD działała poprawnie.

Po zmianie kości na 3.1 i podpięciu nowego HDD z WB 3.1 sam twardy dysk pracuje dobrze ale jak tylko włożę kartę SD tak koniec - dioda HDD pali się na stałe, karty SD nie widać ani w boot menu ani w systemie.
Sprawdziłem stary dysk HDD który działał na 3.0 i to samo - czyli ewidentnie to wina nowych kości ROM.

Czy można coś z tym zrobić żeby działało to poprawnie na nowych kościach? Czy jak zamienię ROM na stary oryginalny 3.0 to nowy dysk z WB3.1 będzie działać?
[#90] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@przem_k, post #89

Na pewno WB3.1 zadziała w Romem3.0. O to się nie bój.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem