[#91] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@michal_zukowski, post #90

Podmieniłem ROM na 3.0, system się załadował ale drugą partycję pokazuje DH1:NDOS. A dioda HDD po chwili od załadowania zapala się na stałe. Kart SD nie widzi. Czyli ten nowy dysk HDD 2,5 robi jakiś problem - pomijam już kwestię nowego ROMu bez którego nie widzi partycji ale podłączałem go dwoma różnymi taśmami przez trzy różne adaptery z 2,5 na 3,5 i na każdym jest to samo. Działa prawidłowo tylko sam z ROMem 3.1, z czytnikiem SD już nie i pali na stałe diodę HDD.

Kończą mi się pomysły. Może na tym HDD 2,5 trzeba zapiąć jakieś zworki? Są tam 4 piny do zworek, master/slave/cable select.
[#92] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@przem_k, post #91

Sprawdź czy stary zestaw działa dobrze jak poprzednio.

Jeśli nowy dysk ma zworki to ustaw je poprawnie, tak samo jak zworki w czytniku sd.
[#93] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@Norbert, post #92

Stary zestaw działa poprawnie na ROMie 3.0, na 3.1 już nie, system wywala błędy przy ładowaniu. To konfiguracja z lat 96/97 bo chyba jakoś wtedy kupiłem ten stary HDD, nie ma na nim żadnej zworki zapiętej i daje radę z czytnikiem SD.

Na adapterze SD nie ma u mnie zworek, jest zworka na adapterze kątowym KA60 ale ona jest chyba od pracy diody HDD napędu podłączonego do gniazda 40pin. Zostają zworki na HDD 2,5 - tylko pytanie jak traktowany jest adapter SD wpięty w KA60 w gniazdo 44pin, jako master/slave? Czy jak zapnę dysk HDD jako master to SD będzie slave?

Edycja: wg schematu na HDD jak ma niezapięte zworki to jest MASTER. Czyli tak na pewno nie działa z SD bo już to sprawdzałem.

Ostatnia aktualizacja: 10.03.2021 18:12:52 przez przem_k
[#94] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@Norbert, post #92

Udało mi się dojść do ładu z tym tematem. Na nowym dysku HDD trzeba było zapiąć zworkę na SLAVE. Teraz wszystko działa poprawnie na ROMie 3.1, działa czytnik, widać karty SD, działa dysk HDD, działa poprawnie dioda HDD. Przez to, że stary HDD działał bez zworki myślałem, że przyczyna jest w kablach albo adapterach czy samym ROMie 3.1 a tu proszę, jedna mała zworka... ;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem