kategoria: A1200
[#31] Re: Kupiona A1200 co dalej?

@nostrum666, post #30

Czyli aby korzystać z HDD wew nie potrzebuje żadnej karty turbo? i wtedy tylko kupuje przejściówkę pcmia na SD i wrzucam oprogramowanie przez kartę pamięci? Bo nie nie rozumiem do czego jest to turbo w tej chwili potrzebne. Wiem, że myśląc przyszłościowo to będę musiał kupić ale czy do WHDload jest wymagane?
[#32] Re: Kupiona A1200 co dalej?

@wnuczus, post #31

Karta turbo czy rozszerzenie pamięci fast niezbędne jest do uruchomienia pakietu WHDLoad.
Jest kilka gier które się uruchomią na gołej A1200 ale niewiele. Do grania w gry przez WHDLoad potrzeba minimum 4 MB fastu a najlepiej 8 MB.

Ostatnia aktualizacja: 31.03.2016 10:58:32 przez nostrum666
[#33] Re: Kupiona A1200 co dalej?

@wnuczus, post #12

Jeśli chodzi o goteka to zaopatrz się lepiej w wersję z HxC zamiast Cortexa. Drożej ale oprogramowanie jest dalej rozwijane. Można zrobić zmianę firmware na HxC również później ale koszt sumaryczny wyjdzie wyższy (trzeba kupić/mieć programator) + licencja na HxC to 10 EUR. Skontaktuj się np. z @pong777 z forum - sprzedaje na alle dużo takich dodatków do Amig. Ja się doposażyłem u niego w goteka, kickstart 3.1 i ze dwa adaptery SD2IDE razem z licencjami na WB.
[#34] Re: Kupiona A1200 co dalej?

@jimmy, post #29

Pytanie czy w kwestii hobby i wygody zabawy warto rozważać "opłacalność" przez wydatek 30 złotych mniej lub więcej.
[#35] Re: Kupiona A1200 co dalej?

@wnuczus, post #12

Na gołej A1200 oczywiście można korzystać z dysku SD/HDD ale ma tylko 2MB CHIP. Do WHDLoad będzie za mało na odpalenie wielu gier. Po to jest karta turbo - dodaje pamięć FAST RAM (przynajmniej 4MB).
To tak jakbyś miał netbooka z 1GB RAM. Odpalasz na nim emulator Virtual Box i już dla emulatora jest mało pamięci RAM.

Ostatnia aktualizacja: 31.03.2016 11:06:25 przez jimmy
[#36] Re: Kupiona A1200 co dalej?

@jimmy, post #35

Ok, bo generalnie się wykosztowałem ostatnio na retro. Czyli ten ACA1221 to jest minimum?
[#37] Re: Kupiona A1200 co dalej?

@wnuczus, post #36

Minimum jeżeli chcesz pograć w gry używając WHDLoad.
[#38] Re: Kupiona A1200 co dalej?

@wnuczus, post #36

Nie chcę Cię martwić ale zakup komputera to dopiero początek wydatków retro. Takie hobby wciąga człowieka a wyciąga kaskę i czas. ACA 1221 jest stosunkowo najtańszą opcją rozbudowy bo można ją potem usprawnić kodami odblokowującymi po 5 czy 10 EUR (więcej RAM, szybszy zegar). Możesz polować na rozszerzenia samej pamięci ELSAT 1204 lub 1208 (4 lub 8 MB) ale ich koszt będzie niewiele niższy. Karty typu ACA 1232 mają lepszy procek ale są też znacznie droższe. Ja na razie nie rozbudowuję swojej A1200 - czekam na kartę Vampire do tego modelu. Już widać, że ruszyła wyprzedaż mocnych kart turbo do A1200 (choć na razie nie wiadomo czy i kiedy wyjdzie Vampire dla A1200).

Jak chcesz na razie tylko grać to kup goteka z HxC zamontuj i baw się. Jeśli będą problemy z kompatybilnością w grach to poluj na jakąś tanią A500 (w granicach 100PLN powinno się dać kupić jeśli się nie mylę - tylko szukaj takiej z rozszerzeniem pamięci do 1MB) i do niej wpakuj goteka i graj.
Jak będziesz chciał więcej pobawić się systemem Workbench to kupisz kartę CF/SD i adapter IDE a później też jakieś turbo. Szykuj się też na wydatek rzędu 80-100PLN na adapter umożliwiający użytkowanie nowych myszy optycznych z amigą bo praca na starej kulkowej pod WB to mordęga. Polecany jest oczywiście Ryś mkII - ja mam adapter Tom i też nie narzekam.
[#39] Re: Kupiona A1200 co dalej?

@jimmy, post #38

Dlatego też w 2 poście napisałem że jeżeli ma to być tylko do gier to Gotek powinien póki co wystarczyć.
[#40] Re: Kupiona A1200 co dalej?

@wnuczus, post #36

W zasadzie minimum do gier to rozszerzenie pamięci fast o 4 lub 8 MB. Zdecydowana większość gier radzi sobie dobrze na standardowym procesorze 68020 @ 14 MHz i przyspieszanie go nie jest konieczne. Z drugiej strony teraz nikt takich rozszerzeń nie produkuje, a stare osiągają ceny porównywalne z kartą ACA 1221. Dodatkowo kosztem około 150 zł, można włączyć w tej karcie 64 MB pamięci i taktowanie 28 MHz, co już daje jako taki komfort w tak zwanej "pracy z systemem", na przykład zabawy w jakieś programowanie.
[#41] Re: Kupiona A1200 co dalej?

@nostrum666, post #39

Prehistoric .... please działający z dyskietki na A1200. Mnie jakoś nie działa mimo zmiany kicka, wyłączania AGA i innych zabiegów. Po Prehistoricu jeszcze o kilka poproszę ... Ja uważam, że gotek w gołej A1200 to zbędny wydatek. Lepiej kasę przeznaczyć na ram albo kartę turbo.

Ostatnia aktualizacja: 31.03.2016 11:44:53 przez misiek2
[#42] Re: Kupiona A1200 co dalej?

@jimmy, post #38

Jak chcesz na razie tylko grać to kup goteka z HxC zamontuj i baw się. Jeśli będą problemy z kompatybilnością w grach to poluj na jakąś tanią A500 (w granicach 100PLN powinno się dać kupić jeśli się nie mylę - tylko szukaj takiej z rozszerzeniem pamięci do 1MB) i do niej wpakuj goteka i graj.

Cóż za rada. W stylu kup, ale jak nie będziesz zadowolony to dokup inny sprzęt. Elegancko.
[#43] Re: Kupiona A1200 co dalej?

@misiek2, post #42

Moim zdaniem dobra. A1200 już jest kupiona. Sprzedawać jej nie ma sensu jeśli udało się kupić w dobrej cenie. Jeśli będą problemy z kompatybilnością to taniej wyjdzie kupić A500 do grania (nawet gołą bez zasilacza i joystików skoro są przy A1200) niż kartę turbo + SD/CF do A1200. Wtedy A500 jest tylko do grania a na A1200 (nawet gołej) można się pobawić WB. Jeśli się spodoba będzie można doinwestować. W ostateczności można sprzedać goteka bez problemu ze stratą powiedzmy maksimum 1/3 wartości.

Ja mam tak:
- A600 do grania (duża kompatybilność z grami, wystarczy dyskietka relokick) + ew. goteka lub dyskietki z grami
- A1200 - z WB do "poważniejszych" zastosowań i z sentymentu. Na razie nie rozbudowana czeka na więcej wolnego czasu.
[#44] Re: Kupiona A1200 co dalej?

@misiek2, post #41

Ty uważasz że to zbędny wydatek, ja natomiast uważam że póki co do grania wystarczy. Faktycznie parę tytułów nie będzie chodzić, ale przecież wnuczus napisał że się ostatnio wykosztował, więc Gotek nie jest jakimś wielkim wydatkiem a w przyszłości może sobie rozbudować Amigę o kartę turbo i dysk i co jeszcze będzie chciał i wtedy będzie się mógł pobawić w Prehistoryka i inne nie działające via WHDLoad.
[#45] Re: Kupiona A1200 co dalej?

@nostrum666, post #44

Naprawdę radą jest kupno amigi 500? Na FB z jednym forum kolega Paweł S, nie chce podawać nazwiska, podał mi że kupić w kolejnośći A1200 A600 A500, więc tak kupiłem. Ja może kupie w przyszlym miesiącu tę kartę turbo nie mówię, że nie. Chciałbym pograć przez miesiąc w jakieś gry. I tak nie jestem w stanie zagrać w wszystkie gry prawda?
Dlatego pytałem o minimum.

Ostatnie moje pytanie czy jak kupie w przyszłości pewnie niedługiej ACA1221 plus dysk plus to pod pcmia to będzie 100% kompatybilność z grami? Nie mówie o jakiś grach nowych które wychodzą ciągle tylko o te klasyczne.

Chce się wpierw wciągnąć, gotka mogę potem sprzedać prawda? A Prehistoryka mogę mieć na zwykłej dyskietce czy nie?
[#46] Re: Kupiona A1200 co dalej?

@nostrum666, post #44

Gotek z hxc około 150 zł + przesyłka .... z drugiej karta elsat 1204 w granicach 200 zł. Dużo lepsza ACA 1221 to już ok. 350 zł z przesyłką ... No cóż dysk ... Po starej znajomości podaruję koledze dysk 2,5' 4GB i koszty przesyłki "biere" na siebie. Jak mi podeśle swojego WB to nawet przygotuję mu system jak będzie chciał. Proponuję WBClassic, wersja uzależniona od ostatecznego konfigu.

W zasadzie Amigę A1200 można też sprzedać i kupić za nią zestaw mniej więcej A500, A600 + gotek z hxc. Dla mnie to trochę profanacja A1200 w konfiguracji golas. Byle 4 mb fastu robi różnicę. Gotek owszem jest fajny, ale nie tutaj. Może jeszcze napiszcie jak zamontowaliście goteka do A1200...
[#47] Re: Kupiona A1200 co dalej?

@wnuczus, post #45

Prehistorika na A1200 z dyskietki nie uruchomisz. Ponoć ktoś pisał, że jest jakaś wersja działająca, ale posiadam kilka i żadna nie działa. Owszem uruchamia się, ale są artefakty i zwisy (najdalej doszedłem do pierwszego ekranu gry, próba przejścia na drugi ekran kończyła się zwisem).
[#48] Re: Kupiona A1200 co dalej?

@wnuczus, post #45

Tak, wystarczy Ci dysk/cf (najlepiej kingston z kwiatkiem), karta sieciowa pcmcia lub adapter cf pcmcia. Jeżeli ma to być na chwilę to zastanów się czy warto tyle wykładać - takie odniosłem wrażenie po tym co pisałeś. Jak się mylę to lepiej kup kartę turbo najtaniej z prockiem 030 lub taniej wyjdzie ta aca 1221 ewentualnie rozszerzenie pamięci które jest tańsze a do whdload 4 MB Ci wystarczą.
[#49] Re: Kupiona A1200 co dalej?

@wnuczus, post #45

Jak już zakupisz ACA1221 i będziesz miał dysk z systemem to możesz zapomnieć o kupnie A500, chyba że z czystego sentymentu do tego sprzętu. Na whdload pograsz we wszystkie klasyki jakie bedziesz chciał.
[#50] Re: Kupiona A1200 co dalej?

@misiek2, post #46

Zrobiła się dyskusja o wyższości świąt. Zgadzam się z Tobą, że docelowo lepszym rozwiązaniem jest A1200 rozbudowana o turbo, kartę SDIDE itd zamiast goteka. Kosztowo jednak "na start" gotek wystarczy do pobawienia się i jeśli na tym się skończy to wyjdzie taniej niż inwestycja w rozbudowę.
Akurat goteka mam w A1200 bo nie mogłem pogodzić normalnej stacji FDD z adapterem USB/PS2 montowanym wewnątrz Amigi.
Kart elsat czy inne turbo poza ACA 1221 nie są dostępne "od ręki" - trzeba polować, licytować i liczyć pieniądze. Poza tym do ACA1221 najlepiej dokupić KS w wersji 3.1 żeby nie bawić się w modyfikacje startup-sequence.
A1200 na pewno bym nie sprzedał bo patrząc co się teraz dzieje z cenami tych modeli może (nie musi) być w przyszłości jeszcze trudniej kupić ten model w sensownych pieniądzach.
Tak jak pisałem wyżej - z rozbudową A1200 bym poczekał aż będzie wiadomo co z Vampire do tego modelu. Popatrz ile ostatnio pojawiło się ofert na karty z procesorem 60. Vampire ma szanse im dorównać lub przebić wydajnością a będzie kosztował pewnie ze 3 razy mniej.
Równie dobrze można sprzedać A1200 za 500-600 PLN, kupić A600 za 300 PLN i Vampire V2 za 150 EUR. Czyli za dodatkowe 300 PLN będziesz mieć sprzęt kompatybilny z większością gier i dorównujący wydajnością większości jeśli nie wszystkim turbo do A1200.
[#51] Re: Kupiona A1200 co dalej?

@nostrum666, post #49

No to poczekam po prostu miesiąc aż będzie mnie stać na na ACA1221 może ktoś będzie sprzedawał używkę na forum a jak nie to nówka.
[#52] Re: Kupiona A1200 co dalej?

@nostrum666, post #49

WHDLOAD to najwygodniejsze granie i ogromna ilość tytułów
[#53] Re: Kupiona A1200 co dalej?

@mikser, post #48

Kingston z kwiatkiem taki znowu tani nie jest. Czasem trzeba kupić kilka, żeby ta jedna działała bez problemów.
[#54] Re: Kupiona A1200 co dalej?

@wnuczus, post #51

Daj ogłoszenie w Giełdzie PPA. Na alle widziałem ACA1221 dosłownie raz i poszła za niewiele taniej niż w retroami (choć była rozbudowana kodem na dodatkowy RAM). Na alle są teraz też inne karty turbo ale zdecydowanie droższe.

Co do rozbudowy A1200 to warto zastanowić się nad:
- pokrywą na klawiaturę - jeśli są jeszcze jakieś ostatnie sztuki na alle (produkuje je kolega z forum ale nowa partia będzie dopiero jak zgłosi się 20 chętnych) - koszt 100PLN + KW
- adapter do myszy optycznej lub pada - koszt od 50 do ponad 100 PLN - te tańsze obsługują tylko stare myszy PS2 lub USB działające w trybie PS2. Warto zainwestować w Rysia lub ew. Toma. Jest adapter 5+2 USB, który można zamontować wewnątrz Ami 1200 - ale niestety montaż jest mocno problematyczny (i obsługuje tylko myszki z trybem PS2).
- wymiana kondensatorów jeśli nie były wymieniane a są problemy z działaniem Ami
- kości kickstart w wersji 3.1 (jeśli masz standardowe 3.0) - koszt 50PLN + KW
- ew. oryginalny WB jeśli nie masz oryginalnych dyskietek (powinny zostać sprzedane razem z Amigą).
[#55] Re: Kupiona A1200 co dalej?

@jimmy, post #54

1. Pokrywa byłą oryginalna od sprzedającego
2. tzn mogę np podłączyć pada od np Xboxa i na nim grać?
3. Już mam umówioną wizytę w serwisie u znajomego z RetroKliniki
4. Jak to najprościej sprawdzić?
5. Mam dyskietki nawet działają.
[#56] Re: Kupiona A1200 co dalej?

@wnuczus, post #55

Z tomem działa na pewno zwykły pad na USB (u mnie jakaś manta za 20-30 PLN z marketu). Można zapytać autora adaptera TOM (jest na forum) czy testowali to rozwiązanie z padem od xboxa. Co do Rysia to powinna być taka informacja na stronie autorów (lista wspieranych kontrolerów). Nie mam xboxa więc nie przetestuję. Dla mnie TOM był lepszą opcją bo jest tańszy a przede wszystkim ma tryb obsługi pada do CD32. Za to oprogramowanie do Rysi można aktualizować bo ma bootloadera a TOMa nie.
EDIT: widzę, że ryś ma też obsługę pada CD32 ale kontrolera xbox nie obsługuje link - info na dole strony
Numer kickstartu masz na ekranie początkowym (tym fioletowo/różowym z dyskietką) - pewnie jest to wersja 3.0 bo taka była domyślnie w A1200 do Commodore. Wersja 3.0 też wystarczy tylko jeśli planujesz zakup ACA1221 to potrzebny będzie dodatkowy wpis uruchamiający programik acatune w startup-sequence. Opis jest gdzieś na forum. Bez tego na KS 3.0 nie będzie pokazywał dodatkowej pamięci.

Jak będziesz chciał pograć w coś czego nie ma pod whdload to zawsze można nagrać z obrazu ADF na dyskietkę (np. programik ts gui pod Workbench). Osobiście wolę słyszeć piszczenie stacji dyskietek przy wczytywaniu gry a przez goteka czy whdload tego nie ma. Taki sentyment.

Ostatnia aktualizacja: 31.03.2016 13:45:35 przez jimmy
[#57] Re: Kupiona A1200 co dalej?

@jimmy, post #56

Swojego czasu pytałem na forum autora Rysia nt. padów xboxa360. Ogólnie napisał, że nie obsługuje i nie ma tego w planach, bo nikt nie był tym zainteresowany. Osobiście jestem zaskoczony, bo to moim zdaniem najlepszy pad tego typu. Ja byłem i jestem zainteresowany. Co do xboxa360 to też nie mam, ale pada bezprzewodowego mam, mój syn ma swojego i ... działamy na pc. OK Jak coś mam Rysia USB od dwóch dni i polecam. Toma poza opisem aukcji nie znam. Na Rysiu działa mi totalszajusbsesperanzapad za 20 zł z carrefour no i oczywiście Competition Pro zakupiony dzięki uprzejmości jednego z kolegów z forum ppa chyba w Gorzowie Wlk. na wyprzedaży w Leclercu. Przy okazji pozdrawiam!

Ostatnia aktualizacja: 31.03.2016 13:53:51 przez misiek2
[#58] Re: Kupiona A1200 co dalej?

@wnuczus, post #55

.
do usuniecia

Ostatnia aktualizacja: 31.03.2016 16:15:08 przez _Skiba
[#59] Re: Kupiona A1200 co dalej?

@_Skiba, post #58

Kupiłem jednak gotka, póki co jestem mega zadowolony, wszystkie gry co testowałem działąją na niektórych trzeba zmienić bota na wersje normal, ale to mały problem. Szybkie pytanie czy jak mam już gotka to musze kupować karte CF na PCMIA czy będę mógl wrzucać dane z gotka na hdd?
[#60] Re: Kupiona A1200 co dalej?

@wnuczus, post #59

Da się to zrobić za pomocą goteka. Musiałbys pod emulatorem tworzyć obrazy dysków i nagrywać na nie co chcesz przegrać na dysk a potem taki obraz na pen I do goteka. Robiłem tak ale metoda ta z racji ograniczenia pojemności obrazu dyskietki jest powolna i wymaga dużo cierpliwości przy większych pakietach danych. Dużo szybciej i wygodniej jest za pomocą pcmcia.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem