kategoria: A1200
[#1] Kupiona A1200 co dalej?
Cześć, udało mi się kupić tanio A1200 jest to wersja bez żadnych modyfikacji bez hdd itp. Teraz pytanie, na początku zależy mi na pograniu w "topy" Amigowe. Niestety za bardzo nie mam nigdzie już napędu dyskietkowego więc muszę, albo raczej chce kupić coś co będzie czytało gry z kard pamięci. Mam C64 i tak jest taki problem, że część gier działa na kartach pamięci a część na innych sprzętach. Co najlepiej kupić do Amigi aby mieć 100% komatybilność i byłą łatwa możliwość wgrywania gier?
[#2] Re: Kupiona A1200 co dalej?

@wnuczus, post #1

Jeżeli chcesz tylko pograć to poszukaj Sobie na popularnym portalu aukcyjnym emulatora stacji dyskietek GOTEK i bedziesz mogl uruchamiac gry z obrazow ADF za pomoca pendrive'a.
[#3] Re: Kupiona A1200 co dalej?

@wnuczus, post #1

Albo zabawa z Gotekiem, albo dokupoienie jakiegoś rozszerzenia, najlepiej ACA1221 i dysku twardego/karty CF z przejściówką - wtedy instalujesz pakiet WHDLoad, setki gier na dysku twardym i wygodnie grasz.
[#4] Re: Kupiona A1200 co dalej?

@alt_, post #3

ACA1221 Wpisałem to na allegro niestety nie znalazłem. Można kupić takie rozszerzenie tam czy w jakimś retro sklepie? .
[#5] Re: Kupiona A1200 co dalej?

@wnuczus, post #4

Retroami.pl albo zobacz dzial gielda, moze akurat ktos chce sprzedac.
[#6] Re: Kupiona A1200 co dalej?

@wnuczus, post #4

TUTAJ

Rozwiązanie rozszerzenie+dysk jest o tyle lepsze od Goteka, że masz możliwośc pobawienia się systemem, jakimiś starszymi demkami, muzyczkami, programami, a nie tylko graniem w gry...
[#7] Re: Kupiona A1200 co dalej?

@alt_, post #6

Co oczywiście nie znaczy że nie możesz wykorzystać obydwu tych rozwiązań tym bardziej ze piszesz że nie masz napędu dysków wiec Gotek i tak może się przydać.
[#8] Re: Kupiona A1200 co dalej?

@alt_, post #6

No generalnie, taki jest Plan wpierw chce pograć w gry które są legendarne już tak zrobiłem na C64 snesie, a teraz czas na Amigę. Dopiero ten komputer ma dużo większe możliwości niż reszta mojego retro.

Tylko co dysku, to nawet za bardzo nie miałbym jak wrzucić na niego danych bo nie mam komputera stacjonarnego niestety.

Źle napisałęm chodziło mi o brak dysku HDD, FDD jak najbardziej mam.

Ostatnia aktualizacja: 31.03.2016 00:20:04 przez wnuczus
[#9] Re: Kupiona A1200 co dalej?

@wnuczus, post #8

A laptop albo tablet?
[#10] Re: Kupiona A1200 co dalej?

@nostrum666, post #9

Laptop ma ale jak podłącze dysk? Jakąś przelotówką?
[#11] Re: Kupiona A1200 co dalej?

@wnuczus, post #10

Do przenoszenia sanych pomiedzy Amiga a PC potrzeba Ci afaptera pcmcia -> cf i karty cf, i kilku plików na dysku w Amidze. Bardzo wygodna sprawa.
[#12] Re: Kupiona A1200 co dalej?

@nostrum666, post #11

Jakoś strasznie to wszystko brzmi skomplikowanie uporządkujmy

Kupuje rozszerzenie turbo ACA 1221.
Do tego kupuje dysk twardy?
i tutaj stop jak podłącze dysk twardy do laptopa
albo rozumiem, że kupuje adapter kart CF do Amigi i i do Laptopa tak?

BTW

Przy Gotku

http://allegro.pl/stacja-usb-gotek-commodore-amiga-500-600-1200-adf-i6087742991.html?bi_s=ads&bi_m=p2,1&bi_c=123035

Po prostu montage go gamiest FDD i wrzucam gry na kartę pamięci i działa tak?

Tamten pierwszy zestaw jest po prostu przyszłościowy?

Ostatnia aktualizacja: 31.03.2016 00:31:32 przez wnuczus
[#13] Re: Kupiona A1200 co dalej?

@wnuczus, post #12

Sugeruję dwie karty CF, przelotkę na 2.5" IDE do amigi i drugą na PCMCIA do Amigi. Będziesz miał twardy dyski i kartę "pendrive" do przenoszenia danych. Do laptopa użyj byle jakiego czytnika kart na USB z obsługą CF
[wyróżniony] [#14] Re: Kupiona A1200 co dalej?

@wnuczus, post #12

Kupujesz Aca1221 do tego adapter ide->cf ktory montujesz wewnatrz amigi a do niego potrzebujesz karty cf jako twardy dysk (uwaga bo nie wszystkie karty działają, poszukaj na forum bo było o tym pełno tematow). I to wszystko co potrzeba aby postawić system. Dalej aby przenosić dane pomiędzy Amiga a PC kupujesz adapter pcmcia->cf wpinany z lewej strony Amigi. Do tego adaptera też potrzeba karty cf. Może być jakaś mniejsza ale i tu nie wszystkie działają. A jeżeli w laptopie nie masz czytnika cf lub pcmcia to możesz kupić czytnik kart na USB (kosztuje to grosze). I to już komplet.
[#15] Re: Kupiona A1200 co dalej?

@nostrum666, post #14

Ok teraz rozumiem, ale wew Amigi zamiast mogę użyć zwykłego HDD, ale do przenoszenia danych i tak będę użwyał karty CF na zew Amigi.

Ok a czy na tym Aca to postawie jakiś w miarę ładny okienkowy system? czy trzeba do tego dużo droższych kart turbo?
[#16] Re: Kupiona A1200 co dalej?

@wnuczus, post #15

Zwykły HDD ATA, ale 2.5", czyli laptopowy + musisz zaopatrzyć się w tasiemkę (są na Alledrogo poniżej dychacza z tego co pamiętam)
[#17] Re: Kupiona A1200 co dalej?

@wnuczus, post #15

Możesz wewnątrz dac zwykły dysk jeżeli chcesz. Jeżeli o system chodzi to zależy co masz na myśli mówiąc ładny. Ja używam karty aca1221 i mam na twardym dysku system ClassicWB full. Na podstawowej konfiguracji karty (17 mhz) może lekko zamulać przy większej ilości okienek i kolorów. W 28mhz używam systemu na 16 kolorów i praca jest komfortowa.
[#18] Re: Kupiona A1200 co dalej?

@nostrum666, post #17

Ok, a ewentualnie kto zajmuje się serwisem Amig, jest jakiś retro serwis na forum? Bo moja Amiga ma oryginalne plomby więc może trzeba by kondensatory wymienić.

Tak szczerze to myśałem o takim czymś http://os.amigaworld.de/index.php?lang=en&page=9 ale z wymagań wnioskuje, że to koszt pewnie z 2000zł

Ostatnia aktualizacja: 31.03.2016 01:18:10 przez wnuczus
[#19] Re: Kupiona A1200 co dalej?

@wnuczus, post #18

M.in. ja się zajmuję, ale nie tylko.

Żeby odpalić AmigaOS 3.9 wystarczy ACA1221, chociaż wydajnościowo wielkiego szału nie będzie, lepiej kupić jakąś mocniejszą kartę. Jak dobrze trafisz to wydasz max 1000zł.
[#20] Re: Kupiona A1200 co dalej?

@wnuczus, post #18

OS 3.5 czy 3.9 ci niepotrzebny. Zacznij od gołego OS 3.1. Sam doprowadź go sobie do takiej konfiguracji i wyglądu jaki tobie będzie najbardziej odpowiadał. W międzyczasie na tym forum znajdziesz odpowiedzi praktycznie na wszystkie pytania z tym związane. Zaczynanie od "czystego" OS sprawia największą frajdę.
[#21] Re: Kupiona A1200 co dalej?

@R-Tea, post #20

Co racja to racja. Poza tym, dostępne są wersje bibliotek systemowych z OS3.9, które działają pod 3.0/3.1 i dają najważniejsze elementy 3.9 pod starymi systemami (mam na myśli głównie workbencha+obsługę ikon, ale także jądro systemu - exec i kilka innych elementów). W zasadzie, pozostałe elementy 3.9 w większym lub mniejszym stopniu dostępne są również jako darmowe odpowiedniki.
[#22] Re: Kupiona A1200 co dalej?

@alt_, post #21

Ok super ślicznie dzięki za wszystkie rady, one wystarczą mi na początek. Jak będę potrzebował więcej informacji, wiem gdzie się zgłosić:)
[#23] Re: Kupiona A1200 co dalej?

@wnuczus, post #22

Najlepiej to i tak na jakiś zlot, tam zawsze jest ktoś kto wyjaśni co i jak...
[#24] Re: Kupiona A1200 co dalej?

@madman15, post #23

A czy taki monitor z tunerem
http://olx.pl/oferta/17-tv-monitor-samsung-syncmaster-710mp-CID99-IDcMxPd.html#60d147a82d Będzie odpowiedni? Bo na 49 calowym TV, to średnio wygląda a na kineskopowy monitor retro nie mam miejsca. Czy macie jakieś lepsze propozycje?
[#25] Re: Kupiona A1200 co dalej?

@wnuczus, post #24

Tak.
Amige podlaczysz pod EURO, cinch lub antenowy
Vga mozesz uzyc jesli uzyjesz sterownikow monitorów np. DBLPAL, DBLNTSC
[#26] Re: Kupiona A1200 co dalej?

@Norbert, post #25

Dostałem taką PW autora po nie podaje bo nie wiem czy sobie tego życzy i teraz nie wiem czy ma racje.

"Jestem jedną z nielicznych osób, które są przeciwnikami kart CF jako twardy dysk. Wiele wątków przez wiele lat się przewijało i żeby nie powielać to podam, że ja po latach mordowania się z kartami CF wróciłem do dysku 2,5" w Amidze. Karty CF są bardzo wybredne i można kupić np. 5 kart cf i żadna nie będzie działać prawidłowo. Największe prawdopodobieństwo, ze będzie ok to karty CF marki Sandisk, ale one są prawie 2 x droższe od niż kingstona. Kingstonów z kwiatkiem nie polecam w 100%. Na kilka kart tej marki jakie miałem tylko 1 działała, ale i też niepoprawnie. Najczęściej są widziane i dają się podzielić na partycje, ale jest albo problem z formatowaniem albo zachowaniem danych. Ta karta którą mam i niby działa to 4GB, ale system często nie potrafi odnaleźć plików, które są na niej nagrane. Mam tez Sandisk, który też niby działa, ale często wiesza się oprogramowanie ładowanie z karty. Karty cf trzeba odpowiednio skonfigurować (maxtransfer).

Jakbyś miał konkretne pytania to pisz.

Ja polecam (jako HDD) twardy dysk do 4GB, czytnik kart sd + karta sd (w przeciwieństwie do kart cf nikt nie zgłaszał problemów) a jak karta cf (tylko jak się ma w domu) to Sandisk albo Kingston stary (bez kwiatka) ale te zwykle kończą się na 512 mb.

Natomiast sprawa ma się inaczej gdy włada się z boku kartę (CF0). Tu CF u niektórych działają, u innych nie. Najrozsądniej kupić adapter kart cf, do tego adapter sd na cf i korzystać z kart sd. Ja u siebie mam 8 gb, niektórzy nawet 16 gb. Z kartami CF jest tak, że nawet niektóre 4 gb nie są widoczne przez system. Te mniejsze (stare) działają bezproblemowo, ale to pojemności typu 64, 128, 256 czy 512 mb.

Ja odradzam karty cf w jakiejkolwiek postaci no chyba że mała z boku, albo mała jako twardy dysk, ale one są za małe do komfortowej pracy. Na kartach cf zmarnowałem masę godzin i bardzo do nich się zraziłem. Muszę jednak dodać, że mam 2 amigi 1200 i tylko 1 z nich daje radę dyskowi. Prawdopodobnie na tej drugiej mam problem z zasilaniem. Od pół roku trwa wymiana kondensatorów ... Może ich wymiana poprawi ten problem. Prawdą jest że dysk ciągnie więcej prądu niż cf i sd i niektóre amigi wymagające naprawy dysku nie pociągną.

Goteka do A1200 nie polecam! Uważam, że bezsensowny wydatek. Dlaczego? Masa oprogramowania na dyskietkach nie działa na A1200. Są pisane pod OCS/ECS. Problemem jest niekompatybilność kości AGA. W celu uruchomienia starszych tytułów na A1200 stworzono whdload. Warto o tym poczytać. Jak coś to w sieci jest masa softu przerobionego do korzystania na A1200 z twardego dysku. Trzeba mieć co najmniej rozszerzenie fast o 4mb. Aca będzie idealna. "
[#27] Re: Kupiona A1200 co dalej?

@wnuczus, post #1

Jeżeli nie chcesz mieć jazd, kłopotów i walki ze sprzętem, daruj sobie Goteka i zastanów się czy nie lepiej mieć "dysk" w Amidze w postaci karty SD zamiast CF-ki. Karty Compact Flash znane są z tego, że jedne działają, inne nie, a są nawet takie, co działają przez PCMCIA, a przez IDE nie. SD natomiast działają zawsze, poza tym wiele laptopów ma wbudowany czytnik SD, co ułatwia wymianę danych.

Gotek też zaś bywa źródłem kłopotów (link, link). Biorąc pod uwagę, że chyba wszystkie znane amigowe gry są obsługiwane przez WHDLoad (czyli można w nie zagrać z dysku), który to WHDLoad jest już darmowy, naprawdę nie ma sensu kupować Goteka.

Jeżeli zaś walczysz o "kilmat", to i tak nic nie zastąpi oryginalnej stacji i dyskietek. Ja tak mam i np. Karmelię 4 ostatnio sobie czytałem z dyskietki .

Konsekwentnie unikam kart CF, u siebie jako dysk mam kartę SD z konwerterem SD2IDE, natomiast do przenoszenia danych z PC mam składankę: adapter CF/PCMCIA, a w niego wsadzony adapter SD/CF. Jak do tej pory zero problemów, karta SD sformatowana w FAT-32 oczywiście, coby pecet widział. Do tego na Amidze standardowo pakiety FAT95 i CFD.

EDIT: Heh, widzę, że ten ktoś, kto napisał PW ma identyczne spojrzenie na sprawę. Żeby było jasne, to nie ja napisałem tę prywatną wiadomość, uznałem, że mogę swoją opinię wyrazić publicznie .

Ostatnia aktualizacja: 31.03.2016 10:43:32 przez Krashan
[#28] Re: Kupiona A1200 co dalej?

@wnuczus, post #26

Nareszcie ktoś Ci napisał dobrze.
Gotek jest dobry do gołej A500
CF jest dobry jak masz A600 z kartą na procku (bo wtedy mało jest miejsca nawet na 2,5" dysk twardy)

Do A1200 najlepiej wrzucić prawdziwy dysk a mając zewnętrzną kartę CF do wymiany danych będziesz na pewno korzystał z pakietu WHDload i głupawy gotek Ci nie będzie potrzebny. OK
[#29] Re: Kupiona A1200 co dalej?

@wnuczus, post #26

Zgodzę się z tym, że:
- na chwilę obecną SD2IDE wydaje się lepszą opcją niż CF2IDE - głównie przez ceny kart CF i ich kompatybilność. Kartę microSD/SD 8GB kupisz za 10-15 PLN. Karta CF to wydatek przynajmniej 2 razy tyle i ew. problem z kompatybilnością. Drożej wychodzi póki co adapter SD2IDE niż odpowiedni adapter CF (40 PLN vs 20 PLN).
- karta CF - do przenoszenia danych przez PCMCIA - jak najbardziej tak tylko znów problem z kompatybilnością. Nieopłacalne jest póki co rozwiązanie adapter CF na pcimcia (20 PLN), do tego kolejny adapter SDtoCF (50PLN) i dopiero w niego wkładasz kartę SD. Lepiej polować na jakąś używaną kartę CF o pojemności 256/512MB (a wcześniej sprawdzić na sieci jej kompatybilność z A1200).
Gotek do A1200 - mam u siebie ale zgodzę się z tym, że lepiej nadaje się do A500 lub A600. A1200 ma kickstart 3.0 lub 3.1 zatem do gier potrzebna będzie dyskietka/obraz ADF relokick 1.4 a i tak może być potrzeba wyłączenia cache czy AGA w boot menu, żeby działało. Do A1200 są łatwiej dostępne karty rozszerzeń pamięci/procesora więc wygodniej będzie dać do niej dysk SD/CF/HDD + rozszerzenie pamięci np. ACA1221 lub podobne + whdload i grać w gry z dysku. Minusem tej opcji jest brak trainerów do gier (można znaleźć obrazy ADF z trainerami, ale obrazy WHDload raczej ich nie mają).
[#30] Re: Kupiona A1200 co dalej?

@wnuczus, post #26

Z reguły jest tak że znajdziesz więcej opinii negatywnych na jakiś temat niż na odwrót, po prostu jak coś działa to się tym cieszymy i jest ok, jak nie działa to zaraz to opisujemy. Tak to już działa. Tak jak Ci napisałem wcześniej, z kartami CF mogą wystąpić problemy, ale też nie jest to zasadą. Ja kupiłem dwie karty SanDisk i obie działają bez problemu, ale nie zawsze tak jest więc ciężko z góry wyrokować... Na szczęście masz wybór i sam możesz zdecydować co wolisz CF czy SD.
Co do Goteka to jest o tyle wygodny że łatwiej dzisisj o oprogramowanie w wersji elektronicznej z racji ogólnej obecności internetu więc osobiście nie podzielam sceptycznych opinii na ten temat. Sam mam i używam i nie miałem żadnych większych problemów z kompatybilnością.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem