kategoria: A1200
[#61] Re: Kupiona A1200 co dalej?

@misiek2, post #41

Prehistorik to gra jednodyskowa. WHDLOAD mamy teraz za darmo - nie wymaga rejestracji. Da się zagrać w gry jednodyskowe WHD na gołej A1200 tylko z dyskiem twardym lub CF zamiast dysku... Pisałem już o tym wielokrotnie ze praktycznie 80% jednodyskówek działa w ten sposób. Dla maksymalizacji RAM wystarczy uruchomić Amige bez s-s przejść do katalogu z grą i wydać magiczne polecenie "whdload prehistorik.slave"

Co więcej można jeszcze bardziej oszukać system sciągając jakąś składankę dla CD32 (333,444,888) , założyć sobie na A1200 bootowalną partycje o nazwie CD0: ,skopiować na nią zawartość składanki CD32 i później bootować A1200 z tej partycji. Wtedy działaja nawet gry 3dyskowe :) Trzeba zabieg kopiowania zrobić pod WinUAE i później tak spreparowany dysk lub CF wrzucić do A1200.

Jak się dobrze pokombinuje to można żyć bez karty turbo ale w przypadku A1200 to bez sensu bo ten komputer dostaje skrzydeł dopiero z hdd i fastem (SCENA!)

--
MB
[#62] Re: Kupiona A1200 co dalej?

@miroll, post #61

Myślę, że wyraziłem się jasno ... Chodzi o uruchomienie np. Prehistorika w konfiguracji goła A1200 + stacja dysków albo gotek. W tej konfiguracji nie ma dysku, nie ma więc whdload.
Jeśli nie ma się ani goteka ani fastu, i jesli ma odbyć się jakakolwiek rozbudowa to zawsze rekomendować będę zakup (w pierwszej kolejności) co najmniej 4mb fast + dysk twardy ew. adapter pod SD. Gotek to odległe rozwiązanie, a przynajmniej daleko w kolejce. Osobiście uważam goteka w a1200 za zbędny wydatek z powodu problemów z uruchomieniem wielu pozycji dyskowych. Inaczej wygląda to natomiast z A500 i A600.
[#63] Re: Kupiona A1200 co dalej?

@misiek2, post #62

No super, ale gadacie ciągle o tym Prehistoryku, ciągle jak zacięta płyta! To jest jedna gra, która póki co nie działa a setki działają. Miesiącami będę ogrywał te gry. Może kiedyś rozszerze ACA1221, ale robić to dla jednej gry, i i dla niejasnych na razie dla mnie plusów to się mija z celem. Zawsze mogę sobię odpalić tę grę pod dosboxem na Macu. W żadnych TOPACH ta gra i tak nie występuje.

Nawet te nowe Tanks Fury działą, chociaż sama gra słaba jest.
[#64] Re: Kupiona A1200 co dalej?

@wnuczus, post #63

Prehistorik jest przykładem. Przypuszczam, że na gołej A1200 ze stacja dysków czy gotekiem uruchomi się 60/40. Kiedyś po zakupie gołej A1200 irytowało mnie, że wiele ulubionych pozycji nie mogłem uruchomić, które to bez problemu działały na A500 czy A600 (w tej po załadowaniu kicka 1.3). Dlatego tez szybko kupiłem sobie Elsat 1208 (8mb fast) i przez wiele lat to mi wystarczyło. Te niedogodności związane z niekompatybilnością znikają (wymiana kicka na starszy niewiele zmienia), jeśli korzysta się z whdload. Do tego rekomendowany jest jednak fast i dysk w jakiejkolwiek postaci na pokładzie.

Co do Tanks Fury to ugryź się w język, zanim ocenisz ją negatywnie. Owszem masz do tego prawo (i lepiej takie oceny zostaw dla siebie), ale jesteś w zdecydowanej mniejszości w tej ocenie, jeśli nie jedyny. Uważam, że trzeba wspierać naszych kolegów, którzy jako nieliczni coś jeszcze tworzą, a nie rzucać im kłody pod nogi.

Ostatnia aktualizacja: 05.04.2016 08:23:29 przez misiek2
[#65] Re: Kupiona A1200 co dalej?

@misiek2, post #64

Nie będę się na pewno gryzł w język z powodu jakiejś gry. Nawet dźwiękowo tanks furry jest słabe w oryginalnym battle city, czołg miał dźwięk silnika. a tu prócz strzałów nic nie słychać. Czołgi AI zachowują się jak przygłupy odpaliłem sobie BC na emulatorze i tam nie miały problemu z zniszczeniem mojej bazy jak byłī przy niej a te tak jak by były ślepe.

Z top 100 gier na Amigę jeszcze żadna mi się nie uruchomiła. Nawet wszystkie Monkey Island działają, civ działa wormsy super frog, lemingi itp. A prehisortyka nie ma na żadnych topach.
[#66] Re: Kupiona A1200 co dalej?

@wnuczus, post #65

Jeśli bedziesz miał problemy z konkretna gra - zapraszam na priv.
[#67] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Kupiona A1200 co dalej?
[#68] Re: Kupiona A1200 co dalej?

@wnuczus, post #65

Każdy tu ma trochę racji. IMHO prawda jest taka:
- goła A1200 jest guzik warta, bujanie się z dyskietkami to straszna lipa. A nagrywać je bez dodatkowego akcesorium, to już dramat.
- kompatybilność gier dyskietkowych na A1200 jest bardzo słaba, więcej gier sprawdzisz, bardziej się przekonasz. Mi co druga waliła błąd "guru meditation". Aż byłem zaniepokojony, że mam niesprawną Amigę, dopiero na WinUAE potwierdziłem, że tak właśnie jest.
- Akceleratory typu ACA - super sprawa, ale raczej niepotrzebne na początkowym etapie amigowania, zwłaszcza do gier klasycznych.

Ja używam na razie A1200 z HDD i kartą rozszerzającą pamięć ELSAT E1208 (8MB). To wystarcza do w miarę wygodnego użytkowania Workbench 3.0 i gier z użyciem WHDLOAD. Z takim zestawem wówczas nawet A500 nie potrzebujesz. Problem tylko gdzie taką kartę dostać, na allegro pojawiają się stosunkowo rzadko.

Inną kwestią jest transfer plików na Amigę. Kabel jest powolny, stacja Gotek kosztuje, a przekładanie HDD niewygodne. Wszystko to trzeba mieć na uwadze.
[#69] Re: Kupiona A1200 co dalej?

@infboras, post #68

Podpisuję się rękami i nogami. ELSAT E1208 jak się pojawia schodzi pod 300 zł dlatego też rozsądniej kupić ACA1221 albo coś lepszego. ACA niewiele droższa, z możliwością odblokowania dodatkowych funkcjonalności i dodatkowo gwarancja.
[#70] Re: Kupiona A1200 co dalej?

@infboras, post #68

- goła A1200 jest guzik warta, bujanie się z dyskietkami to straszna lipa. A nagrywać je bez dodatkowego akcesorium, to już dramat.

Pozwolę się nie zgodzić. Używałem gołej A1200 przez ok 1,5 roku (lata 90te). Bez problemu grałem w 90%+ tytułów (w bootmenu disable cache + original/enhanced chipset). Dodatkowo, 2MB pamięci bez problemu pozwalały xcopy przeczytać na raz całą dyskietkę i przerzucić ją z powrotem na inną - tu nigdy nie miałem problemów. Spokojnie używałem też systemu z hdd, oczywiście bardzo lekkiego.
Same używanie dyskietek, to już oczywiście kwestia dyskusyjna. Jedni lubią retro-klimat dyskoteki, inni wręcz przeciwnie :).

- kompatybilność gier dyskietkowych na A1200 jest bardzo słaba, więcej gier sprawdzisz, bardziej się przekonasz. Mi co druga waliła błąd "guru meditation". Aż byłem zaniepokojony, że mam niesprawną Amigę, dopiero na WinUAE potwierdziłem, że tak właśnie jest.

Jak wyżej, rzadko natrafiałem na grę, która nie chciała pójść. Być może gustowaliśmy w innym repertuarze, natomiast gry wydane w 1991 i nowsze - rzadko były tak źle napisane, żeby nie poszły na nowszych Amigach (ściślej - na A1200, bo A3/4k to inna bajka). Owszem, trafiały się, ale na pewno nie co druga.

- Akceleratory typu ACA - super sprawa, ale raczej niepotrzebne na początkowym etapie amigowania, zwłaszcza do gier klasycznych.

Tu się zgodzę. Tego typu karty są bardzo wygodne, pozwalają na wygodne odpalanie tytułów via whdload z poziomu workbencha, no ale oczywiście kosztują. Na początku, można spokojnie się bez nich obejść.

Inną kwestią jest transfer plików na Amigę. Kabel jest powolny, stacja Gotek kosztuje, a przekładanie HDD niewygodne. Wszystko to trzeba mieć na uwadze.

Ja muszę przyznać, że odkąd moje Amigi są zsieciowane, zapomniałem co to znaczy problem z przenoszeniem plików. Nawet USB jest zbędne. Karty do A1200 kosztują niewiele a wygoda jest ogromna. W środku cf/sd/hdd - którego po zamontowaniu nie trzeba ruszać. Oryginalny flop, jeśli potrzeba coś nagrać dla małych Amig (500/600) wystarcza w 100%. Ostatecznie, można kupić czytnik kart cf na pcmcia i również wszystko chodzi jak złoto. Ja osobiście preferuję sieciówkę, bo przy małym patchu mogę jej używać wraz z moim mtecem który adresuje pamięć w tym samym obszarze co pcmcia.
[#71] Re: Kupiona A1200 co dalej?

@wnuczus, post #65

Z top 100 gier na Amigę jeszcze żadna mi się nie uruchomiła. Nawet wszystkie Monkey Island działają, civ działa wormsy super frog, lemingi itp. A prehisortyka nie ma na żadnych topach.

Przypuszczam, że chodziło, że wszystkie się uruchomiły. Osobiście drążę temat Prehistorika, bo jestem wychowany m.in. na pc, mamy zapewne inne gusta i ta gra nie jest może w moim top 10, ale top 20 już tak. Na A1200 uruchomiłem ta grę tylko pod whdload.
[#72] Re: Kupiona A1200 co dalej?

@misiek2, post #71

Witam ja nie pamiętam jak ale w latach 90 to Prehistorik działał na A1200 "gołej", była to ulubiona gra mojej małżonki i jak kupiłem A1200 to musiałem ją uruchomić .
[#73] Re: Kupiona A1200 co dalej?

@Dziadziomiecio, post #72

Kilka wersji adf próbowałem i lipa. Owszem uruchamia się, zamiast napisów artefakty i zwis albo zwis po załadowaniu poziomu gry. AGA była wyłączana, no cache, zmiana kicka itp. Czytałem jednak, że jest jakaś wersja pod A1200. Takowej nie posiadam. Jak pisałem ta gra jest przykładem. Wiele więcej pozycji nie trybi, a sporo wali artefaktami. Te same pozycje pod whdload działają elegancko.
[#74] Re: Kupiona A1200 co dalej?

@misiek2, post #73

Śliczenie dziękuje wszystkim za rady, niestety muszę Was dalej zasmucić bo jestem zadowolony z GOTKA.

Rzeczą, która mnie interesuje to jak włączam amigę, to tv mi cały przygasa chociaż nie jest nawet amiga z nim podłączona. Amiga serio ma taki pobór energii, że tv przygasa?
[#75] Re: Kupiona A1200 co dalej?

@wnuczus, post #74

Podłącz elektrodę i sprawdź czy można spawać.
[#76] Re: Kupiona A1200 co dalej?

@wnuczus, post #45

Naprawdę radą jest kupno amigi 500?

Jak chcesz się "uwstecznić", to jak najbardziej. Potem "tylko" ACA500+Inna ACA, zwiększenie ilości chip, dołożenie kontrolera HD... łącznie kilkaset zł.

Dlatego pytałem o minimum.

Minimum do "dobrego działania" A1200 to trochę fastRAM i HD. Akcelerator mile widziany, ale niekonieczny.

Ostatnie moje pytanie czy jak kupie w przyszłości pewnie niedługiej ACA1221 plus dysk plus to pod pcmia to będzie 100% kompatybilność z grami? Nie mówie o jakiś grach nowych które wychodzą ciągle tylko o te klasyczne.

Trochę złe założenie. Kompatybilność w grach no nie jest problem A1200, tylko tych gier. Były pisane często pod konkretny model bez patrzenia w kompatybilność. Wyjściem jest WHDLoad (patrz vide wiercony ciągle Prehistorik, jak i wiele innych gier), gdzie wszelkie błędy są poprawiane, a często sama gra jest modyfikowana/ulepszana.

Tak więc mając A1200 + trochę FastRAM (najlepiej >4MB) + HD gry działające pod WHDLoad będą działały nawet lepiej niż z dyskietek (ładowanie z HD + poprawa błędów + dodane poprawki).

A Prehistoryka mogę mieć na zwykłej dyskietce czy nie?

Na dyskietce możesz mieć... ale na A1200 jedyna działająca dobrze wersja jest pod WHDLoad. Jest co prawda "legendarny' AGAfix tej gry, ale nikt go nie ma.

Ostatnia aktualizacja: 14.04.2016 16:34:40 przez Solo Kazuki
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem