[#1] Pytanie Lalika
Witajcie Amigowcy . Jakiś czas temu przypadkiem wpadłem na ten serwis. Przyznam się szczerze nigdy wcześniej nie miałem styczności z Amigą . Jednak ostatnie wydarzenia a mianowicie poruszenie wywołane wywiadem z Panem Pampuchem zaciekawiły mnie i zaczołem dogłębnej studiować tajniki tego komputera . w końcu podjąłem decyzję o zakupie mojej pierwszej Amigi . Wybór padł na Amigę 500+ czy słusznie??

Podkreślam jestem laikiem kierowałem się faktem , że ma ona nowszy układ operacyjny w wersji 2.0 oraz faktem , że jest kompatybilna z Amigą 1000 oraz 2000 .

Amigi chciałbym używać wiadomo na początku są gry jednak po przyswojeniu sobie wiedzy chciałbym pomyśleć o tworzeniu muzyki.
[#2] Re: Pytanie Lalika

@Adrian Horn, post #1

A1200 + HDD + FAST

To jest minimum, oszczędzisz sobie sporo trudu. Z kompatybilnością też nie będzie problemów. Łatwiej o rozbudowę, nowszy system, większe możliwości. Z tworzeniem muzyki będzie lepiej na starcie (pewnie myślisz o trackerach jak mniemam :) ) 90% starszych gier przy pomocy WHDload działa dobrze również na A1200.

Ostatnia modyfikacja: 26.11.06 22:55
[#3] Re: Pytanie Lalika

@Korni, post #2

A wiec poproszę jeszcze o orientacyjną wycenę takowego zestawu.

Co masz namyśli poprzez rozbudowę? Pamięć, Procesor? , Układy graficzne?

Czy twardy dysk z Amigi 500+ pasuje do Amigi 1200?
Czy firma commodore wypuściła jakiś lepszy napęd od swojego modelu 570?

Czy takowy napęd cd rom pasuje do amigi 1200? Obydwa komputery mają podobne złącze z lewej strony tak przynajmniej zauważyłem na zdjęciach.
[#4] Re: Pytanie Lalika

@Adrian Horn, post #1

500+? Porażka. Tylko A1200.

[#5] Re: Pytanie Lalika

@Adrian Horn, post #3

Rozszerzenia A500(+) są niekompatybilne z A1200. A1200 jest o wiele łatwiej rozbudować w dzisiejszych czasach. Jest szybsza, ma więcej pamięci, lepsze układy graficzne, szybszy (lepszy) procesor. Jedyną "wadą" A1200 jest to, że są problemy z uruchamianiem niektórych starszych gier.

[#6] Re: Pytanie Lalika

@Adrian Horn, post #3

Do A1200 stosuje sie standardowe napedy IDE, nie zadne udziwnienia typu A570.

A zlacze z lewej strony A1200 to PCIMCIA, wiec zupelnie co innego niz w A500.
[#7] Re: Pytanie Lalika

@Masta Krishna, post #6

Czyli jeśli dobrze rozumiem do Amigi 1200 można podpiąć dowolny napęd dysku twardego oraz cd-rom? Czy dvd także będzie działać?

Czy na tak wypasionej amidze można słuchać płyt audio , mp3?
[#8] Re: Pytanie Lalika

@Adrian Horn, post #7

Tak, można to wszystko podpiąć. Audio mozna słuchać, do w miarę komfortowego odsluchu MP3 potrzeba rozszerzenia z procesorem minimum 040/40Mhz.
Skieruj swe kroki do FAQ nim zadasz następne pytania. Tam naprawdę jest wiele odpowiedzi na pytania, które już nie raz były zadawane, i które Ty pewnie również zadasz.

[#9] Re: Pytanie Lalika

@Adrian Horn, post #3

Co masz namyśli poprzez rozbudowę? Pamięć, Procesor? , Układy graficzne?

Wszystko, do A1200 powstało bardzo dużo różnego rodzaju kart turbo. Na początek starczy Ci rozszerzenie pamięci FAST, lub karta turbo 030. Najczęściej znajdziesz na nich miejsce na kostki RAM SIMM.

Czy twardy dysk z Amigi 500+ pasuje do Amigi 1200?

A1200 ma kontroler HD, można podpiąć dowolny dysk twardy IDE 2,5" (taki jak w laptopach) lub 3,5" przy pomocy przejściówki. Można też używać dodatkowych kontrolerów takich jak FastATA czy SCSI dodawanych do kart turbo.

Czy firma commodore wypuściła jakiś lepszy napęd od swojego modelu 570?

Chyba nie.

Czy takowy napęd cd rom pasuje do amigi 1200? Obydwa komputery mają podobne złącze z lewej strony tak przynajmniej zauważyłem na zdjęciach.

Nie pasuje. Ale po co kombinować skoro można podłączyć dowolny napęd CD-ROM ATAPI, wystarczy przejsciowka z 2,5" na 3,5".

Z lewej strony masz złącze PCMCIA, możesz tam podpiąć kartę sieciową tego standardu, rozwiązanie lepsze niż CD-ROM, no chyba ze nie masz w poblizu drugiego komputera z CD :)

Zajrzyj:
http://Amigahardware.mariomisic.de/index_e.html
http://www.efunzine.com/

Kupować najlepiej przez giełde PPA, lub allegro :)

[#10] Re: Pytanie Lalika

@MinisterQ, post #8

Skieruj swe kroki do FAQ nim zadasz następne pytania. Tam naprawdę jest wiele odpowiedzi na pytania, które już nie raz były zadawane, i które Ty pewnie również zadasz.

Święte słowa :D

[#11] Re: Pytanie Lalika

@MinisterQ, post #8

tak studiuję FAQ właściwe od tego zacząłem .
[#12] Re: Pytanie Lalika

@Adrian Horn, post #1

11 postów i nikt jeszcze nie chce "nawracać na pegaza" ... Kraszman! gdzie jesteś! :P ;)

Wybór padł na Amigę 500+ czy słusznie??

Jak kolega się nie wyzbędzie tej cudnej maszynki to proponuje od siebie dodatkową pamięć za friko.

[#13] Re: Pytanie Lalika

@alpine, post #12

Jak kolega się nie wyzbędzie tej cudnej maszynki to proponuje od siebie dodatkową pamięć za friko.

Nie kuś, bo się skusi na A500+ i co będzie?

[#14] Re: Pytanie Lalika

@alpine, post #12

to moze ja zapodam kilka linkow

http://www.genesippc.com/efika.php

http://www.genesippc.com/press.php?date=20061123

http://www.ppcnux.de/modules.php?name=News&file=article&sid=6614

[#15] Re: Pytanie Lalika

@MinisterQ, post #4

MinisterQ napisał(a):

> 500+? Porażka. Tylko A1200.

A500+ nie była porażką, sam od niej zaczynałem

[#16] Re: Pytanie Lalika

@Pinto, post #15

Kiedy to było? Za czasów dinozaurów?
Przypominamy szanownej publiczności - kolega chce zacząć przygodę z amigą TERAZ. Jaki model amigi klasycznej jest OBIEKTYWNIE najodpowiedniejszy?

[#17] Re: Pytanie Lalika

@Adrian Horn, post #7

Do zabawy wystarczy A1200 + jakies rozszerzenie pamięci o 4-8 MB RAM i zwykły HD i napęd CD/DVD.
Do zabawy w lepsze gierki, Napalm, exodus itd , do takiej amigi trzeba włożyć minimum karte z procesorem MC68030 -50 MHz i jakies 32 MB Ram .
Do "poważniejszych" zabaw proponuje A1200 z kartą przynajmniej z MC68040- 40 MHz 64 MB Ram i jakąś kartą graficzną ( np Picasso II / IV i Zorro II lub Voodoo 3 i sloty PCI ).

Do mp3 potrzeba minimum procka 68040-40 MHz a najlepiej to 68060 - 50 MHz bądź PPC. O oglądaniu filmów DVD na A1200 możesz zapomnieć, do tego nadaje sie tylko AmigaONE bądź Pegasos, tak samo z Divx. Filmy zapisane w formacie VCD pociągnie A1200 z procesorem 68060 bądź PPC, oczywiście karta graficzna jest mile widziana :) .

A500+ to na dzień dzisiejszy porażka, zerowe możliwości rozbudowy, wolne kości graficzne, mało ram, słaby procesor, nawet na zabawke niespecjalnie się nadaje ;)

To chyba wszystko ;)

[#18] Wylamie

@Adrian Horn, post #1

sie i napisze ze do muzyki to zdecydowanie Atari Falcon. Sprzet lepszy bo midi i 8 kanalow stereo i oprogramowianie o klase lepsze. A tak naprawde jakiegos Maca z 2 reki jezeli nie ma byc to PC.

Ostatnia modyfikacja: 27.11.06 10:03
[#19] Re: Wylamie

@Poke, post #18

Ale on pytał o Amigę, a nie o Atari czy Maca. Po co spamować? ;)

[#20] Re: Pytanie Lalika

@Olo, post #17

No i do minusów A500+ należy dodać nowszy system - gdyż pod względem sprzętowym A500+ nieznacznie różni się od A500, za to system skutecznie uniemożliwi odpalenie części gier dla A500 (większość pewnie pójdzie, ale nie wszystkie). A nowszy system w A500+ niewiele daje, bo procesor b. wolny, pamięci mało, rozszerzenia trudno dostępne i drogie. To już lepszym rozwiązaniem jest A600, która ma ten sam system, za to dzięki wbudowanemu kontrolerowi IDE można podpiąć dowolny dysk od peceta (najprościej laptopowy 2.5 cala) i stosunkowo prosto CD-ROM. Ale A600 jest kompletnie nierozbudowywalna.
Tak więc - do zabaw w gierki i zabawy z systemem - tylko A1200. Do tego twardy dysk, CD, rozszerzenie pamięci i można się bawić. Różnych kart do A1200 sporo na rynku, są też względnie (w porównaniu do innych amigowych) niedrogie, do tego na dzień dobry szybszy procesor, więcej pamięci i dużo lepsze kości graficzne.
DVD oczywiście do A1200 założysz, ale będziesz tylko mógł używać płyt DVD do przenoszenia danych - żaden procesor zamontowany w Amigach, bądź rozszerzeń do nich nie pozwala na płynne odtworzenie filmu DVD.
A na czym się da? Oczywiście na następcach starych Amig - AmidzeOne albo Pegasosie, uzywane w nich procesory (PPC G3 600 MHz - G4 1000 MHz) wystarczają prawie do wszystkiego. Co prawda te konstrukcje są sprzętowo zupełnie odmienne od starych Amig (tzw. klasyków), ale dzięki systemowi operacyjnemu (AmigaOS4 lub MorphOS) pozwalają na używanie Amigowego oprogramowania (no może poza większością starych gier).
Ale podejżewam, że w pytaniu chodziło raczej o klasyka :) . Tak więc: tylko A1200.
[#21] Re: Wylamie

@grxmrx, post #19

Dlaczego spam? IMHO dostosowuje sie urzadzenie do wymagan, a nie wymagania do urzadzenia.
[#22] Re: Wylamie

@Poke, post #21

tylko że Adrian pytał o Amigę, a nie o sprzęt do tworzenia muzyki... :)
[#23] Re: Wylamie

@wali7, post #22

No jak, pisze wyraznie o tworzeniu muzyki.

[#24] Re: Wylamie

@wali7, post #22

Ohh Atari :) Ja jednak jakoś tak bym chciał mieć Amigę . Do starszych maców midi kosztuje majątek wiem bo mam takiego maca . Jest ktoś z okolic Wrocławia kto mógłby mi pomuc przy kupnie takiej Amigi i pomóc przy montażu???
[#25] Re: Wylamie

@Adrian Horn, post #24

Ale pamietaj ze soft muzyczny na Amige jest przecietny, tak samo jak uklady dzwiekowe (te powiedzialbym znacznie ponizej przecietnej). Falcon ma DSP, MIDI i 8 stereo, 16 mono, 16 bitowych kanalow. Roznica kolosalna. Falcon byl wtedy tym w studiach muzycznych co Amiga w studiach TV. Nikomu nie przyszlo do glowy uzywac Atari w grafice czy Amigi w muzyce (oprocz pewnych fanow).

Ostatnia modyfikacja: 27.11.06 10:55
[#26] Re: Wylamie

@Poke, post #23

Poke czy ty jestes jakis uposledzony umyslowo czy mi sie tylko wydaje ?

Wpierw rozglaszasz te swoje brednie o tym jakie to Windowsy sa super i w ogole a teraz gosciowi ktory chce kupic sobie Amige wciskasz Atari Falcon...

Ty masz jakis uraz do Amigi ?

Zawiesila ci sie podczas pisania pracy swojego zycia ?

Tato chowal ci Amige w dzicinstwie na szafe i dlatego jestes na nia obrazony ?

Wez ty moze poszukaj sobie innego forum dotyczacego Atari a nie Amigi co ?

Szkoda tylko, ze nie napisales Adrianowi ze na Atari Falcon praktycznie nie ma gier... oczywiscie mozna na nim tylko tworzyc muzyke i porzucic gry ale po co ?
To w takim razie polecam zamiast kupna komputera po prostu jakis sprzet muzyczny i tyle...

Adrianie nie polecam tobie rowniez AmigieOne albo Pegasosa z tego wzgledu ze sam zaczynam dopiero o tym czytac ale widze, ze tak naprawde ze standardowa Amiga nie maja one wiele wspolnego poza "nazwa".
I tu znowu ten sam problem ...ile jest gier i programow, ktore zostaly napisane na owe "nowe Amigi" nie wliczajac malych produkcji typu shareware itp.. ?

Najlepszym rozwiazaniem w tej sytuacji bedzie raczej kupno A1200 a pozniej jej "rozbudowanie"... i sam zastanawiam sie nad takim krokiem jako posiadacz 'golej' A500 :)
[#27] Re: Wylamie

@selur, post #26

Masakra:

"Adrianie nie polecam tobie rowniez AmigieOne albo Pegasosa z tego wzgledu ze sam zaczynam dopiero o tym czytac ale widze, ze tak naprawde ze standardowa Amiga nie maja one wiele wspolnego poza "nazwa".
I tu znowu ten sam problem ...ile jest gier i programow, ktore zostaly napisane na owe "nowe Amigi" nie wliczajac malych produkcji typu shareware itp.. ?"

Naklejka to podstawa.

Ile masz lat? 15?

Ostatnia modyfikacja: 27.11.06 11:07
[#28] Re: Wylamie

@Poke, post #27

A co cie to obchodzi ?

Napisalem, co mysle o tym i owym w takiej sytuacji... proste nie ?
[#29] Re: Wylamie

@selur, post #28

Gdy ktos na mnie bluzga bez powodu to mnie to obchodzi szanowny chlopcze. Czyli K-F wita.
[#30] Re: Wylamie

@Poke, post #29

Ha ha... "bluzga" ty wiesz co to slowo w ogole oznacza ?

... i nie wiem co to jest 'K-F' dlatego 'F-O'
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem