[#31] Re: Wylamie

@Poke, post #25

Skoro Ci się tak bardzo ta Amiga nie podoba, to może faktycznie zmień środowisko? Bo to co piszesz już nawet racjonalne nie jest. Zamiast jednej niszy proponujesz inną, jeszcze bardziej zapomnianą przez Boga i ludzi, byleby tylko odradzić Amigę.

Falcon byl wtedy tym w studiach muzycznych co Amiga w studiach TV.

Otóż to. Był. kilkanaście lat temu, tak jak i Amiga. I tyle samo dokładnie zostało z jego świetności. Być może odpowiesz na to, że ktośtam Falcona nadal używa do tworzenia muzyki (tzn. steruje jakimś syntetyzatorem). Pewnie tak jest, analogicznie jak w przypadku Amigi - gdzieś zapewne jakaś jeszcze stoi w studiu TV i generuje logo albo inny zegarek. Tylko co z tego?
[#32] Re: Wylamie

@Adrian Horn, post #24

Jestem w Wrocławiu będę do środy potem na dwa dni wracam do Rybca . Jeśli chcesz się spotkać i pogadać o Ami to daj jakieś namiary na siebie (wyślij mailem)

Benedykt

Co do reszty Panowie. Chłopak pyta o Amige chce sobie kupić dyskusje na temat wyrzszosci Facona nad Amigą czy vice vera są zupełnie offtopic.

Benedykt Dziubałtowski

[#33] Re: Wylamie

@Daclaw, post #31

Pozatym nie sądzę, abu Falcon osiągnął gdziekolwiek taką popularność (choćby i przy tworzeniu muzyki) jaką osiągnęła Amiga w TV... co prawda Falcon to fajna maszynka (gdybym miał czas i znalazł jakiegoś za mniej niż pół mojej pensji ;) to bym sobie kupił), ale Atari zdążyło wyprodukować go w niewielkiej liczbie egzemplarzy i jest to niezbyt popularny sprzęt. Do tworzenia muzyki owszem, ale większość muzykujących użytkowników Atari pracowała na zwykłym ST (sam znam profesjonalnego muzyka który kilka lat temu używał 520ST) z dopiętym instrumentem MIDI.
[#34] Re: Wylamie

@wali7, post #33

Ale przeciez nie o to chodzi czy byla to dobra maszynka czy nie !!!

Caly problem polega na tym, ze Atari St nie byl nawet w polowie tak popularny jak Amiga ... a ilosc software'u napisanego na ST byl jeszcze mniejszy niz 50% tego co wyszlo na Amige.

A Falcon jako nastepca ST byl totalna klapa ... np. pamietam, ze w czasie prezentacji Falcona u nas na gieldzie gosc posiadal az 2 albo 3 programy na Falcona !! LOL

Atari XE bylo popularne i technicznie duzo lepsze niz Zx Spectrum.
Pomimo tego takze zostawalo daleko w tyle za 'Trumna' i 'Komodorkiem'. Ponoc 'male' Atari mialo calkiem spora scene w Polsce ale nijak to sie ma to przytlaczajacej wiekszosci jaka stanowili wtedy posiadacze Commodore'a czy Zx Spectrum'a.

Zawsze bylo tak ... i bedzie, ze nie mozliwosci ale ilosc oprogramowania decyduje o tym czy sprzet bedzie uzyteczny czy nie.
Choc obecnie kiedy wszystkie komputery skladane sa z podobnych podzespolow liczy sie bardziej to czy cos jest dostepne na dany "system"
niz to czy procesor jest mniej czy bardziej wydajny.

Ot cala mi wielka filozofia...
[#35] Re: Wylamie

@wali7, post #33

co prawda Falcon to fajna maszynka

Widziałem go w akcji i rozczarowałem się, podobnie jak dawną amigową legendą - OpalVision. Upływ czasu robi jednak swoje. Amiga jednak, po upadku Commodore, lepiej się rozwijała i dalej zaszła. Mimo wszystko.
[#36] Re: Wylamie

@selur, post #34

u nas na gieldzie gosc posiadal az 2 albo 3 programy na Falcona

I niewiele się w tej kwestii zmieniło. Już po roku 2000 znajomy fan Atari, dumny jak paw, prezentował mi: player mp3, jakieś marne demko i edytor tekstu. W sumie tylko player robił jakieś wrażenie, bo dekodował na DSP i mp3 szło płynnie, mimo 030/16.
[#37] Re: Wylamie

@Daclaw, post #31

Skoro ktos mysli o A500 to chyba nie mysli o rozwiazaniach topowych czyz nie?

Na Falcona jest *doskonaly* soft muzyczny. Ten komputer byl rozwijany przez Clab'a ktory to z kolei jest teraz czescia malo znanej firmy Apple. ;) A proponowanie Amigi jako komputera do tworzenia muzyki jest fatalnym pomyslem.
[#38] Re: Wylamie

@Poke, post #37

"Ohh Atari usmiech Ja jednak jakoś tak bym chciał mieć Amigę". Kończ waść z tym Falconem:)

[#39] Re: Wylamie

@Fazior, post #38

Aha, czyli nie wazne jakie bedzie pytanie zawsze odpowiedz jest "Amiga". Aha. Gratulacje. Pewnie user bedzie szczesliwy z 4 kanalami 8 bitowymi zamiast osmiu 16 bitowych. Nie ma to jak szczere, niezalezne doradzanie innym.
[#40] Re: Wylamie

@Poke, post #39

Heh z ktorej strony by nie patrzec na Ami jest wiecej softu i sprzętu, jest to komputer bardziej wszechstronny i elastyczny do zabaw z klasycznymi sprzetami niż Falcon. Do tego czlowiek chce AMI jak wyrażnie napisal. Ps. A jakiej odpowiedzi spodziewales sie na amigowym forum ?

[#41] Re: Wylamie

@Poke, post #39

Aha, czyli niewazne jakie bedzie pytanie zawsze odpowiedz jest
"byle nie Amiga !".
Aha. Gratulacje.

Po pierwsze nie czytasz dokladnie czego gosc wymaga i oczekuje.

Po drugie wszystkie twoje posty kojarza mi sie z jakims fanatyzmem na "anty".

Po trzecie nie rozumiem jednej rzeczy ... do wszystkiego Amiga jest wg ciebie nieciekawym wyborem ..

Wiec sie pytam: CO TY TU JESZCZE ROBISZ ?

Moze nie zauwazyles ale to jest forum 'amigowe' ... a moze znowu nie doczytales i myslisz, ze jestes na jakims innym forum...

Wez no zarzuc se na tym swoim Pececie z niezawodnym Windowem Xp 'Heroes of Might and Magic V' i delektuj sie jego pieknem

...i odpusc sobie to forum bo tutaj przyjaciol z Atari Falconem nie znajdziesz
[#42] Re: Wylamie

@Poke, post #39

-Cześć, chce kupić Amigę.
-Ale jest atari, fajne, zajebiste i w ogóle.
-Ale ja chcę Amigę.
-Ale atari jest super, i w ogóle lux, i na pewno: "cokolwiek".
-Ale ja naprawdę chcę kupić sobie Amigę...
-...

-Cześć, chciałem popłynąć statkiem, morze o tej porze roku jest takie piękne.
-Poleć samolotem, będzie szybciej.
-Ale ja naprawdę chciałem poczuć zapach morza, zrelaksować się, poczuć klimat takiej wycieczki...
-Mówię ci, samolot. Godzinka, i będziesz w domu po drugiej stronie od razu. Na pokładzie stewardesy, DVD, 986 kanałów, satelita, full cokolwiek.
-Ale ja naprawdę chcę statkiem... Klimat, zapach...
-...

Pytanie pomocnicze: Czy Poke rozumie co się do niego pisze?

[#43] Re: Wylamie

@Poke, post #39

Myślę, że gdyby Adrianowi chodziło o narzędzie do konkretnej pracy, nie zawracałby sobie on głowy starociem (A500+, Falcon), ani mało popularnym u nas Makiem, tylko wybrałby rozwiązanie najbardziej oczywiste, dostępne i wygodne w Polsce - peceta. Zakładam zresztą, że jakimś już dysponuje, więc narzędzie do muzykowania posiada tak czy inaczej.

On jednak, pod wpływem pewnych emocji, chce się zająć konkretnie Amigą, ewentualnie przy okazji wykorzystując ją do muzyki. Nie w ramach pracy, tylko w ramach hobby. A hobby nie musi być racjonalne. Protracker, AudioMaster, czy inny Audition4 mają swój klimat - skąd wiesz, że nie o to mu chodzi?

user bedzie szczesliwy z 4 kanalami 8 bitowymi zamiast osmiu 16 bitowych.

User, który potrzebuje kanałów, za cenę Falcona może sobie kupić peceta i doskonale o tym wie. Skoro jednak decyduje się na Amigę, należy zakładać, że nie o obiektywne kryteria ilościowo-jakościowe mu chodzi.
[#44] Re: Wylamie

@selur, post #26

Hmm... Freespace 1, 2, Quake 1,2,3 to małe produkcje? Zresztą czego tu oczekiwać od niszowych platform? Przepisania Super Froga na PPC i CGX? Ludzie...

selur nie chciałem cię atakować tym postem, ale postawa niektórych ludzi odnośnie starych gier i nowych amig jest śmieszna.

Ostatnia modyfikacja: 27.11.06 14:08
[#45] Re: Wylamie

@Poke, post #18

hmmm... wchodzę kilka razy i czytam sobie te posty ale to przeszło jednak moje najśmielsze oczekiwania. jedyne co mi przychodzi do głowy to taka sentanecja (może i głupia) z czasów wojny Atari vs. Amiga

ATAROWCA KOP Z GUMOWCA , szczególnie na forum amigii

[#46] Re: Wylamie

@Poke, post #37

ale my nie odpowiadamy na post w rodzaju "Jaki sprzęt komputerowy polecibyście do tworzenia muzyki?" (zresztą Falcona to bym nie proponował, tylko PC), tylko na pytanie "Jaką Amigę polecilibyście? ... chcę grać, potem może pobawić się muzyką...."
zresztą na Ami powstało mnóstwo rozmaitych trackerów, niekoniecznie 4 kanałowych... a baza innego softu jest wielokrotnie bogatsza od tej dla Falcona
[#47] Re: Wylamie

@Daclaw, post #36

[oftopic] tu jednak widać, co straciliśmy gdy Commodore zamiast istniejącej w prototypach A3000+ z DSP na pokładzie wyprodukował A4000 (nie wiem jak dla was, ale dla mnie to właśnie A4000 jest jedną z poważniejszych wpadek C=... zamiast wyprodukować high end z z AGĄ plus sprzętowy FF, SCSI, 16 bit sound DSP chłopcy zrobili krok wstecz)
[#48] Re: Wylamie

@selur, post #34

a teraz się zmienilo i scena atarkowa w Polsce się kręci a c64 kuleje (a szkoda).

Tez myslalem ze atari to goowno ale po obejrzeniu tego demka:
http://atariki.krap.pl/index.php/Numen
zmienilem zdanie.

Co do 8bitówców to ja i tak zakochany jestem w amstradzie http://en.wikipedia.org/wiki/SymbOS

[#49] Re: Wylamie

@wali7, post #47

największa wpadka to a600 i niedopracowanie trybu 80kol w C=128

a4000 za to jest jedyną amigą, którą chce mieć (a nie ten **** co głupie obudowy kosztują 600 zł :) )

[#50] Re: Wylamie

@rzookol, post #49

No może ja mam uraz.... bo po przyniesieniu tego cuda (A4000/30) do domu, podpięciu wypasionej karty CV64, założeniu kupionej wcześniej karty procesorowej z 68040 pierwszą myślą było "dlaczego to jest wolniejsze od mojej starej A1200 z Apollem1240?". Po zainstalowaniu CGX było fajnie, ale niedługo przeszła mi fascynacja 24 bitowymi ekranami, zacząłem zauważać jak powoli zmienia ekrany, że są różne problemy ze zmuszeniem softu do pracy pod CGX. Kto wie, być może ten amirulezizm na MA spowodował, że A4000 była dla ogromnym rozczarowaniem. Spodziewałem się czegoś duuuuużo lepszego... a to była tylko taka ciut lepsza A1200 :)
... kto wie, może dlatego do Pegaza i MOSa podszedłem jak do jeża, z wielką rezerwą, a efekt przerósł moje oczekiwania... Pegaz z nawiązką dał mi wszystko to czego oczekiwałem od A4000 wtedy :)
... tak, A4000 nie lubię :)
[#51] Re:miałem nic nie pisać ale...

@Benedykt Dziubałtowski, post #32

cześć,

Miałem nic nie pisać, ale...

Po pierwsze więcej takich dyskusji i przestanę pić kawę, bo cisnienie będę miał podniesione ponad normę :)
Po drugie nie zdziwiłbym się gdyby nasz " nowy" klega na forum po tak ciekawej polemice i rzeczowej pomocy nie walnął by tym wszystkim, poszedł do sklepu, kupił sobie PS3 i powiedział, że ma wszystko w d...
I nie chodzi o to, że na forum Amigowym mówi się o innych markach komputerów, tylko w jaki sposób Chłopak zadał kilka pytań na które chciał uzyskać konkretną odpowiedź i tylko paru kolegów podjęło temat, a reszta starała się udowodnic wyższość Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia, zamiast napisac coś na temat softu do tworzenia muzyki, midi, itp. Chcę jeszcze powiedzieć ,że żaden komputer nie jest gównem !!! Spectrum, Atari ,Commodore to jest historia i trzeba je szanować bo od tego sie zaczeło...

Co do tematu Amigi i myzyki jeśli będziesz zainteresowany to napisz bo po tym wszystkim nie wiem czy jeszcze masz ochotę się w to bawić.Ten temat nie jest mi obcy ponieważ długo brat ( kiedyś muzyk komputerwy) i ja zjmowaliśmy się tworzeniem muzy. Na początku na AtariXL/XE :) potem Amiga 500 :) (PROTRACKER, MIDI). I niech mi nikt nie mówi,że na Amidze nie da się zrobic kawałka dobrej muzy :), bo to nie prawda !!!.
Tak bardzo ogólnie pisząc polecam kupić Ci Amigę z większą ilością pamięci chip (2MB), ponieważ Protrackery z niej korzystają (SAMPLE) Nawet na "gołej" A1200 z twardym dyskiem + CD+PROTRACKER można się fajnie pobawić :) . Twardy dysk i cd są bardzo pomocne w przechowywaniu sampli.
Szczerze mówiąc na A500 było to bardzo upierdliwe (dyskietki). Musieliśmy ją też przerobić żeby miała 1 MB chip.
Wprawdzie A500+ nie ma tego problemu bo fabrycznie ma 1MB chip, ale jeśli Cię stać to kup od razu A1200. Nie pożałujesz tego :)

Pozdrawiam wszystkich na forum,

mic

[#52] Re: Pytanie Lalika

@alpine, post #12

11 postów i nikt jeszcze nie chce "nawracać na pegaza" ... Kraszman! gdzie jesteś!

Oj Alpine, Alpine... Chyba jasne jest, że skoro się człowiek zastanawia nad A500+, to żaden Pegasos go nie zainteresuje, po części zapewne ze względów finansowych, po części z tego, że Pegasos nie jest tym, czego on szuka.

Tak jak niektórzy poprzednicy - na początek polecałbym Amigę 1200, najlepiej z dyskiem twardym. Póżniej można rozważyć rozszerzenie pamięci lub kartę turbo w zależności od potrzeb.

[#53] Re: Pytanie Lalika

@MinisterQ, post #16

Oczywiście, że A1200 jest lepsza obiektywnie, ale nie zgadzam się, że A500+ była porażką :P

[#54] Re: Wylamie

@Poke, post #39

Czy gościu napisał, że chce tworzyć muzykę o studyjnej jakości? Nie, chce po prostu popykać sobie na Protrackerze.

[#55] Re: Wylamie

@Poke, post #18

@ Poke
sie i napisze ze do muzyki to zdecydowanie Atari Falcon. Sprzet lepszy bo midi i 8 kanalow stereo i oprogramowianie o klase lepsze. A tak naprawde jakiegos Maca z 2 reki jezeli nie ma byc to PC.

10 POKE 1024,80
15 POKE 1025,65
20 POKE 1026,78
25 POKE 1027,32
30 POKE 1028,80
35 POKE 1029,79
40 POKE 1030,75
45 POKE 1031,69
50 POKE 1032,32
55 POKE 1033,84
60 POKE 1034,79
65 POKE 1035,32
70 POKE 1036,90
75 POKE 1037,87
80 POKE 1038,89
85 POKE 1039,75
90 POKE 1040,76
95 POKE 1041,89
100 POKE 1042,32
105 POKE 1043,84
110 POKE 1044,82
115 POKE 1045,79
120 POKE 1046,76
125 POKE 1047,76
[#56] Re: Wylamie

@R-Tea, post #55

Rozumem ze gdyby to byla strona poswiecona np. Spektrum, do muzyki by niektorzy proponowali wlasnie Spektrum. Cos mi to przypomina, na szczescie ma tylko wielkie oczy i nic wiecej. Szczere wspolczucie.

Pytanie brzmi tylko - kto poniesie konsekwencje, beznadziejni fanboje czy tez user ktory sie nie zna i ma jak widac niewielkie srodki finansowe, a jadnak cos konkretnego z komuterem chce zrobic.

Ale oczywiscie - do muzyki lepiej zaproponowac 8 bitowy prehistoryczny przetwornik bez DSP ale za to z naklejka! I to jest to! Nazwalbym w odpowiedni sposob taka postawe ale nie chce byc wulgarny.

EDIT:
I po sprawie jak widac - gratuluje fanbojom doskonalej akcji. Mam szczera nadzieje ze kiedys, gdy na czysm nie bedziecie sie znac (samochd, jakies rtv etc), to takze traficie na tak "niezalezne i fachowe" opinie.

Ostatnia modyfikacja: 27.11.06 20:28
[#57] Re:miałem nic nie pisać ale...

@mic, post #51

Po drugie nie zdziwiłbym się gdyby nasz " nowy" klega na forum po tak ciekawej polemice i rzeczowej pomocy nie walnął by tym wszystkim, poszedł do sklepu, kupił sobie PS3 i powiedział, że ma wszystko w d...

Powiem Ci szczerze , że ja niewiele rozumie z tej polemiki. Powiem tylko tyle

Dzisiaj stałem się posiadaczem Amigi 1200 z hdd 3.2G kartą (podklapkową) 030/42 MMU 8 Mega oraz interfejsem MIDI . Amiga ta ma zainstalowany soft sporo gier oraz to co mnie najbardziej interesuje mase trackerów z bogatą biblioteką sampli.

Tak więc jeśli nadal chcecie się kłócić o Bog wie co to sie Kluccie ja natomiast wole pogadac z ludymi ktozy rzczowo i na temat potrafia odpowiedziec na moje pytania :) Dziekuje tym Amigowcom ktorzy zachowali kulture dyskusji w watku ktory ja rozpoczolem. No i Dziekuje Benedyktowi Dziubaltowskiemu za udostepnienie mi Amigi :)
[#58] Re:miałem nic nie pisać ale...

@Adrian Horn, post #57

Dobrze kolega miarkuje, ja mogę Ci polecić stronkę http://www.modules.pl/, a szczególnie zakładkę modules ;)

[#59] Re: Wylamie

@Poke, post #56

wiesz co... ja naprawdę nie wiem o co Ci chodzi...
Adrian prosił o poradę w sprawie kupna Amigi na Amigowym portalu, poradziliśmy jak potrafiliśmy najlepiej. Co mieliśmy poradzić? Atari Falcon, który większość z nas (w tym i ja) widziała jedynie na obrazku? Jak mogę polecać coś, o czym niewiele wiem? W przeciwieństwie do A1200.
Zresztą Adrian pisał, że chce używać komputera do gier. Czy Atari Falcon nadaje się do grania dużo lepiej od Amigi? (uwzględnij w kalkulacji cenę i dostępność obu systemów). Tu się toczy jakieś współzawodnictwo kto kogo przekona?
Mam nadzieję, że Adrian będzie zadowolony ze swojej nowej Amigi. Nie będzie, to być może sprzeda i kupi sobie Atari Falcon. Pozwól mu sprawdzić, a nie obrażaj się na cały świat.
[#60] Re: Wylamie

@wali7, post #59

Jak mi sie niespodoba to oddam ja Benedyktowi Poki co razem z dzieciakami gramy w Moratala :)

a o Atari sie nie wypowiadam nie znam zupełnie tego sprzętu.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem