[#1] Dragon
Jedno glupie pytanie.
Czy dragona wpina sie tma gdzie karte turbo ?
Bo chce zamontowac ami w obudowie pc i nie wiem jak ja kroic
[#2] Re: Dragon

@n0wy, post #1

chyba tak podobnie jak mediatora, gladnij zdjecia filmy:

http://www.ppa.pl/index.php?p=4836&c=1

http://www.ppa.pl/graffiti/index.php?kategoria=63&podkategoria=189

[#3] Re: Dragon

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #2

thx, na foto na stronie producenta niewiele widac, btw. Jest jakas szansa ze wylezie to w tym roku ?

Ostatnia modyfikacja: 03.12.06 17:04
[#4] Re: Dragon

@n0wy, post #3

* prawdopodobny termin rozpoczęcia sprzedaży koniec grudnia 2006

http://www.ppa.pl/index.php?p=4851&c=1

[#5] Re: Dragon

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #4

Mam nadzieję że tak będzie i w miarę szybko powstaną nowe wersje programów wykorzystujące moc procesorów Coldfire. Np. Riva, Frogger itp.

[#6] Re: Dragon

@Olek, post #5

Quake I, Quake II, specjalne wersje gier hyperionu, Payback, emulator PSX-a , emulator Nintendo 64, open office, mozilla ..... pomażyć można

[#7] Re: Dragon

@Olek, post #5

Wątpliwe. autorzy większości amigowego oprogramowania przesiedli się albo na szybkie PPC, kładące to Coldfire na łopatki, albo na pc.

[#8] Re: Dragon

@MinisterQ, post #7

No to w takim razie po co komu Dragon ?

a tak na serio - np emulator epsx mysle ze bez problemu dałoby się przeportować i jeszcze by dobrze chodził. Skoro Dragon div-xa pociągnie .....
Kwestia karty graficznej też jest ważna, ale na moim Ibook z Ati rage 4MB macowy emulator PSXa ciągnie na oko 25 fps bez żadnych problemów.

Poza tym - jeżeli Elbox rzeczywiscie chcialby zarobic to zorganizowałby ze swojej strony jako firma troche oprogramowania. Wymieniłem powyzej pare przykladow - źródła leżą wystarczy portować. Aż taka inwestycja to by nie była, bo ile więcej by firma zarobiła, gdyby na płytce dołączanej do Dragona był odtwarzacz divx, emulator psx, pare portów gier .... port przeklądarki Marcika itp....

juz nei mówię o tym, ile by zarobili gdyby przeportowali open office ja bym kupił dragona, gdyby taki soft był ... a tak .... kupię lepszego Ibooka

[#9] Re: Dragon

@twardy, post #8

No to w takim razie po co komu Dragon?

Wiele osób zadaje sobie to pytanie. :) W czasach nowych Amig, Pegasosów, AmigaOS4, MoprhOS ja nie widzę zastosowania tego czegoś. No ale to tylko moje zdanie.

[#10] Re: Dragon

@twardy, post #8

a tak na serio - np emulator epsx mysle ze bez problemu dałoby się przeportować i jeszcze by dobrze chodził.

Wszystko da się przeportować, pytanie tylko kto, i za co.
A co do prędkości - G3 które masz w swoim IBooku jest znacznie szybsze od tego ColdFire.

[#11] Re: Dragon

@MDW, post #9

Pegasosów już nie robią, nowych Amig albo już nie robią albo jeszcze nie robią, AmigaOS 4 jeszcze nie ma, poza tym nie ma dla niego sprzętu, bo albo już go nie robią, albo jeszcze nie robią. Classic (szczególnie A1200) to po prostu nadal największa baza amigowego hardware'u bez problemu dostępnego i taniego. Dodatkowo większość liczącego się amigowego softu powstawała pod 68k. Szczególnie duże komercyjne programy. Wejście PPC nastąpiło w momencie, gdy większość firm softwareowych wycofała się z tego rynku. Z wyżej wymienionych powodów coś zgodnego z 68k i w miarę szybkiego jest nie od rzeczy. A classic to ciągle Amiga z największą bazą softu. Dodatkowo Dragon przy okazji likwiduje kilka wąskich gardeł classica, posiadając procesor po "nowocześniejszej stronie".
[#12] Re: Dragon

@Daclaw, post #11

Amithlon likwidował znacznie więcej wąskich gardeł, i również kładł na łopatki tegoż dragona wydajnością, i co? I słuch o nim zaginął. A amigowy hardware się skończy prędzej czy później. To co jest dostępne ma po kilkanaście dobrych lat, jest przechowywane w różnych warunkach, co rzutuje bezpośrednio na trwałość i awaryjność.

[#13] Re: Dragon

@MinisterQ, post #12

Amithlon to emulator na pececie. Ten pecet to dla mnie element dyskwalifikujący i myślę, że nie tylko dla mnie - niektórych kręci sprzętowa odrębność Amigi.

A zniknął, bo zaprzestano jego rozwoju, a w dodatku był komercyjny. UAE jest rozwijane i jest darmowe, przez co stanowi konkurencję nie do przebicia.
[#14] Re: Dragon

@Daclaw, post #13

UAE działa na windows (bo jak mniemam masz na mysli winuae), które również jest komercyjne, i za które trzeba również zapłacić, tak samo jak za amithlona...

[#15] Re: Dragon

@MinisterQ, post #10

>Wszystko da się przeportować, pytanie tylko kto, i za co.

niech elbox zainwestuje, jeżeli chce zeby mu się dragon zwrócił, poza tym bez przesady - robić za kasę port darmowego programu ?

>A co do prędkości - G3 które masz w swoim IBooku jest znacznie szybsze od >tego ColdFire.

Tak, wiem, niemniej jednak myślę, że Cold Fire by pociągnąl bez problemów. Na pewno dużo zależałoby od karty gfx, a ta jest w moim ibooku cieniutka.

[#16] Re: Dragon

@MinisterQ, post #14

MinisterQ napisał(a):

> UAE działa na windows (bo jak mniemam masz na mysli winuae),
> które również jest komercyjne, i za które trzeba również
> zapłacić,

wyjasnij mi to czy chodzi ci o rom i system ? tak ?czy cos sie zmienilo od wczoraj?

[#17] Re: Dragon

@twardy, post #15

Ze program jest darmowy to jedno, a ze ktos musi chciec poswiecic swoj czas to drugie.... Jesli masz czasu duzo, to mozesz sobie nim szastac, nie kazdy tak ma i wtedy jesli odrywa sie od innej pracy chce by mu zaplacono za ta...

[#18] Re: Dragon

@jimiche, post #16

Chodzi mi o windows, które jest w tym przypadku podkładką pod winuae.

[#19] Re: Dragon

@twardy, post #15

niemniej jednak myślę, że Cold Fire by pociągnąl bez problemów.

Spekulujesz... Wszyscy niemal ubóstwiają to coldfire, jakby to był niewiadomo jaki demon prędkości, a tak przecież nie jest... Zwykły jit w mosie/os4 daje lepsze osiągi nawet na G3 niż to coldfire... A i elbox nie chce się przywiązywać do płyty głównej amigi - pracują ponoć nad portem arosa pod coldfire...
I co wtedy zostanie z tej całej amigowej idei?

Ale wiem, wiem. sprzętu pod os4/mosa niet, itp, itd.

[#20] Re: Dragon

@MDW, post #9

No cóż niestety, ale sympatyzuję w 1000%!!! Ktoś włożył dużoo pracy i następuje pytanie: PO CO??? Sorry, może kilka lat temu?

[#21] Re: Dragon

@twardy, post #6

pierwszego killera juz mamy LINK :)

[#22] Re: Dragon

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #21

Killer, jak killer, ale ciekawa dyskusja się wywiązała w tamtym poście. Jednak jest parę osób chętnych do portowania na CF.

W wątku wypowiadał się także Amidog - autor emulatorów PSX i N64 (aczkolwiek nie widziałem ich w działniu) oraz amigowej wersji najlepszego emulatora c64 VICE. Facet od wielu lat wypuszcza coraz to nowe wersje swoich programów ... może on by się skusił ;)

[#23] Re: Dragon

@twardy, post #8

No to w takim razie po co komu Dragon?

Jako mostek do Sharka
Na czyms trzeba zarabiac :P

Pomysl lepiej o Efice i zostaw sobie Classica. Taki duet sie sprawdzi. Classic do starszego softu i gier, a Efika do bardziej uzytkowych spraw i nowszych gier :)
[#24] Re: Dragon

@Andrzej Drozd, post #23

Andrzej Drozd napisał(a):

> Efika do
> bardziej uzytkowych spraw i nowszych gier :)

Tak, z tymże że nie bardzo. N.p. MOSowy Quake III nie pójdzie, bo wymaga 256MB ramu(AFAIK), a efika ma tylko 128MB.
Generalnie, różnica pomiędzy Efiką a BPPC, sprowadza się do około 200 MHz i szybszego RAMu, bo już n.p. "zabójczy" kontroler IDE efiki, osiąga jakieś 8MB/s, czyli mocno "classicowe prędkości".
Tak naprawdę, to IMHO, Efika jest dobrym rozwiązaniem dla kogoś, kto nie ma PPC w classicu, tylko n.p. medka + 060/50 i chciałby też spróbować MOSa. Jeśli ktoś już ma BPPC/CSPPC to chyba lepszym rozwiązaniem jest zapolowanie przynajmniej na Pega I, bo wzrost prędkości będzie bardziej "zgodny z oczekiwaniami", at least IMHO...
[#25] Re: Dragon

@Torn, post #24

no i jeszcze mozna wlozyć normalną kartę graficzną

[#26] Re: Dragon

@rzookol, post #25

rzookol napisał(a):

> no i jeszcze mozna wlozyć normalną kartę graficzną

No tak...
Przyczym, do n.p. G-Rexa też można włożyć kartę AGP, używając tego PCI-to-AGP riser dodawanego do Efiki(bo to zadziała z każdym slotem PCI, AFAIK)... :P
No cóż, pewnie działać nie będzie, z braku sterowników, do tego przy takim położeniu, karta AGP będzie blokować pozostałe sloty PCI, ale jak widać, możliwości kanapkowania classica nie znają granic.
[#27] Re: Dragon

@Daclaw, post #13

Amithlon zniknął (...) bo zaprzestano jego rozwoju

Nie zupełnie zaprzestano rozwoju, choć to po części prawda.

> UAE jest rozwijane i jest darmowe

Koszt zakupu Windowsa, Amigi 1200 (aby mieć legalny ROM) i jeszcze np. oryginalnego AmigaOS 3.9 przekraczał koszt zakupu Amithlona chyba z 10 razy.

> przez co stanowi konkurencję nie do przebicia

Konkurencję nie do przebicia stanowi przez to, że coraz więcej ludzi nie ma już kompletnie zamiaru dokonywać wyboru o swojej "odrębności sprzętowej", ani nawet systemowej. Instalują sobie UAE aby pobawić się jeszcze raz na tydzień przez parę minut AmigaOS-em, bo to fajne, albo pograć w coś starszego... ekhhemmm... "retro" (oczywiście nie wszyscy tylko do tego używają UAE ale uogólniam aby odpowiedzieć na temat).

Ostatnia modyfikacja: 15.12.06 14:06
[#28] Re: Dragon

@Mario, post #27

bo prawda jest taka, ze duzo taniej wychodzi kupno klasycznej amigi 1200 + jakis tam sredni osprzet i wysokiej klasy peceta niz jakies Pegasosy i inne tam...

prosty przyklad patrze na oferty tych "nowych amig" i widze:

Pegasos1 G3 600Mhz April2
256MB RAM
Radeon 7500 64MB DDR
Sound Blaster Live! 5.1

Dysk Seagate 80GB Barracuda 7200 (zainstalowany MOS i Gentoo)
Nagrywarka CDRW LG 52x
CD-ROM LG 52x

a za moj sprzet:
PIII 733
380MB
Radeon 7500 64MB DDR
Seagate 80GB Barracuda
Asus CDRW

dostalbym niewiele wiecej niz 1/4 tego Pegasosa.
A przykladowo w takim Quake 2 ja mam 120fps przy 800x600 i jestem ciekaw czy taki Pegasos osiagnie chociaz 50% tej predkosci...

---
Dlatego rachunek jest prosty:

Mam 1200 zl.
Za 700zl kupuje classica + jakis maly osprzet a za reszte pieniedzy kupuje sobie peceta i jeszcze cos tam....na dodatek mam olbrzymia baze softu dla classica i 10 razy wieksza dla Peceta ... a ile z tego bede mial pod Morphosy i inne ?
[#29] Re: Dragon

@selur, post #28

Pytania pomocnicze: Ile Quake2 na pegasosie musi "wyciągać" fps, żeby jego kupno było opłacalne?
PIII 733 - od kiedy coś takiego to "wysokiej klasy pecet"?
"mam olbrzymia baze softu dla classica i 10 razy wieksza dla Peceta" - skąd na to wszystko bierzesz kasę, skoro na sprzęt masz wyliczone pieniądze co do złotówki?
Na niektóre z tych pytań możesz sobie darować odpowiedź. Nawet na wszystkie jak chcesz, bo doskonale sobie zdaję sprawę z tego jaka np. mogła by być w przypadku pieniędzy na soft pod grzyba.

[#30] Re: Dragon

@selur, post #28

Czy jest to odpowiedź na mój komentarz (tak jak wskazywałby numerek na górze)?
Pisałem o Amithlonie i UAE i o tym, że jak stwierdził przedmówca, UAE jest dużo bardziej popularny od Amithlona (i dlaczego tak jest).

To oczywiste, że Pegaz jest droższy od takiego peceta i klasyka.
Prawdą jest też, że Quake 3 wyciąga tyle a tyle klatek (choć dla mnie to wyznacznik żaden, bo jakiś czas temu chyba już zupełnie przestałem rozumieć do czego służy gra komputerowa) mniej niż ten tak zwany piec.

Ludzie kupują to, co chcą kupować. Jeżeli zależy komuś na tańszym rozwiązaniu, gdzie można pograć w Quake 3 z ilomaśtam zmieniającymi się scenami na ekranie w jednej sekundzie czasu i na "olbrzymiej bazie softu", to kupują np. to, co wymieniłeś.
Jak człowiek chce używać czegoś "pod Morphosy i inne" to kupuje np. Pegaza.
Podobnie jest np. gdy ktoś przypadkowo znajdzie perfumy o bardzo specyficznym zapachu, który naprawdę mu się spodobał i będzie chciał je kupić, mimo iż są droższe od innych, które są bardziej popularne, według 99% populacji pachną lepiej i przy zakupie dostaje się osiemnaście flakoników gratis.
Zupełnie nic nie widzę w tym dziwnego i stosownego nawet do tematycznego rozwijania.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem