[#629]
Re: Ciekawostki aukcyjne 2017
@Canga,
post #628
Ja mam A500 4 sztuki, ale kupuje za grosze, żadna nie przekroczyła 80zł więc płace za nie tyle ile są warte, mało mam pojecia o tych komputerach ale mam tyle lat jeszcze przed sobą, że mam zamiar wgłębić się w ten temat znacznie bardziej, a kupuje retro sprzęty do własnej kolekcji, ktorą zapoczątkowałem taką zasadą: to co miałem w dziećiństwie chce mieć teraz, tak więc już mam wszystkie Playstationy, C64, A500 A1200 i 2 dni temu przyszło do mnie Atari 2800 , tak więc po remoncie garażu mam zamiar swoją kolekcję umieścić na ścianie dzieciństwa, więc kolekcjonuje to co miałem i kochałem ale na pewno nie mam zamiaru podbijać cen i płacić kilkukrotną wartość retro sprzętu.
Niestety "biadolenia" o cenach nie unikniemy bo każdego boli wydanie 1200zł za a1200 za jej równowartość można kupić PS4. A taka prawda, że ona nie jest więcej warta niż 600zł, za granicami naszego kraju Amigi są warte tyle co nic. Tylko u nas chcą się dorobić na nich majątku. Obstawiam że za 2-3 lata BUM na to minie, obserwuje rynek od 5 lat, ceny poszły w górę dopiero od roku, zaraz po tym jak zaczęła się fala retro: samochody, ubrania, meble, telefony, zabawki, disco polo itp. ale zawsze moda trwa chwilę i pożniej umiera, wraca po kilku latach, zaraz zrobią klony sprzętów, tak jak teraz Atari flaschback, Sega MD 2016. Pegasusy, emulatory i aplikacje, rynek zaraz się nasyci, a nie ukrywajmy, że większość z nas-was pogra weekend w gierki z dzieciństwa i magiczne pudełko trafia do szafy na kolejne kilka miesięcy.