kategoria: A1200
[#1] Amiga 1200 - HAM8 player by Peabrain
Definitely you should see this!

Stock Amiga 1200 without accelerator playing HAM8

Resolution: 704x192
Colors: 262144
Framerate: 25 fps

Code:
Peabrain/Faque
[#2] Re: Amiga 1200 - HAM8 player by Peabrain

@koxman, post #1

Siła :)
[#3] Re: Amiga 1200 - HAM8 player by Peabrain

@koxman, post #1

OK

tylko ile taki filmik zajmuje miejsca na dysku?

do tego jeszcze jakieś normalne audio np. ima adpcm i odtwarzanie w 14bit na Pauli.
[#4] Re: Amiga 1200 - HAM8 player by Peabrain

@koxman, post #1

Mocne! OK
[#5] Re: Amiga 1200 - HAM8 player by Peabrain

@Hexmage960, post #4

Czy ktoś wie coś więcej na ten temat?
Dziwne ze nie było typowej rampy pixeli na krawędziach...
Naprawdę chcialbym uwierzyć że to możliwe na golasie1200/cd32,
ale najprawdopodobniej to łyknęliśmy to jak młode pelikany....

Ostatnia aktualizacja: 20.02.2017 20:34:16 przez Mikrobi
[#6] Re: Amiga 1200 - HAM8 player by Peabrain

@koxman, post #1

Męczyłem filmy na A1200 z 030 i fastem ale oczywiście mpeg1 i jakimiś starymi plajerami.
Chodzą w czerni i bieli w rozdziałkach typu 240 na 120 bez dzwięku w jakichś 10 klatkach / s
W HAM6 albo HAM8 + wyższe rozdziałki (320/200) A1200 030 40MHz wyciąga w porywach 5fps (oczywiście nadal mpg)
Jeśli nie zastosował kompresji video to zrobił coś z transferem hdd

Tak czy inak wydaje się to raczej niemożliwe.

Ostatnia aktualizacja: 20.02.2017 20:53:16 przez Vato
[#7] Re: Amiga 1200 - HAM8 player by Peabrain

@Vato, post #6

No jakikolwiek by to nie był kodek to raczej mpeg1 to to nie jest. Podejrzewam że materiał jeśli już jest kompresowany to czymś naprawdę prostym - jak to tak działa na 020. A wielkość plików raczej nieciekawa. Ale fajnie to wygląda trzeba przyznać szeroki uśmiech
[#8] Re: Amiga 1200 - HAM8 player by Peabrain

@koxman, post #1

Faktycznie robi wrażenie. Czekam na więcej szczegółów.
[#9] Re: Amiga 1200 - HAM8 player by Peabrain

@koxman, post #1

OK
Przydało by się więcej szczegółów..
[#10] Re: Amiga 1200 - HAM8 player by Peabrain

@pisklak, post #7

W czasach kiedy w szafach zalegają stare, 160-320GB dyski martwienie się o miejsce jest, hmm, zbędne :). To co powala to jakość i płynność. Jeżeli faktycznie tak to wygląda (czysta A1200) - to chylę czoła.
[#11] Re: Amiga 1200 - HAM8 player by Peabrain

@baderman, post #10

Jest to o tyle dziwne, że Peabrain figuruje mi w grupie Faque jako "Music Artist"...

[#12] Re: Amiga 1200 - HAM8 player by Peabrain

@recedent, post #11

To akurat żaden argument. Mógł się nauczyć kodzić. W dodatku, znam co najmniej kilku gości którzy zostali programistami wcześniej odbierając muzyczne wykształcenie. Ba jeden był po akademii muzycznej.
[#13] Re: Amiga 1200 - HAM8 player by Peabrain

@baderman, post #12

Dokładnie. Z czasem pewnie wszystko się okaże - mam nadzieję, że autor udostępni publicznie swój projekt.

Cóż, w to KLIK też wiele osób nie wierzyło szeroki uśmiech
[#14] Re: Amiga 1200 - HAM8 player by Peabrain

@recedent, post #11

Taki film na gołej A1200 raczej powinien być kręcony z ręki.
Ten wygląda jak nagrany jakimś frapsem i pewnie leci z emulatora albo to zwykły montaż.

Jakby zrobił taki postęp i wystawił wideo to raczej interesowałby się rozgłosem a tu
nawet nie odpisał na żaden komentarz.
[#15] Re: Amiga 1200 - HAM8 player by Peabrain

@baderman, post #12

Obejrzałem sobie dokładnie kilka stopklatek i powątpiewam w oryginalność tego HAM8.
[#16] Re: Amiga 1200 - HAM8 player by Peabrain

@Krashan, post #15

Przecież to jest jawna kpina z amigowców, ten koleś robi sobie niezłe jaja. Za moich czasów na A1200 z 4MB fastu oglądałem filmy w okienku 200x160 z dźwiękiem przy 10-15 fps, i na pewno nie były one w Hold & Modify, a jakość ich była bardzo umowna. Pamiętam jak taka Amiga 'renderowała' *.jpg 640x480 do HAM8 w kilka(!) minut :). Tutaj mamy film...litości...
[#17] Re: Amiga 1200 - HAM8 player by Peabrain

@mrshift, post #16

A pamiętacie demo stworzone z animacji w formacie YAFA?
[#18] Re: Amiga 1200 - HAM8 player by Peabrain

@koxman, post #1

704x192 (25 fps) - dla mnie to ściema. Kiedyś konwertowałem animacje i na A1200 z fastem osiągałem 12-15 fps w 320x144 z dysku twardego. Tutaj można pobrać te animacje i samemu sprawdzić (Epoka Lodowcowa), (Matrix). Nie pamiętam czy na SCALI musiałem ustawić 12 czy 15 fps aby dźwięk się nie rozjeżdżał. Moje animacje pewnie dałoby radę odtworzyć w 25 fps pod warunkiem, że byłyby odtwarzane w całości z RAMu. Niestety nigdy nie miałem 128 MB pamięci w Amidze.
[#19] Re: Amiga 1200 - HAM8 player by Peabrain

@koxman, post #1

Jeszcze nie widziałem, ale na chłopski rozum, musi być tutaj zastosowana super szybka dekompresja, bo odczyt z dysku na A1200 bez Fastu to w porywach 1.8MB/s, a z rozdzielczości i FPS wychodzi 3,2MB/s. Dwa... zapis do CHIP nie jestem pewien na gołej A1200 ale jest to w granicy 3.8MB/s (to zapis, a musimy zapisać 3.2 MB/s), więc na odczyt zostaje nam w porywach 600kB/s, więc coś się tutaj nie dodaje Panowie. Jakby była to goła A1200 z Fast, to byłbym w stanie uwierzyć, że jest jakaś super technika szybkiej dekompresji.
[#20] Re: Amiga 1200 - HAM8 player by Peabrain

@Leon, post #18

Hmmm will see if this will be proved or its well made fake...

My questions:
a) video format is custom or is the same as used in other HAM players?
b) youtube video sound is played from the player too?

Answers:
a) yes, the format is very custom. its not so easy to compress, because I didn't use standard RGBRGBRGB... pixels. The converter use the palette to optimize the image quality.
b) yes, of course. I use 22096 Hz. its the most accurate frequency for streaming.
[#21] Re: Amiga 1200 - HAM8 player by Peabrain

@flops, post #19

Uspokójcie się. Skąd w ogóle założenie, że to jest dekompresowane? Wystarczy skonwertować materiał na anim5, albo wręcz rozwalić na pojedyncze klatki i to odtwarzać.

Sam się tak bawiłem (z materiałem zgrywanym przez V-Lab Motion), z dobrymi efektami. Jedynym ograniczeniem była oczywiście wielkość plików/dysku, ale - jak już wspomniano - ten problem się, jakby, zdezaktualizował.
[#22] Re: Amiga 1200 - HAM8 player by Peabrain

@Vato, post #6

Chodzą w czerni i bieli w rozdziałkach typu 240 na 120 bez dzwięku w jakichś 10 klatkach / s

To jest nieosiągalne dla 030. Maks, co mogłeś mieć to 4-5kl/s.
[#23] Re: Amiga 1200 - HAM8 player by Peabrain

@_arti, post #22

Zależne od tego jak przygotowałem mpeg1, jaki bitrate oraz ile odcieni szarości bo tam w playerze miałem kilka opcji odtwarzania.

Lepiej się wypowiedz na temat tego filmu z YT
i przy okazji ciekawego tematu jaki format filmów dla A1200 jest dobry oraz czym go tworzyć i odtwarzać?

Ostatnia aktualizacja: 21.02.2017 16:26:18 przez Vato
[#24] Re: Amiga 1200 - HAM8 player by Peabrain

@Daclaw, post #21

Ale tak jak pisałem, nie dasz rady w takiej rozdzielczości w 25FPS przepchnąć z dysku do CHIP takiej ilości danych na gołej A1200. Nawet stosując jakieś super sztuczki magiczki, wygląda to na awykonalne. Choć jak życie mnie nauczyło, nigdy nie mówię nigdy
[#25] Re: Amiga 1200 - HAM8 player by Peabrain

@Leon, post #18

Kiedyś konwertowałem animacje i na A1200 z fastem osiągałem 12-15 fps w 320x144 z dysku twardego.

Ale to są zwyłke animacje odtwarzane w systeme. Ten player działa na zasadzie innego nowego playera plików HV http://www.hyakushiki.net/links.htm (na stronie są przykładowe filmiki) Player powstał z myślą o A600 na której z dysku mamy ok. 500kb/s z "speedyide" trochę więcej. Ostatnie wersje wspierają HAM8, ale jakość konwertera do HAM8 jest słaba link

Ostatnia aktualizacja: 21.02.2017 17:48:29 przez ] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [
[#26] Re: Amiga 1200 - HAM8 player by Peabrain

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #25

Też kiedyś bawiłem się tym konwerterem - wyszło coś takiego:
https://www.youtube.com/watch?v=rP2qOEG3onU
[#27] Re: Amiga 1200 - HAM8 player by Peabrain

@flops, post #19

Może player stosuje jakąś dekompresję "w locie" do ramu z użyciem xpk? ale żeby przy 2 mb chipu tak się dało?
[#28] Re: Amiga 1200 - HAM8 player by Peabrain

@miro_78, post #27

Hmm patrząc na rozdzielczość i ilość kolorów + dźwięk to naprawdę ciężko jest uwierzyć że 020 jest w stanie coś takiego zrobić. Jak już tutaj kolega flops napisał z wiedzy o przepustowości pamieci chipram to faktycznie bardzo niewiele by czasu zostawało na same depakowanie danych, bo większość czasu to zajmuje kopiowanie do chipu. Zakładam że video jest czytane z fastu, bo z dysku to tym bardziej ciężko. Chyba że ten autorski algorytm kompresji jest naprawdę niesamowity Chciałbym się jednak jak najbardziej pozytywnie zaskoczyć...
[#29] Re: Amiga 1200 - HAM8 player by Peabrain

@pisklak, post #28

Na standardowym kontrolerze nie da rady. Film jest bez kompresji ma 635MB.
[#30] Re: Amiga 1200 - HAM8 player by Peabrain

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #29

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem