Cześć
To mój pierwszy post na ppa, więc się przedstawię krótko.
Jestem Mariusz z Poznania i mam nadzieję, że mnie nie zlinczujecie za te słowa, ale jestem starym atarowcem

W drugiej połowie lat '80 miałem Atari 65XE i mam ten egzemplarz do dziś.
Amiga jednak zawsze była brakującym ogniwem w mojej ewolucji -pisząc z kolei te słowa mam nadzieję na brak linczu ze strony kolegów z forów atarowych, którzy też siedzą i tutaj i tutaj i pewnie to przeczytają

Pierwsza połowa lat '90 to był czas, kiedy powinienem mieć Amigę, marzyłem o niej, ale wtedy nie było mnie na nią stać, no i przeskoczyło mnie to, a z kolei druga połowa lat '90 to już były pecety.
Od czasu do czasu mam zew powrotu do retro sprzętów (jak pewnie większość tutaj) no i tym razem postanowiłem nadrobić zaległości sprzed lat i pod wpływem impulsu jakieś 2-3 tygodnie temu kupiłem swoją pierwszą w życiu Amigę 500

Moja Ami ma 1MB pamięci i jest czerwona dioda power, więc to tzw. "redled" z tego co się zorientowałem.
Do Amigi dokupiłem Goteka, no i sobie grzebię, kombinuję, odpalam gry, bawię się na ile mi czas pozwala, żeby w krótkim czasie nadrobić zaległości sprzed lat.
W tzw. międzyczasie rodzą się pytania.
Pierwsza rzecz, której chciałbym się od Was dowiedzieć dotyczy kickstartów. W mojej Amidze są 4 kickstarty. 1.3, dwa 2.0 w różnych wersjach oraz 3.1
Oczywiście rozumiem koncepcję różnych wersji kickstartów, ale wszystko co mi wpada w ręce odpalam sobie na tym pierwszym kickstarcie 1.3 i wszystko chodzi.
No i tu pytanie, które zawsze mnie zastanawiało, a nigdzie nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi z jakimiś przykładami.
Do czego właściwie konkretnie można wykorzystać te wszystkie wersje kickstartów, które mam?
Może moglibyście napisać z własnych doświadczeń kto w Amidze 500 używa przełączników kickstartów oraz ile i które z nich się im przydają i do czego?
Aha, obecnie właściwie na razie odpalam gierki, które kiedyś były hiciorami, a ja grałem w nie tylko kilka razy u kumpla w latach '90 lub tylko czytałem opisy w gazetach

Ale tak ogólnie w całej swojej ewolucji komputerowej zajmowałem się programowaniem, robieniem muzyki, a także jestem elektronikiem i np. buduję różne rozszerzenia do Atari, więc do Amigi pewnie też za chwilę zacznę

Właściwie już zacząłem, bo jak kupiłem goteka, to sobie od razu zrobiłem bootselector i kabelek żeby go na zewnątrz podpiąć, a oryginalną stację zostawić na swoim miejscu.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie
Mariusz Mq