PCB rozszerzenia zamówiłem sobie w rewizji B, więc tutaj nie mam nic swojego. Robiłem na tej wersji płytki od autora projektu.
Natomiast wersję C Gary adaptera Mathesar, który to zaprojektował zrobił to w KiCad'zie. Ponieważ zamawiałem akurat produkcję innych płytek (z niezwiązanego projektu), które miałem zaprojektowane w Eagle, więc przerysowałem projekt Mathesara do Eagla żeby móc tą płytkę dołączyć do produkcji, którą akurat miałem do zamówienia.
Przerysowałem projekt na żywca starając się zrobić wszystko w miarę możliwości identycznie jak było u Mathesara. Tak że również błąd jest w tym projekcie powielony (znalazłem go dopiero jak już miałem płytki gotowe).
Moją przerysowaną wersję adaptera w rewizji C w Eaglu udostępniłem w wątku głównym projektu na EAB w poście nr 143 -można stamtąd pobrać.
Na drugie pytanie mogę odpowiedzieć, ale szczerze mówiąc jest w tym trochę loteria. Zasadniczo kości takich samych i tak pewnie się nie znajdzie, poza tym nie wiadomo, czy problemy, na które się natknąłem dotyczą konkretnych producentów kości, czy raczej konkretnych egzemplarzy tych kości.
Kości, które mi zadziałały bez problemu to NPN NN5118165AJ-60.
Takie jak na tym zdjęciu:

Ale taka kość wywalała mi błędy jak była podłączona z trzema innymi kościami takimi jak te LGS GM71C18163CJ6

Te drugie kości, to właśnie kości, na których miałem opisywane problemy (odsyłam do moich dyskusji w wątku projektu na EAB).
Co ciekawe te drugie kości mam 4szt identyczne wylutowane z jednego SIMMa. SIMM sprawdzany na pececie przechodził memtesta elegancko. Każda z tych 4 kości osobno działa w rozszerzeniu w Amidze dobrze. 3szt też działają dobrze dając w Amidze 1,5MB. A czwartej kości do tych trzech się dołożyć nie da, bo wywala błędy. Nie będę tu wszystkiego opisywał w szczegółach, wszystko jest w dyskusji na EAB, a walczyłem z tym cały tydzień i nie wynalazłem dlaczego tak się dzieje.
Jednak zaznaczam: nie przekreślał bym tego producenta i tych kości, bo moim zdaniem to kwestia poszczególnych egzemplarzy a nie marki czy typu.